Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
PCBway
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

GeForce GT730 Restart Pc brak sygnału

30 Sie 2016 07:14 1320 38
  • Poziom 8  
    Witam na początek specyfikacja :
    -Grafika : GeForce GT730.
    -Procesor : Phenom 8650 3x2.30 GHZ
    -Płyta główna : GA-M61PME-S2P
    -Zasilacz : ATX-300PNF
    Coś jeszcze??

    Teraz problem:

    Wróciłem z wakacji, chciałem pokazać znajomemu fajne zdj a tu komputer słychać że się włącza ze 3 sek i wyłącza... (Zawsze tak miał ale zazwyczaj piszczał czyściłem wtedy slot ram i było gicio ^^) wracając po ok 10 restartach usłyszałem pik. Myślę o ruszył a to niespodzianka ale włączam monitor a tam brak sygnału..... No to restart i dalej nic.... Wyciągnąłem każdy podzespół wyczyściłem i zacząłem wkładać z powrotem licząc od pamięci ram(był pisk)>grafika(no i tutaj znowu restarty) jak ją wyciągnę komputer ożywa ładuje się i wszystko działa.
    Co dziwne grafika działała rano (moja druga połowa powiedziała że grała w ts4 wyłączyła je i zamknęła system, a komputer na jej oko działał ok.

    Grafika już działa u mnie pół roku więc spokojnie oddał bym na gwarancję gdyby nie fakt że odkleiła mi się plakietka na niej z napisem ASUS :/

    Zdecydowanie wysłał bym ją gdyby nie ten fakt.....

    Gdy grafika jest włożona pc po jakimś czasie odpala się na zintegrowanej (to normalne ??)

    To chyba wszystko odpowiem na każde pytanie czekam.
  • PCBway

  • Poziom 43  
    zombi1555 napisał:
    dy grafika jest włożona pc po jakimś czasie odpala się na zintegrowanej (to normalne ??)

    Nie.
    Zacznij od podmiany zasilacza, sprawdź kartę w innym komputerze.
  • Moderator - Komputery Serwis
    zombi1555 napisał:
    Gdy grafika jest włożona pc po jakimś czasie odpala się na zintegrowanej (to normalne ??)

    Nie, nie powinien przełączać się automatycznie na zintegrowaną.

    Sprawdzałeś zachowanie tej karty na innym zestawie?

    Wykonaj test pamięci RAM bootowalnym Memtest'em (3 przejścia programu) i zamieść zdjęcie po zakończeniu testu =>
    www.memtest.org

    P.S uzupełnij informację w specyfikacji o dokładne modele kości pamięci.
  • Poziom 10  
    Cześć, jako pierwsze podłącz zestaw pod innym ale mocniejszym zasilaczem. Karta którą masz użytą potrzebuje dużo energii. Najprawdopodobniej zasilacza zakończył swój żywot.
    Nie podłączaj już zestawu na "starym" zasilaczu. Dodatkowo sprawdź temat dotyczący zasilaczy pomoże to w wyborze nowego:)

  • Poziom 43  
    davidos626 napisał:
    Karta którą masz użytą potrzebuje dużo energii

    Co? 49W to dużo?
  • PCBway
  • Poziom 8  
    GeForce GT730 Restart Pc brak sygnału

    Dodano po 2 [minuty]:

    RADU23 napisał:

    Sprawdzałeś zachowanie tej karty na innym zestawie?


    Nie nie sprawdzałem dzisiaj się postaram
    RADU23 napisał:

    Wykonaj test pamięci RAM bootowalnym Memtest'em (3 przejścia programu) i zamieść zdjęcie po zakończeniu testu =>
    www.memtest.org


    Coś poszło nie tak wrzuciłem zdj.
    RADU23 napisał:

    P.S uzupełnij informację w specyfikacji o dokładne modele kości pamięci.


    Dobrze zaraz wyłączę pc wypnę kości i podam wszystkie info z nich.

