Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Monitor nie uruchamia się za pierwszym razem, dopiero po resecie

WARIATH 28 Aug 2016 10:17 3888 17
    WARIATH
    Level 14  
    Witam!

Kupiłem ostatnio komputer używany i podłączyłem do swojego monitora SAMSUNGa SyncMaster933. Problem polega na tym, że jak włączam komputer to przy pierwszym uruchomieniu monitor nie rusza, dopiero po wciśnięciu resetu jak uruchamia się drugi raz to wtedy się włącza. Nie miałem tego problemu z tym samym monitorem podłączanym do innych komputerów stacjonarnych.

Konfiguracja sprzętowa:
    Aerocool VP-750,
    Radeon R9 280X,
    i7 950,
    GIGABYTE X58A-UD7,
    HITACHI SCSI 1TB,
    SAMSUNG 830 Series 128GB SSD,
    GEIL 16GB RAM
    sosarek

Level 43  
    WARIATH wrote:
    Nie miałem tego problemu z tym samym monitorem podłączanym do innych komputerów stacjonarnych.

Więc wina może leżeć po stronie samego komputera - karty, płyty lub zasilacza.
    WARIATH
    Level 14  
    Po podłączeniu innego monitora dzieje się to samo. Dziś zwróciłem uwagę (wcześniej mi to umknęło), na to, że po całej nocy gdy komputer nie pracował po wciśnięciu POWER włączają się wentylatory na obudowie i procesorze ale nie mrugają nawet przez chwilę diody na klawiaturze. Po resecie, diody na klawiaturze na chwilę się zapalają (jak przy normalnym uruchomieniu standardowego komputera) i wtedy komputer rusza normalnie. W trakcie dnia gdy komputer jest długo włączony, jak go wyłączę i włączę za np. minutę - uruchamia się normalnie. A i jeszcze w sytuacji o której pisałem na początku kiedy monitor nie rusza a diody się nie zapalają gdy włączę jeszcze raz przycisk POWER to nic się nie dzieje, dopiero RESET pomaga.

P.S. - nie dodałem , że zresetowałem BIOS i nic to nie pomogło.
    WARIATH
    Level 14  
    Kondensatory na płycie wyglądają trochę inaczej niż te, które były pokazane w podanym przez siebie temacie ale wydaje się, że są ok. Jeżeli chodzi o zasilacz to nie bardzo mam się jak tam dostać a nie chcę rozkręcać bo może będę mógł go jeszcze zwrócić jakby co.

Zastanawia mnie tylko to, że po uruchomieniu nie mam najmniejszych problemów ze stabilnością itp., odpalam wymagające gry na pełnych detalach i nie ma żadnych problemów nawet po dłuższym działaniu. W ogóle nic podejrzanego się nie dzieje z komputerem poza tym dziwnym uruchamianiem.

Monitor nie uruchamia się za pierwszym razem, dopiero po resecie Monitor nie uruchamia się za pierwszym razem, dopiero po resecie Monitor nie uruchamia się za pierwszym razem, dopiero po resecie Monitor nie uruchamia się za pierwszym razem, dopiero po resecie Monitor nie uruchamia się za pierwszym razem, dopiero po resecie Monitor nie uruchamia się za pierwszym razem, dopiero po resecie Monitor nie uruchamia się za pierwszym razem, dopiero po resecie Monitor nie uruchamia się za pierwszym razem, dopiero po resecie
    WARIATH
    Level 14  
    Wyłączam po prostu w Windows'ie "zamknij". Nic więcej nie robię, nawet nie wyłączam monitora (zostaje na "stand by").
    310artur
    Level 43  
    Na noc tak samo? Żadnej listy nie masz z włącznikiem?
    Zrób test. Wyłącz komputer normalnie, jak się wyłączy wyłącz zasilacz (na listwie, włącznikiem z tyłu zasilacza lub odepnij kabel) poczekaj 2 minut i włącz. Ruszy czy nie oto pytanie.
    g107r
    Level 41  
    System sam instalowałeś, czy kupiłeś już zainstalowany na dysku ?
    Wejdź w opcje zasilania i przywróć je do ustawień domyślnych, mnie kiedyś pomogło gdy za dużo tam pozmieniałem (w nie do końca podobnej wprawdzie sytuacji, bo nie hibernował, ale teraz zacząłbym od tego ze starym systemem).
    WARIATH
    Level 14  
    g107r wrote:
    System sam instalowałeś, czy kupiłeś już zainstalowany na dysku ?
    Wejdź w opcje zasilania i przywróć je do ustawień domyślnych, mnie kiedyś pomogło gdy za dużo tam pozmieniałem (w nie do końca podobnej wprawdzie sytuacji, bo nie hibernował, ale teraz zacząłbym od tego ze starym systemem).

