Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Programowanie radiotelefonów MOTOROLA GP-xx, GM-xx i innych

jaro41 29 Aug 2016 22:41 165759 2714
SterControl
    aferdzyn
    Level 11  
    Witam, czy wie ktoś może do czego służy połączenie miedzy GP340 a RIB o nazwie "boot ctrl", wg schematów RIB ze strony http://www.batlabs.com/index.html do 25 pinu nic nie jest podłączone, natomiast na schemacie połączenia GP340 i RIB 25 pin lączy się z pinem 12 motoroli? czy jest to zbędne? pozdrawiam
  • SterControl
    IjeSJot
    Level 27  
    Jest to zbedne, nie wiem do czego konkretnie sluzy (moze przy flashowaniu sie przydaje) ale ja swoja gp680 odczytuje i programuje bez tego dodatkowego przewodu i wszystko jest ok.
  • SterControl
    Lukibobi
    Level 11  
    mhm.... wydaje mi się że każdy bezproblemowo stroił te motki i nikt nie miał takiego problemu jak ja ;/ Jednak jak ktoś chciałby mi pomóc to prosze napisać - każde spostrzeżenia mogą się przydać...
    szeryf_cb
    Level 12  
    Witam poszukuje soft do GM 600 jak by mógł przerzucić na pocztę
    diakopo
    Level 2  
    cry:Pozdrawiam wszystkich forumowiczów i proszę o pomoc.Posiadam motorolke GP 380 kupiłem riba na allegro gotowego z programkiem i odpaliłem go zarowno pod XP jak 98 i caly czas mam problem bo wyskakuje mi okno że nie może otworzyć portu sprawdź urządzenie RIB i że kable od PC do Riba ok a dalej między radiem a ribem chyba coś nie tak.Przyznaję że jestem zielony w temacie i nie wiem ja to też ugryźć.Mam z Riba dwa przewody do radyjka Czy tyle ma być i których pinów je podłączyć może ja to robię źle.Jeśli ktoś wie to proszę o pomoc.
    diakopo
    Level 2  
    Uruchomiłem comtool.exe i napisał mi że:/oczywiście po przetłumaczeniu/"brak reakcji radia. Czy używasz odpowiedniego portu? Sprawdź czy radio i skrzynka RIB jest odpowiednio podłączona. Sprawdź wszystkie kable między radiem i PC. Upewnij się że żadne niekompatybilne radio nie jest podłączone. (Inny protokół seryjny). Upewnij się że port w twoim PC funkcjonuje " i kicha!
    Lukibobi
    Level 11  
    Również od jakiegoś czasu morduję sie z zaprogramowaniem motorolek: najpierw próbowałem zaprogramować P040, teraz potrzbuję GP320 i cały czas to samo - błędy... Zdobyłem nawet komputer: Pentium II (chyba z 366 MHz), myszka jest podłączona pod COM1, więc RIB pod COM2. RIB zasilany zbaterii 9V (dioda się świeci). Przewody RIB-PC (kupiony - zrobiony jest na good - sprawdzałem). Nie posiadam jedynie wtyczki do GP320 także przeowdy pod takowe piny podlutowałem. Oprogramowania mam około 500 MB. Ale na nic w sumie się to zdało :) Jeśli ktoś jest z okolic Mrągowa (Warmińsko-Mazurskie) lub mógłby się podjąć zaprogramowania jedej sztuki GP320 oraz GP340 (niedługo będe posiadał) prosiłbym o kontakt: sph_luki(małpa)o2.pl