    Dodano po 2 [minuty]:

    davidos626 napisał:
    Cześć, jako pierwsze podłącz zestaw pod innym ale mocniejszym zasilaczem. Karta którą masz użytą potrzebuje dużo energii. Najprawdopodobniej zasilacza zakończył swój żywot.
    Nie podłączaj już zestawu na "starym" zasilaczu. Dodatkowo sprawdź temat dotyczący zasilaczy pomoże to w wyborze nowego:)


    Nie sądzę żeby dużo pobierała ale ok podajcie mi sposób na sprawdzenie zasilacza. Mam multimetr watomierz nawet jestem w stanie go obciążyć hehehehe. Ale nie kupię nowego jeżeli stary daje radę :/ chyba że będzie miał za mało mocy wtedy nie ma rady
  • Poziom 10  
    Hmm, ok fakt sama karta dużo nie bierze te modele nie przekraczają 56 TDP. Natomiast biorąc pod uwagę cały zestaw, to mogło w pewnym momencie zabraknąć energii. Sam procesor potrafi mieć zapotrzebowanie prawie 100W. Na uwadze trzeba mieć jeszcze dysk(i) twardy i napęd optyczny.
    Dla pewności podłączyłbym to pod inny mocniejszy zasilacz co najmniej 350W.
  • Poziom 8  
    Nowy zasilacz COOLERMASTER Silent Pro M2 (Myślę że powinien dać radę nie znam się)
    jak i komputer do sprawdzenia karty otrzymam o godzinie +/- 15
  • Poziom 8  
    davidos626 napisał:
    Hmm, ok fakt sama karta dużo nie bierze te modele nie przekraczają 56 TDP. Natomiast biorąc pod uwagę cały zestaw, to mogło w pewnym momencie zabraknąć energii. Sam procesor potrafi mieć zapotrzebowanie prawie 100W. Na uwadze trzeba mieć jeszcze dysk(i) twardy i napęd optyczny.
    Dla pewności podłączyłbym to pod inny mocniejszy zasilacz co najmniej 350W.


    Nie mam dysku optycznego :D Nie korzystam. Ale tak myślę przed wakacjami dałem mu 2 dyski karte sieciową i dodatkowy wiatrak.... Mogłem go uśmiercić ?? Wtedy działał a teraz może być za późno. Naturalnie podzespoły usunięte.
  • Poziom 10  
    Wow jeśli chodzi o wydajność to ze spokojem, a jeśli patrząc na zestaw to jest istny "potwór" ;) To czekamy co się wydarzy.
    Najpierw warto podpiąć nowy zasilacz, a jeśli nadal będzie źle, to kartę graficzną do drugiego zestawu. Aha ten drugi komp musi mieć slot na PCI-E, chociaż teraz który tego nie ma ... ? :)
  • Poziom 8  
    RADU23 napisał:
    zombi1555 napisał:
    podajcie mi sposób na sprawdzenie zasilacza. Mam multimetr watomierz nawet jestem w stanie go obciążyć hehehehe

    Proszę =>
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199202.html

    Wykonać z grafiką czy bez??

    Aktualnie jest ona wyjęta z pc
  • Moderator - Komputery Serwis
    zombi1555 napisał:
    Wykonać z grafiką czy bez??

    Aktualnie jest ona wyjęta z pc

    Nie wiem czy uda ci się wykonać pomiary z wpiętą kartą i czy będzie to miało sens, skoro i tak przestaje być automatycznie widoczna.

    Na razie dokonaj pomiarów bez wpiętej karty i zamieść odczyty. Następnie wepnij kartę (jeśli będzie widoczna bez problemu), dokonaj ponownie pomiarów.

    Pamiętaj by podczas ich dokonywania, maksymalnie obciążyć zestaw jakąś grą np.
  • Poziom 8  
    RADU23 napisał:

    Nie wiem czy uda ci się wykonać pomiary z wpiętą kartą i czy będzie to miało sens, skoro i tak przestaje być automatycznie widoczna.

    Na razie dokonaj pomiarów bez wpiętej karty i zamieść odczyty. Następnie wepnij kartę (jeśli będzie widoczna bez problemu), dokonaj ponownie pomiarów.

    Pamiętaj by podczas ich dokonywania, maksymalnie obciążyć zestaw jakąś grą np.


