Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Asus RT-N12+ --> Edimax BR-6204WG--> TV

24 Sie 2016 23:42 828 15
  • Poziom 9  
    Witam,
    Mam problem. Chciałem podłączyć sobie TV do internetu. Aktualnie w domu używam routera Asus RT-N12+ ale niestety on się znajduje w drugim pokoju i nie mogę podłączyć TV kablem LAN (TV nie ma karty wifi).

    W rupieciach znalazłem stary router Edimax BR-6204WG i pomyślałem, że może podłączył bym go poprzez wifi z asusem a później kablem lan z TV.
    obecnie mam:
    NET Z KABLÓWKI --> MODEM--> ROUTER ASUS
    chciałbym mieć:
    NET Z KABLÓWKI --> MODEM--> ROUTER ASUS
    NET Z KABLÓWKI --> MODEM--> ROUTER ASUS -->EDMIAX
    Tylko, że Edimax używałbym tylko do podłączenia TV z netem.

    Ale to tylko teoria gorzej z praktyką.
    Trochę poczytałem na necie o WDS, AP client i tak się trochę męczę. Zupełnie nie wiem gdzie co wpisać. Czy coś mam przestawić na routerze ASUS czy działać tylko na Edimaxie. Co gdzie mam wpisać.

    Najlepiej jakby dobra dusza dokładnie mi powiedziała co mam gdzie wpisać. :)
  • Poziom 9  
    Nikt nic? :(
    Sam coś tam działam ale nie widać żadnego efektu.
    Próbowałem iść drogą "Station Infrastructure". Niby łączy się z routerem ASUS ale neta dalej nie ma. :(
    Może pomogą screeny z Edimaxa co zmienić
    Menu:
    http://screenshot.sh/odw8z7IXf7pSo
    Wireless settings
    http://screenshot.sh/mGZjOdv4zUJ9y
    Lan settings
    http://screenshot.sh/m1UuSRScacYEo

    Próbwałem też zmienić na Wireless ISP. Połączyłem się w nim z routerem Asus ale wtedy coś się pozmieniało, że w ogóle nie miałem neta. Nawet na Asusie.
    http://screenshot.sh/mKMFjzHnoDdHO
  • Pomocny post
    Poziom 43  
    http://www.xterm.pl/router/index.html
    Łączenie Edimaxa z Asusem nie wpływa na konfiguracje Asusa w żaden sposób.
    Dostępna opcja klienta wifi w Edimaxie to tryb WISP czyli Edimax musi na LAN mieć inna podsieć niż Asus - Ten tryb niesie dla sieci ograniczenia, NAT - wszystkie usługi korzystające z brodcast nie będą działać między sieciami czyli DLNA itd, ale internet będzie działał na TV.
  • Poziom 9  
    "czyli Edimax musi na LAN mieć inna podsieć niż Asus"
    Czyli co muszę zrobić?

    Dzięki za odp.
    Również za link. Ale u mnie trochę inaczej to wygląda.
    U mnie nie ma "Wireless ISP AP Enabled" oraz "Wireless ISP AP Disabled"
    Mam tylko "Wireless ISP"
    http://screenshot.sh/mGwyAC7xk0qzC
    ale jak w niego kliknę to później powinienem wg. instrukcji udać się do "Wireless" --> "Basic Settings" i kliknąć w "Select Site Survey" i tego również u mnie nie ma.
    Mam tylko Mode --> AP
    http://screenshot.sh/oBJg1P63oVmcw
    Jak kliknę w Show Active Clients to mam to:
    http://screenshot.sh/mKTaXGyHp3cHS


    Jedynie jak zmienię Etheret na Wireless ISP to dodaje mi się zakładka
    WAN --> Wireless Wan Setting
    http://screenshot.sh/oeX9bYykk6D66
  • Pomocny post
    Poziom 43  
    UStaw z palca inną podsieć na LAn a potem:
    Cytat:
    Jedynie jak zmienię Etheret na Wireless ISP to dodaje mi się zakładka
    WAN --> Wireless Wan Setting
    Dodaj WIFI poprzez Select Site Survey.
  • Pomocny post
    Poziom 43  
    A jaką podsieć rozdaje ci router Asus?

