Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Dosyć mocna maszyna i zacinki w systemie i grach

DieLieCheery 26 Sie 2016 02:14 1125 43
  • #1 26 Sie 2016 02:14
    DieLieCheery
    Poziom 9  

    Witam. Piszę tutaj z dziwnym problemem.
    Jakiś czas temu złożyłem nowego PC i aktualnie grając w gry czy nieraz podczas normalnego użytkowania zdarzają sie freezy systemu czy kolosalne spadki FPS w grach. Np. zaczyna, grę przy 200fps, po jakichś 3 minutach fps'y spadają do 100 i wahają się pomiędzy 100 a 80. w większych akcjach spadają do 60 a nawet do 20.
    W zupełnie innych grach, z którymi maszyna powinna sobie poradzić nie osiaga nawet 30 fpsów. Zmiana jakości grafiki w grze nie ma większego wpływu na ilość klatek. Co do systemu sam nieraz potrafi się zacinać bez jakiejkolwiek przyczyny (chociażby przy uruchamianiu przeglądarki)

    Na pokładzie:
    Motherboard: Asus M5A78L-M LX3
    CPU: AMD FX6300 X6 3.5GHz
    RAM: 2x GoodRam 4GB 1333Mhz
    GPU: Asus STRIX GTX960
    PSU: LC POWER LC600H-12 V2.31 Active PFC 600W
    Windows 7 Pro x64
    Wszystkie sterowniki świeże
    Skanowany, defragmentowany, combofixowany, adwcleanowany, memtestowany..
    Co do zasilacza mam dziwne zastrzeżenie. Podczas wyłączenia go z tyłu pstryczkiem i włączenia komputer nie chce się uruchomić. Muszę wówczas wyciągnąć wtyczkę ATX 24 i zrobić zworkę. Po podpięciu do płyty uruchamia się mój PC. (nie jest to wina płyty, zasilacz miałem przed wymianą płyty i był ten sam problem)
    liczę na pomoc

    0 29
  • #2 26 Sie 2016 02:23
    LC8-990
    Poziom 15  

    DieLieCheery napisał:
    Power Supply: POWER 650W

    Co to takiego?
    Zrób test PSU, kilka minut w programie OCCT, pokaż screeny obrazków powstałych po zatrzymaniu testu.

    1
  • #3 26 Sie 2016 02:30
    DieLieCheery
    Poziom 9  

    LC8-990 napisał:
    DieLieCheery napisał:
    Power Supply: POWER 650W

    Co to takiego?
    Zrób test PSU, kilka minut w programie OCCT, pokaż screeny obrazków powstałych po zatrzymaniu testu.


    POWER to marka mojego zasilacza.. Domyślam się, że to jakiś śmieć. Za chwilke wrzucę testy.

    Dodano po 5 [minuty]:

    Dosyć mocna maszyna i zacinki w systemie i grach Dosyć mocna maszyna i zacinki w systemie i grach Dosyć mocna maszyna i zacinki w systemie i grach Dosyć mocna maszyna i zacinki w systemie i grach Dosyć mocna maszyna i zacinki w systemie i grach Dosyć mocna maszyna i zacinki w systemie i grach Dosyć mocna maszyna i zacinki w systemie i grach Dosyć mocna maszyna i zacinki w systemie i grach Dosyć mocna maszyna i zacinki w systemie i grach Dosyć mocna maszyna i zacinki w systemie i grach

    1
  • #4 26 Sie 2016 08:25
    badboy84
    Poziom 37  

    Kilka minut to nie 90sec ... screeny są bezwartościowe, napięcia należy zmierzyć miernikiem. Bardziej użyteczne są screeny z temperaturami.

    0
  • #5 26 Sie 2016 09:08
    Robert B
    Poziom 43  

    DieLieCheery napisał:
    POWER to marka mojego zasilacza

    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199271.html
    Cytat:
    Prezentuję czarną listę zasilaczy.