    Jaka gra mi pójdzie :/ przy aktualnej grafice ekran zachowuje się jak by w niego wpadła woda i pływało tam wszystko.... Ale ok coś wymyślę

    EDIT
    Panowie odświeżam temat bo winowajcy nie znaleziono nadal. A oto co po wielu próbach i błędach udało się uzyskać może pomoże.
    -Nie sprawdziłem napięcia ponieważ mój multimetr pojechał na przegląd.
    -Przy nowym zasilaczu pc ruszył ale zasilacz zwróciłem wczoraj. (niżej wytłumaczenie)
    Problem z biosem ?? Czy leży płyta???

    A więc o dziwo na starym zasilaczu pc ruszył (sądzę że to nie jego wina po prostu ma humorki)

    A więc do czego doszedłem i co się zmieniło.....

    1. Grafika wróciła do mnie z serwisowania [na serwisie odpaliła a ja dostałem ostrzeżenie na temat wysyłania sprawnego sprzętu w celu przedłużenia gwarancji (ciekawe jak.....)
    Więc zapłaciłem 40 zł za wysyłki na darmo.... (Głupia grafika)]

    2. Przeczytałem gdzieś temat o niesprawnych portach pci-e więc podłączyłem ją (wtedy pc ruszył) po restarcie leżał.....

    3. Gdy wyłączę pc i na włączonym zasilaczu wyciągnę wtyczkę z gniazda i nacisnę włącznik (zakręcą się wiatraki, kondensatory rozładują się) i włożę z powrotem wtyczkę pc w 90% przypadków włącza się) Jednak często muszę wyjąć przy okazji baterię.

    4. Kupiłem w między czasie nową grafikę i przejściówkę molex ale ta grafika raz że za dużo zużywa prądu a dwa dzieje się to samo.

    5. Po każdym restarcie dzieje się to samo (wcześniej raz na jakiś czas albo parę razy z rzędu).

    6. Aktualnie przy próbie włączenia 3D mark, każdej zasobnej gry grafika wyłącza się.....

    I teraz moje pytanie :

    1.Czy nasilenie się objawów (tj przy każdym restarcie lub włączeniu na nowo coś oznaczają)

    2. Czy wyłączanie się grafiki podczas włączenia gry to awaria grafiki czy po prostu może to być wina nwm zasilacza czy też samej płyty która ma lekko 5-6 lat.

    3. Są gdzieś pliki biosu do pobrania wrzucenia na pena i flash ??

    4. Jak sprawdza się płytę główną (da się jakoś??) Ta ma parę ładnych lat pracy za sobą i kiedyś było tak że musiała tak jak by 3 razy "strzelić" żeby ruszyć (nie wiem jak to nazwać) ale problem zniknął (teraz słychać taką jak by kaskadę styczników 3 i rusza tak jak zawsze).

    5. Widzę że niektóre kondensatory są poluzowane (ale nie w płycie) jestem tylko elektrykiem nie elektronikiem. Nie są wybrzuszone, pojemność jakąś też mają podczas że tak powiem sprawdzania jednego z nich.

    6. Jaka jest cena diagnostyki płyty i zasilacza (bo miernik wróci dopiero w środę) tak +/- obok mnie jest pro-line może tam je zanieść.

    7. Czy problemy z grami mogą być wywołane 3 sterownikami grafiki??

    8. Jak je poprawnie odinstalować ??


    Edit: Po pobraniu nowych sterowników i restarcie pc gry odpalają ale że tak
    odczuwam delikatne spowolnienie pracy całego pc.
    Odczuwam to od 2 dni kiedy restarty to codzienność.

    Zasilacz oddałem ponieważ nie miałem ochoty wydawać pieniędzy nie będąc 100% pewnym.

    Scaliłem. RADU23
  • Poziom 43  
    zombi1555 napisał:
    1.Czy nasilenie się objawów (tj przy każdym restarcie lub włączeniu na nowo coś oznaczają)


    Zgaduje tylko - kondensatory. W zasilaczu nie popuchły czasem? Jeśli na płycie to albo sekcja zasilania CPU albo okolice mostka choć tu nie wykluczyłbym tych filtrujących zasilania dla PCI-E (są zawsze obok slotu - gdzieś na trasie od koski 24PIN ATX)
    zombi1555 napisał:
    2. Czy wyłączanie się grafiki podczas włączenia gry to awaria grafiki czy po prostu może to być wina nwm zasilacza czy też samej płyty która ma lekko 5-6 lat.

