Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Seicento 900 - stuk, uderzenie, nierówna praca

zaradny2 03 Sep 2016 16:16 1134 7
    zaradny2
    Level 10  
    Podczas normalnej jazdy na prostej nagle silnik wydał głośny stuk i choć nadal pracował zaczął nierówno pracować. Po zjechaniu na pobocze chciałem ruszyć, wrzuciłem bieg i gdy puszczałem sprzęgło kolejny huk - silnik zgasł momentalnie. Teraz, jak go odpalam coś piszczy, nie równo pracuje i po każdym puszczeniu sprzęgła stuk i momentalnie silnik się zatrzymuje, nawet jak wolno puszczam sprzęgło. Dodam że kilka miesięcy temu było wymieniane sprzęgło na jakieś chińskie, czy to może być sprzęgło? Dlaczego silnik nierówno pracuje, coś z kołem zamachowym czy przez sprzęgło pęknął korpus silnika? Dlaczego silnik od razu od strzału gaśnie?
    zaradny2
    Level 10  
    Docisk? Ręce mi opadają na myśl że znów tę skrzynię będę musiał zrzucić. Co sprawdzić by wysnuć diagnozę?
    sly_1978
    Level 20  
    Szczerze co sprawdzić? Sprawdź stan portfela ile zaoszczędziłeś. A tak serio to wyciągaj skrzynię. W SC to sama przyjemność.
    zaradny2
    Level 10  
    Dzięki za odpowiedź lecz musisz się sporo pouczyć, ja też. Okazała się że urwana by sruba z pduszki co uniemożliwia przeniesienie napedu na koła.

Moderated By tzok:

To było niemiłe... Ty widzisz samochód i widzisz, że Ci silnik "wypadł" i wisi na przegubach - zdalnie ciężko wpaść na to, że coś takiego się stało i tego nie zauważyłeś. W opisie usterki nie pisałeś też nic o iskrzeniu (swoją drogą iskrzenie z powodu tarcia nie jest źródłem zakłóceń EM).

3.1.9. Nie ironizuj i nie bądź złośliwy w stosunku do drugiej strony dyskusji. Uszanuj odmienne zdanie oraz inne opinie na forum.

T5
    Admin of Cars group
    A jak ma się to do
    zaradny2 wrote:
    jak go odpalam coś piszczy, nie równo pracuje
    zaradny2 wrote:
    Dlaczego silnik od razu od strzału gaśnie?
    zaradny2 wrote:
    Dlaczego silnik nierówno pracuje
    zaradny2
    Level 10  
    T5 wrote:
    A jak ma się to do
    zaradny2 wrote:

jak go odpalam coś piszczy, nie równo pracuje

zaradny2 wrote:

Dlaczego silnik od razu od strzału gaśnie?
    zaradny2 wrote:

Dlaczego silnik nierówno pracuje

Piszczało ponieważ zerwany silnik z poduszki jest przesunięty do przodu tak że koło pompy haczy o uchwyt silnika chłodnicy, w tym miejscu też strasznie się iskrzyło co skutkowało nierówną pracą silnika prawdopodobnie układ zapłonowy miał zakłócenia, nie wiem dlaczego silnik od razu gasł, silnik wisiał na przegubach które były pod takim kontem że nie mogły normalnie pracować, tylko nie rozumiem dlaczego puszczając wolno sprzęgło silnik nagle gasł. Nie istotne po naprawie poduszki wszystko działa poprawnie.