logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zbugowany kursor myszki Steelseries Rival 100 po pewnym czasie użytkowania

rabel12 30 Sie 2016 15:55 4158 16
REKLAMA
  • #1 15901078
    rabel12
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam, chciałbym się was poradzić jak naprawić zbugowany wygląd kursora myszy. Otóż po pewnym czasie korzystania z komputera kursor myszki samoistnie się zmienia z normalnego (wgrałem domyślny) na jakby to ująć, 4 poziome ledwo widoczne kreski, przy zaznaczaniu zmieniają się w czarny kwadracik. Zmiana w ustawieniach wskaźnika nic nie daje, przy każdym schemacie jest to samo, pomaga jedynie restart komputera. Karta graficzna ma najnowsze sterowniki. Komputer przeskanowałem antywirusem 360 Total Security. W dodatku powiem, że podczas udostępniania ekranu na Skype, inni widzą normalny kursor, tylko ja widzę zbugowany. W dodatku na screenach kursor nie jest w ogóle widoczny.

Myszka: Steelseries Rival 100 Gaming Mouse
    Karta graficzna: MSI Radeon RX 470 Gaming X 4GB GDDR5 (256 Bit)
    Procseor: Intel Core i5-6400 2.7GHz
    Płyta głowna : MSI B150M Mortar, B150, DualDDR4-2133
    Pamięć : Pamięć Kingston HyperX FURY 8GB (2x4GB) DDR4 2133MHz
    Zasilacz : Zasilacz be quiet! SYSTEM POWER 8 500W (BN241)
    System : Windows 7 64bit
    Antywirus : 360 Total Security
  • REKLAMA
  • #2 15901321
    310artur
    Poziom 43  
    Ocena: 670
    Wypadałoby podać wersje systemu operacyjnego. Sterowniki myszki zmieniałeś? Może w jej ustawieniach jest coś na ten temat.
    System nie jest jakiś modowany? Jakieś dodatkowe motywy ma wgrywane? Jakiś dodatkowy soft do zmiany wyglądu obecny?
  • #4 15903603
    rabel12
    Poziom 9  
    Ze sterownikami myszki nic nie robiłem, a w jej ustawieniach wszystko wygląda ok. System nie był modowany. Żadnych gotowych motywów nie wgrywałem jedyne to zmieniłem kursor myszy dokładnie na takie:
    http://www.cursors-4u.com/cursor/2012/02/12/chrome-set-2.html

Dodano po 6 [minuty]:

Napięć i temperatur boję się sprawdzać, ale to jest nowy komputer więc z tym nie powinno być problemu.
    Głośniczka systemowego nie mam wbudowanego oraz nie ma przy tym błędzie żadnego komunikatu

https://www.morele.net/inventory/info/v8narF/ - link do całego mojego komputera
  • #5 15908016
    rabel12
    Poziom 9  
    Tu jest film jak to mniej więcej wygląda, oczywiście telefonem, wybaczcie za amatorke.
    Załączniki:
    • CAM00919.mp4 (9.48 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 15908147
    rabel12
    Poziom 9  
    Ale żeby wybrać jakikolwiek z kursorów w tym programie, piszę, że muszę zalokować jakiś klucz produktu. Chyba, że ja coś źle robię.
  • #8 15908221
    310artur
    Poziom 43  
    No niestety - przyznam że nie sprawdziłem programu przed poleceniem... Odinstaluj paskudztwo.
    Innego nie widzę nawet w odmętach internetu.
    Próbowałeś przywrócić domyślny kursor windows?
    A może radykalnie skorzystać z przywracania systemu?
  • #9 15908229
    rabel12
    Poziom 9  
    Jeżeli przez domyślny masz na myśli schemat : (Brak) w ustawieniach wskaźnika, to tak. A co do przywracania systemu, niestety nie widziałem żadnych punktów przywracania przed dniem kiedy już napisałem problem.
  • #10 15908234
    310artur
    Poziom 43  
    Oprócz "brak" mam jeszcze "Domyślny Windows (schemat systemu)" no ale mam win10.
    Jeśli każdy dostępny schemat kursorów tak się psuje to albo schematy które masz są uszkodzone albo sam nie wiem co :/ Ale to musi być problem systemowy.
  • #11 15908274
    rabel12
    Poziom 9  
    I co w takim wypadku pozostaje żeby takie cos naprawić?
  • REKLAMA
  • #13 15909207
    rabel12
    Poziom 9  
    A jak wygląda reinstalacja systemu? Bo chyba będę musiał to zrobić w tym wypadku. ;/
  • #14 15909308
    310artur
    Poziom 43  
    Hmm jak jak? Musisz mieć płytę lub pendrive z instalatorem systemu. Formatujesz dysk i instalujesz od nowa. Poradników w sieci są setki. Pozornie to jest trudne ale Windows 7 jest już tak zrobiony, że każdy rozumny człowiek powinien sobie poradzić. Po instalacji systemu trzeba instalować wszystkie sterowniki i to już troszkę więcej pracy, ale też nie trudne. Najpierw do płyty głównej (są na stronie producenta), później karta graficzna - na koniec reszta urządzeń.
  • #15 15910319
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 550
    Co tam kolega ma włączone wraz ze startem systemu?

Wrzuć zrzut ekranu z:
    "Uruchom" -> "Msconfig" -> "Uruchamianie".
  • #16 15911135
    rabel12
    Poziom 9  
    Niewiele tego
    Załączniki:
    • Zbugowany kursor myszki Steelseries Rival 100 po pewnym czasie użytkowania Bez tytułu.png (317.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #17 15936587
    toxorb
    Poziom 1  
    kupilem niedawno rxa 470, ten sam model co ty i z kursorem dzieje sie to samo, wina lezy po stronie grafiki albo sterow, przed zmiana grafiki mialem starsze stery i nic sie nie dzialo

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kursorem myszy Steelseries Rival 100, który po pewnym czasie użytkowania zmienia się na zniekształcony, z widocznymi czarnymi kwadratami. Pomimo aktualnych sterowników karty graficznej MSI Radeon RX 470 oraz skanowania antywirusowego, problem nadal występuje. Użytkownik próbował zmieniać ustawienia wskaźnika, ale to nie przyniosło efektów. Wskazówki od innych użytkowników obejmują sprawdzenie sterowników myszy, przywrócenie domyślnego kursora Windows oraz rozważenie reinstalacji systemu operacyjnego. Pojawiły się również sugestie dotyczące potencjalnych problemów ze sterownikami graficznymi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA