Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

D'link DWR 921 > D'link DWR 116 + Huawei E3372 czy na pewno dobra zmiana?

olutas 28 Aug 2016 16:41 4239 27
Computer Controls
    olutas
    Level 26  
    Witam
    Dawno mnie na elektrodzie nie było także witam ponownie. :D A teraz przejdę do meritum problemu. W dniu dzisiejszym postanowiłem spróbować zamienić DWR 921 na DWR 116 z modemem od "Huiłeja". Po podłączeniu do prądu i konfiguracji internet jest, lecz kontrolka połączenia z siecią nadal miga. :| Nie zrażony tym podłączyłem kabel do komputera, połączyłem wszystkie smartfony, tablety i TV do sieci Wi-Fi i wszystko śmiga w bardzo dobrej prędkości. Niestety problem jest na komputerze. Zaobserwowałem go przy pobieraniu aktualizacji gry Battlefield 4 z platformy Origin. Prędkość nie przekraczała 194 KB/s... W najlepszym razie zaobserwowałem maksymalnie 500KB/s, ale był to chwilowy zryw. :cry:
    Od razu mówię, kompletnie nie znam sie routerach, nic nie aktualizowałem, wszystko jest fabryczne. Mam nadzieje, że znajdę tutaj fachową pomoc. ;)
    Pozdrawiam
  • Computer Controls
    jimasek
    Moderator of Networks, Internet
    Co cię pchnęło do zmiany na gorszy zestaw?
    olutas
    Level 26  
    Witam
    Dzięki za szybką odpowiedź. :D pchnęło mnie do tego lepiej "siejący" sygnał Wi-Fi DWR 116 i też sama ciekowść gdyż z tatą rozważam jego sprzedanie. Poza tym DWR 921 ma problem ze stabilnością sygnału jak i z nadajnika (mam na myśli BTSa) jak i z Wi-Fi. Naprawde jest gorzej? Czyli radzisz przywrócić tego 921, a 116 z modemem sprzedać?
    Pozdrawiam
  • Helpful post
    jimasek
    Moderator of Networks, Internet
    Routery z wbudowanymi modemami pracują o wiele lepiej niż router+plus modem. Jak daleko masz do BTS-a dostawcy? Może warto pomyśleć o antenie zewnętrznej.
    olutas
    Level 26  
    Dobrze wiedzieć, dziękuje. :D Mieszkam w lesie, do najbliższego BTSa mam około 3 km, ale dzieli mnie dość gęsty las. Myślałem o antenie zewnętrznej tylko czy montowanie takich rzeczy do komina jest aby bezpieczne? Podczas np palenia w kominku nie zaszkodzi to jakoś antenie?
    Pozdrawiam
  • Computer Controls
  • Helpful post
    matek451
    Level 43  
    A jaka to lokalizacja i operator, zjakiej technologii korzystasz? Problemy ze stabilnością sygnału LTE/3G to nie wina DWR-921. W takiej lokalizacji od początku trzeba było zainstalować antenę zewnętrzną na wybrane pasmo. Jaka to wersja E3372, s-153 czy h-153 zwykła czy HiLink, jakie parametry sygnału LTE/3G?
    olutas
    Level 26  
    Mieszkam w Budach Borowickich (woj. Mazowieckie). Wcześniej nie była instalowana antena gdyż nie było takiej potrzeby. Teraz zacząłem grać w gry on-line i stąd problem. Co do wersji jest to s-153. Co do parametrów sygnału to gdzie moge je znaleźć?
