Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Termet EcoCondens Gold 25 - Cyklicznie pojawiający się błąd E01.

jarzynekk 07 Wrz 2016 08:58 4311 12
  • #1 07 Wrz 2016 08:58
    jarzynekk
    Poziom 9  

    Witam.

    Posiadam od stycznia kocioł. Termet EcoCondens Gold 25. Kocioł dwufunkcyjny, podłączony do podłogówki na całym mieszkaniu oraz do cwu. Od 3 miesięcy pojawia się pewien problem. Mianowicie, po odkręceniu ciepłej wody w kranie, kocioł uruchamia się jednak nie następuje zapłon. Zamiast zapłonu kocioł wpada w wibracje (czasem mniej czasem bardziej intensywne) po czym przerywana jest procedura zapłonu palnika i wyświetla się błąd E01. Tego typu sytuacja powiedzmy ma miejsce przez kilka dni po czym przez kilka tygodniu nawet miesiąc tego problemu nie ma. Po odczekaniu kilku sekund aż błąd zniknie i ponownym odkręceniu ciepłej wody problem nie występuje następuje zapłon i normalna praca kotła.

    Dodam, że budynek został oddany do użytku 1 stycznia 2016 r. Instalacja gazowa jest nowa, kominowa również. Pierwsze uruchomienie kotła przeprowadził serwisant TERMET. Przeprowadzał analizę spalin itp.

    Najdziwniejsze jest cykliczne pojawianie się i znikanie tego problemu. Czym może to być spowodowane. Na forum znalazłem podobny problem gdzie przyczyna był zapchany filtr gazu. Na wtorek jest umówiony z serwisantem termet w ramach gwarancji i zwrócę na to uwagę. Proszę o pomysły sugestie bo chciałbym co nieco wiedzieć przed rozmową z serwisantem.

    0 12
  • #2 07 Wrz 2016 11:52
    GETomek
    Poziom 15  

    Witaj w klubie....u mnie po kliku wizytach serwisu ,gdy skończyły się odcinki gwarancyjne ,wymieniono zawór gazowy i na razie jest spokój z e01.

    1
  • #3 07 Wrz 2016 11:56
    jarzynekk
    Poziom 9  

    Masz na myśli zawór gazowy przed piecem czy jakiś zawór w samej obudowie urządzenia?

    0
  • #4 07 Wrz 2016 11:59
    GETomek
    Poziom 15  

    Nie zawór w piecu sit sigma 848 który ponoć nigdy się nie psuje

    0
  • #5 08 Wrz 2016 20:50
    501toyota
    Poziom 15  

    GETomek napisał:
    Witaj w klubie....u mnie po kliku wizytach serwisu ,gdy skończyły się odcinki gwarancyjne ,wymieniono zawór gazowy i na razie jest spokój z e01.


    Sprawdzić regulację gazu (wymagana analizator spalin). Jeżeli wszystko gra - główne podejrzenie pada na zawór gazowy, który lubi się zepsuć.

    0
  • #6 08 Wrz 2016 21:11
    1tropek
    Poziom 22  

    " Zamiast zapłonu kocioł wpada w wibracje (czasem mniej czasem bardziej intensywne) po czym przerywana jest procedura zapłonu palnika i wyświetla się błąd E01. Tego typu sytuacja powiedzmy ma miejsce przez kilka dni po czym przez kilka tygodniu nawet miesiąc tego problemu nie ma. "


    Sprawa wymaga interwencji serwisu ale jak to często się zdarza w czasie wizyty serwisanta maszyna działa bez problemowo. Warto by było sprawdzić czy niema jakiś problemów z ciśnieniem gazu. Odpalając kocioł ( gdy ma problemy ) obserwujemy zapalony duży palnik w kuchence, jeśli nastąpi widoczna zmiana wielkości płomienia, mamy winowajcę.

    0
  • #7 08 Wrz 2016 22:38
    piloo1
    Poziom 12  

    Spotkałem się też z inną przyczyną opisanego błędu. Mianowicie nowa instalacja elektryczna posiadała przewód neutralny, który okresowo posiadał duży potencjał względem ziemi, a powinien mieć zerowy. Przyczyną było działanie sąsiada, który miał przepływowy elektryczny grzejnik wody przepływowej, obciążenie nim instalacji powodowało podnoszenie się potencjału na przewodzie neutralnym (jakiś brak styku w rozdzielnicy). Po naprawie instalacji wszystko wróciło do normy.