    Achieve, Akyga, Altis, Aspire, Atlas, Aton, Bandit, Bestec, Carbon (nie Modecom), Coba, Codegen, ColorSit, COMPAQ, Computer, Cube Max, Deer, Delux, Eurocase, Everpower, Feel, Fever, Four Star, Gembird, Gigabajt, GoodWatt, Hawk, Hec, Hedy, Impet, Incore, Intex-Action, i-box, I-TEC, KingStar, LC Power, Levicom, Likeenergy, Linkword, L&C, Logic, LOGISYS, Macron, Megabajt, Mercury, Metropilis, Modecom Feel, Mustang, Newton Power, Pangu, Platin Power, Power, Power Color, Powercomp, Powerfox, Powertec, Procase, Procomp, Octigen, Opengate, Qoltec, QTECHNOLOGY, Q-tec, RAIDMAX, Rebeltec, Rubikon, Ropla, Sansun, SilenX, Sun Pro, Suntek, Take Me, Task, TE, Tracer, Tronje, Ultra Media, V Power, Whitenergy, Win, Xilence (produkowane do 2011r włącznie), XION, X-Power, 2N

    DieLieCheery napisał:
    650W

    Tiaaa... Tyle to on pewnie ma przy uderzeniu weń pioruna :D
    DieLieCheery napisał:
    Dosyć mocna maszyna

    A zasilana po taniości najgorszym szrotem.

    badboy84 napisał:
    napięcia należy zmierzyć miernikiem

    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199202.html

    SMART dysku również pokaż.

    0
  • #6 26 Sie 2016 11:29
    DieLieCheery
    Poziom 9  

    badboy84 napisał:
    Kilka minut to nie 90sec ... screeny są bezwartościowe, napięcia należy zmierzyć miernikiem. Bardziej użyteczne są screeny z temperaturami.


    Niestety miernika nie posiadam.

    Niżej dodaje screeny z OCCT po 10 minutach

    Dosyć mocna maszyna i zacinki w systemie i grach Dosyć mocna maszyna i zacinki w systemie i grach Dosyć mocna maszyna i zacinki w systemie i grach Dosyć mocna maszyna i zacinki w systemie i grach Dosyć mocna maszyna i zacinki w systemie i grach Dosyć mocna maszyna i zacinki w systemie i grach Dosyć mocna maszyna i zacinki w systemie i grach Dosyć mocna maszyna i zacinki w systemie i grach Dosyć mocna maszyna i zacinki w systemie i grach Dosyć mocna maszyna i zacinki w systemie i grach





    SMART pierwszego dysku:

    Dosyć mocna maszyna i zacinki w systemie i grach Dosyć mocna maszyna i zacinki w systemie i grach Dosyć mocna maszyna i zacinki w systemie i grach

    SMART drugiego dysku:
    Dosyć mocna maszyna i zacinki w systemie i grach Dosyć mocna maszyna i zacinki w systemie i grach Dosyć mocna maszyna i zacinki w systemie i grach

    Temperaturki
    Kod: text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    0
  • #8 26 Sie 2016 12:09
    DieLieCheery
    Poziom 9  

    Jestem w stanie załatwić dziś na jakiś czas lepszy zasilacz. Napiszę i zamknę temat jeżeli problem ustąpi. Jeżeli nie mam nadzieję o dalszą próbę pomocy.

    0
  • #10 26 Sie 2016 17:48
    Robert B
    Poziom 43  

    DieLieCheery napisał:
    Niestety miernika nie posiadam.

    Wystarczy taki za 10-15 zł z marketu czy Allegro. Bez pomiaru napięć tego złomu dalej nie ruszymy.
    Nie dałeś całego SMART. Przecież tam jest po prawej suwak. Drugi dysk się sypie.

    0
  • #11 26 Sie 2016 18:07
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    Nikt nie zwrócił uwagi na jeden szczegół - procesor wpada w throttling i już nawet na krótkim teście to widać, co dopiero na długim. Nie ma co prawda pokazanych temperatur, ale po wahaniach taktowania można przyjąć, że są graniczne.

    Pomijając zasilacz - na początek warto wyczyścić chłodzenie, wymienić pastę termoprzewodzacą na porządną i sprawdzić, czy jest wszystko poprawnie zamontowane. Należy również zapewnić odpowiedni przepływ powietrza w obudowie.