    Grafikę sprawdzili to przyjmijmy że jest OK. Podejrzany najbardziej zasilacz lub kondensatory.
    zombi1555 napisał:
    3. Są gdzieś pliki biosu do pobrania wrzucenia na pena i flash ??

    Są na stronie producenta ale musisz znać rewizje płyty (na samej płycie zawsze jest napisana) do wyboru 1.0 i 1.3 - BIOS musi być dokładnie pod model płyty.
    zombi1555 napisał:
    4. Jak sprawdza się płytę główną (da się jakoś??) Ta ma parę ładnych lat pracy za sobą i kiedyś było tak że musiała tak jak by 3 razy "strzelić" żeby ruszyć (nie wiem jak to nazwać) ale problem zniknął (teraz słychać taką jak by kaskadę styczników 3 i rusza tak jak zawsze).

    Profesjonalnie to pewnie oscyloskop punkty pomiarowe i tak krok po kroku jak każdą elektronikę. W domu/serwisie najczęściej tylko przez podstawianie wszystkiego innego sprawnego i pewnego (zasilacz procesor RAM karta grafiki i co tam jeszcze chcesz)
    zombi1555 napisał:
    5. Widzę że niektóre kondensatory są poluzowane (ale nie w płycie) jestem tylko elektrykiem nie elektronikiem. Nie są wybrzuszone, pojemność jakąś też mają podczas że tak powiem sprawdzania jednego z nich.

    Jak nie na płycie to na czym? To jest lutowane - nie ma jak się poluzować... Niektóre kondensatory puchną "na dół" - z góry prosty a wywala spodem. Sprawdź czy te poluzowane nie podnoszą się czasem od dołu. Generalnie nie wiem gdzie one są - ale zwykle każdy producent lutuje kondensatory równo - jak nie są na maksa dociśnięte do pcb to wszystkie stoją tak samo
    zombi1555 napisał:
    6. Jaka jest cena diagnostyki płyty i zasilacza (bo miernik wróci dopiero w środę) tak +/- obok mnie jest pro-line może tam je zanieść.

    Wyroki boskie i humory serwisanta to rzeczy niezbadane - zapytasz to się dowiesz ;)
    zombi1555 napisał:
    7. Czy problemy z grami mogą być wywołane 3 sterownikami grafiki??

    8. Jak je poprawnie odinstalować ??

    Tak np. tym:
    http://www.guru3d.com/files-details/display-driver-uninstaller-download.html
  • Poziom 8  
    A więc :

    1.Kondensatory sprawdziłem wszystkie co do luzów są tak jak by w nich (luty lśnią i nie ruszają się od dołu (oto mi chodziło). Kondensatory ruszają się przy lewej stronie jest ich 7. I +/- 6 się rusza.

    2.Gdy pc odpali chodzi ociężale (tak jak by nwm coś go spowalniało. Nie jestem aż tak ciemny potrafię zbadać komputer pod większość adware itp. np programem :
    FRST lub otl.

    Pc muli tak jak podczas mocnej infekcji która sama wydaje się nie możliwa ponieważ posiadam od niczego comodo i malvarebyte.
    Samo zużycie procka to 4% a ram to 20%.) Temperatury to (speedfun) :

    Gpu-36
    Temp1- 45
    Temp2- 50
    Temp3- 44

    Podczas spoczynku.

    Edit: temp spadły do 40 po odwrocie wiatraka...

    Wcześniej odpalał się w 10 sec teraz potrzebuje według pomiaru prędkości rozruchu 32 sec.

    Jedyne co się zmieniło to instalacja Advare System Care 9 i optymalizacja pc. Jak i instalacja tych sterowników ale tym zajmę się dzisiaj i powiem co i jak mi wyszło.

    Na samych temperaturach nie znam się ale wydają się ok.

