Cześć mam pytanie odnośnie motoroli GM340 i 350,a problem jest następujący obydwa radia zaprogramowane są tak samo ,na motoroli GM350 słyszę mobile znajdujące się w dosyć dużej odległości od stacji,natomiast na GM340 słyszę tylko tych którzy znajdują się bardzo blisko stacji.Radia są podłączane na tej samej antenie. Może coś źle zaprogramowałem w GM340?
Proszę o pomoc w wyjaśnieniu tego problemu Z góry dziękuje za pomoc.
Witam kolegów.
Mam taki problem... Mam GP380 + kabel USB. Radio mogę programować ale nie mogę wymazać naprogramowane kanały. Software mi piszę: "Codeplug version number mismatch. Codeplug version 3.x CPS Codeplug version 4.x" Program mam: R03.01.02_EN a radio mam: R02.00.27. co teraz? Jakiś FLASH albo gdzie wziać program żeby to szło z tym radiem?
Witam
Mam problem z programowaniem radio GM1200E typ.M08RHH4CK6AN.
Po odczytaniu radia pojawia sie komunikat : Unexpected block type format". Na tym koniec. nic nie można z radiem dalej zrobic.
Programem Motorola Radio Service Software Ver R05.00.00 sczytałem soft z radia H42QXN7139CN. Edytowałem jedynie 1 kanał zmieniając jego częstotliwość.
Po wgraniu zmienionego softu radio niestety nie daje znaków życia .
Postanowiłem wgrać oryginalny , niezmieniony soft zpowrotem do radia - niestety nie ożywiło to radia.
Podczas próby ponownego sczytania programu z radia wyskakuje błąd:
A CHECKSUM ERROR was detected in the CORE personality data. ...
Dodam jeszcze że w czasie pierwszego zgrywania jak i w czasie kolejnych wgrywań nie wyskakują żadne błędy.
Po sczytaniu program wykrywa wersję radia ( H42QXN7139AN) .
Tak więc coś się porobiło z wersją radia CN na AN .
Czy ktoś wie jak ożywić moje radio ?
Prawdopodobnie wrzucenie codepluga przykładowego nic nie pomoże, zmienił się model radia, i jest konflikt, prawdopodobnie bez wymiany eepromu się nie obejdzie. Tak jak w przypadku mojej P040 opisanej wyżej. Pozdrawiam
Witam!
Mam problem z programowaniem motoroli gp300 a mianowicie z zaprogramowaniem nadajnika niby wszystko idzie w najlepszym porzadku ale po przejsciu zawilego programowania okazuje sie ze po nacisnieciu PTT radio odpowiada 3 krotkimi dzwiekami i nadajnik nie pracuje, rowniez nie swieci sie dioda czerwona.
Program jaki uzywam to gp30crek czyli z mozliwoscia rozszezenia pasma od 136-174Mhz.Wczesniej nie mialem tego problemu z tym radiem ,moze cos w ustawieniach blokady szumow?dodam ze mam komunikacje z RIBEM i z radiem i wszystko jak nalezy z portami,czy jest jakis plik ktory powoduje ustawienia fabryczne?jezeli tak to prosil bym o wszelka rade i pomoc w tym temacie.
Cześć istnieje możliwość wgrania ustawień fabrycznych jeżeli używasz programu Professional GP300/GM300 Series CPS to musisz wgrać do radia jeden z podanych plików w programie,oczywiście do GP300.
Witam!
No niestety nie posiadam tego programu mam tylko ten standardowy i ten co ma możliwość rozszerzenia pasma od 136-174Mhz.
Może jakaś strona z tym programem i plikiem lub na mail?
Za wszelka pomoc wielkie dzięki!
Moderated By c2h5oh:
Regulamin, punkt 6.
Przypominam o konieczności poprawienia poprzednich postów.
witajcie mam takie pytanie czy mikrofon motorola z dtmf o symbolu HMN1037B bedzie pasował do radiotelefonu motorola gm360 pytam aby po podłączeniu nie uszkodzić radia z góry dzieki za odpowiedż
Witam ponownie po dłuższej przerwie związanej z praca.