    Co do zasilacza upewnij się, czy nie jest to LC Power. Mimo że firma znajduje się na czarnej liście to nie do końca się z tym wpisem zgodzę, gdyż niektóre serie są produkowane przez Andyson, CWT czy Huntkey i wcale nie są złe. Dokładny model zasilacza pozwoli ocenić jego przydatność.

    0
  • #12 28 Sie 2016 13:02
    DieLieCheery
    Poziom 9  

    Poczytałem trochę o throttingu, mam standardowe chłodzenie do mojego FX'a, które było dołączone do zakupionego BOX'a. Na ten moment udało załatwić mi się potężniejsze chłodzenie, które za jakiś czas zamontuję i zrobię ponownie test OCCT.
    Miernik kupię jutro, bo w moim "mieście" dziś wszystkie elektroniczne sklepy pozamykane
    Co do zasilacza jest to LC POWER LC600H-12 V2.31 Active PFC 600W

    Dodano po 1 [godziny] 59 [minuty]:

    Wyniki OCCT po 5 minutkach:

    Dosyć mocna maszyna i zacinki w systemie i grach Dosyć mocna maszyna i zacinki w systemie i grach Dosyć mocna maszyna i zacinki w systemie i grach Dosyć mocna maszyna i zacinki w systemie i grach Dosyć mocna maszyna i zacinki w systemie i grach Dosyć mocna maszyna i zacinki w systemie i grach Dosyć mocna maszyna i zacinki w systemie i grach Dosyć mocna maszyna i zacinki w systemie i grach Dosyć mocna maszyna i zacinki w systemie i grach Dosyć mocna maszyna i zacinki w systemie i grach

    Temperaturki z HWMonitor:

    Kod: text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Teraz zabieram się za rozkręcanie zasilacza, przeczyszczę go i sprawdzę kondensatory.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Brakujące screeny z OCCT: Dosyć mocna maszyna i zacinki w systemie i grach Dosyć mocna maszyna i zacinki w systemie i grach Dosyć mocna maszyna i zacinki w systemie i grach Dosyć mocna maszyna i zacinki w systemie i grach Dosyć mocna maszyna i zacinki w systemie i grach Dosyć mocna maszyna i zacinki w systemie i grach

    0
  • Pomocny post
    #13 28 Sie 2016 13:37
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    Po 2.5 min procesor nadal redukuje prędkość. Temperatury warto odczytać pod obciążeniem, bo te co zamieściłeś są raczej bez obciążenia, jako że mają wartości około 40 stopni (a przy takich throttling nie występuje).

    Chłodzenie fabryczne jest, a czyste i z dobrą pastą termoprzewodzącą chociaż i poprawnie zamontowane?

    0
  • #14 28 Sie 2016 14:37
    DieLieCheery
    Poziom 9  

    dt1 napisał:
    Po 2.5 min procesor nadal redukuje prędkość. Temperatury warto odczytać pod obciążeniem, bo te co zamieściłeś są raczej bez obciążenia, jako że mają wartości około 40 stopni (a przy takich throttling nie występuje).

    Chłodzenie fabryczne jest, a czyste i z dobrą pastą termoprzewodzącą chociaż i poprawnie zamontowane?


    Było z dobrą pasta i czyste. Teraz zamontowałem 'chłodnice od tira', za chwilę obciążę troche procesor niech temperaturka skoczy.

    Zdjęcie ze środka zasilacza przed i po czyszczeniu:
    Dosyć mocna maszyna i zacinki w systemie i grach Dosyć mocna maszyna i zacinki w systemie i grach

    Dodano po 13 [minuty]:

    Temperaturki w stresie:
    Kod: text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Dodano po 3 [minuty]:

    Zrobić po czyszczeniu OCCT, a później OCCT bez umierającego dysku?