  • Helpful post
    matek451
    Level 43  
    Wersja s-153 ale zwykła czy HiLink( działa przez stronę 192.168,8.1)? A operator? Antena potrzebna była od początku i nie byle jaka tylko kierunkowa na wybrane pasmo jeśli internet mia działać prawidłowo. wszystkie BTS-y, Słupno, Łagiewniki czy Miszewo są za lasem. I od tego trzeba było zacząć zamiast zmieniać sprzęt.
    olutas
    Level 26  
    Wersja zwykła bez Hilink. Łącze sie przez 192.168.2.1 . Operator Plus. Co do anteny to jaką polecasz? Wiem mieszkam na kometnym zatyłku, ale miejsca zamieszkania nie wybierałem. ;) Nie oczekuje nie wiadomo ilu MB/s, ale 3 to już byłoby dużo. :D
    Pozdrawiam
    matek451
    Level 43  
    Kluczowe pytanie to czy BTS LTE1800Aero2 w słupnie działa i jak jest obciążony. W Słupnie i Miszewie Murowanym są pozwolenia na LTE800sferii ale ta sieć z reguły działa słabo. Skąd ten E3372s-153? Po włożeniu go do USB komputera łączysz się z nim poprzez stronę internetową czy aplikację? Jeśli to wersja zwykła to przez aplikację i wtedy nie ma możliwości sprawdzenia sygnału i wymuszania pasm LTE. Jakie teraz prędkości na LTE? Pewnie korzystasz z LTE800Sferii, na dodatek przy słabym sygnale.
    olutas
    Level 26  
    Zakładam, że działa, bo na routerze pokazuje mi maksymalną moc sygnału. No ten modem dostałem razem z routerem w Plusie. Jtr moge spróbować podłączyć sam modem i sprawdzić. Co do prędkości to speedtestowi nie ufam. Pokazuje w ogóle co innego niż jest naprawde. Ale sądze że jest znośna gdyż odpalam filmy na YouTube w 1080p bez zająknięcia.
    Pozdrawiam
    matek451
    Level 43  
    Czyżbyś przedłużył umowę w Plusie z tym słabym zestawem router+modem? To poważny błąd. Zestaw wart ze 200 zł (jak ktoś się na to skusi), działa i tyle można o nim dobrego napisać. W Plusie nie bierze się go od dawna, niezorientowanym wciskają upychając zapasy bo nikt tego nie chce. Teraz w Plusie to bierze się DWR-966 lub E5186 lub mobilny E5786 czyli sprzęt z LTE-A. Kreski zasięgu bez znaczenia. Oczywiście E3372s-153 z Plusa to HiLink. Po włożeniu go do USB komputera łączysz się z nim poprzez 192.168.8.1. Działa z nim LTEwatchH i Huawei Toolbox czyli programy , w których po zalogowaniu się na E3372 można sprawdzić parametry sygnału LTE, Cell ID i wymusić konkretne pasmo LTE, czyli u ciebie LTE1800Aero2 lub LTE800Sferii. Speedtest by Okla jest wiarygodny, to że działają ci YT z niskim bitrate jeszcze o niczym nie świadczy.
    olutas
    Level 26  
    Ehh niestety tak. :( Przy przedłużaniu umowy w tamtym roku mój nieznający sie w ogóle tata wziął ten zestaw. Ja niestety ze względu na małoletność i przeświadczenie elementu rodzicielskiego o mojej "kijowej" wiedzy czerpanej głównie z tego formu nie mam prawa jakiegololwiek głosu (na pewno niektórzy z Was są rodzicami i wiedzą jak to jest). Wracając do sprawy: dzisiaj po południu podłącze sam modem i zobacze jak działa. No i spróbuje sie zorientować skąd leci sygnał.
    Co do Okli jeszcze nigdy nie pokazywał mi stanu download/upload/ping jaki jest na prawde. No, ale jeśli takie autorytety mówią, że jest wiarygodny to znaczy że taki musi być. :D (nie sarkazm)
    Pozdrawiam
  • Helpful post
    matek451
    Level 43  
    Tak z reguły bywa, 95% ludzi jest zdania że Pan Konsultant w salonie Plusa to wszystko wie i jest najlepszym doradcą. Jest akurat zupełnie odwrotnie a dyskusja z rodzicem w tej materii bywa trudna. W sumie szkoda, bo DWR-966 z LTE-A to router wart 800 zł i przy nim ten zestaw to bida z nędzą. Ale trudno, zrób testy. Obawiam się jednak, ze może być problem z rodzicem i anteną. Bo Pan w Plusie przecież na pewno zapewniał, ze jest niepotrzebna a internet będzie śmigał na tym zestawie.