    Edit: Zmieniłem wiatrak obok procesora wdmuchiwał powietrze a powinien wydmuchiwać z tego co przeczytałem w internetach ma wydmuchiwać.

    Kolejna sprawa....

    Możecie polecić mi program do rejestrowania pracy ram, procesora,grafiki i nwm napięcia (jak nie jutro będę miał multimetr kolegi) podczas stresu?? Odpalę np BF3,4 lub lola i wtedy rejestrował pracę.

    oraz jak odpalić ten mem test bo nie ruszył wcześniejszy.... Może dlatego że z pena ale dvd rom nie używam już dawno....

    Co do grafiki wydaje mi się że podłączyli ją na "chwile" działa to fajnie.

    Edit: Komputer tak jak by wyłącza grafikę po 10 min gry.
  • Poziom 43  
    Weź zainstaluj sobie HWiNFO - uruchom w trybie "sensor only" i zminimalizuj
    Uruchom OCCT a w nim test najpierw CPU po tym GPU na koniec Power Supply
    Po teście CPU (każdy po 10 minut starczy) wróć do HW i zrób screen. Poczekaj 5 minut zresetuj pomiary w HW i przejdź do kolejnego testu. Po teście screen czekanie i ostatni test.
    Jakby któryś test nie chciał iść to wróć coś pokombinujemy poczytamy co wyszło we wcześniejszych.

    Daj zdjęcie gdzie po lewej - koło procesora? Te duże? To sekcja zasilania CPU.
  • Poziom 8  
    Przy samym radiatorze jest 5 kondensatorów wszystkie ruszają się w tak jak by sobie.
    Wiecie jakie to są czy muszę najpierw wylutować (jeżeli to one są winowajcą)

    Po aktualizacji biosu problem znikł komputer zaczął się uruchamiać normalnie za każdym razem (Lecz wczoraj też działał bez problemu a rano pokazał rogi)

    Co do testów pobiorę zrobię tak jak w instrukcji i wstawię logi.
  • Poziom 43  
    Screeny - jeśli logi (bo da się je generować) to może chociaż obrobione w jakiegoś exela bo tekstowo są totalnie nieczytelne.

    No i nikt nie zaryzykuje zgadywania kondensatora - nawet nie wiem który to... Ale wylutowywać nie musisz bo i bez tego odczytasz. Odczytać musisz tylko pojemność i napięcie maks pracy. Reszta to zawsze Low ESR 105 stopni.
    GeForce GT730 Restart Pc brak sygnału
    To chyba twoja plyta - które to są takie ruchliwe?
  • Poziom 8  
    A więc Podczas testu grafiki temp 2 skoczyła po 100 sek do 76 stopni i grafika zgasła. Nie za bardzo rozumiem dlaczego skoro wszystkie inne odczyty pokazywały na niej 35 stopni sam OCCT został uszkodzony podczas restartu i woła o włożenie dysku do napędu....... Test procka powiódł się i oto logi :
    GeForce GT730 Restart Pc brak sygnału GeForce GT730 Restart Pc brak sygnału
    Przeinstaluję program i zrobię jeszcze ostatni test.
    Ostatni test przerwałem ta sama sytuacja się szykowała...
    Komputer się studzi i uspokaja a mnie męczy jedno pytanie dlaczego teraz zaczęła się przegrzewać i co teraz serwis na nowo ??
  • Poziom 8  
  • Poziom 8  
    I reszta GeForce GT730 Restart Pc brak sygnału GeForce GT730 Restart Pc brak sygnału GeForce GT730 Restart Pc brak sygnału GeForce GT730 Restart Pc brak sygnału GeForce GT730 Restart Pc brak sygnału GeForce GT730 Restart Pc brak sygnału GeForce GT730 Restart Pc brak sygnału GeForce GT730 Restart Pc brak sygnału GeForce GT730 Restart Pc brak sygnału GeForce GT730 Restart Pc brak sygnału

    Dodano po 33 [minuty]:

    Co jeszcze doinstaluję resztę do biosa tylko pomocy bo nwm co zainstalowałem tylko F5B za pomocą rekomendowanego programy @bios od gigabyte. To załatwiło problem z włączaniem (na razie)