Tak jak mi sugerował kolega „Adrianochrona” pobrałem z polecanej strony programik Professional GP300/GM300.Wcześniej pobrałem z tej stronki DOS-OWSKIE programy z którymi nie miałem większych problemów poza skomplikowana procedura programowania ,ale do tematu ,wiec pobrałem ten pod Windows i jak się nie mylę nie ma w nim pliku wsadowego do GP300 ,następnie nie mam połączenia z radiem i nie wiem czy to wynika z braku w programie wyżej wymienionego pliku czy jest jakiś inny powód bo w Dosowskim komunikacja jest Ok.Jak już wcześniej pisałem na forum mam problem z nadajnikiem a mianowicie po kolejnej zmianie częstotliwości programem po przeprogramowaniu okazało się ze podczas naciśnięcia PTT radio wydaje 3 sygnały dźwiękowe i poza tym nic więcej.
Mam parę sztuk tych radiotelefonów i nie chce z pozostałymi narobić bałaganu .Czytałem trochę forum i z opisów wnioskuje ,ze jest możliwość aktualizacji softu jak i ustawień fabrycznych i obawiam się ,ze bez tego nie dalej nie ruszę.
Jeszcze jedna uwaga ,patrząc na długość tego wątku czyli ilu walczących jest z tym problemem odnośnie radiotelefonów MOTOROLA może ktoś z doświadczeniem w tych urządzeniach i oprogramowaniu zrobił by taki króciutki opis krok po kroku jak od początku do końca zaprogramować te radyjka ,jak zapisać pliki wsadowe itp.
Pozdrawiam!
witam mam pytanie odnośnie programowania posiadam motorole gp300 z klawiaturą sel5 pasmo vhf 146-174 mhz model p93ypc29c2ab przy odczytaniu danych z radia radio wydaje jeden dżwiek skala w procentach idzie do 100% potem sie pojawia czerwone okienko w programie z error number 53 has occurred:radio code plug error i nastepny dzwięk program to gp300ivg version spa.01.23mar.99 komputer to petium2 400,384ram.windows98 inne modele motoroli działają bez problemu jeżeli ktoś wie to prosze o pomoc z góry dzieki
Komputer cel 433 128ram. Rib z batlabs.
Kabelek RIB<->GM900 pod accesory connector(pod gniazdo mic też próbowałem).
Odpalam program R06.03.00 (z ruskiej strony) z DOS-a.
Da się radyjko zczytać bez problemu.
Problem występuje podczas próby zaprogramowania.
Program zatrzymuje się na Validating Codeplug Data. Please wait...(wisiało na tym nawet całą noc 7godzin) pasek postępu nie rusza się...
Kabelek i RIB sprawdzone 3x wg schematów.
Czy ktoś miał takie problemy? jak tak to proszę napisać jak to rozwiązac. Czyżby za szybki komp?
Posiadam takie radyjko , po przejrzeniu paru postów na elce nic nie
znalazłem a więc tak :
Radyjko wiem że ma zaprogramowany tylko jeden kanał pierwszy, na pozostałych wyje... niestety nawet nie wiem co to za kanał...
Teraz pytanie... jakiego RIB-a trzeba mieć aby z tym coś zdziałać?
słyszałem ze na max232 ze złączonymi pinami rx-tx można coś próbować
ale nie chce spalić radia...
Posiadam też parę softów do tego ale nie mam jak nawet sprawdzić...
OK więc tak
Kabel to zwykły max232 z diodą zenera (ja dałem 3,8V) anodą do RX
i działa świetnie ale...
Moja wersja radia to : R03.00.03. Bardzo bym prosił jeżeli ktoś wie
jak się do tego dostać. Próbowałem już kilku CPS-ów ale non stop
wywala że NON SUPPORTED :/
Dobra dla potomnych.
SOFT R05.02 czyta radio bez problemów.
Oto schemat RIB-a oraz połączenia (podejdzie do każdego radia w którym
wykorzystywana jest tylko jedna linia transmisji BUS+)
Tylko mała poprawka jak było u mnie:
- kondensatory wszystkie 1uF
- bez rezystora
- sama dioda zenera jak na schemacie 3,8V
- do portu com tylko 3 żyły (bez zwierania całej reszty we wtyczce)
Tematu na razie nie zamykam - być może ktoś dołoży coś od siebie
Moderated By c2h5oh:
Błędy poprawiłem. Proszę pamiętać o punkcie 10.9 regulaminu (kondziory itp).