    olutas
    Level 26  
    No właśnie widzi Kolega tak to już jest. :D Na szcześnie tata siedzi w pokoju w pracy z gościem po infomatyce i chyba pomysł anteny stał sie realny. :D Zamierzamy mu odsprzedać za symboliczne pare groszy ten DWR 116 z modemem, bo on ma internet na kablu, a routera mu brakuje więc myśle że damy rade. Teściki oczywiście porobie. Właśnie najlepsze jest to, że ludzie którzy są konsultantami też sie słabo znają, a jak rzucisz im jakimś technicznym zagadnieniem to zapewniają że jest inaczej. Ale co zrobić kapitalizm, kasa musi sie zgadzać. ;)
    Pozdrawiam

EDIT:
    Porobiłem teściki tak jak prosiłeś i wyszło, że na routerze po speedteście mam:
    Downloadu: 2.57 MB/s
    Uploadu: 1.82 MB/s
    Pingu: 44 ms

Zrobiłem też test z samym modemem podłączonym do komputera, lecz wynik wydaje mi się niezbyt miarodajny, gdyż pokój w którym stoi Pecet jest swoista "klatka Faradaya". ;) Na samym modemie mam:
    Download: 0.83 MB/s
    Upload: 0.15 MB/s
    Ping: 45 ms

Także chyba pogadam jeszcze z rodzicami i spróbuje namówic ich na antene, a tymczasem zamieniam router na DWR 921. :D Jeszcze bardzo bym prosił o może jakieś propozycje jak sprawdzać faktyczną prędkość routera, jak poprawiać jego prędkość. W przyszłości chce studiować informatyke i taka wiedza pewnie mi się przyda. :D
    Pozdrawiam
    matek451
    Level 43  
    Jeśli modem jest hiLink czyli zarządzany przez 192.168.8.1 to zrób testy sygnału i prędkości z samym modemem E3372 w komputerze za pomocą programu https://dl.dropboxusercontent.com/u/1978345/E5186/E5186%20Toolbox_latest.rar lub http://www.lte-anbieter.info/ltewatch/count_huawei.php?Datei=ltewatch_h w programach tych logujesz się pod tym adresem na modem. Pokazują parametry sygnału LTE, ID BTS-a oraz pozwalaja wymusić LTE1800 i LTE800. Robisz testy dla dwóch pasm LTE, sprawdzasz sygnał i Cell ID. Tylko to decyduje o wyborze anteny. Prędkości jak na LTE bardzo słabe ale to normalne w takiej lokalizacji i przy takich odległościach od BTS-ów. Przy czym nie wiadomo czy to z LTE800Sferii czy LTE1800Aero2 bo chyba mówimy o połączeniu w LTE? To tylko dowodzi tego ze antena od poczatku konieczna.
    olutas
    Level 26  
    Witam
    Wie co kolega... zdecydowałem się jednak na powrót do DWR 921, a 116 już sprzedałem. :D Myślę, że temat DWR 116 i modemu możemy zamknąć. Nie chce otwierać następnego tematu więc może kolega doradzi mi teraz co z tym 921. :D Jakieś testy, programy oczywiście jestem w stanie zrobić. Myślę również, że temat anteny nie jest do końca przegrany. No i niestety musze się zgodzić, antena była potrzebna od początku, ale jak tu przetłumaczyć rodzicom którzy korzystają głównie internetu w pracy...
    Pozdrawiam
    matek451
    Level 43  
    Na DWR-921nie zrobisz żadnych testów. router nie posiada praktycznie żadnej diagnostyki sygnału, nie wymusisz na nim pasma LTE. Testy tylko na jakimś sprzęcie Huawei pracującym z tymi programami. Kluczowe jest pytanie czy LTE1800Aero2 w Słupnie działa i czy korzystasz z LTE1800Aero2 z niego czy z LTE800Sferii ze Słupna lub Miszewa. to decyduje o doborze anteny. A rodzice to powinni wiedzieć, ze jak coś się robi to trzeba zrobić dobrze. Nie słucha się rad konsultantów bo oni mają sprzedawać a nie doradzać i są technicznymi dyletantami. W takiej lokalizacji jak twoja gdy po drodze do BTS-a jest kawał lasu antena jest konieczna. To że to jakoś działa to czysty przypadek.