    0
  • #8 19 Wrz 2016 08:45
    jarzynekk
    Poziom 9  

    Witam.

    Jestem po wizycie serwisanta.

    Oczywiście podczas wizyty piec działał bez zarzutu. Serwisant zmienił parametr P4 (zakres dolnych obrotów wentylatora) z 1200 obr/min na 1400 obr/minutę i mam obserwować. Serwisant argumentował oporami na kominie. Nie wiem czy to właściwa diagnoza ale faktycznie, mój kocił podłączony jest około 2 m odcinkiem poziomym przed wejściem w ścianę (kilka kolan). Od czasu wizyty serwisanta kocioł działa bez zarzutu.

    Jeszcze mała aczkolwiek może istotna zmiana. Mianowicie przyjrzałem się jeszcze raz dokładnie procedurze zapłonu i błędnie ją opisałem w pierwszym poście. Mianowicie po odkręceniu wody dochodzi do zapłonu i praktycznie natychmiast to po zapłonie piec wpada w wibracje i wyświetla błąd E01.

    Mam nadzieje że interwencja serwisanta będzie właściwa. W razie pojawienia się problemu mam wzywać serwisanta.

    2
  • #9 23 Wrz 2016 14:45
    roszej
    Poziom 12  

    Hej mam identyczny problem jak ty, z tym że jestem jeszcze przed wizytą serwisanta (mam Golda 20kW).
    Też mi kocioł zaraz po zapłonie wpada w wibracje i wyskakuje błąd. Wraz z tymi wibracjami słychać jeszcze takie jakby dmuchnięcie (zdmuchnięcie płomienia?). Najgorsze jest to, że zdecydowałem się na ten kocioł po namowach właśnie serwisanta, zamontowany jest w małym wolnostojącym domu 38 mkw. W instalacji są 2 drabinki, 2 grzejniki aluminiowe i około 8mkw podłogówki.
    Jako zalety powiedziano mi że ma minimalną moc 2kW (wcześniej proponowany turbo immergas miał 4 kW) i będzie bardziej odpowiedni.
    Okazało się jednak, że:
    Elektronika jest na tyle uboga, że nawet po podłączeniu sterownika jedyne co można ustawić to stałą temperaturę wody w CO.
    Pomimo dość małej mocy minimalnej i po podłączeniu zewnętrznego czujnika temperatury nie ma możliwości uzyskania temperatury w CO niższej niż 45 stopni Ustawienie niższej temperatury skutkuje tym, że w kółko pojawia się ten błąd 01. Wynikiem tego wszystkiego jest dość duży dyskomfort - bardzo odczuwa się, kiedy piec grzeje a kiedy nie.
    Nie wspominając o tym, że kąpiel to przeważnie hartowanie bo też nie może utrzymać temperatury nawet maksymalnej 55 stopni. Wyskakuje e 01 i zimna woda leci :(

    U mojej mamy jest Immergas Victrix i tam pomimo braku czujnika temp zewnętrznej sterownik może regulować temperaturą na kotle co skutkuje tym, że jak sobie ustawimy max temp na CO 55 stopni, to po osiągnięciu zadanej temperatury pomieszczenia sterownik sam zmniejsza temperaturę na CO aby piec pracował z minimalną mocą i np sam zmniejszy temperaturę np do 32 stopni. Dodatkowo zaczyna grzać od minimalnej mocy a w tym Termecie jest chyba na odwrót. Najpierw zaczyna mocniej.

    No trochę sobie ponarzekałem, generalnie nie polecam.

    A ty kolego rozwiązałeś swój problem? U mnie komina ze 3 metry jest i 2 kolanka jeżeli to ma jakieś znaczenie.

    2
  • #10 23 Wrz 2016 15:08
    bro2004
    Poziom 26  

    Wszystkie Twoje problemy to źle ustawiony kocioł - wibracje, E01, temp. za szybko rosnąca.
    Ważne by krzywa grzewcza była dobrze dobrana do układu i domu !!

