Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Samsung J6250 - moduł CAM CI+ od cyfrowego Polsatu

kawa700 04 Sep 2016 20:35 2076 4
Computer Controls
    kawa700
    Level 8  
    Kupiłem telewizor Samsung UE55J6250, jest to TV z serii 6 J200, przeznaczony na region Niemcy, Szwajcaria, Austria. Chciałem ten model TV ze względu na parametry, cenę i ładny obraz, jednak wersja na Polskę J6200 nie posiadała wejścia na antenę satelitarną. Tam gdzie mieszkam nie ma możliwości podłączenia kablówki, a ja sobie zamarzyłem że przy okazji kupna nowego TV pozbędę się dwóch pilotów (dekoder i tv). Już po kupnie TV naszły mnie wątpliwości i faktycznie znalazłem w sieci relacje osób, które miały problemy z podłączeniem modułu CAM CI+, podobno ze względu na inny region ustawiony w TV, tyle że dotyczyło to innych modeli i nie było nigdzie określone co było dokładnie przyczyną.

Zamówiłem już ten moduł z Cyfrowego Polsatu, mam 14 dni na jego ewentualny zwrot gdyby nie działał. Konsultanci z CP nie potrafili mi jednoznacznie odpowiedzieć czy jakiś problem może być. Podobnie jak pracownicy Samsunga, którzy mówią jednie że to model na inny kraj i nie gwarantują poprawnego działania.

Specyfikacja tego TV wygląda tak: DVB-T, DVB-T2 (H.265), DVB-C, DVB-S, DVB-S2, wejście CAM CI+ 1.3

Teoretycznie więc spełnia normy jakie określa CP, co do odbiorników:
    modele posiadające wbudowane złącze CI/CI+ oraz tuner DVB-S/S2

Problem pierwszy już się pojawił - ściągnięta ze strony Polsatu lista kanałów dla modeli J Samsunga, nie chciała się wgrać ze względu na ustawienie kraju, ale sobie z tym poradziłem edytując metadane listy i zmieniając ją na Niemcy. Lista się wgrała, TV ustawiłem na HotBirda 13 E, kanały są widoczne tyle że bez dekodowania w większości oczywiście nie działają, część nie kodowanych działa.

Pytanie więc dla teoretyków i ewentualnie praktyków, czy może być tak, że pomimo włożenia CAM CI+ będzie problem z odbiorem kanałów ze względu na ustawienie regionu w TV?
  • Computer Controls
    Anonymous
    Anonymous  
  • Computer Controls
    kawa700
    Level 8  
    A wiesz jaka może być przyczyna tego problemu? W sensie czy jest to do naprawienia? Ja wiem że niby sprawdzę sobie to jak już mi moduł przyjdzie, ale sam telewizor mam obecnie jeszcze 7 dni na zwrot, jak przyjdzie moduł będzie to 3-4 dni, pewno jeśli będzie coś nie tak będę próbował to naprawić itd. ale ostatecznie jeśli to jest rzecz nie do przejścia, to zastanawiam się czy jest sens mieć akurat ten model tv, skoro wiąże się z nim sporo ograniczeń, a i tak nie będę mógł mieć tego po co go kupiłem.

Przez jednego pilota z Evoboxem masz na myśli, że pilotem od dekodera można sterować TV? Tak niby miałem przy starym sprzęcie, ale nie działało kilka kluczowych funkcji więc i tak dwa piloty były w użytku. Ale ostatecznie jesli ten moduł nie zadziała, to pewno go wezmę, pytanie tylko czy zostawię sobie ten TV, z którego notabene jestem bardzo zadowolony.
    Anonymous
    Anonymous  
    kawa700
    Level 8  
    Na szczęście wszystko jest jednak OK, telewizor J6250 działa z kartą CAM Cyfrowego Polsatu i zakładam z innymi również.

Problemy:
    - niemożność wgrania paczki kanałów ze strony CP ze względu na ustawienie regionu na polski w paczce kanałów i niemiecki w TV, rozwiązanie zmiana metadanych w pliku metadata.xml, który znajduje się w paczce ze strony Polsatu. Trzeba zmienić w tym pliku ANALOG_COUNTRY z 78 na 51 a DIGITAL_COUNTRY z 5263180 na 4474197. to jest rozwiązanie gdy mamy TV ustawiony na Niemcy, przy innym kraju kod musi być inny, można wyeksportować listę z TV i tam sprawdzić jaki jest kod.

- ścieżka dźwiękowa ustawiona jest na niemiecki (czy inny), trzeba zmienić w Nadawanie ->opcje dźwięku, polski jest dostępny.