Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

SONY powaraca w świat "Dobrego" Audio

max-bit 05 Sep 2016 12:50 3978 25
  • Wiemy nie od wczoraj, że firma SONY ostatnimi laty podupadła. Niestety era produktów Sony i nie tylko z legendarnej półki ES to już tylko legenda.
    Aktualnie SONY to produkty typu: Telewizory, Kino Domowe, Fotografia i Konsola Play Station. Oczywiście jest jeszcze sprzęt profesjonalny ale ten zwykłemu użytkownikowi jest praktycznie nie znany.
    Na najnowszym IFA2016 Sony próbuje powrócić ze sprzętem audio z najwyższej półki. I oferuje np. taki High Endowy odtwarzacz muzyczny:

WALKMAN NW-WM1Z
    SONY powaraca w świat "Dobrego" Audio

Link

Trzeba przyznać że urządzenie wygląda "zabójczo" solidnie.
    Parametry też z najwyższej półki.
    Oczywiście dużo w tym propagandy np. owe kable z firmy Kimber Kable.
    No ale już cena tego urządzenia jest po prostu kosmiczna.
    Podawana sugerowana cena końcowa to 3200$ !!!
    Niech to będzie nawet 3000 $, to przy obecnym kursie i doliczeniu wszelkich danin daje cenę w Polsce na poziomie 15 000 PLN.
    Nie wiem, ale nie sądzę aby nawet bogaty audiofil tak łatwo wyłuszczył 15 kPLN na przenośny odtwarzacz.

Niestety przykro się czyta jak firma Sony stosuje takie "opisy":
    (Cytują za stroną)
    Zamontowany na powierzchni rezystor Fine Sound Register zapewnia równomierną, efektywną dystrybucję energii zasilania do wszystkich podzespołów obwodu, utrzymując stabilną jakość dźwięku.

albo:

Najnowszej generacji kondensator FT CAP (kondensator polimerowy o dużej pojemności) służy do regulowania przepływu energii, optymalizując moc oraz jakość zasilania, kiedy jest to konieczne.

Naprawdę ciężko komentować takie "numery". Brakuje jeszcze tylko maści na za ostre brzmienie.

Czasami się zastanawiam nad firmą SONY, a dokładniej nad jej powolnym ale postępującym upadkiem od połowy lat 90.
    Firma ta nie może się odnaleźć od tego czasu jak pomarli jej starzy założyciele.
    Dziś tak naprawdę ma niewiele swoich produktów a już praktycznie nie może się pochwalić żadnymi innowacjami.
    Nie spodziewał bym się upadku tej firmy. Japoński rząd na pewno do tego nie dopuści.

Dodano po 1 [godziny] 48 [minuty]:

Tak sobie przypomniałem rok temu SONY już taki numer odwalało :)
    A dokładniej sprzedawało (próbowało?) Karty SD z serii Premium Sound.
    Czyli zwykła karta z nowym napisem :)
    Nie pamiętam ale pojawiały się nie bójmy się nazwać po imieniu brednie o tym jak to karty te są lepsze... podobno mniej "szumiał" jak mnie pamięć nie myli.

Ech a gdzie te czasy kiedy się liczyła faktycznie jakość a urządzenia bez awarii działały latami.

Cool? Ranking DIY
    About Author
    max-bit
    Level 29  
    max-bit wrote 2523 posts with rating 348, helped 53 times. Live in city Kraków. Been with us since 2007 year.
    User removed account
    User removed account  
    max-bit
    Level 29  
    Polecieli tak ceną :)
    Jakiś totalny odlot :)
    Nawet model (nie złocony) to ponad 2000$ :)
    Wg mnie totalny absurd.
    W sumie taki ipod w ładniejszej obudowie plus naklejka SONY. Ale aby za to płacić 2k papieru ?
    I kto to kupi ? Paru milionerów ?
    Owszem sony zawsze się ceniło i ich urządzenia zawsze do tanich nie należały ale teraz przesadzili.
    prosiak_wej
    Level 38  
    Chroot wrote:
    To nie te czasy, że urządzenia działały latami, teraz jest wszystko na sztukę. Napraw to, dobrze naprawię, ale cena za części czasem przewyższa koszt urządzenia. Nie zmienia to faktu, że tutaj ładnie polecieli (sądzę to po artykule, w szczegóły się nie zagłębiałem).