    Nie jest to zawsze tylko wina urządzenia.

    1
  • #11 23 Wrz 2016 15:19
    roszej
    Poziom 12  

    A mógłbyś mi powiedzieć na czym polega ta regulacja? Dokładnie obserwowałem serwisanta ale nie widziałem aby cokolwiek regulował przy uruchamianiu. Zrobił tylko Analizę spalin i tyle. Na dodatek na analizie nie było w ogóle kondensacji tzn pokazało 97 procent sprawności, a jak się zapytałem to że tak musi być. W ogóle to koleś wyglądał jakby pierwszy raz w życiu taki kocioł uruchamiał pomimo tego, że go polecał.
    A jeżeli chodzi o krzywą to powinna być ustawiona krzywa nr 1 Niestety przy takiej ustawionej krzywej objawy są jak wyżej opisałem. Przy obecnych zewnętrznych temperaturach mam ustawioną krzywą 3. Dodam tylko, że sprawdzałem na różnym ciśnieniu w instalacji.

    0
  • #12 23 Wrz 2016 15:47
    jarzynekk
    Poziom 9  

    Na tę chwilę odpukać wszystko jest w porządku. Temperaturę CO w poprzednim sezonie grzewczym miałem ustawioną na 35 stopni i było wszystko w porządku. 1 czujnik w referencyjnym miejscu - salon. Co prawda 100% podłogówki. Jeszcze nie rozpocząłem sezonu grzewczego. Kocioł zakupiłem własnie z uwagi na polecaną minimalną moc 2kW - szczególnie istotne dla podłogówki.

    Ponadto w ustawieniach jest zmiana parametru podłogówka/ogrzewanie tradycyjne. Jeżeli masz mieszaną instalację to nie bardzo wiem jaki parametr należałoby ustawić. Należałoby chyba rozróżnić temperatury zasilania grzejników/podłogówki ale specjalistą nie jestem dodatkowa aparatura, mieszacze itp? Może to jest przyczyną w twoim przypadku. Nie obwiniałbym od razu urządzenia bo jak to się mówi każda instalacja jest na swój sposób inna, czytaj spieprzona inaczej ;-) Moja też nie jest idealna niestety.

    Dodano po 3 [minuty]:

    A jeśli chodzi o wodę użytkową to kocioł startuje i stosunkowo szybko dochodzi do zadanej temperatury (hałasując nieco bo nie jest za cichy jeśli chodzi o c.w.u) i z powodzeniem ją utrzymuje. Osobiście preferuje ustawić temperatura wody użytkowej o wartości takiej żeby była komfortowa do kąpieli bez konieczności mieszania wody ciepłej z zimną.

    1
  • #13 23 Wrz 2016 15:48
    roszej
    Poziom 12  

    jarzynekk napisał:
    Na tę chwilę odpukać wszystko jest w porządku. Temperaturę CO w poprzednim sezonie grzewczym miałem ustawioną na 35 stopni i było wszystko w porządku. 1 czujnik w referencyjnym miejscu - salon. Co prawda 100% podłogówki. Jeszcze nie rozpocząłem sezonu grzewczego. Kocioł zakupiłem własnie z uwagi na polecaną minimalną moc 2kW - szczególnie istotne dla podłogówki.

    Ponadto w ustawieniach jest zmiana parametru podłogówka/ogrzewanie tradycyjne. Jeżeli masz mieszaną instalację to nie bardzo wiem jaki parametr należałoby ustawić. Należałoby chyba rozróżnić temperatury zasilania grzejników/podłogówki ale specjalistą nie jestem dodatkowa aparatura, mieszacze itp? Może to jest przyczyną w twoim przypadku. Nie obwiniałbym od razu urządzenia bo jak to się mówi każda instalacja jest na swój sposób inna, czytaj spieprzona inaczej ;-) Moja też nie jest idealna niestety.


    U mnie podłogówka jest zrobiona na powrotach z grzejników. A temperatury jak pisałem 35 stopni nie jestem w stanie uzyskać z uwagi na ww błąd. Po włączeniu się kotła przy temperaturze w CO np 20 stopni temperatura leci momentalnie na powyżej 40 po czym spada o trochę i zaczyna powoli rosnąć.

    0