Programowanie radiotelefonów na szybkich maszynach pod kontrolą Windows i Linux. Jak w bardzo prosty sposób. Pobieramy program DOSBox odpowiednio dla Windows DOSBox0.72-win32-installer.exe dla Linux ze strony Projektu DOSBox klikając na swoją dystrybucję lub zaznaczając w instalatorze pakietów pakiet "dosbox".
Instalujemy program.
Po instalacji w systemie Windows program jest częściowo skonfigurowany pozostaje jedynie przed odpaleniem programu wy edytować koniecznie w "Notatniku" plik DOSBox.conf (Start -> Programy -> DOSBox-0.72 -> DOSBox.conf). Odnajdujemy w nim sekcję [serial] i wpisujemy jak na przykładzie poniżej z uwzględnieniem swoich portów w "Menedżerze urządzeń"
[serial]
# serial1-4 -- set type of device connected to com port.
# Can be disabled, dummy, modem, nullmodem, directserial.
# Additional parameters must be in the same line in the form of
# parameter:value. Parameter for all types is irq.
# for directserial: realport (required), rxdelay (optional).
# for modem: listenport (optional).
# for nullmodem: server, rxdelay, txdelay, telnet, usedtr,
# transparent, port, inhsocket (all optional).
# Example: serial1=modem listenport:5000
serial1=directserial realport:com1
serial2=directserial realport:com3
serial3=directserial realport:com4
serial4=disabled
po zmianach zapisujemy config i możemy odpalić DOSBox'a.
Na systemach Linux otwieramy na koncie użytkownika program DOSBox z menu lub konsoli i zapisujemy plik konfiguracyjny z okna DOSBox'a w swoim katalogu domowym podając pełną ścieżkę dostępu.
(localfile np. /home/user_name/.dosboxrc) od tego momentu DOSBox będzie korzystał z tego pliku konfiguracyjnego. Zamykamy DOSBox i otwieramy plik .dosboxrc w swoim ulubionym edytorze np. Kate, kWrite gEdit itp. odnajdujemy sekcję [serial] i wpisujemy porty
[serial]
serial1=directserial realport:ttyS0
serial2=directserial realport:ttyS1
serial3=directserial realport:ttyS2
serial4=directserial disabled
odpowiednio do lokalizacji w /dev/ttySx ('x' Nr portu), po zmianach zapisujemy plik. Aby mieć bezpośredni dostęp do portów szeregowych /dev/ttySx z konta użytkownika, 'user_name' musi być on członkiem grupy użytkownika 'uucp', należy więc dodać usera 'user_name' do tej grupy z graficznego "Menedżera użytkowników" lub edytując jako "root" plik /etc/group. Teraz możemy odpalić DOSBox'a.
Zarówno na Windows'ie jak i Linux'ie zanim uruchomimy program do konfiguracji radiotelefonów musimy jeszcze podmontować nasz katalog z programem, proponuję utworzyć osobny katalog np. "D:\DOS\radio" (win) /home/user_name/DOS/radio (lin) i w nim umieścić nasze programy DOS'owe.
Montowanie katalogu.
Uruchomienie programu DOS'owego na przykładzie CE2.EXE
Uruchomiony program CE2.EXE na WinXP
Program po odczycie eEPROM radiotelefonu "Yaesu" FTH-2008 WinXP
Program po odczycie eEPROM radiotelefonu "Yaesu" FTH-2008 na Mandriva Linux PWP-2009
Detected 2599.911 MHz processor.
CPU: Trace cache: 12K uops, L1 D cache: 8K
CPU: L2 cache: 128K
CPU: Hyper-Threading is disabled
Intel machine check architecture supported.
Intel machine check reporting enabled on CPU#0.