Dokładnie to działają :) Wzmacniacz F570ES od nowości raz naprawiany, a raczej nieco zmodyfikowany, bo wymyślili sobie łączniki PCB zamiast kabelków i jeden taki łącznik po czasie zleciał... Dalszy ciąg lat 90-tych: tuner ST-SE500 z 3-elementową Yagi od Dipolu - tylko odkurzony, cały czas gra jak nowy. Podobnie MDS-JE510, a w CDP-270 dorobione wyjścia cyfrowe. Ile to ma lat, dokładnie nie wiem. Ale gra jak należy i w obiegu wtórnym jest tanie jak barszcz (sosnowskiego ;) ).

Ale cena pokazanego odtwarzacza to kur...czę chyba żarty z klientów. Taki F570ES z potężnym trafem i tranzystorami SanKen kosztował 'zaledwie' kilka tysięcy PLN, ale w jakich czasach.
    max-bit
    Level 29  
    Tak jak napisałem wcześniej, powolny upadek firmy SONY można zacząć zauważać od połowy lat 90. Po odchodzeniu powolnym starych założycieli firmy (a i ludzi tam pracujących). Kiedy zaczęła rządzić ekonomia a nie inżynieria. Zauważcie ze od tego czasu firma Sony już niczym nie błysnęła. A przecież lata 70 i 80 to olbrzymi rozwój firmy ich produktów nie będę wymieniał bo każdy je doskonale zna. Lata 200x to już równia pochyła.

Firma już praktycznie nie produkuje nic ciekawego jakieś TVki o ile w do połowy lat 2000 jeszcze jakoś Trintron żyje to już w II połowie zostaje wyeliminowany przez Plazmy i LCD.
    Podobnie w Audio jeszcze na początku wieku coś tam sony robi ale później już praktycznie nic. Ostatnim tchnieniem w audio to był MiniDisc w odmianie HiMD. Ale i tu szybko został on wyeliminowany przez odtwarzacze z pamięciami półprzewodnikowymi i HDD. Cały ten okres Sony przespało, znalazły się wtedy firmy inne które ten rynek szybciutko i sprawnie wypełniły.

Tak się zastanawiam do jakiego klienta firma SONY próbuje uderzać ? Bardzo bogatego ?
    Owszem SONY nie było tanie ale dla tzw klasy średniej EU USA itd był to sprzęt jak najbardziej dostępny. A z tym co pokazali to HiEnd dla nielicznych.
    Z tego co wiadomo to Sony jako tako zarabiało tylko na rynku Gier i Konsol (i chyba jeszcze Film i Muzyka) reszta przynosiła i przynosi straty.
    Już od kilku lat mówi się o problemach finansowych - najprawdopodobniej dotowanych przez Państwo Japońskie (jakoś sobie nie wyobrażam aby Japonia pozwoliła sobie na upadek (lub wchłoniecie przez inna firmę takiej ich ikony jak Sony).
    Ale co ciekawe nie tylko SONY ma problemy wystarczy popatrzeć ile japońskich marek po prostu padło lub zostało wchłonięte przez inne firmy.
    Ostatnio Panasonic wchłonął Sanyo. Niestety te problemy dręczą Japonię od lat. U boku ich wyrósł potężny gigant Chiny które produkują nie tylko taniej ale jak chcą to w cale nie gorzej niż Japończyki.
    Mało tego Korea, i inne kraje tego regionu.

