Czytam ten temat i nie mam zielonego pojęcia o co chodzi
Czy może mi ktoś wyjaśnić w prosty sposób o co chodzi?
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over theremalinabend 1 wrote:To po co bicie piany?
malinabend 1 wrote:Czytam ten temat i nie mam zielonego pojęcia o co chodzi
malinabend 1 wrote:To po co bicie piany?
lopiola wrote:Mój inwerter nie produkuje energii biernej o stałej wartości tylko kompensuje sieć tak, żeby nie było ani pojemnościowej ani indukcyjnej energii rejestrowanej przez licznik sprzedawcy prądu.
Wrzucałem tu gdzieś, ale jeszcze wrzucę wykaz ile i w jakich godzinach to robi.
Teraz mam dodatkowo podpięty zewnętrzny legalizowany licznik to mogę porównać dane z licznika i inwertera.
Zastanawiam się czy wyłączyć tę kompensację w inwerterze.
SAWEK101 wrote:
Wystarczy sobie ściągnąć instrukcję licznika i zapoznać się co oznaczają strzałki i spisać liczydła energii , wrócić za kilka dni czy rano spisać wyciągnąć wnioski i poszukać źródeł pojemnościowej w gospodarstwie.
Spajder_PL wrote:Dostawca energii Tauron, licznik Iskra AM550
Czy jeśli na liczniku nie wyświetla się moc bierna (rejestry 5.8.x i 8.8.x) to oznacza że:
a. licznik nie zlicza energii biernej (bo tak został zaprogramowany),
b. zlicza ale nie wyświetla,
jeśli odpowiedź b, to czy:
1. jestem w stanie energię bierną odczytać z licznika (są dwa przyciski, ale nie udało mi się za ich pomocą odczytać)?
2. czy po uzyskaniu dostępu od Tauron do aplikacji eLicznik będę widział wskazania energii biernej?
Spajder_PL wrote:... W tej chwili mam go tak skonfigurowanego, że coś co się nazywa "Współczynnik mocy (cos Phi)" jest równy 1. Czy jest to wymóg ZE aby inwerter tak był skonfigurowany? ...
Spajder_PL wrote:
Zastanawiam się jeszcze jaki jest sens utrzymywać produkcję energii biernej na inwerterze. W tej chwili mam go tak skonfigurowanego, że coś co się nazywa "Współczynnik mocy (cos Phi)" jest równy 1. Czy jest to wymóg ZE aby inwerter tak był skonfigurowany? Jakie są straty mocy czynnej (którą dodatkowo wyprodukowałby inwerter, jeśli produkowałby zero energii biernej) jeśli mam moc bierną średnio na poziomie między 20 - 40 VAr?
Wlodek22 wrote:.... Poniżej tych 100W lepiej go w ogóle odłączyć od sieci. Mam na myśli inwertery 3 fazowe.