Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Podgrzewacz Siemens DE18100 - Nie grzeje wody

Dawid91X 06 Sep 2016 11:37 3651 4
Helukabel
    Dawid91X
    Level 15  
    Witam. Posiadam podgrzewacz wody Siemens DE18100 i niestety przestał grzać wodę. Wszystkie trzy fazy są na wejściach sterownika grzałkami, ale z niego napięcie już nie jest podawane. Ciągle świeci się dioda oznaczająca przepływ nawet jeśli woda nie jest odkręcona.

Podgrzewacz wygląda w środku tak
  • Helukabel
    Mirek99
    Level 22  
    Czy obecność napięć na zaciskach zespołu wodnego zmierzyłeś miernikiem i jakie mają wartości ? Jak doszło do awarii ? Może w skutek zakłócenia zasilania?
  • Helukabel
    Dawid91X
    Level 15  
    Miernik pokazuje 0 V. Niestety nie wiem jak doszło do awarii, po prostu tak z dnia na dzień przestał grzać. Z tego co zobaczyłem to nie działa prawidłowo ciśnieniowy wyłącznik, ponieważ czy woda leci czy nie ciągle na jego wyjściach jest napięcie. Ale to nie ma związku z niegrzaniem wody, jedynie mogło się przyczynić do usterki.

Podgrzewacz zaczął grzać. Prawdopodobnie styki przewodu do przepływomierza (zaznaczonego na czerwono) zaśniedziały. Mierzyłem czy jest podawane do niego napięcie i czy generuje jakiś sygnał i musiały się od sondy przeczyścić :D Jeszcze je ładnie zakonserwuję i powinno stabilnie działać.

Dioda "durchfluss" ciągle świeci, gaśnie gdy woda przepływa.
  • Helpful post
    Mirek99
    Level 22  
    Zaczniemy od początku
    Na początek sprawdz czy nie jest zapowietrzony podgrzewać . Wyłącz zasilanie podgrzewacza i odkręć zawór ciepłej wody .Powinna lecieć tylko woda -bez powietrza. Od razu sprawdzisz działanie zespołu wodnego .Gdy woda nie płynie zespół ma być wyłączony. Gdy płynie z odpowiednim przepływem jest załączony.
    Następnie:
    1. Pomiar napięcia zasilających ( 3 zaciski na zespole wodnym )- 3 fazy.
    2. Gdy nie ma poboru wody zespół wodny ma być wyłączony ( ma nie być napięcia
    na zaciskach wyjściowych które są podłączone z modułem sterującym.
    Tyle na początek.

Dodano po 52 [sekundy]:

No to dobrze.
    Dawid91X
    Level 15  
    Jeszcze wymienię membranę w ciśnieniowym wyłączniku by było wszystko tip top, bo widzę, że są dostępne za 30zł. Dzięki za pomoc Mirek99