Pozdrawiam.
    piotr610
    Level 12  
    mam zapytanie pewnie jak zawsze pytam i pisze tu gdzie nie trzeba a wiec mam motorole gm 340 dzis zakupielm riba i chcialem zczytac konfiguracje podłaczylem radio pod zasilacz 12v dioda sie swieci ale nie widzi radia pod komp ?czy to wina za slabego zasilania? czy moge podloczyc radio pod prostownik? czy ma ktos moze soft do programowania motoroli gm 340 sciagnelem jakis z netu ale nie wiem czy jest dobry ? jak ktos by posiadal i byl na tyle dobry to prosze o podeslanie na piotr610(_at_)wp.pl lub podeslanie linka z gory dzieki:D
    amd
    Level 16  
    Mam motorolke GM350 a dokladnie mowiac model M08FHE4AA2AN oraz samodzielnie zrobionego RIB`a na 2 tranzystorach przy pomocy ktorego programowalem juz o ile pamietam GM300 i wszystko dzialalo.
    Teraz przy tej GM350 wywala mi blad kmunikacji z radiem. A raczej informuje iz ten model jest nie obslugiwany. Probowalem juz uzywac kilku programikow do GM 350 i bez rezultatu. Prosilbym aby podeslal mi ktos sprawdzony soft do GM350 bo mimo iz takowy "sprawdzony" juz mam to klopty z nim takze.
    medicb
    Level 28  
    Z GM350 powinno działać, to bardziej pewne niż z GM300. Podaj maila to Ci pomogę.
    lisztwank
    Level 14  
    czy może ktoś podpowiedzieć jakich tranzystorów i diód użyć do zbudowania tego rib-a na 2 tranzystorach? ,radzieckich oznaczeń w ogóle nie kumam
    pozdrawiam
    sloma152
    Level 11  
    Witam wszystkich !
    Mam motorole gp300 i niemoge jej zaproramowac!
    Bez problemu na tym samym sprzęcie programuje gp 340! a Kable robiłem ze schematu!
    Czy moze ktos wie co moze byc grane
    DARRO 24
    Level 11  
    Witam mam problem z motorolą gm300 nie mogę jej połączyć z komputerem pokazuje mi błąd "serial bus error:#2 no acknowledge.Czy wina morze tkwić w zaszybkim komputerze mam p4 2,4.I jeszcze jedno do czego jest wtyczka w gnieździe akcesori ma zmostkowane 2 piny?

Dodano po 4 [godziny] 2 [minuty]:

Po kłopocie opanowałem problem był w tym że komputer zaszybki,obciążyłem system antywirusem wziołem na skanowanie i radyjko się zkomunikowało z komputerem komp.to p4 2,4 system win xp.Napisałem bo morze się ta informacja komuś przydać.
    electro
    Level 18  
    Witam
    mam pytanie czy radia gm600 wystepuja w kilku odmianach? chodzi mi dokladnie o zakres czestotliwosci na stronie motoroli napisane jest ze "Pasmo przestrajania 136-174, 403-470" czy oznacza to ze w zaleznosci od zaprogramowania moze byc uhf lub vhf ?? w programwie widze ze jest zmiana modelu, ale nie chce ryzykowac. Aktualnie mam wersje 403-470 z lcd
    pozdrawiam
    PioM
    Level 19  
    Tak. Sa wersje na pasmo VHF i UHF. Twoja wersja na VHF nie bedzie dzialac.
    niebieski1969
    Level 2  
    witam wszystkich speców. dostałem MOTOROLE MC MICRO i kompletnie nie wiem jak do niej podejść. potrzebuje dane tego radyjka oraz jakieś informacje na temat programowania. pozdrawiam
    marion
    Level 12  
    Witam serdecznie, właśnie w magazynie dokopaliśmy sie starej Motorolki "Radius P110" i chcieliśmy ją przeprogramować na nasze kanały, ktoś powiedział nam że nie da jej sie przeprogramowac na nasze kanały bo ona działa ze skokiem co 25 a my teraz mamy co 12,5 - czy ktoś mi to wyjaśnie i powie czy mamy ją na złom oddać czy coś z nią będzie. Pracowała ona w straży i chcielibyśmy aby nadal pracowała. GOrąco pozdrawiam i z góry dziękuję.
    Tomex
    Level 20  
    Witam wszystkich

Posiadam motorole GP300

Zrobiłem sobie riba na układzie max232. W sumie to wykorzystałem kabelek do komurki zawierajacy ten układzik. Pełen entuzjazmu odpalilem soft (Windosowski) a tu zonk, pojawił się komunikat :

Couldn't open port. Check whether Device/RIB are powerd on or not, and the Device to RIB, and the RIB to PC connection is OK

Przy prubie łączenia dioda w RIB'ie mrugała

Początkowo myślałem że to wina RIBA, jednak po odpaleniu DOS'owskiego softu, komunikacja przebiegała bezproblemowo.

Jednak soft dosowski, jaki posiadam jest mało czytelny i cięzka jest jego obsługa.