    Sprawdź AP w asusie czy radio ustawione jest na B/G/N a nie samo N.
    Ale najpierw zainstaluj Inssider v2 na laptopie i przeskanuj eter koło TV.
  • Poziom 43  
    Asusowi pasmo kanału zmień na 20.
    Poza tym nie widzę by Edimax miał możliwość szyfrowania.
  • Poziom 43  
    Podsieć masz poprawna na edimaxie.
    Co jest w zakładce NAT?
    Wireles security ustaw na WPA2(AES) i wpisz to samo hasło co w Asusie.
    Select Site Survey nic nie wyświetla?
  • Poziom 9  
    Select Site Survey w zakładce Station Infrastructure?
    http://screenshot.sh/m2eLb7IGb8OZG
    Wyświetla wszystkie dostępne sieci:
    http://screenshot.sh/m1OEG0bOdj2jC

    Tylko, że jak robię na WISP to automatycznie przestawia się na Mode-->AP

    Znowu na Wan Ethernet --> Wireless Station Infrastructure kiedy się połączę ze swoją siecią to nic się nie zmienia nadal mam brak neta.

    W zakładce Nat jest:
    http://screenshot.sh/mFdLAozdAWCOQ
    Port Forwarding
    http://screenshot.sh/mGUbKWSkRhIVO
    Virtual Server
    http://screenshot.sh/m9e5IbDj9URgQ
    Special Applications
    http://screenshot.sh/oe3yBngTmvhtC
    UPnP Settings
    http://screenshot.sh/oeX5w35hpvNA6
    ALG Settings
    http://screenshot.sh/mGTO6Xwqa5FNK

    Dodano po 49 [minuty]:

    Teraz kompletnie nie wiem co jest. Coś zmieniłem, że jak podłączę Edimax do komputera to wykrywa mi połączenie lokalne przez kabel i mam neta.
    http://screenshot.sh/m2gnZENxLdTgk
    http://screenshot.sh/ofiKIgP37kIC6
    Ale nie mogę wejść na 192.168.2.1 Edimaxa tylko 192.168.1.1 Asusa :/
    http://screenshot.sh/mGyc3Czanw8ms

    Natomiast jak przełączę kabel lan z edimaxa z komputera do TV to nadal nie mam neta.
  • Poziom 43  
    Jak dodasz SS na zewnętrzny serwer to sprawdzaj linki potem.
  • Poziom 9  
    Co jest nie tak z linkami?
  • Poziom 43  
    Teraz już działają.
    Strasznie to wszystko gmatwasz - sam nie wiem co już robisz - to powinno być proste ustawiasz tryb i podłączasz się przez Select Site Survey - jak się połączysz i na TV nie ma neta to nie oznacza że urządzenie źle działa tylko może TV jest źle skonfigurowany - dlatego diagnostyka jest konieczna przez ping, nslookup, tracert.
  • Poziom 9  
    Dzięki, wszystko jeszcze raz zrobiłem na spokojnie i zadziałało. Mam internet na edimaxie. :)
    Jedynie mam jakieś zacięcia chyba głównego wifi. Jestem podłączony do wifi a w przeglądarce mam brak połączenia. Natomiast jeśli odłączę edimaxa od prądu to wszystko wraca do normy.

    Ale nici z całej roboty ponieważ na TV nie działa mi player w przeglądarce"brak wtyczki silverlight"
    Wykupiłem pakiet Eleven na playerze i nic z tego. Natomiast w aplikacji dedykowanej brak zakładki sport. :(
    Pozostaje podłączenie laptopa do TV. :(

    Dzięki jeszcze raz.