System świeżo zainstalowałem, a bios już resetowałem (to pewnie i ustawienia zasilania się do domyślnych przestawiły).

310artur wrote:
    Na noc tak samo? Żadnej listy nie masz z włącznikiem?
    Zrób test. Wyłącz komputer normalnie, jak się wyłączy wyłącz zasilacz (na listwie, włącznikiem z tyłu zasilacza lub odepnij kabel) poczekaj 2 minut i włącz. Ruszy czy nie oto pytanie.

Wyłączyłem komputer normalnie i dalej wyłączyłem przełącznik i odpiąłem kabel zasilający, wyłączyłem nawet listwę na, której jest też podpięty monitor. Po 30 minutach włączyłem komputer i niestety bez zmian.

Co ciekawe u sprzedawcy siedzieliśmy trochę czasu testując sprzęt przed kupnem i nie było tam tego problemu jeżeli dobrze pamiętam.
    310artur
    Level 43  
    Po wyłączeniu pstryczkiem na zasilaczu jeśli taki masz problem powinien pojawić się zawsze (wystarczy pstryknąć tam na 20-30s). Jeśli to to problemem najprawdopodobniej są kondensatory. Skoro nie na płycie to w zasilaczu. Test miał sprowokować wystąpienie problemu.
    WARIATH
    Level 14  
    Gdy wyłączam komputer w Windows'ie - "zamknij" i zostawiam tak wyłączony komputer na ok 2 minuty to po wciśnięciu przycisku POWER na obudowie wszystko się uruchamia.

Nie powiedziałem o tym wcześniej a to może jest istotne, w przypadku, który opisałem powyżej (jak również po wciśnięciu resetu po nieudanych próbach np. po dłuższym wyłączeniu) komputer owszem, uruchamia się ale diody na klawiaturze i pierwszy widok ekranu tam gdzie wyświetla się ilość RAM i pierwsze podstawowe informacje zapalają się z dużym opóźnieniem tzn. ok 10-12sekund.
    WARIATH
    Level 14  
    310artur wrote:
    Po wyłączeniu pstryczkiem na zasilaczu jeśli taki masz problem powinien pojawić się zawsze (wystarczy pstryknąć tam na 20-30s). Jeśli to to problemem najprawdopodobniej są kondensatory. Skoro nie na płycie to w zasilaczu. Test miał sprowokować wystąpienie problemu.

Po minucie i dwóch komputer odpalił ale już po pięciu nie.

g107r wrote:
    Bateria biosu ?

Z datą i godziną nie ma problemów, więc chyba nie.
    g107r
    Level 41  
    Jeszcze jedno, monitor nie wyświetla - to wiesz, bo widzisz.
    Ale nie widzisz też czy system się uruchamia. Czy masz może włączone dźwięki ?
    Jak miałem uszkodzone zasilanie matrycy w laptopie, tylko dźwięk sygnalizował uruchomienie komputera.
    Można to wziąć pod uwagę ?
    W podobny sposób padała mi grafika, choć to już takie bardziej luźne skojarzenie.
    WARIATH
    Level 14  
    310artur wrote:
    Ja już pomysłu nie mam. Najlepiej zacząć diagnostykę na podmiankę. Zacząłbym od zasilacza następnie trzeba by mieć płytę główną na podmianę. Jedno z dwojga musi być.

Podmieniłem zasilacz i niestety bez zmian. Z płytą główną będzie gorzej.
    WARIATH
    Level 14  
    Okazało się, że problem stanowi RAM. Sprzedający też mi tak sugerował. Jak kupowałem komputer poprosiłem, żeby zamienił mi 8GB na 16GB i tak też zrobił ale nie zauważył problemu z uruchamianiem, ponieważ instalując wszystko uruchamiał komputer częściej niż te 5 minut o których wspominałem wyżej a przy poprzedniej konfiguracji z 8GB nie było żadnych problemów. Wydaje się jakby RAM był za nowy - szybki, jest tu jakiś powód. Podmieniłem RAM na starsze 8GB i wszystko działa bez zarzutu, z kolei to 16GB działa dobrze na innym komputerze. Pytanie moje jest następujące czy uważacie, że jak kupił bym RAM dedykowany do tej płyty głównej działający pod triple channel ale będzie to 12GB to czy odczuję jakoś zmianę? Na pewno chcę zmienić RAM ponieważ za każdym razem jak cokolwiek próbuję podkręcić w BIOSie, po nowym uruchamianiu wyświetla mi błąd, że problemem mogło być podkręcanie i przywraca ustawienia fabryczne (co za tym idzie nie jestem w stanie na stałe podkręcić niektórych podzespołów).