Mam do Was pytanka:
    1. Czy do różnych softów sa potrzebne różne RID'y??
    2. Jakich softów Wy używaliście?
    3. Czy możliwe że Sempron 2500+ jest za szybki, i to jest wina braku komuinikacji?
    medicb
    Level 28  
    Twoje windowsowe oprogramowanie zapewne ma w nazwie "Profesional series" więc nie zadziała, jak sama nazwa wskazuje. Baw się pod dosem i nie będzie problemów. Ja mam taki sam procesor i jak dotąd wszystko gra.
    Tomex
    Level 20  
    troche posiedziałem, i udało mi sie w pełni opanowac ten DOSowski soft, przerobiłem z 8 na 16 kanałów i jeszcze odblokowałem pare opcji. Pozdrawiam
    koalakrzys
    Level 2  
    Witam wszystkim jestem w posiadaniu motoroli GM 350 pochodząca z mojej taxi pracuje w pasmie 300 cos... chcialem sie dowiedziec czy istnieje jakas mozliwosc zrobienia by chodziło na pasmie 400 i w góre

jestem zielony w tych sprawach lecz prosiłbym o jakies podpowiedzi

z gory dziekuje i pozdrawiam
    Qurak
    Level 17  
    Witam Wszystkich

Czy mógłby mi ktoś pomóc jaki program użyc do programowania motoroli GM350 (M08EHE4AA2AN) ??
    Jakiś czas temu programowałem motorolę ale na pasmo 136-174 MHz ale program , którego używałem (pobrany z: http://hamradio.online.ru/ftp/wgm350.zip) nie obsługuje podanego wyżej modelu :(
    Dodam, że używam RIBa uproszczonego zrobionego na MAX232 i podłączam się w miejsce mikrofonu.

Proszę o pomoc

Pozdrawiam
    medicb
    Level 28  
    Do GM350 powinien pasować każdy program, tylko sprawdz jego ustawienia. Port com z którego korzysta. Przedewszystkim sprawdz poprawność wykonania swojego riba i czy nie zamieniłeś miejscami przewodów. Napisz do mnie to Ci pomogę.
    duda18
    Level 11  
    Witam Panowie, podpowiedzcie jak mozecie jak motorolke Radius P110 zaprogramowac na pasmo amatorskie 145, poniewaz w opisie jest to wersja od 146 mhz w góre i tam programuje sie elegancko bez problemów, ale ja chce nizej :) a niewieże ze sie nieda prosze o informacje
    POZDRAWIAM

Dodano po 47 [minuty]:

sloma152 wrote:
    Witam wszystkich !
    Bez problemu na tym samym sprzęcie programuje gp 340! a Kable robiłem ze schematu!

a sprubój do masy radia podpiąc masę z zasilacza czyli + do plusa - do masy no no i jeszcze te 2 kabelki od programatora
    medicb
    Level 28  
    duda18 wrote:
    Witam Panowie, podpowiedzcie jak mozecie jak motorolke Radius P110 zaprogramowac na pasmo amatorskie 145, poniewaz w opisie jest to wersja od 146 mhz w góre i tam programuje sie elegancko bez problemów, ale ja chce nizej :) a niewieże ze sie nieda prosze o informacje
    POZDRAWIAM

Dodano po 47 [minuty]:

sloma152 wrote:
    Witam wszystkich !

a sprubój do masy radia podpiąc masę z zasilacza czyli + do plusa - do masy no no i jeszcze te 2 kabelki od programatora

Ale masz kolego już RIBa i program do tego radyjka? Jak tak to napisz do mnie na PW to ci pomogę.
    Iwo SQ1JGS
    Level 12  
    DARRO 24 wrote:
    radiotelefony motorola nigdy niepracowały na częstotliwościach cb.To są profesjonalne radia.Pracują w różnych zakresach 2m,70cm.ale nie na 27mega

Bardzo się mylisz... Motorola wyprodukowała na rynek głownie amerykański dość dużo radiotelefonów właśnie pracujących w paśmie CB...
    artur340an
    Level 1  
    witam

mam problem , posiadam motorole gp340 i riba podlaczylem pod komputer 386mhz, i nic oprogramowanie wszystko jest a kiedy klikam na "czytaj radio" to wyskakuje jakis komunikat --

Could't open port. Check wheter device /rib are powered on or not, and the device to Rib to PC connection is OK.

i tak za kazdym razem, nie weim o co chodzi, prosze o pomoc.