    olutas
    Level 26  
    Ten BTS w Słupnie na pewno działa, bo sąsiad kilka domów dalej ma antenę zewnętrzną wycelowaną w Słupno więc wnioskuje, że działa. :D
    No właśnie rodzice... Pokaże im to co tutaj napisałeś, może pomoże im to w podjęciu decyzji. ;) Aktualnie obieram aktualizacje do Daying Light'a i maksymalna prędkość to 1.3 MB/s. Aktualnie 245 KB/s :| . Także no nie mam wyboru. Jedynym sposobem na chociaż odrobinę zwiększenie prędkości jest odłączenie pozostałych urządzeń od Wi-Fi i "jakoś to działa".
    Pozdrawiam
    matek451
    Level 43  
    Do wyboru anteny trzeba potwierdzić czy to połączenie z BTS-em LTE1800Aero2 czy LTE800sferii . W Słupnie są pozwolenia na obydwa, Plus korzysta z nich w LTE. Na 800MHz zasięg dużo większy niż na 1800MHz. Ale na LTE1800Aero2 ma 20MHz pasma w MIMO i pozwala to na teoretyczny DL do 150Mb/s. Na LTE800 Sferia ma tylko 5MHz pasma z MIMO i DL do 37,5Mb/s. z reguły LTE800Sferii działa wolno. Na DWR-921 nie ma opcji wymuszenia konkretnego pasma LTE. To można wymusić na modemie E3372s-153 HiLink za pomocą tych programów z linków wyzej. Do DWR-921 można zamontować antenę Dual LTE na 1800MHz do połączenia z LTE1800Aero2 ze Słupna o ile działa. Ewentualnie do LTE800 antenę 2xATK-20, 2x ATK-10/800-980 aby skorzystać z LTE800Sferii ze Słupna lub Miszewa. Z reguły LTE1800 Aero2 działa szybciej. Dlatego kluczowe jest pytanie czy BTS LTE1800Aero2 działa i jak jest obciążony oraz to czy korzystasz z niego bez anteny czy to LTE800sferii ze Słupna lub Miszewa. Wbrew temu co sądzą przeciętni użytkownicy czy konsultanci dobór anten i ich ustawienie nie jest prostą sprawą.
    olutas
    Level 26  
    Czyli mam spróbować jeszcze raz z tym modemem? W takim razie postaram sie go odzyskać i posprawdzać to o co prosiłeś. Mam rozumieć, że to co pokażą te programy będzie w pełni odpowiadało na Twoje pytania? A wracając do samego ustawienia anteny: robi się to na takiej samej/ lub podobnej zasadzie jak anteny satelitarne? Czy to w ogóle inna bajka? Proszę o takie łopatologiczne wytłumaczenie spraw, gdyż jest to bardzo ciekawe zagadnienie. :D
    Pozdrawiam
    matek451
    Level 43  
    Jesli ten e3372 to S-153 HiLink to będzie działał z tymi programami. one pokazują parametry sygnału LTE oraz Cell ID stacji, z którą się łączysz. Pozwalają na modemie wymusić połączenie w LTE1800MHz lub z LTE800MHz. Tu na forum w wielu tematach można zobaczyć screeny z tych programów na podstawie, których można udzielić pomocy. antenę ustawiasz na kierunek BTS-a, bez takiej dokładności jak satelitarną. antena dual LTE1800MHz np. z płockiego Cybertecha to dwie anteny panelowe w jednej obudowie. Jedna jest w polaryzacji pionowej , druga w poziomej. Na LTE800MHz stosuje się dwie anteny typu YAGI czyli np. ATK-20. Jedną ustawia się elementami pionowo, drugą poziomo. Do DWR-921 idą dwa kable. W celu uniknięcia strat na kablach stosuje się jak najkrótsze. Max. 10m. Kable tłumią sygnał, ich tłumienność zależy od częstotliwości sygnału i ich rodzaju. Np. dla standardowego H155 na 800MHz to około 