Ogólnie słabo widzę przyszłość firm Japońskich.
    Romo324
    Level 11  
    Nie tylko z Sony, ale i np ze Samsungiem jest podobnie. Produktów coraz więcej, ale ich użyteczność i żywotność maleje. Lepiej za cenę produktu któregoś z gigantów kupić przedmiot dwa razy lepszy i żywotniejszy marki która dopiero co podbija rynek i jeszcze stara się stworzyć jakiś w miarę dobry produkt. Światowi giganci mają już gdzieś czy ich produkt jest dobry. Ma ładnie wyglądać w reklamie i szybko się sprzedać.
    pawel1148
    Level 23  
    Romo324 wrote:
    Nie tylko z Sony, ale i np ze Samsungiem jest podobnie. Produktów coraz więcej, ale ich użyteczność i żywotność maleje. Lepiej za cenę produktu któregoś z gigantów kupić przedmiot dwa razy lepszy i żywotniejszy marki która dopiero co podbija rynek i jeszcze stara się stworzyć jakiś w miarę dobry produkt. Światowi giganci mają już gdzieś czy ich produkt jest dobry. Ma ładnie wyglądać w reklamie i szybko się sprzedać.

Co do nowych marek większość to tylko marki. Stara się stworzyć ten sprzęt co najwyżej Chińczyk w Foxconnie(Sony też tam produkuje Playstation ale nie wiem czy jeszcze coś poza nim). Co do Samsunga szczególnie na smartphone często nakłada niewiele mniejsza marże od Apple. Które jest przykładem jak za sprawą własnego oprogramowania sprzedać marny sprzęt za duże pieniądze. Sony ma różnie. Bo mają i ten bardzo drogi sprzęt i ten po konkurencyjnych cenach. Nikt nas nie zmusza do kupienia tego co jest w tej reklamie. Bo nie czarowałbym się tym że będzie dźwięk jakoś zupełnie odbiegający od zwykłego odtwarzacza. Szczególnie że 50% jego użytkowników będzie używać słuchawek ,,pchełek" do słuchania MP3 na tym sprzęcie. Chociaż ostatnio zdziwiłem się jak zaszumiony jest dźwięk na youtube gdy posłuchałem konkurencji Vimeo(tych samych utworów). Nie mówię że Sony robi zły sprzęt audio. Tylko niewiele różni się ten troche tańszy Sony od tego droższego... no chyba że ,,specjalne kondensatory i rezystory". Ogólnie jestem zdania że High Endowego sprzętu nie ma sensu kupować. Bo to mydlenie oczu, a większość z nas akceptuje muzykę w formacie mp3... który sam z siebie więcej obcina niż marnej jakości zestaw audio, nie mówiąc o tak popularnych pchełkach...
    Najbardziej śmieję się z ludzi twierdzących o wyższości wzmacniaczy lampowych nad półprzewodnikowymi w zastosowaniach innych niż wzmacnianie samego dźwieku gitary.
    bosman
    Level 16  
    Dzwięk lampowy-zwykła żarówka żarowa
    Dzwięk tranzystorowy-żarówka tzw. oszczędnosciowa.
    Tak wygląda to pod względem przyswajania przez ludzkie ucho i oko.
    pikarel
    Level 36  
    SONY dzisiaj to już tylko marka, nad całością czuwa korporacja.
    W Polsce też były w sprzedaży dziwne Elemisy, dziwne, bo przecież nie zostały wyprodukowane w nieistniejącym dawno już zakładzie.

Solidność dawnej firmy zbudowano w latach 60 i 70-tych na solidnej pracy Japończyków wykonujących sprzęt, kilkukrotnych kontrolach jakości sprzętu w fazie produkcji, całkowicie bez wadliwych w sprzedaży. Wielkość produkcji była kilkakrotnie mniej wydajna, niż maszyn, więc i był deficyt sprzętu na rynku, brakowało go po prostu.
    Dzisiaj to fikcja rodem z bajek. Człowiek, jeśli już jest zatrudniony to tylko dlatego, ze nie ma maszyny, która zrobi to za niego.
    Garstkę inżynierów zatrudnia się tylko po to, aby wykonała projekt - i Pa.