CPU0: Intel(R) Celeron(R) CPU 2.60GHz stepping 09
Serial: 8250/16550 driver4 ports, IRQ sharing enabled
serial8250: ttyS0 at I/O 0x3f8 (irq = 4) is a 16550A
00:07: ttyS0 at I/O 0x3f8 (irq = 4) is a 16550A
parport_serial 0000:02:02.0: PCI INT A -> GSI 23 (level, low) -> IRQ 23
parport1: PC-style at 0xac00 [PCSPP,TRISTATE,EPP]
iTCO_vendor_support: vendor-support=0
iTCO_wdt: Intel TCO WatchDog Timer Driver v1.03 (30-Apr-2008)
iTCO_wdt: Found a ICH4 TCO device (Version=1, TCOBASE=0x0460)
iTCO_wdt: initialized. heartbeat=30 sec (nowayout=1)
0000:02:02.0: ttyS1 at I/O 0xa400 (irq = 23) is a 16550A
0000:02:02.0: ttyS2 at I/O 0xa800 (irq = 23) is a 16550A
Wypisy dotyczące procesora i portów z odczytu w konsoli po dmesg.
Jak widać prędkość procesora czy system nie ma tu znaczenia (jak niektórzy twierdzą), od tej pory nie musimy biegać i szukać starych maszyn z procesorami 286 czy 386, czy kombinować z instalacją i uruchamianiem czystego DOS'a. Emulator DOSBox skutecznie nam to zastąpi.
Mam pytanie. Czy w GM360 istnieje możliwość ustawienia aby na wyświetlaczu była identyfikowana radiostacja która nadaje. Np. wyświetlał by się jej numer ID, ewentualnie przypisana nazwa. Radiotelefony które byłyby identyfikowane to GM350, GM360, GM950, GP340, GP360. Jeśli jest to możliwe to jak ustawić to podczas programowania??
Pozdrawiam.
GM350 w standardowym wyposazeniu nie posiada encodera selV.
W pozostyałych jest to możliwe, wymaga jednak znajomosci zasad konfiguracji encoderów i decoderów w radiotelefonach.
Niestety to dośc obszerny temat i na forum nie ma miejsca by to zaprezentowac.
Jeżeli dobrze zapoznasz się z helpem przy programowaniu oraz zapoznasz sie z ustawieniami w których taka sygnalizacja wystepuje to masz szanse to ustawic.
Z nazwą to juz nie jest tak pieknie, tabela ID w GP/M340/380 zawiera ograniczona liczbe pozycji "ksiązki kontaktów" (contact list).
O ile zasady programowania SelV w GP/M-340/380 sa w miare jednolite to dla GM950 jest to zupełnie inne filozofia.
Witam
Motorolki GP300 programuje od jakiegoś czasu i nigdy nie miałem z tym problemu. Posiadam Rib na MAX232 oraz SN7407. Używam softu ze strony www.ham.dmz.ro
Komputer 2GHz win XP. Zwykłe motorole programują się bez problemu
Ostatnio wpadły mi w ręce 2 sztuki motoroli GP300 z wyświetlaczem i klawiaturą. I tu est problem - nie mogę się skomunikować.
Ściągnołem soft do SELECT-5 i dalej to samo.
Wyskakuje Communication error #2
Po instalacji DOSBox, zauważyłem ze radio odczytuje sygnały z RIB'a
(przechodzi w tzw stan uśpienia do programowania) ale nadal brak komunikacji
przy DOSBox i sofcie do Selest-5 czasami wyskakują losowo errory
Communication error #2
Communication error #6
Communication error #5
czasami chyba było też #3 oraz #4
Próbowałem dodatkowo zwalniać komputer CPU-killerem - ale bez skutku
Czy ma ktoś sposób na te radyjka
Proponuję jednak sprawdzić na jakimś archaicznym wynalazku. Motorole tak mają, że część działa, a część potrzebuje komputera z lat kiedy je produkowano.
No chyba, że ktoś potraktował te radia zupełnie innym softem, albo z GP300 zostały tylko obudowy.
