Mam megane 1,6 z 97 roku, to dość podobny samochód do tego u autora. W mojej skoki wskazówek zdarzają się, gdy próbuję odpalić samochód na słabych akumulatorach (testuję zużyte akumulatory). Generalnie, gdy przekręcam kluczyk na rozrusznik, a akumulator jest zużyty*, silnik zakręca ze 2-3 razy i pod koniec wydajności prądowej akumulatora obie wskazówki skaczą do góry (gdy wszystkie kontrolki już prawie zgasły).
U kolegi sprawa występuje podczas jazdy - a więc nie jest winny zużyty akumulator - ale może dochodzić do jakiegoś "sporego" zwarcia, a może po prostu zegary mają słabą masę. Skoro jednak pisze kolega o problemach z radiem - to pewnie coś na styku z budą.
W megane przy rozruchu na słabym akumulatorze zegary przebytej drogi zerują się - nawet, gdy rozrusznik jeszcze kręci i później pojazd odpala.
Podsumowując - wskazówki skaczą, gdy napięcie w instalacji spada poniżej pewnego progu - na "czuja" stawiam, że gdzieś poniżej 8V. Czy u kolegi napięcie spada z powodu zwarcia, słabego styku bieguna dodatniego, czy problemów z masą - musiałby kolega sam ustalić...
* Akumulator może i nie jest zużyty, ale niech autor się wypowie. Z doświadczenia wiem, że Renault Megane 1,6 8V można odpalić na zużytym akumulatorze rozruchowym 45Ah, który ma faktycznie (UWAGA!) 2Ah (słownie: dwie Amperogodziny, sprawdzone profesjonalną ładowarką). Być może na tak zużytym aku, podczas jazdy może dochodzić do spadków napięcia, a samochód w lecie daje jeszcze radę odpalić.