Należy pamiętać, że SONY nigdy nie wyprodukowała żadnego elementu składowego, wszystkie układy scalone z napisem SONY to tylko produkcja innych firm na zamówienie SONY (największy to nieistniejący już Philips, obecnie koncern NxP).

Dzisiaj liczy się Lubię to :) czyli zrobienie sobie podległej masy ludzkiej, która bezkrytycznie kupi wszystko, co jest oferowane; wciska się hajendy, lymytedyszyny, a przecież wszystkiego naprodukowano tyle, że wystarczyłoby dla kilku kul ziemskich, bez żadnych limitów.
    2P
    Level 20  
    Nie wiem jak z zarobkami na branży mobilnej, ale jak z telefonami, całą serią Z? Z1, Z2, Z3, Z5 - to na prawdę fajne urządzenia. Do tego Sony Smart Watch 3 - sprzęt znacznie do przodu względem konkurencji. Niecierpliwie czekam na Sony Smart Watch 4.

Sam mam telefon Z3 compact - i powiem, że nie zamieniłbym go na nic innego (chyba, że Z5 compact). Tak więc nie zgodzę się, że Sony się skończyło.
    pawel1148
    Level 23  
    2P wrote:
    Nie wiem jak z zarobkami na branży mobilnej, ale jak z telefonami, całą serią Z? Z1, Z2, Z3, Z5 - to na prawdę fajne urządzenia. Do tego Sony Smart Watch 3 - sprzęt znacznie do przodu względem konkurencji. Niecierpliwie czekam na Sony Smart Watch 4.

Sam mam telefon Z3 compact - i powiem, że nie zamieniłbym go na nic innego (chyba, że Z5 compact). Tak więc nie zgodzę się, że Sony się skończyło.

Mam Z1 Compact i również sobie chwale. Ma swoje zauważalne wady(poprawione w najnowszym X Compact-Z5 też dobra ale Sony miała problemy z opanowaniem gorącego procesora). Konkurencji raczej nie ma, bo reszta producentów nie produkuje telefonów o tych rozmiarach i parametrach.
    @pikarel
    Co do Produkowania sprzętu to chyba mówisz o sprzęcie audio, w którym jestem słabo zorientowany. Ale z tego co wiem Sony jest dość znacznym producentem podzespołów. Produkują matryce światłoczułe (większośc na rynku, reszte produkuje głównie Samsung). Produkowali do niedawna baterie do telefonów(sprzedają teraz fabrykę). Nie wiem czy fabryki LCD również nie mieli swojej własnej. Więc dla mnie na tle innych marek produktów wypada fajnie. Takie Apple np. w swoich produktach używa wyłącznie swojego oprogramowania (symulując że mocno procesory modyfikuje). Pozostałe elementy są w większości Samsunga (retina, i wszystkie nowe technologie wyświetlaczy Apple są produkowane w fabrykach Samsunga...). Podobnie inne cześci.

Bardzo wiele firm i marek zostało zniszczonych. Przykładem może byc Nokia, która może produkowac obecnie tylko jeden typ telefonów, bo pozostałe prawa sa w rękach Foxconnu. Drugim przykładem jest Sharp, który tak do końca nie wiadomo jak długo będzie produkował w Polsce, bo przejął go Foxconn. Foxconn produkuje dużą cześć elektroniki w dzisiejszym świecie.
    prosiak_wej
    Level 38  
    A to Sony właśnie stworzył Betę, która długie lata działała (i działa nadal) w różnych wersjach w broadcastingu. Najpierw Beta do domu, potem najpopularniejszy analogowy format profesjonalny Betacam, cyfrowa Beta, HDCAM... zawsze przed innymi. Jedynie w komercji dali d... i wygrał JVC z bezlicencyjnym VHS. Natomiast MD długie lata były używane w radiostacjach, chociażby do nagrywania reportaży... Piękne rzeczy, złote czasy ;)
    pikarel
    Level 36  
    prosiak_wej wrote:
    A to Sony właśnie stworzył Betę, która długie lata działała (i działa nadal) w różnych wersjach w broadcastingu. Najpierw Beta do domu, potem najpopularniejszy analogowy format profesjonalny Betacam, cyfrowa Beta, HDCAM... zawsze przed innymi. Jedynie w komercji dali d... i wygrał JVC z bezlicencyjnym VHS. Natomiast MD długie lata były używane w radiostacjach, chociażby do nagrywania reportaży... Piękne rzeczy, złote czasy ;)

