Cześć.
Czy przetwornicą Mazzaliego mogę zasilić cewke zapłonowa z samochodu? A później tym cewke tesli?
Transfotmatorow WN z TV starego typu nie Mam aby bezinwazyjnie przewinac i wsio.
Kurde coś poknociłem.
Ogólnie pytań mam sporo na ten temat (WN, nie jest moim pierwszym spotkaniem lecz warto wiedzieć to i owo)
Pierwotne uzwojenie CT zasilam z generatora a na wtórnym mam kV napięcia. Tak? raczej tak.
Zbudowałem poniższy schemat, wiem że to nie jest ta przetwornica tylko najgorszy z możliwych sposobów na wyładowania elektryczny.
Niestety nie działa 2N3055 sprawne, jednak coś mogło pójść nie tak przy nawijaniu Chciałbym zbudować od nowa rurę z uzwojeniem wtórnym i pierwotnym, jak obliczyć uzwojenia pod ten schemat? korzystać z normalnych kalkulatorów do CT?
Mam tubę ceramiczną po rezystorach nastawnych 35,5cm wysokości i 5cm średnicy. Chciałbym ją wykorzystać.
Tutaj na schemacie jest raczej transformator z TV bo przewijali tylko pierwotne a wysokonapięciowe zostawało, nie mam niestety takich transformatorów więc wolałbym nawinąć coś na tą ceramikę.
Czy przetwornicą Mazzaliego mogę zasilić cewke zapłonowa z samochodu?
Nie. Możesz zrobić na niej co najwyżej albo generator samowzbudny Collpitsa (z dzieloną pojemnością), albo cokolwiek sterowane obcowzbudnie - generator na NE555 np. oraz klucz prądowy.
Nie możliwe, nie jednen zasila TC z różnych traf, przykładowo MOT od mikrofalówki.
Więc nie mówić że się nie da, co prawda napięcie na wyjściu będzie spore ale co z tego skoro częstotliwość jest dobrana.
Lepiej już chyba w tym przypadku generator Marxa zrobić
Zbudowałem poniższy schemat, wiem że to nie jest ta przetwornica tylko najgorszy z możliwych sposobów na wyładowania elektryczny.
Niestety nie działa 2N3055 sprawne, jednak coś mogło pójść nie tak przy nawijaniu
Zamień połączenia baz z uzwojeniem.
wtełek1 wrote:
Chciałbym zbudować od nowa rurę z uzwojeniem wtórnym i pierwotnym, jak obliczyć uzwojenia pod ten schemat? korzystać z normalnych kalkulatorów do CT?
Ten schemat jest do zastosowania z transformatorem na rdzeniu ferrytowym.
Niestety nie działa 2N3055 sprawne, jednak coś mogło pójść nie tak przy nawijaniu
Zamień połączenia baz z uzwojeniem.
wtełek1 wrote:
Chciałbym zbudować od nowa rurę z uzwojeniem wtórnym i pierwotnym, jak obliczyć uzwojenia pod ten schemat? korzystać z normalnych kalkulatorów do CT?
Ten schemat jest do zastosowania z transformatorem na rdzeniu ferrytowym.
W końcu ktoś kto zna się na rzeczy. (bez obrazy dla poprzedników)
Tutaj w poniższym schemacie jest transformator zasilający (planuje od neonów kupić) tylko jest problem z tymi obliczeniami, są średnice i wysokości cewek wtórnych (powietrznej) dla średnicy 7.5cm minimum. A niestety nic takiego nie mam. Ten schemat to chyba klasyczna cewka ta z tych pierwszych, zadne bajery itd.