GP300 i pochodne bardzo nie lubiły nowych komputerów, a tym bardziej nakładek na DOS. Ale co egzemplaż to inna sytuacja, jako przykład podam, że GP300 standardowa programuje się "na byle jakim" komputerze, w tym przypadku na nowym 2,4GHz, ale naprzykład poczciwa dobra GM300 na nim nie ruszyła waląc błędami, trzeba było szukać staruszka i działa. Pozdrawiam
[cpu]
# core -- CPU Core used in emulation: normal,simple,dynamic,auto.
# auto switches from normal to dynamic if appropriate.
# cycles -- Amount of instructions DOSBox tries to emulate each millisecond.
# Setting this value too high results in sound dropouts and lags.
# You can also let DOSBox guess the correct value by setting it to max.
# The default setting (auto) switches to max if appropriate.
# cycleup -- Amount of cycles to increase/decrease with keycombo.
# cycledown Setting it lower than 100 will be a percentage.
core=auto
# CPU Core, wybór jądra emulatora.
# "simple" jest szybki, ale niektóre programy mogą z nim nie chodzić,
# "full" jest najpełniejszym, lecz i najwolniejszym,
# "normal" jest kompromisem pomiędzy kompatybilnością, a szybkością,
# "dynamic" to dynamiczne jądro, które dopasowuje się do obciążenia
# i jest niestabilne. Zalecana wartość "normal".
cycles=auto
# Ilość cykli procesora przeznaczona dla emulatora (więcej = szybciej)
# cycles=2500 lub jeszcze wolniej gdy cycles=1500
# Jest to wartość zmienna charakterystyczna dla danego komputera i danego programu.
# Domyślnie cycles=auto - autodetekcja ilość cykli określa DOSBox.
cycleup=500
cycledown=20
# Ilość cykli o które zostanie podniesiona bądź obniżona wartość CPU CYCLES
# używając kombinacji klawiszy Ctrl+F11 i Ctrl+F12.
# Wartości poniżej 100 oznaczają PROCENT wartości wyjściowej o którą ulegnie zmiana.
# Domyślnie 500 i 20.
Trzeba poeksperymentować i dobrać wartości w zależności od sprzętu i programu DOS'owego. DOSBox jest pełnym emulatorem CPU x86 (zarówno w trybie rzeczywistym, jak i chronionym), a nie tylko powłoką zgodności, czy nakładką na DOS, nie wymaga więc procesora 286/386. Warto zapoznać się z możliwościami, przeczytać HowTo zanim odpalimy programy pod DOS'a. Więcej informacji znajduje się w pliku readme.txt w katalogu DOSBox'a.
Aby nie trzeba było za każdym razem wklepywać komend montowania katalogu z naszym programem, w konfigu w części "autoexec" należy wprowadzić linię z poleceniem "mount" np:
dla win
Witam
Posiadam motorole GM900.
Staram sie zaprogramować radyjko tak jak zaprezentował nam to kolega Driver. Ale program do motoroli nie widzi mi radyjka? Czy ktoś jest w stanie mu pomóc??? Staram sie robić wszystko wedłóg podanego opisu. Robiłem to na nowym kompie jak i na starym, ani to ani to nie czyta radyjka. Prosze o pomoc Pozdrawiam
Tomex najlepiej wolny komp z win 98 ja mam 400, 128 ram przy odpaleniu programu gp 300 sel5 windows sie pyta czy odpalic program w dosie klikam tak samoczynie robi sie restart potem juz pojawia sie okno z programem potem klikasz F3 F4 F10 F4
Jeśli masz dostęp do starego kompa spróbuj zainstalować FreeDOS. Obrazy płyt - baza fdbasecd.iso lub full fdfullcd.iso z dodatkowymi sterownikami itp. Opis instalacji znajdziesz podanej stronie FreeDOS.org sa też w necie opisy po polsku. Czy jesteś pewny że programator działa poprawnie, czy są jakieś komunikaty w konsoli DOSBox'a np. Serial1: Errors occured: Framing 1, Parity 0, Overrun 0 (IF0:0), Break 0 itp.
[serial]
serial1=directserial realport:com1 rxdelay:0 # lub rxdelay:10
serial2=disabled
serial3=disabled
serial4=disabled
# Domyślnie ustawione na rxdelay:100
Możliwe że odpowiedz z programatora wychodzi ze zbyt dużym opóźnieniem na domyślnym rxdelay:100, natomiast program może oczekiwać szybszej lub natychmiastowej odpowiedzi.
Możesz też spróbować jeszce bardziej zwolnic procek przez wprowadzenie zmian w sekcji [cpu]