SPDiF - to SONY/Philips Digital Interface Format - laboratorium Philips i pieniądze Sony za bycie w nazwie
    a w konsekwencji czerpanie potężnych zysków z licencji.
    Wszystko, co przeszło kiedyś przez "łapska" Sony zawsze w efekcie było kilkakrotnie droższe.
    Za 20 lat już będzie można o tym pisać otwarcie :)
    max-bit
    Level 29  
    Jak to SONY nigdy nie wyprodukowało elementu składowego ?
    A skąd te bzdury ?

SONY kiedyś jak najbardziej produkowało.
    Oczywiście nie wszystko, było by to absurdem.

NO dziś oczywiście już chyba faktycznie nic nie produkuje. I to jest ich ... problem.
    W radiostacjach używane były głównie DAT-y MD też choć oczywiście były mniej popularne.
    Niestety jak SONY zaczęło produkować wszystko tj. nic zaczęły się ich problemy.

Do tej pory nie mogę zrozumieć polityki SONY, próbują się wbijać ostatnio produktami HiEnd.
    Tylko że to nie ich półka.
    Mark II
    Level 21  
    Rynek hi-end też jest zapełniony, a przy tym to rynek dość konserwatywny.
    pikarel
    Level 36  
    max-bit wrote:
    Jak to SONY nigdy nie wyprodukowało elementu składowego ?
    A skąd te bzdury ?
    (...)

Tutaj napisałem:
    pikarel wrote:

(...) Należy pamiętać, że SONY nigdy nie wyprodukowała żadnego elementu składowego, wszystkie układy scalone z napisem SONY to tylko produkcja innych firm na zamówienie SONY (największy to nieistniejący już Philips, obecnie koncern NxP).(...)

Zarzucając mi pisanie bzdur - wskaż produkt półprzewodnikowy z nadrukiem SONY, który nie byłby produkcją Philipsa, Motoroli, Texas Instruments lub innego producenta.
    Kiedyś pierwszym dowodem na to były same produkty SONY, w których z jakichś powodów układy scalone wcześniej kodowane jako SONY XXX - zaczęły mieć nazwy TDAXXXX, ANXXXX, TAXXXX lub jeszcze inne. Dzięki temu w latach 90-tych serwis pogwarancyjny wzmacniaczy czy odbiorników samochodowych stał się opłacalny (zakup tańszych i ogólniedostępnych układów scalonych).

W Polsce największy kiedyś producent sprzętu RTV firma DIORA nigdy nie produkowała półprzewodników, ale też nigdy nie zleciła produkcji półprzewodników polskiej firmie CEMI, z napisem DIORAXXX :)
    Po prostu firma składała zlecenie na zakup potrzebnych podzespołów u producenta, np. STK015 zamówiono wprost w Japonii (do Elizabeth).

Takie praktyki, jakie stosowało SONY były znane w świecie, lecz nie były wzorem czystości transakcji handlowych.

