Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Scania R420 2005 r - Kody błędów rozszyfrowanie

Wicher19 29 Sie 2016 23:41 1749 5
  • #1 29 Sie 2016 23:41
    Wicher19
    Poziom 6  

    Witam. W tym temacie chciałbym zamieścić kody błędów jakie znalazłem dzisiaj w mojej scani. Autko niedawno zakupione więc chciałbym się dowiedzieć o nim jak najwięcej i o jego bolączkach. Z mechanicznymi sprawami już sobie poradziłem więc pozostała diagnoza elektryczna. Na początek ACC. Wszystkie wysyłane z jednego modułu o nr 1768321. Nr kodów:
    2 - powtórzony 254 razy i aktywny
    18 - 2 powtórzenia
    25 - 254 powtórzenia
    20 - 4 powtórzenia
    Prosiłbym o rozszyfrowanie tych kodów w szczególności tego aktywnego. Pozdrawiam

    Nikt nic nie pomoże odnośnie tej klimy???
    No to może błędy w VIS.
    Nr 40, 79, 78, 56, 58, 59, 60, 63 wysłane przez 1527199. Nie działa mi elektryczne sterowanie lusterek i podgrzewanie z tego co zauważyłem. Z tego co znalazłem na forum to zalecana jest wymiana przekaźnika rp3. Wymieniłem ale nadal te funkcje nie działają.

    0 5
  • #2 08 Wrz 2016 11:03
    Gunio_87
    Poziom 10  

    Witaj po sprawdzeniu błędów wychodzi:
    2 obwód wyłącznika. Nieprawidłowy sygnał z włącznika.
    18 nieprawidłowe napięcie. zbyt wysoki lub zbyt niskie
    25 klimatyzacja nie działa skutecznie
    20 silnik wentylatora. Wentylator nie działa prawidłowo

    VIS

    40 komunikacja CAN z tachografem
    79 przekażnik 19
    78 przekaźnik świateł parkingowych
    56 prawe przednie światło czołowe przerwany obwód lub zwarcie
    58 prawe krótkie przerwany obwód lub zwarcie
    59 lewe krótkie przerwany obwód lub zwarcie
    60 przednia prawa obrysówka przerwany obwód lub zwarcie
    63 kierunkowskaz tylny lewy przerwany obwód lub zwarcie

    1
  • #3 08 Wrz 2016 20:46
    Wicher19
    Poziom 6  

    Co do ACC to tylko ten z nr 2 jest aktywny. Klima niby chodzi bo jak włączę na auto to wali wentylatorem na maksa tylko prawdopodobnie nie ma odczynnika bo nie chłodzi. Po niedzieli podjadę nabić to zobaczymy co się będzie działo. Co do błędów w VIS to wymieniłem ten przekaźnik nr 19 ale i tak nie działa mi podgrzewanie i sterowanie lusterkami. A ten od świateł parkingowych może mieć coś z tym wspólnego??? Jego też wymienię w razie potrzeby. Czy to jest ten z nr 21?? Czwarty od lewej od góry?? A te błędy z przerwanymi obwodami to mogą występować jak się przepali żarówka np??? Tak czy inaczej dziękuję za pomoc. Jutro wklepie kolejne błędy.

    0
  • #4 09 Wrz 2016 20:28
    Hart3
    Poziom 25  

    Kolego jeżeli nie ma czynnika to presostat nie pozwoli uruchomić klimatyzacji więc coś tu nie gra.

    1
  • #5 09 Wrz 2016 22:27
    Wicher19
    Poziom 6  

    Może jest go po prostu za mało. Klimą to zbytnio się nie przejmuje, podjadę do nabicia to sprawdzą czy układ jest szczelny i ile jest odczynnika. Jeśli po nabiciu nie będzie chłodzić to się wtedy będę martwił. A ile wchodzi odczynnika w układ wie ktoś??? Martwią mnie te niedziałające lusterka. Nie ma nawet czasu zajrzeć do nich.

    0
  • Pomocny post
    #6 10 Wrz 2016 08:42
    saron22
    Specjalista - Samochody Ciężarowe

    Wchodzi tam 1235 gram.

    1