Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zakłócenia falowe, zasilanie

mrozo94 25 Sie 2016 15:36 933 8
  • #1 25 Sie 2016 15:36
    mrozo94
    Poziom 7  

    Witam,
    zostałem poproszony o zamontowanie kilkunastu kamer. Robiłem to po raz pierwszy, więc proszę o wyrozumiałość ;-)

    Po podpięciu trzech kamer do centrali, wszystkie mają zakłócenia w postaci fali. Zakłócenie NIE występuje tylko wtedy, gdy podpięta jest jedna kamera.

    Dowiedziałem się, że najprawdopodobniej problemem będzie zasilanie. Po testach okazało się, że to prawda i po podłączeniu kamery 1 i 3 do osobnych zasilaczy (płytek) wszystko działa bez zakłóceń.
    Problemem nie powinien być zasilacz, ponieważ ten, którego używam ma 5A.
    Kwestia małej przepustowości kabla też odpada, bo podpiąłem kamerę nr 1 zupełnie innym kablem i problem się powtarza (kamera 2 była wyłączona).
    Zakłócenia falowe, zasilaniepłytka.jpg Download (2.07 MB)

    Ogólny plan podłączonej części:

    Spoiler:
    Z centrali skrętka FTP ekranowana o długości ~45m, następnie przejście na zwykłą skrętkę nieekranowaną za pomocą tradycyjnego zerwania izolacji i zakręcenia kabli na siebie (najdalsza kamera jest ~40m dalej)
    Nieekranowaną skrętką idą 3 pary kabli na sygnały kamer, i jedna para kabli na zasilanie. Zasilanie idzie z miejsca łączenia kabli, więc jego maksymalna długość to ~40m.
    Zakłócenia falowe, zasilanieCCTV.JPG Download (4.31 kB)


    Proszę Was o pomoc, jak mogę rozwiązać tę sytuację i zasilać kamery bez strat i zakłóceń z jednego zasilacza i jednej płytki (swoją drogą bardzo proszę o informację, jaka jest fachowa nazwa tej płytki do rozdzielania sygnałów :-)

    Pozdrawiam serdecznie
    mrozo94

    0 8
  • #2 25 Sie 2016 19:28
    jpl
    specjalista-kamery przemysłowe

    Na czym instalujesz te kamery? Na metalu czy mur? jakie kamery montujesz, jaki masz zasilacz (model), jakim kablem przesyłasz obraz?

    0
  • #3 25 Sie 2016 19:44
    quinty
    Poziom 28  

    Nie znam się na kamerach, ale chyba mam dwa tropy.
    Nie napisałeś co to za kamery. Analogowe, IP, HDCVI?

    Pierwsza poszlaka. Domyślam się, że używasz zasilacza impulsowego 12V 5A. Czy jest markowy/porządny? Te tanie sieją strasznie zakłóceniami. Na test podepnij inny tylko transformatorowy i sprawdź czy będzie to samo.

    Druga poszlaka. Czy jeżeli to kamery analogowe to pewnie ekranowanie kabla sygnałowego zbiega się i łączy w rejestratorze? Czy sprawdzając miernikiem na teście ciągłości jest przejście pomiędzy zasilaniem (-) a ekranem kabla sygnałowego? Jeżeli tak to bym stawiał na pętlę masy.
    Link

    Jak pisałem, nie znam sie na kamerach, to może byc zupełnie coś innego :P

    0
  • #4 25 Sie 2016 19:58
    mrozo94
    Poziom 7  

    Kamery są powieszone na murze, model to EC-SBH-1290.
    Jeśli chodzi o zasilacz, to jest to FSP060-1AD101C
    Tak, jak pisałem, obraz przesyłany jest skrętką nieekranowaną, a pomiędzy budynkami ekranowaną. Do rejestratora wchodzi skrętka ekranowana. Oczywiście po dwóch końcach kabla mamy przejściówkę z wtykiem BNC.

    0
  • #5 25 Sie 2016 20:29
    fakerus

    Poziom 17  

    mrozo94 napisał:
    Kamery są powieszone na murze, model to EC-SBH-1290.
    Jeśli chodzi o zasilacz, to jest to FSP060-1AD101C
    Tak, jak pisałem, obraz przesyłany jest skrętką nieekranowaną, a pomiędzy budynkami ekranowaną. Do rejestratora wchodzi skrętka ekranowana. Oczywiście po dwóch końcach kabla mamy przejściówkę z wtykiem BNC.