Troszkę światła na dzisiejszą produkcję, z małym opisem, jak było kiedyś i jak rozwija się ten przemysł można przeczytać tu:
    http://elektronikab2b.pl/biznes/24437-produkc...tki-rozwoj-i-dzien-dzisiejszy-sektora-foundry
    max-bit
    Level 29  
    Coś mi się zdaje że jednak SONY miała swoja fabrykę półprzewodników.
    No a kto dla SONY-go produkował TRINTORNY ?
    SONY to nie DIORA kolego i UNITRA.
    Nie do końca można porównywać dzisiejszą strukturę producentów z tym co było ponad 20 lat temu. Oczywiście i dziś nie jest tak do końca ze TSMC jest taką sobie nie zależna fabrykę półprzewodników. Nie chce wchodzić w teorie spiskowe ale ze znanych informacji udziałowcy tam są różni i każdy kto ma interes ma tam swoje udziały.
    Oczywiście taki TSMC jest dla zawodników II ligi (a może z uwzględnieniem ARMY III ligi) gdyż prawdziwi potentaci np INTEL ma swoje FABy. Oficjalnie wiemy o 14 nm ? Ale co ma wojsko ?
    Zresztą co kolego jest w tym że dana firma opracowuję swój układ ASIC a zleca innemu wykonawcy ? Nic w tym złego .
    SONY kiedyś opierało się w większości na swych koncepcjach gdzie pomysł było d A do Z na ich planach.
    A czym jest dziś SONY montownią ?
    No ten problem nie dotyczy oczywiście tylko SONY jeśli mam ich choć trochę usprawiedliwiać .
    Strumien swiadomosci swia
    Level 43  
    Wiesz dał bym te 1200zł za wieżę ale wymagam 2x100W RMS, mp3 , dobre ukf w analogu i cyfrze wyświetlacz LCD najlepiej biały dedykowany jak kiedyś w CD grajkach , żaden ubajkowiony mrygający oczoje..... .

Czy jestem wybredny i zacofany czy ok?
    Strumien swiadomosci swia
    Level 43  
    Wiesz patrzałem na allegro i za zestaw z poborem mocy 45W i resztą wedle specyfikacji trzeba dać 2 klocki.

A nie po to daje 500 Euro żeby sobie pobrzdąkiwać .
    dabu
    Level 32  
    Strumien swiadomosci swia wrote:
    Wiesz dał bym te 1200zł za wieżę ale wymagam 2x100W RMS, mp3 , dobre ukf w analogu i cyfrze wyświetlacz LCD najlepiej biały dedykowany jak kiedyś w CD grajkach , żaden ubajkowiony mrygający oczoje..... .

Czy jestem wybredny i zacofany czy ok?

Brak mp3, ale poszukaj choćby RX100AV, spełni Twoje oczekiwania. Stary dobry sprzęt Którego dzisiaj nadaremno szukać u innych marek. Sam posiadam i nie zamienię na żaden inny szmelc który faktycznie robi teraz sony.
    pawel1148
    Level 23  
    max-bit wrote:

Oczywiście taki TSMC jest dla zawodników II ligi (a może z uwzględnieniem ARMY III ligi) gdyż prawdziwi potentaci np INTEL ma swoje FABy. Oficjalnie wiemy o 14 nm ? Ale co ma wojsko ?

Nie jestem pewien czy wojsko jest zainteresowane w swojej broni niską architekturą elektroniki. Im niższy proces, tym większa podatność na impulsy elektromagnetyczne(w sumie są krótsze ścieżki, ale nie wszystkie). Intel w swoich fabach już od dawna próbuje produkcji w niższych procesach, mógłby na małą skalę robić lepszą elektronikę, ale ciężko powiedzieć czy oni są tym zainsteresowani. IBM wyszedł z ciekawą inicjatywą bo stworzyli procesor z germanku krzemu w 7nm EUV. Co jest naprawdę technologią grubo przewyższającą dzisiejsze.

Co do półprzewodników od Sonego to Sony produkuje matrycę światłoczułe do większości telefonów na świecie. Tylko nie kręćcie nosem, że to nie Sony tylko Minolta (bo ta w części fotograficznej trafiła 10 lat temu w ręce Sony).