kellygrzyb3 wrote: temperatury dzienną i nocną odpowiednio np. 21 i 17 st. C
Im lepiej ocieplone mieszkanie tym mniej dają takie rozwiązania - bo temperatura spada powoli.
Podniesienie komfortu cieplnego przy obniżonej temperaturze można uzyskać dzięki zastosowaniu ogrzewania podłogowego lub promienników podczerwieni. To pierwsze odwraca naturalny układ temperatur wymuszając wyższą przy podłodze co daje odczucie komfortu przy niższej temperaturze średniej. Szczególnie dużo daje to w pomieszczeniach wysokich (stare kamienice), gdzie przy zwykłym grzejniku tworzy się poduszka ciepłego powietrza przy suficie (prezent dla sąsiada z góry...) a przy podłodze jest zimno. Niestety, zmiana ogrzewania na podłogowe to temat na większy remont (z wymianą podłogi). Z kolei promienniki podczerwieni oddają sporą część energii w postaci promieniowania podczerwonego, które promiennik kieruje wybranym kierunku, np. na osobę siedzącą na kanapie czy przy biurku. Pozwala to na szybkie i precyzyjne ogrzanie wybranych miejsc w ogólnie chłodnym pomieszczeniu. Nie jestem zwolennikiem takiego rozwiązania ale obiektywnie jest skuteczne. W jednym mieszkaniu użyłem go z dobrym skutkiem w łazience aby móc utrzymywać w niej stosunkowo niską temperaturę ok. 19°C ale dogrzewać osoby wychodzące spod prysznica.
Pompa ciepła to rozwiązanie obiektywnie zwiększające ilość dostarczanej energii cieplnej bez zwiększania poboru energii elektrycznej - tym różni się od wcześniej omówionych rozwiązań. Współczynnik COP określający stosunek energii cieplnej oddanej do pomieszczenia do energii elektrycznej pobranej z sieci zależy od jakości urządzenia ale przede wszystkim od różnicy temperatur - im większa tym gorszy. Możesz liczyć na średnią wartość rzędu 3, co daje 2/3 oszczędności i czyni ogrzewanie elektryczne najtańszym.
Dodano po 20 [minuty]: fiiszu wrote: Czy można prosić o jakieś namiary na dobre pompy ciepła takie właśnie za ok. 2000 zł, dobrane do metrażu mieszkania ? Bo wszystko co znajduje jest strasznie drogie
Właśnie teraz, jesienią masz okazję znaleźć coś w wyprzedażach, normalnie rzeczywiście będzie to ok. 2500..3000. Dwa lata temu późną jesienią kupiłem tak pompę przecenioną z 2700 na 1999, później na znanym portalu była oferta identycznej za 1799 (z ekspozycji, ale to w tym przypadku zupełnie bez znaczenia).
fiiszu wrote: Drugie moje pytanie, taką pompę łączy się jakimś kablem czy rurą ze sprężarką ?
Połączenie obejmuje kabel elektryczny i dwie rurki z czynnikiem grzewczym, w sumie średnica (z koniecznym ociepleniem) to ok. 5cm, do tego nie można rurek zaginać na małym promieniu, więc otwór w ścianie musi mieć min. 6..8cm średnicy i to jeden z większym problemów przy montażu.
fiiszu wrote: czy ta sprężarka może stać docelowo na ''gołej'' ziemi (posiadam ogródek)
Oczywiście tak, to bardzo dobre rozwiązanie też i dlatego, że jej drgania nie przenoszą się na ścianę budynku. Trzeba tylko przygotować jej niewielki fundament, np. z krawężników. Agregat - zależnie od mocy - waży nawet do 50kg. Należy zapewnić swobodny przepływ powietrza, zawsze podane są wymagania, ale typowo min. 10 cm za wlotem i 50cm przed wylotem powietrza.
Zwróć uwagę na sposób montażu: większość sprzedawanych urządzeń wymaga dobrania rurek do konkretnej instalacji i napełnienia ich gazem już po instalacji. Oznacza to konieczność korzystania z fachowego serwisu a co za tym idzie koszt instalacji rzędu kilkuset złotych.
Są jednak i takie, do których w zestawie dodawane są rurki o określonej długości (np. 4 m) już napełnione gazem. Jeżeli ta długość ci odpowiada to spokojnie możesz sam taką pompę zainstalować nie ponosząc zbędnych kosztów. Piszę "zbędnych", bo choć fachowcy - też i na tym portalu - podkreślają konieczność fachowej instalacji to z moich doświadczeń (dwie tego typu pompy) samodzielna instalacja jest prosta, łatwa i nie pociąga za sobą negatywnych konsekwencji (jak dotąd jeden i dwa sezony grzewcze).
Jeżeli będziesz miał wątpliwości, czy moc będzie wystarczająca nie przejmuj się, w najgorszym razie przy niskich temperaturach zawsze można awaryjnie dogrzać pomieszczenia innym grzejnikiem.
Mam pod opieką kilka mieszkań w budynkach ogrzewanych prądem stąd moje doświadczenia.