0,3dB/m a na 1800MHz około 0,5dB/m. Kabel 10 m 'zabiera' więc około 3-5dBi zysku anteny. Cybertech dual LTE1800 15dBi daje więc z kablem 10m zysk na czysto około 10dBi. ATK-20 z takim kablem ma około 13dBi z 16,5dBi. Do tego dojdzie około 10dBi poprawy sygnału z tytulu przeniesienia punktu poboru sygnału na zewnątrz i pominięcia tłumienia sygnału przez ściany/szyby. Parametry sygnału LTE http://tplink-forum.pl/faq-sieci-komputerowe/parametry-sygnalu-lte/ To tak w skrócie. są jeszcze anteny szerokopasmowe czyli pracujące w kilku pasmach. Ich zysk na każdym z reguły jest niewielki i stosuje się je w pobliżu BTS-a. w trudnym terenie nie są skuteczne. Anteny dookólne, typu patyk, wewnętrzne itp to tylko marketing i strata pieniędzy. Na Allegro 95% anten to złom.
    olutas
    Level 26  
    Tak, ten e3372 to HiLink. :D Co do anteny to nawet w Cybertechu znalazłem jakąś. W takim razie spróbuje jutro popracować z tymi programami i coś ustalić. Sąsiad posiada tą antenę panelową i widzę jak ona wygląda. W sumie raczej jestem pewien, że ten BTS w Słupnie działa, gdyż zrobiłem sobie rundkę rowerem po wsi i jeśli na domu jest antena do internetu to jest ona wycelowana w stronę Słupna. Co do programów kierunkowych to mógłbyś podać mi chociaż jednego nazwę? Pobrałbym na smartfon i zobaczył jak to działa. :D Z góry dziękuje.
    Pozdrawiam
    olutas
    Level 26  
    Jutro się tym zainteresuje. :D Bardzo interesują mnie takie rzeczy i pogłębianie wiedzy na pewno mi sie przyda na przyszłość. A jeszcze pozwól, że spytam: który program według Ciebie jest hmm najlepszy, a zarazem łatwy do ogarnięcia przez kompletnego laika?
    Pozdrawiam i życzę dobrej nocy
    matek451
    Level 43  
    Każdy z tych programów coś wnosi i jest przydatny. Ale dane uzyskane w nich wymagają dodatkowej wiedzy i ich interpretacji a to już nie jest takie proste. Znajomość wielu rzeczy, korzystanie z różnych źródeł informacji i połączenie ich w całość pozwala wyciągnąć trafne wnioski. Jest to niezbędne przy wyborze oferty, operatora, sprzętu, anten itp. pozwala uniknąć nietrafnych decyzji. Bo wbrew temu o czym zapewniają operatorzy w reklamach działanie internetu mobilnego uzależnione jest od wielu czynników. Decydujące znaczenie mają ostateczne testy w danej lokalizacji. właściwy dobór operatora, sprzętu i zapewnienie prawidłowych parametrów sygnału to podstawa. Ale oprócz tego dochodzi obciążenie sieci a z tym bywa różnie, zależnie od lokalizacji. Operatorzy nie gwarantują ani zasięgu ani prędkości. Dobrej nocy.
    olutas
    Level 26  
    Witam
    Zainstalowałem wszystkie aplikacje które podałeś, lecz tak jak mówiłeś nic z nich nie zrozumiałem :-| ... Zauważyłem tylko, że programy bardziej zajmowały sie siecią jaką mam w telefonie (Orange) jej parametrami itp. niż samym Wi-Fi. Mam telefon z LTE i powiem szczerze u mnie ledwo HSPA jest :-\. No dobra wezme później popróbuje z tym modemem i zobaczymy co ona tam pokaże. :D Jakby co moge podrzucić screenshoty z tych programów tylko musze dokładnie wiedzieć jakie. ;-)
    Pozdrawiam miłego dnia