Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sprężarka śrubowa na bazie zbiornika hydroforu

01 Sep 2016 23:41 4644 14
    Anonymous
    Anonymous  
    MARIUSZ R
    Level 28  
    Na początek ze względów bezpieczeństwa sprawdź sobie jakie maksymalne ciśnienie dopuszcza producent zbiornika. Jeżeli brakuje Ci adrenaliny to Twoja sprawa.
    Anonymous
    Anonymous  
    SKM 1964
    Level 33  
    Trochę to nie bezpieczne . Mam hydrofor 300 l i na tabliczce znamionowej pisze iż ciśnienie max. pracy to 6 atm . Oczywiście ciśnienie na rozerwanie pewnie ze 3 razy wyższe ale ??? Nawet grubość ścianki tego zbiornika jest nie przekonywująca aby użyć go do kompresora . Raczej nie ryzykuj ?! :|
    Anonymous
    Anonymous  
    Anonymous
    Anonymous  
    Anonymous
    Anonymous  
    Anonymous
    Anonymous  
    kkknc
    Level 43  
    Nie bardzo rozumiem sensu konstrukcyjnego takiego cudaka.
    Bo narazie to porywasz się z motyką na słońce nie rozumiejąc zasady działania sprężarki śrubowej.
    Zbiornik stosuje się po to by wyrównać pulsacje sprężarki wylotowej.
    Strumien swiadomosci swia
    Level 43  
    Tektronik wrote:
    660W indukcja od polara - tak wiem ... za słaby, ale mam w razie czego dostęp do czegoś większego a chciałbym wykorzystać to co mam bo leży mi i leży.. , poza tym stopień śrubowy potrzebuje mniej mocy - silnik nie musi pokonywać ciśnienia sprężania na tłoku

Fajna koncepcja , puk puk obudź się już. Silnik 2,5 kw obsługuje HS17 i to jest prosta i trwała konstrukcja.

660W to do pompowania kół rowerowych albo przedmuchania PeCeta.
    Anonymous
    Anonymous  
    supchem
    Level 21  
    Bałbym się zastosować taki zbiornik chyba że masz zamiar pracować na ciśnieniu max 3 bar to można by go użyć ale postawić w jakimś miejscu gdzie będzie osłonięty ścianami i nikt się koło niego nie kręci jak jest nabity (oczywiście o ile jego ciśnienie robocze to 6 bar). Jak koniecznie chcesz to kup ze 3 butle po tlenie albo co2, azocie itp bez legalizacji, wykręć zawory i połącz wężami. Na pewno ich nie rozerwiesz bo pracują przy ciśnieniu 150 bar i mają 225 próbnego. Możesz też na złomie kilka zbiorników od gazu do samochodów wziąć, mają przynajmniej nabitą informację o ciśnieniu.

Co do koncepcji kompresora to ja nie wiem skąd taki pomysł żeby na silniku od pralki budować sprężarkę śrubową. To jest aż śmieszne.
    Anonymous
    Anonymous  
    Anonymous
    Anonymous  
    Anonymous
    Anonymous