Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Napięcia na wyjściu kabla antenowego rozdzielonego na dwa telewizory

01 Wrz 2016 17:54 1416 8
  • Poziom 5  
    Witam
    Zaznaczam, że nie znam się na tym.
    Schemat na obrazku niżej.
    Napięcia na wyjściu kabla antenowego rozdzielonego na dwa telewizory
    1) Czy w ten sposób mogą być te telewizory podłączone do anteny?
    2) Czy napięcie wchodzące z kabla antenowego do dekodera dvbt (1.5V jak na obrazku) nie stanowi żadnego zagrożenia dla dekodera? I czy reszta jest ok?

    Dekoder zewnętrzny to Strong STR 8114,
    zasilacz przy telewizorze z wbudowanym dekoderem to Konopex ZS - 12 V/100mA,
    antena siatkowa ze wzmacniaczem.

    Po podłączeniu tylko telewizora z wbudowanym dekoderem wszystko odbiera bardzo dobrze (mux1, 2, 3), co z drugim tv nie wiem (nie podłączam go bo nie wiem czy 1.5V z anteny może go uszkodzić).

  • Poziom 43  
    Dlaczego antena ze wzmacniaczem, jaka odległość od nadajnika?
    Napięcie nie powinno się cofać kablem sygnałowym.
  • Poziom 5  
    Odległość jakieś 40km.
    Antena ze wzmacniaczem bo były problemy z odbieraniem MUX2. Z zasilaczem i wzmacniaczem MUX2 odbiera bardzo dobrze.
    Czy jest możliwość, że coś źle podłączyłem przy rozdzielaczu? Albo czy rozdzielacz może być uszkodzony?

  • Poziom 43  
    chips321 napisał:
    Odległość jakieś 40km.
    Antena ze wzmacniaczem bo były problemy z odbieraniem MUX2

    Więc należało zastosować antenę kierunkową z symetryzatorem.
    chips321 napisał:
    Czy jest możliwość, że coś źle podłączyłem przy rozdzielaczu?

    Istnieje, co to za rozgałęźnik?
  • Poziom 5  
    Televes 543503 zdjęcie w schemacie
  • Pomocny post
    Poziom 43  
    chips321 napisał:
    Televes 543503 zdjęcie w schemacie

    Nie przejmuj się takim drobiazgami . Pewno jest to napięcie z urządzeń podłączonych "potraktowane przez miernik" jako stałe. Zobacz na zmiennym i wszystko się wyjaśni.


    sosarek napisał:

    Napięcie nie powinno się cofać kablem sygnałowym.
    Ty widziałeś aby " cofanie " było "szczątkowe" ?
  • Poziom 5  
    LeDy napisał:
    Nie przejmuj się takim drobiazgami . Pewno jest to napięcie z urządzeń podłączonych "potraktowane przez miernik" jako stałe. Zobacz na zmiennym i wszystko się wyjaśni.

    Na zmiennym wyświetla mi 0 (tam gdzie pokazywało 1.5V).
    Testowałem i wszystko działa na obu telewizorach. Można tak zostawić? Czy za jakiś czas poleci dym z dekodera? :)
  • Pomocny post
    Poziom 43  
    chips321 napisał:
    LeDy napisał:
    Nie przejmuj się takim drobiazgami . Pewno jest to napięcie z urządzeń podłączonych "potraktowane przez miernik" jako stałe. Zobacz na zmiennym i wszystko się wyjaśni.

    Na zmiennym wyświetla mi 0 (tam gdzie pokazywało 1.5V).
    Testowałem i wszystko działa na obu telewizorach. Można tak zostawić? Czy za jakiś czas poleci dym z dekodera? :)

    A dlaczego ma pilecieć od tego 1,5V?
    Tak zostaw.
    Możesz się pobawić i w tym samym miejscu mierząc wyłączać poszczególne urządzenia i patrzyć z czego to się bierze.
    Moje zdanie , że pochodzi z TV z zasilaczem. Wtyk separatora wyciągnij z TV i nie powinno już być napięcia.
  • Poziom 5  
    Dzięki za pomoc!