    Masz ewidentnie problem z masą, odłączaj po kolei kamery i sprawdź która sieje, jak znajdziesz to odrębny zasilacz na nią :D

    0
  • #6 25 Sie 2016 21:12
    sosarek
    Poziom 43  

    mrozo94 napisał:
    przejście na zwykłą skrętkę nieekranowaną za pomocą tradycyjnego zerwania izolacji i zakręcenia kabli na siebie

    O lutowaniu albo o skoczach Kolega nie słyszał?
    mrozo94 napisał:
    Nieekranowaną skrętką idą 3 pary kabli na sygnały kamer, i jedna para kabli na zasilanie. Zasilanie idzie z miejsca łączenia kabli, więc jego maksymalna długość to ~40m.

    No i tu jest problem - zasilanie tylko na jednej parze przy tej odległości.

    0
  • #7 26 Sie 2016 08:40
    mrozo94
    Poziom 7  

    sosarek napisał:
    O lutowaniu albo o skoczach Kolega nie słyszał?

    O lutowaniu słyszał. O skoczkach nie - albo słyszałem, tylko nie wiem, że to się tak nazywa ;) Bo pod frazą "skoczki" czy "skoczki kable" w Google'ach nic nie ma :P Może chodzi Ci o te kostki do łączenia kabli, a jeśli tak to zastanawiam się czy jest jakakolwiek różnica pomiędzy skręceniem kabli a użyciem kostki.


    sosarek napisał:
    No i tu jest problem - zasilanie tylko na jednej parze przy tej odległości.

    No tak, to by wyjaśniało wszystko, tylko że jeśli zasilę TYLKO tę najdalszą kamerę (jedną parę) to wszystko śmiga. Natomiast jeśli dorzucę kolejną kamerę z tego samego zasilacza, ale zupełnie innym kablem to już występują zakłócenia.



    Co do reszty rad to dam znać jak tylko wszystko sprawdzę.
    Jeśli mamy tutaj speców od zasilania to prosiłbym o informację czy ten mój zasilacz jest jakiejś znanej firmy czy raczej szajs? Załączam cały opis poniżej
    Zakłócenia falowe, zasilaniezasila..jpg Download (1.27 MB)

    Miłego piątku, już zaraz weekend :)

    ADD
    quinty napisał:
    Pierwsza poszlaka. Domyślam się, że używasz zasilacza impulsowego 12V 5A. Czy jest markowy/porządny? Te tanie sieją strasznie zakłóceniami. Na test podepnij inny tylko transformatorowy i sprawdź czy będzie to samo.

    Chyba faktycznie jest to impulsowy. Szukam właśnie jakiegoś innego zasilacza, ale tutaj wpadłem na pomysł, tylko nie wiem czy nie jest on głupi.
    Czy mogę wykorzystać do sprawdzenia mały akumulator 12V 1,2Ah. Albo czy mogę podłączyć jakikolwiek akumulator byle by był 12V?

    quinty napisał:
    Druga poszlaka. Czy jeżeli to kamery analogowe to pewnie ekranowanie kabla sygnałowego zbiega się i łączy w rejestratorze? Czy sprawdzając miernikiem na teście ciągłości jest przejście pomiędzy zasilaniem (-) a ekranem kabla sygnałowego? Jeżeli tak to bym stawiał na pętlę masy.

    Wcisnąłem jedną sondę do kabla, drugą wymacałem cały rejestrator, wszystkie miejsca w gnieździe, sprawdziłem też zasilanie kamer i nigdzie nie ma połączenia z ekranem kabla.

    0
  • #8 26 Sie 2016 12:07
    sosarek
    Poziom 43  

    Wpisz sobie w takim razie szybkozłączka żelowa.
    Puść zasilanie na dwóch parach, problemy powinny zniknąć.

    0
  • #9 26 Sie 2016 12:30
    mrozo94
    Poziom 7  

    W tym momencie zasilanie wygląda następująco.

    Mam podpięte 3 pary kabli do płytki (A, B, C - z czego A i B są wpięte razem do jednej pozycji).

    Do kamery 1. (najbliższej) idzie para A, a do 2. i 3. kamery idą pary B,C. Po włączeniu zakłócenia falowe nadal występują.

    0