    Link do strony z plikami do mojej płyty pomóżcie z tym proszę :
    http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-m61pme-s2_2x/download/

    Pobiorę easy tune 6 i wtedy jeszcze raz postaram się ponowić testy i dojść co się przegrzewa i chyba przywrócę ustawienia fabryczne bo wcześniej przed aktualizacją biosa grzebałem w ustawieniach pci-e.
  • Poziom 43  
    Szkoda że z HWiNFO pokazałeś tylko początek - tu akurat za bardzo nic nie ma a lista jest długa.
    Wygląda że to procesor ci się przegrzewa.
    Dodatkowo zasilacz - linia 12V siada z 12,3V do 11,9V o ile obie wartości w zakresie o tyle wahanie świadczy jednak o przeciążeniu. Natomiast 5V poza zakresem 5,6V co potwierdzałoby przeciążenie (ponoć rośnie 5V jak obciążasz za bardzo 12V).
    Chciałbym zobaczyć jednak całe HWiNFO po teście choćby procesora. Możesz też zrobić test GPU ale ustawić limit 8-15FPS.

    Ja nie lubię wyrokować po obrazkach z OCCT - ten dobry program nie wiedzieć dlaczego ma wbudowany HWmonitor do pomiarów. A HWmonitor to dziadostwo antyczne które odczytuje raz dobrze raz źle. Namierz sobie temp3 czy jak ona tam się zwie w HWiNFO - tam będzie miała raczej jakąś logiczną nazwę a przynajmniej będzie w jakimś miejscu wskazującym na źródło odczytu.

    Pokaż też SMART dysku z programu CDI
    http://crystalmark.info/software/CrystalDiskInfo/index-e.html
    Też cały już dopisze.

    Co do kondensatorów - w końcu dostane ostrzeżenie za bycie nie miłym ale poważnie nie chce ci się zgooglać zdjęcia płyty jaką masz i zaznaczyć w paincie które kondensatory są podejrzane? No litości - nikt tego za ciebie nie zrobi a ja na płycie widzę wiele grupek kondensatorów po 5-6... Jak to te obok RAM po lewej to one RAM właśnie pewnie zasilają ale nie koniecznie tylko.
    Proponuje na ten czas kondensatorom odpuścić. Ich wymiana to nie jest jakiś dramat ale w niedziele i tak pewnie nowych nie kupisz.




    Jaką resztę do BIOSu? BIOS jest jeden! udało ci się zrobić update - jak z poziomu windows to gratuluje - zagraj jeszcze w totka bo masz fart że płyta nadal żyje.
    Reszta to ewentualnie sterowniki i z biosem nic wspólnego nie mają.
    Nie wszystko na raz.
  • Poziom 8  
    Ok a więc aktualności najpierw.

    Komputer po restarcie pikał tak jak by albo robił takie tyk tyk x6 po czym start ale bez grafiki. Pomogło jak zawsze:
    wyciągnięcie przewodu zasilającego zasilacz >>włożenie go z powrotem>wyciągnięcie>naciśnięci power> włożenie no i lotek (włączy się czy nie) i tak dwa razy w ostatnim przypadku i grafa ruszyła.
    Normalnie przełącza się na zintegrowaną.

    Zdj kondensatorów :


    CDI pokazuje nie znaleziono dysku.
  • Poziom 43  
    To tykanie mnie intryguje bo nie bardzo wiem co może to robić.
    GA-M61PME-S2P - taką płytę podałeś ale na focie inna ;) . Tylko to nie istotne - zaznaczone kondensatory to filtry sekcji zasilania procesora zdaje się już niskiego napięcia. Nie są one raczej powodem tego problemu (ogólne rozmieszczenie elementów na płycie głównej jest niemal zawsze identyczne a wtym miejscu i tak ustawione to tylko to).

