Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Krups EA8000 - ciągle palące się kontrolki clean i calc

05 Wrz 2016 00:17 11889 11
  • Poziom 1  
    Witam po włączeniu ekspresu słychać dźwięki a po chwili zapalają się kontrolki clean i calc. Według instrukcji potrzebuje długiego płukania, jednak gdy wciskamy service to para wydostanie się z dyszy i koniec lampki się znowu zapalają a ekspresu nie można wyłączyć. Pomocy 🆘

  • Specjalista AGD
    Palą się tylko dwie lampki ?
    Palą się ciągłym światłem czy mrugają ?
    Może miałbyś możliwość nagrania filmiku z dźwiękiem jak to wygląda od początku.
  • Poziom 2  
    W nadziei na pomoc odgrzebię temat :-)

    Wydaje mi się, że mam podobny problem w moim ekspresie (Krups EA8100, od środka wygląda analogicznie jak EA8000).

    Po włączeniu ekspres chce włączyć czyszczenie, jednak tłok nie schodzi do końca. Kontrolki CALC, CLEAN oraz POWER migają razem. Wszystko widoczne na filmie:
    Krups ..mp4 Download (10.23 MB)

    Po wciśnięciu przycisku czyszczenia woda leci wyłącznie przez dyszę pary. I znowu pokazane tutaj:
    Krups ..mp4 Download (5.94 MB) .

    Przez jakiś czas po rozebraniu ekspresu usterka czasem sama z siebie znikała na jedną, może dwie kawy, po czym wracała.

  • Specjalista AGD
    Wyjmij proszę przepływomierz z ekspresu i zatkaj jedną stronę a w drugą dmuchnij - Nie cieknie gdzieś z niego ?
    Kolejną rzeczą jaką przychodzi mi do głowy jest pompa, choć to dziwne, bo widać, że ekspres jest praktycznie nowy.

    Filtr w zbiorniku wykręcony ? Zobacz czy przed przepływomierzem nie masz zainstalowanego filterka na wężykach czy jest drożny.
  • Poziom 2  
    Odłączyłem wężyki od przepływomierza, przedmuchałem, nigdzie nie cieknie. W zbiorniku nie ma filtra (jeśli mówimy o tym Krupsowym, claris czy jakoś tak).

    Złożyłem wszystko, dobiłem wody do wężyków, pozbyłem się pęcherzyków powietrza i ekspres zaczął zachowywać się teraz inaczej.

    Automatyczne czyszczenie przechodzi bez problemu, po czym od razu zaczyna migać dioda "opróżnij pojemnik z odpadami", po opróżnieniu pojemnika znowu automatyczne czyszczenie i tak w kółko.


    Dodane:
    Po kilku czyszczeniach ekspres pokazuje błąd 12 (podobno dotyczy mikrostyku pod siłownikiem). Sprawdzę co jest z nim nie tak.
  • Poziom 2  
    Poprawiłem przełącznik na dole tłoka, błąd 12 zniknął.

    Obecnie ekspres sprawia wrażenie działającego. Tzn, włącza się i robi kawę. Jednak podczas parzenia kawa leje się pod bardzo niskim ciśnieniem i słychać jakby gdzieś dostawało się powietrze. Do zaobserwowania tutaj:

    krups-bulg..nie.mp4 Download (13.68 MB)

    Ekspres zrobił tak około 5 kaw, przy kolejnej z wylewki nie poleciało już nic (właściwie to nie wiem nawet gdzie ta kawa się podziała - w tacce wody nie było zbyt wiele, wnętrze ekspresu suche, spod ekspresu nie ciekło). Widać to tutaj:

    krups-brak..ody.mp4 Download (9.55 MB)

    Po sytuacji z brakiem wody ekspres wrócił do pierwotnej sytuacji (migające POWER, CALC i CLEAN). Odłączyłem ekspres od prądu, dolałem wody do zbiornika, włączyłem ekspres, włożyłem zbiornik i udało się zrobić jeszcze jedną kawę, ale dalej kawa leje się pod niskim ciśnieniem i słychać bulgotanie (jak na pierwszym filmie).
  • Poziom 10  
    Podłącze się pod temat, bo jest świeży, a mój ekspres Krups XP7200 zachowuje się dokładnie jak u Kolegi Malabe z pierwszego postu.
    Włączam, nagrzewa się, potem migają razem kontrolki "clean" i "calc". Naciśnięcie przycisku "service" powoduje chwilowy wypływ pary przez spieniacz.
    Po kilku sekundach kontrolki migają znowu, a ekspresu nie da się wyłączyć przyciskiem, tylko wtyczką.
    Historia mojego egzemplarza jest taka, że dostałem go od kogoś.
    Miał totalnie zakamieniony dystrybutor, posklejane były te ceramiczne krążki ze sobą, zgrzytało tylko zębatkami. Oczywiście wywalało błąd nr 1. Po oczyszczeniu dystrybutora, mamy sytuację jak powyżej.
    Dodam jeszcze, że prawdopodobnie wymieniana była płytka elektroniki, bo liczniki w menu serwisowym mają wartość 0. Zwiększa się tylko licznik kolejnych włączeń.

    Co zrobić dalej, żeby przywrócić mu sprawność?
  • Poziom 9  
    Sprawdź dokładnie przepustowość wężyków ,filtra (małego na wężyku) przepływomierza i wężyka powrotu wody do zbiornika.

  • Specjalista AGD
    zbigsm napisał:
    ....

    Co zrobić dalej, żeby przywrócić mu sprawność?



    Czy ekspres wyrzuca jakiś błąd ? Czy masz możliwość nagrania filmiku z dźwiękiem o co chodzi ? Pompa się uruchamia lub cokolwiek poza pracą dystrybutora się uruchamia ?
  • Poziom 32  
    zbigsm napisał:

    Dodam jeszcze, że prawdopodobnie wymieniana była płytka elektroniki, bo liczniki w menu serwisowym mają wartość 0.


    Jak można wydobyć taką informację. Mój Krups nie ma wyświetralcza jest to najprostszy model EA80
  • Poziom 9  
    Pod klapką, lub pod kratką na górze, tam gdzie jest miejsce do wrzucania tabletek do czyszczenia i odkamieniania jest malutkie okienko po prawej stronie i tam jest wyświetlacz na którym w kolorze zielonym wyświetla się nr błędu.Jest on głęboko umieszczony ale, przez przeźroczyste okienko można przeczytać wyświetloną cyfrę.
  • Poziom 9  
    Witam kolegów .
    Podłącze się pod temat
    Mam krups EA8000 palą się na stałe po włożeniu wtyczki wszystkie czerwone kontroli i wyświetla się błąd 8