    0
  • Pomocny post
    #15 28 Sie 2016 14:46
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    Zobacz, czy ten program wykrywa Ci temperaturę rdzeni procesora i jeśli tak, uruchom go i zrób wtedy test OCCT:

    http://www.alcpu.com/CoreTemp/

    Powinien on zarejestrować minimalną i maksymalną zmierzoną temperaturę rdzeni i to byłoby przydatne. Co do zasilacza zdjęcia sa na tyle niewyraźne, że są mało przydatne. Wątpliwości budzi jeden rejon - zrób dokładniejsze zdjęcie obszaru ze zdjęcia i przyjrzyj się kondensatorom, które zaznaczyłem, czy nie mają wypukłych wieczek:

    Dosyć mocna maszyna i zacinki w systemie i grach

    Zrób też zdjęcie tabliczki zasilacza z jego obudowy. Ta dobra pasta to ma jakąś nazwę? Czy zdejmowałeś chłodzenie (radiator) po nałożeniu pasty i czy w takim przypadku została ona wymieniona?

    0
  • #16 28 Sie 2016 14:53
    DieLieCheery
    Poziom 9  

    Oglądałem każdy kondensator, żaden nie spuchnął. Zaraz podrzucam zdjęcia z naklejki. Bateria w telefonie musi się podładować. Pobieram Core Temp

    Dodano po 1 [minuty]:

    Core Temp Screen:
    Dosyć mocna maszyna i zacinki w systemie i grach

    0
  • #17 28 Sie 2016 15:07
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    O ile mieszkasz w PL (a nie w jakimś miejscu, gdzie leży teraz gruba warstwa śniegu za oknem) i korzystasz ze standardowego systemu chłodzenia temperatury 19-30 stopni nie wyglądają na poprawne odczyty.

    Dochodzi jeszcze jedna rzecz, przez którą może występować throttling. Słaba i nie chłodzona sekcja zasilania CPU na płycie głównej. W przypadku płyt Asusa ona również może powodować zmniejszenie taktowania gdy zrobi się jej za gorąco.

    0
  • #18 28 Sie 2016 15:18
    DieLieCheery
    Poziom 9  

    Core Temp w stresie:
    Dosyć mocna maszyna i zacinki w systemie i grach

    OCCT:

    Dosyć mocna maszyna i zacinki w systemie i grach Dosyć mocna maszyna i zacinki w systemie i grach Dosyć mocna maszyna i zacinki w systemie i grach Dosyć mocna maszyna i zacinki w systemie i grach Dosyć mocna maszyna i zacinki w systemie i grach Dosyć mocna maszyna i zacinki w systemie i grach Dosyć mocna maszyna i zacinki w systemie i grach Dosyć mocna maszyna i zacinki w systemie i grach Dosyć mocna maszyna i zacinki w systemie i grach Dosyć mocna maszyna i zacinki w systemie i grach Dosyć mocna maszyna i zacinki w systemie i grach Dosyć mocna maszyna i zacinki w systemie i grach Dosyć mocna maszyna i zacinki w systemie i grach Dosyć mocna maszyna i zacinki w systemie i grach Dosyć mocna maszyna i zacinki w systemie i grach

    Naklejka zasilacza:
    Dosyć mocna maszyna i zacinki w systemie i grach

    0
  • Pomocny post
    #19 28 Sie 2016 15:39
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    Po 3 minutach to samo, dalej redukowana jest częstotliwość taktowania CPU (a według CoreTemp procesor nawet 50 stopni nie osiągnął). Jesteś w stanie sprawdzić pod obciążeniem, jak bardzo nagrzewają się elementy sekcji zasilania CPU? Nie polecam palca, bo można się porządnie sparzyć, bardziej jakiś termometr z dość szerokim zakresem pomiarowym (nawet powyżej 100 stopni Celsjusza).

    Chodzi mi głównie o elementy w czerwonej ramce:
    Dosyć mocna maszyna i zacinki w systemie i grach

    0
  • #20 28 Sie 2016 15:41
    DieLieCheery
    Poziom 9  

    Gdzie moge kupic takie cudo?

