Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Denon AVR-X4200W - Prośba o poradę, jaki sprzęt wybrać

mt-mac 24 Aug 2016 23:08 2181 6
    mt-mac
    Level 7  
    Cześć

proszę o poradę - szukam amplitunera do salonu, powierzchnia ok. 25 m2 dla budżetu ok. 5000.
    Wpadł mi Denon AVR-X4200W głownie ze względu na mnogość opcji: Wi-Fi, Bluetooth, 3 strefy... i kilka innych opcji.
    Do sprzętu ma być podpięty TV, tuner, konsola, głośniki do kina domowego, trochę muzyki, serwisy internetowe i osobna strefa na kuchnię i łazienkę.
    I teraz pytanie czy w tej kwocie, ten sprzęt jest dobrym wyborem, czy może lepiej sprawdzi się Onkyo, Marantz, HK, Yamaha, Pioneer...?
    Co mnie również nurtuje to jak działają te strefy? Czy oznacza to że w salonie puszczam dźwięk z TV a w kuchni leci radio, a w łazience muza z USB czy NAS? Tego właśnie szukam :D

Mam też sub pasywny Quadrala SUB 180 z głośniczkami TSA180 podłączanymi właśnie pod ten sub. Mam nadzieję że będzie je można podpiąć pod tego Denona?

będę wdzięczny za pomoc
    maciej
    s4home
    Level 20  
    Denon jest ok. Pamiętaj że używając 2 i 3 strefy obie strefy są mono.
    Coś z konkurencji To Onkyo RZ900. Jak dla mnie dużo lepiej zagra w stereo, a ponadto wolę jego brzmienie w kinie. Niestety urządzenie ma końcówki mocy tylko na drugą strefę. Jeśli chcesz zasilić trzecią musisz użyć zewnętrznego wzmacniacza
    A te głośniczki to odpuść sobie
    mt-mac
    Level 7  
    Wczoraj byłem w kilku salonach i udało mi się odsłuchać Denona z kilkoma kolumnami. W wielu miejscach spotkałem się też z propozycją tego Onkyo 800 lub 900. Podobno jednak modele już wychodzą z oferty i wkrótce ostatnie się skończą następcy 810 i 910 są jednak ponad budżet (zresztą 900 też) :( Niestety nigdzie nie było tego Onkyo do odsłuchu.
    A teraz co do kolumn:
    - Deli Zensor 7 - słabo, po wielu przeczytanych recenzjach i opiniach to był mój faworyt (zresztą również najatrakcyjniejszy wizualnie), gra poprawnie ale za cenę takiego kompletu należy wymagać więcej, ma trochę słaby bas, reszta jest mało wyrazista, jakby przytłumiona, bardzo spokojna bez emocji, nie dla mnie
    - Monitor Audio Silver 6 i Bronze 6 zdecydowanie lepiej jak Deli, Silver trochę bardziej szczegółowy i może bardziej wyrazisty i mocny ale ogólnie bardzo zbliżone, jednak ta cena...
    - no i na koniec "the winner" Klipsch RP-260F to było to, dobra dynamika, solidny bas, mocne brzmienie, może trochę mniej szczegółów jak Silver ale barwa dźwięku jak dla mnie bardziej żywa, bardziej porywająca, jedyne wady to może trochę "klockowaty" wygląd (wymiary) i brak opcji kolorystycznych bo ten cherry jest dla mnie beznadziejny
    Czy coś jeszcze jest godne polecenia? I czym różni się Klipsch R-26F?
    intenso
    Level 39  
    No i Klipsch zadziałało na Ciebie tak jak ma działać ma potencjalnego kupca :)
    Zdecydowanie polecam Heco Music Style 900, bas jest dokładny i tez mocny, wysokie tony nie drażnią a średnica taka ile jej powinno być.
    Porównywałem je z Zensor 7 i Jbl Studio 280,
    Dali bez polotu grały bo muszą grać a Jbl bardzo przytłumiony, góra pasma jak i średnica bardzo mało zaakcentowana.
    Wybór padł na Heco i nie żałuję.
    Pomyśl o niższym modelu ampli z wyjściem Prd Out i dokup wzmacniacz stereo, da Ci to więcej niż droższy ampli.
    s4home
    Level 20  
    Klipsch Reference to seria niższa od serii RP. W przetwornikach zastosowano inne materiały, jak i inne strojenie. Jak dla mnie RP260 mają lepszą dynamikę oraz lepszą kontrolę basu. Samo brzmienie jest bardziej liniowe, z mniej wycofanym środkiem, za to tą samą mocą i głębią basu.
    Możesz odsłuchać jeszcze Heco Musi Style 900, brzmieniowo bliżej im do MA niż Klipschów. Jesli brzmienie klipscha Ci odpowiada to możesz jeszcze odsłuchać wyższy model serii Reference R28F.
    I jeszcze Elac FS77, głośniki niepozorne z wyglądu ale potrafią zaskoczyć brzmieniem.
    bbobii
    Level 27  
    Może warto zwrócić uwagę na Anthem MRX 510.
    mt-mac
    Level 7  
    Denon kupiony, ale jeszcze nie mógł być przetestowany bo na budowie pojawiło się kilka komplikacji i wszystko się mocno przesunęło.
    Co do głośników to zrobiłem sobie jeszcze jeden odsłuch i zasadniczo jestem zdecydowany na Klipsch'a. Jakoś nic nie brzmiało równie dobrze - dla mojego ucha i pod moją muzykę :D