    Teraz tak:
    Test i screen z HWiNFO ale kompletny. Możesz zrobić test power supply i przerwać go ręcznie tak żeby nie było ciemności.
    Screen z CDI - SMART dysku ocenimy czy nie ma tu jakiegoś problemu.
    CDI pobierz najwyżej portable - uruchom aplikacje 32bit/64bit zależnie jaki masz system operacyjny
    No i musisz koniecznie wykonać pomiary zasilacza - jeśli się potwierdzą odczyty programowe to on pewnie będzie winny. Musiałbyś wtedy znów pożyczyć zasilacz. Sprawdzić czy po updacie BIOS (który zrobiłeś) będzie inaczej.
  • Poziom 8  
    Test procka procesora:
    GeForce GT730 Restart Pc brak sygnału GeForce GT730 Restart Pc brak sygnału GeForce GT730 Restart Pc brak sygnału GeForce GT730 Restart Pc brak sygnału

    Mam właśnie teraz od sąsiada który szedł do pracy zasilacz 410 W tak samo wygląda troszkę więcej mocy powiedz kiedy go podmienić.

    Już pobieram CDI i jak tylko bedzie od razu wstawię screen.

    Jak pobiorę CDI zrobię test power.

    Edit: CDI nadal nie widzi dysku nwm o co chodzi.
  • Poziom 43  
    Masz włączony SMART w BIOSie? Bo HWiNFO też nie widzi
    Wykonaj reset BIOS do ustawień fabrycznych zworką. W instrukcji płyty głównej znajdziesz położenie zworki (koło baterii) i metodę (odpięcie zasilania, wyłączony sprzet i opięty od zasilania - 5VSB ma zniknąć przed resetem)
  • Poziom 8  
    Już wykonuję oto screen z przerwanego testu nie wiem gdzie jest ten czujnik... GeForce GT730 Restart Pc brak sygnału GeForce GT730 Restart Pc brak sygnału GeForce GT730 Restart Pc brak sygnału GeForce GT730 Restart Pc brak sygnału
    Ów czujnik to karta...
  • Poziom 43  
    70 stopni masz na karcie graficznej. To norma - te karty mają kiepskie układy chłodzenia ale przy tym ich maksymalna temp. to 98 stopni więc zapas jest.
    Bardziej martwią napięcia. 5V za wysokie 12V niestabilne.
    Mam wrażenie że niestartowanie PC i gaśnięcie/zawieszanie PC to dwie niezależne sprawy. Ja na dziś znikam - reset BIOS zrób i zobacz czy CDI w końcu dysk zobaczy. Jak nie to wejdź do BIOS i poszukaj opcji SMART - musi być włączona.
  • Poziom 8  
    po restarcie biosa padł system postaram się go włączyć, grafa nie startuje pstrykanie jest wtedy gdy komputer restartuje się i po tym rusza nie na grafie lecz na zintegrowanej. Zmiana zasilacza nie pomogła a błąd to

    STOP 0X0000007E (0x80000003 i dalej kaskada)

    nvlddmkm.sys

    Dodano po 39 [minuty]:

    System przywrócony lecz tylko w trybie awaryjnym. Zwykły start wali co chwile blue podczas ładowania. Posiedzę nad tym. Grafika nadal nie ruszyła

    Dodano po 1 [godziny] 26 [minuty]:

    Cytat:
    70 stopni masz na karcie graficznej. To norma - te karty mają kiepskie układy chłodzenia ale przy tym ich maksymalna temp. to 98 stopni więc zapas jest


    Ale gdy grafika ma 74 wyłączało ją. Może wina leżała po stronie ustawienia biosa??

    Dodano po 36 [minuty]:

    OK system postawiony na nogi winowajcą były sterowniki a dokładnie direx 11 od nvidii. Gdy znowu padła karta system nie mógł się pozbierać. DDU załatwił sprawę w trybie awaryjnym. Od czasu przywrócenia ustawień grafika nie ruszyła. Wymiana zasilacza na mocniejszy nie pomogła w takim razie została tylko płyta tak??

    Chyba że ów grafika może być nwm za płaska by wystartować w każdym zlocie pci-e?? Grafika nie działała wcześniej na 3 innych pc a dzisiaj prowadziliśmy na niej testy.... No nic uciekam spać dajcie jakieś porady ok 12 skoczę po miernik i wykonam pomiary tylko jak go obciążyć jak zintegrowana to chyba nawet nie 16......