Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Monter-elektronik (co dalej)

wtełek1 28 Aug 2016 20:40 1431 12
Optex
    wtełek1
    Level 14  
    Cześć.
    Aktualnie idę do trzeciej klasy (zawodówki) monter-elektronik.
    Egzamin E.05 zdałem, teoria 75% a praktyka 98%, za rok egzamin E.05.

Interesuję się elektroniką, w zasadzie ciągle coś dłubię dzięki czemu miałem łatwiej w szkole i na egzaminie (w porównaniu do tych którzy nigdy nie naprawiali wzmacniaczy itd)

Pod koniec trzeciej klasy chcę wyrobić jeszcze uprawnienia SEP.

Tylko idąc do zawodówki we wcześniejszych latach dało się jeszcze po jej ukończeniu zrobić technika i pisać maturę itd.

Zastanawiam się co zrobić po tej zawodówce aby łatwiej było mi znaleźć pracę, myślałem bardzo i nadal myślę aby zaocznie dorobić elektromechanika. Co myślicie?

A może ktoś ma lepszy pomysł?
    Niby chciałbym pracować w tym zawodzie, jednak chyba lepiej byłoby jeszcze zaocznie coś dorobić aby później pracować nie wiem na dwóch stanowiskach itd.

Z samochodową elektryką miałem i mam nadal w jakimś stopniu styczność. Instalacje radiowe, ciągłe poprawianie fabryki (fiatowska elektryka i brak przekaźników dla świateł itd) z programowaniem modułów samochodowych nie miałem styczności ani programowaniem układów, ale diagnostyka poprzez komputery tak.

Bo na technika już chyba nie ma szans - w mojej szkole już się tak nie da.
  • Optex
    sosarek

Level 43  
    Również z zawodu jestem monterem-elektronikiem tylko że po LZ, od 15lat pracuję w branży alarmowej.
    lesławek
    Level 32  
    sosarek wrote:
    z zawodu jestem monterem-elektronikiem tylko że po LZ
    A gdzież to było ??? Bo ja też...
  • Optex
    sosarek

Level 43  
    LZ - Liceum Zawodowe przy Zespole Szkół Zawodowych nr.1 w Poznaniu, ukończona w roku 2000.
    wtełek1
    Level 14  
    Sosarek - miło wiedzieć :)
    Tylko u Ciebie jest o tyle fajniej że Poznań, a u mnie miasto 40k ludzi no i jest przyrost ujemny.

A jak z zarobkami po tylu latach? jesteś zadowolony czy gdybyś teraz był mną to planowałbyś coś lepszego? dodatkowego?

PS. Kilku profesorów mówiło że dawniej w zawodówce na warsztatach przewijało się silniki, różne takie rzeczy które warto umieć a teraz jakoś nie jestem zadowolony z warsztatów.
    to znaczy, nudno troszkę, bo np. zadanie połączyć układ bramy z silnikami i tyle, programowanie pilota. Takie łatwe rzeczy raczej są.
    sosarek

Level 43  
    wtełek1 wrote:
    A jak z zarobkami po tylu latach? jesteś zadowolony czy gdybyś teraz był mną to planowałbyś coś lepszego? dodatkowego?

To kwestia zawsze indywidualna - niemniej jednak wszystko zależy od zaangażowania w wykonywany zawód, ciągły rozwój(dodatkowe kursy/szkolenia) i parę innych rzeczy.
    Niemniej na przestrzeni lat mogę powiedzieć ze jest gorzej niż było jeszcze jakieś 10lat temu.
    lesławek
    Level 32  
    Ja bym jednak dążył do zrobienia matury, bo ona otwiera parę możliwości niestety ale monter-elektronik to raczej zawód wymarły... elektronikę montują teraz maszyny pick and place.
    Anonymous
    Level 1  
    lesławek
    Level 32  
    Może i nie wszystko, ale na pewno nie jest to zawód w którym można by zdobyć zatrudnienie, Chociaż jak tak pomyślę to nie przychodzi mi do głowy żadne urządzenie które byłoby lutowane ręcznie przy rozmiarze 0402 może być to trochę trudne... W każdym razie zawód należy do przeszłości.
    sosarek

Level 43  
    lesławek wrote:
    na pewno nie jest to zawód w którym można by zdobyć zatrudnienie

Ciekawe, a np.systemy alarmowe kto zakłada - piekarze/ciastkarze(firma na Sol...d).
    lesławek wrote:
    W każdym razie zawód należy do przeszłości.

Nie zgodze się z tym.
    lesławek
    Level 32  
    sosarek wrote:
    Ciekawe, a np.systemy alarmowe kto zakłada
    Właściwie zakładać może każdy kto potrafi, na pewno nie jest to wiedza do której potrzeba szkoły, oczywiście zrobić to dobrze jest sztuką, ale w szkołach tego nie uczą
    sosarek

Level 43  
    lesławek wrote:
    zakładać może każdy kto potrafi,

Zakładać a zakładać to zasadnicza różnica - byle Kowalski np.w banku systemu nie założy, wymagane są odpowiednie dokumenty(chociażby licencja pracownika zabezpieczenia technicznego którą kiedyś by dostać trzeba było być odpowiednio wykształconym lub robić drogie kursy doszkalające, zmieniło się to po uwolnieniu zawodów).
    Swoją drogą co za sztuka założyć system a nie wiedzieć już jak podpiąć np.przekaźnik by wysterować jakieś zewnętrzne urządzenie, np.lampę? Do tego potrzebne są już chociaż podstawy elektroniki, w wielu przypadkach samo "połączenie kabelków" nie wystarczy.
    technikabasenowa
    Level 33  
    Jak wyżej założyć każde urządzenie jest łatwo - problemy zaczynają się jak coś nie działa przy uruchomieniu lub rozbudowa :D