Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Amica AWCN14DAB - błąd E21, sprawdzony triak, silnik, prądniczka

23 Sie 2016 22:25 1932 8
  • Poziom 10  
    Któregoś pięknego wieczoru pralka stanęła świecąc błędem e21,
    teraz nie rusza, nawet na wolnych obrotach.

    Sprawdziłem triaka, oporność pomiędzy bramką a wejściem 200 Ohm,
    po wylutowaniu i sprawdzeniu na stole przez rezystor 100 żarówka zapala się, czyli wychodzi że jest sprawny.

    Prądniczka ma oporność 180 i generuje napięcie podczas kręcenia.

    Silnik na szczotkach i stojan ma przejście.

    Nie dochodzi prąd na silnik - sprawdzone na wtyczce silnika.

    Jakieś pomysły co sprawdzić?

    Amica AWCN14DAB - błąd E21, sprawdzony triak, silnik, prądniczka Amica AWCN14DAB - błąd E21, sprawdzony triak, silnik, prądniczka
  • Poziom 34  
    Jaki stan szczotek? Nie za krótkie? Może już nie dociskają dobrze do komutatora bo je doprowadzenia (linka)trzymają. Połącz uzwojenia równolegle i podłącz pod akumulator 12V. Jak będzie kręcił to sprawny i szukasz dalej. Samo przejście na mierniku to za mało.
  • Poziom 10  
    Podczas kręcenia silnikiem ręcznie na szczotkach opornosc była na 150 Ohm

    Podejrzewam ze z silnikiem nie ma problemu bo nie pojawia się napięcie na wtyczce do niego idącej tylko od razu E21
    Jutro sprawdzę sam silnik akumulatorem
  • Specjalista AGD
    DanDie napisał:
    Podczas kręcenia silnikiem ręcznie na szczotkach opornosc była na 150 Ohm

    A powinno być 1,5 - 2,5 Ohm. To tak mniej więcej - zależy od silnika.
  • Poziom 34  
    nares napisał:
    Podejrzewam ze z silnikiem nie ma problemu
    A ja że jest. Czytaj też:
    nares napisał:
    powinno być 1,5 - 2,5 Ohm
    nares napisał:
    nie pojawia się napięcie na wtyczce do niego idącej
    Bo nie wykrywa że silnik startuje i odłącza zasilanie na niego i wywala błąd. Najprawdopodobniej zużyte szczotki wiszą już na doprowadzeniach i sprężyna ich już nie dociska do komutatora i stąd taka duża oporność, Zmień szczotki a przynajmniej zobacz jaką mają długość, podejrzewam że gdyby nie ten "ogonek" na którym wiszą to już by same wypadły.
  • Specjalista AGD
    150 Ohm to może być oporność tacho silnik musi mieć na wtyczce jeszcze 2 przejścia po około 2 Ohm jak jest tylko 1 lub nie ma wcale to uszkodzony silnik prawdopodobnie szczotki są za krutkie .
  • Admin grupy AGD
    Przecież tam kostka wylatana/przecięta jest. Stary motyw.
  • Poziom 10  
    szkoda że niektórzy moderatorzy maja podejście jakie mają, ale dzięki mrhari temat został odblokowany :)
    W związku z powyższym mogę poinformować iż problem został rozwiązany.

    I parę sugestii dla potomnych :
    nares napisał:
    A powinno być 1,5 - 2,5 Ohm. To tak mniej więcej - zależy od silnika.

    w tym silniku na postoju jest tak jak piszesz około 2 Ohm wystarczy nim zakręcić by wartość oscylowała kolo 150 Ohm

    silnik jest siedmiopinowy licząc od lewej
    1 i 2 zasilanie stojana
    3 i 4 zasilanie na szczotki
    5 ma przejście do 1 i 2
    6 i 7 prądniczka tacho - oporność około 180 Ohm

    szczotki miały 2 cm zapasu

    przyczyną okazał się pęknięty przewód zasilania stojana we wtyczce od strony silnika wystarczyło rozebrać ją i zacisnąć ponownie

    dzięki Panowie za pomoc :)
  • Admin grupy AGD
    DanDie napisał:
    szkoda że niektórzy moderatorzy maja podejście jakie mają

    A co ja pisałem wcześniej? A napisałem:
    skryn napisał:
    Przecież tam kostka wylatana/przecięta jest. Stary motyw.

    Szkoda, że mój podpis na Forum tak rzadko czytany jest przez Obywateli mało kumatych...