    0
  • #21 28 Sie 2016 15:53
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    Proste termometry można kupić za dychę na aukcjach, ich dokładność może być przeciętna, ale 2-3 stopnie w tym przypadku nie robią. Przykładowy link do aukcji wyślę na PW, bo w działach serwisowych takie linki nie są dozwolone. Jeśli kupujesz miernik to możesz kupić też kilka złotych droższy, który będzie miał pomiar temperatury i dołączoną sondę (termoparę) to pomiaru. Wytrzymują one całkiem wysokie temperatury. Przykładowy nie za drogi multimetr z pomiarem temperatury to DT9208A (poszukaj na Allegro).

    0
  • #22 28 Sie 2016 15:58
    DieLieCheery
    Poziom 9  

    Jutro zobaczę w sklepach, jak będzie przesadzona cena to zamówię.
    Dzięki śliczne za dzisiaj po zakupie zrobię pomiary i będziemy myśleć dalej.

    0
  • #23 28 Sie 2016 16:07
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    W sumie przy tej płycie, biorąc pod uwagę słabą sekcję zasilania, w ciemno szukałbym radiatora o wymiarach mniej więcej takich, jak czerwona ramka na obrazku ode mnie (sekcja jest tak skonstruowana, że nie ma tam żadnych wystających elementów pomiędzy, więc można znaleźć radiator na sekcję, najlepiej z dość wysokimi żeberkami i przykleić go do tranzystorów kluczujących taśmą dwustronnie klejącą termoprzewodzącą).

    Sekcja zasilania teoretycznie jest przewidziana na tej płycie do 95W, ale w sieci widać sporo raportów użytkowników, że te sekcje nie wyrabiają przy ciągłym obciążeniu maksymalną mocą, a Twój procesor generalnie jest maksimum przewidzianym dla tej sekcji. Tak więc radiator w ciemno bym i tak zamontował - nawet jeśli to nie problem z przegrzewaniem się sekcji zasilania - na pewno żywotność płyty powinna delikatnie wzrosnąć.

    0
  • #24 28 Sie 2016 17:35
    DieLieCheery
    Poziom 9  

    Więc może po prostu zmienić płytę, jeżeli okaże się, że temperatury są za wysokie? I w ogóle jakie tam powinny być temperaturki?

    Dodano po 2 [minuty]:

    Co masz na myśli mówiąc "słabą sekcję zasilania" ?

    0
  • #25 28 Sie 2016 17:37
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    Ja bym na początek dokleił radiatory, to 20zł, nowa płyta to 300-400. Temperatury czym niższe, tym lepsze, dla mnie utrzymywanie się w granicach 70 stopni jest OK, tranzystory sekcji wytrzymują więcej. Nie wiem, przy ilu stopniach płyty Asusa obcinają taktowanie, na pewno przy wyższych niż 70-80 stopni.

    0
  • #26 28 Sie 2016 17:46
    DieLieCheery
    Poziom 9  

    Jak dotykam to palcem co pokazałeś na rysunku nie wydaje się być za gorące.. A co myślisz o zasilaczu? Na początku tematu napisałem jeden mały problem o nim.

    0
  • #27 28 Sie 2016 18:00
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    Zawieszenia się są możliwe przez słabej jakości zasilacz. Zwolnienia w grach są raczej bardziej prawdopodobne przez redukowanie częstotliwości procesora.

    Temperaturę sekcji sprawdź po obciążeniu jej przez OCCT po 3 minutach, w czasie gdy ciągle trwa test - wtedy powinno być znacznie cieplej. Bez obciążenia pewnie będzie letnia.

    0
  • #28 28 Sie 2016 18:02
    DieLieCheery
    Poziom 9  

    Czyli popłynę na płytę i zasilacz

    0
  • #29 28 Sie 2016 18:04
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    Możesz przemyśleć w takim razie, czy nie wolisz wydajniejszej architektury niż AM3, gdzie najnowsze procesory są datowane na 2012 rok. Może warto sprzedać też procesor i kupić coś wydajniejszego, jeśli już chcesz wydawać pieniądze...

    0
  • #30 28 Sie 2016 18:34
    DieLieCheery
    Poziom 9  

    Tzn o czym myślisz?

    0