Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kocioł dwufunkcyjny do 4000 zł

master-007 07 Sep 2016 21:33 2829 23
    master-007
    Moderator on vacation ...
    Witam szanownych Kolegów forumowiczów.
    Brat poprosił mnie o pomoc w doborze kotła gazowego dwufunkcyjnego oraz programatora, a że ja się na tym nie znam, więc proszę Was o pomoc w wyborze.

Opis miejsca montażu:
    Mieszkanie 60 m2, kubatura 150 m3 (wysokość pomieszczeń 2,5 m).
    Grzejniki :
    3x grzejnik konwektorowy 60x60x10
    1x grzejnik konwektorowy 90x60x10
    1x grzejnik konwektorowy 100x60x10
    1x grzejnik konwektorowy 73x60x7
    1x grzejnik łazienkowy 110x40

Instalacja: Rurki miedziane instalacyjne w otulinie izolacyjnej.

Pobór ciepłej wody będzie maksymalnie z dwóch źródeł na raz (2x kran lub kran+prysznic). Kran kuchenny będzie oddalony od miejsca montażu kotła (łazienki) o około 6 m.

Mieszkanie jest zlokalizowane na parterze nad garażem, w bloku piętrowym (4 mieszkania) ocieplonym styropianem.
    Mieszkanie jest w Rzeszowie więc dobrze byłoby, gdyby ewentualny serwis polecanej marki i urządzeń też był w tamtych okolicach.
    Szacowany budżet na ten cel to około 4000 zł nie licząc elementów instalacji typu rury, kolanka, złączki etc. Jeśli nie ma ku temu przeciwwskazań to brat chciałby kupić kocioł z zamkniętą komorą spalania.

Jeżeli konieczna byłaby jakaś dopłata do bardziej ekonomicznej jednostki to czas zwrotu nie powinien być dłuższy niż 10 lat.

Pozdrawiam
    master-007
    mirrzo

Za 4000 to zapomnij. Musisz przyjąć około 10000 PLN
    Kocioł właściwie to tylko kondensacyjny. Polecam taki, który ma bardzo niską moc minimalną. Jest tylko kilka na rynku spełniajacych ten warunek dla dwufunkcyjnych.
    Grzejniki konwektorowe źle pracują z z kondensami, dlatego pomyśl o płytowych.
    master-007
    Po przyglądnięciu się grzejnikom konwektorowym i płytowym w internecie brat stwierdził, że jednak ma płytowe.
    Jeśli chodzi o cenę, to różnica między deklarowanym budżetem a szacowanymi przez Ciebie kosztami jest dość zatrważająca. Podejrzewam, że różnica 1000zł na plus byłaby jeszcze do przełknięcia, ale to jest więcej niż dwukrotność budżetu.
    Zapytam inaczej - a jakbyś był zmuszony coś kupić w tych 4000 to co byś kupił? Drewno na ognisko na środku salonu czy raczej jakiś budżetowy piecyk np. coś w stylu Termet GCO-DP-21-03 (21/21) czy Termet WKD2731000000 (to są oczywiście przykłady z ... głowy). :)
    1tropek
    Level 23  
    Czym było grzane dotychczas?
    Ja polecam produkty polskiej firmy Termet i nawet kocioł kondensacyjny mieści się w zaplanowanym budżecie. Komin, który nie powinien być "radosną twórczością" podejrzewam, że dosyć obficie ujadłby ów dodatkowy tysiąc.
    501toyota
    Level 16  
    master-007 wrote:

Jeśli chodzi o cenę, to różnica między deklarowanym budżetem a szacowanymi przez Ciebie kosztami jest dość zatrważająca.

Jaki budżet taki kocioł - masz do wyboru: Immergas, Beretta, De Dietrich, Saunier Duval, Termet.

Kolejność PRZYPADKOWA. Masz 5 firm do wyboru, więc jest to sporo. Wszystkie PONIŻEJ 4 tys zł. Do tego komin, złączki i sterownik.

Co te kotły są warte ? Wystarczy użyć SZUKAJ i wszystko będziesz wiedział - szkoda zakładać nowego wątku. Było chyba ze sto razy mówione...
    jamper
    Level 17  
    kolego np cerapur compact ZWB 24-1 DE jest w granicach 4300zł a juz to kocioł wmiarę niska modulacja ok 3kw min
    master-007
    1tropek wrote:

Ariston Uno 24 MFFI EE, ale zwieszał się, był głośny (huczał) i podobno miał zawyżone zużycie gazu.
    501toyota wrote:
    Wystarczy użyć SZUKAJ i wszystko będziesz wiedział - szkoda zakładać nowego wątku. Było chyba ze sto razy mówione...

Nie szkoda, nie ma tematu z opisanymi identycznymi warunkami mieszkaniowymi.
    1tropek
    Level 23  
    Czyli, komin turbo jest.
    Ja polecam naszego kondensata.
    Ten największy grzejnik ( 100x60 ) zastąpić aluminiowymi żeberkami a jego powiesić zamiast któregoś z tych mniejszych i już mamy możliwość obniżenia temperatury wody kotłowej.
  • Helpful post
    mirrzo

WOW, źle odczytałem Twój opis, albo źle go przedstawiłeś.
    Jeżeli chodzi o sam kocioł, to owszem, kasy wystarczy.
    Proponuję Termet Silver, który ma fajne osiągi :)
    wnoto
    Level 34  
    master-007 wrote:
    1tropek wrote:

Ariston Uno 24 MFFI EE, ale zwieszał się, był głośny (huczał) i podobno miał zawyżone zużycie gazu.

Ile rocznie schodzi tego gazu ? Kto "udowodnił" zawyżone zużycie gazu ?
    master-007
    mirrzo wrote:
    Proponuję Termet Silver, który ma fajne osiągi

Jakiś konkretny model? Są trzy: 20, 25 oraz 35 kW:
    http://blog.grast-mtb.pl/2016/07/termet-nowy-kociol-ecocondens-silver/

@wnoto
    Przesłanką do osądu o zwiększonym zużyciu jest to, że sąsiad brata z tego samego piętra przy ustawionej temperaturze 21°C zapłacił za sezon zimowy 1600 zł a brat przy tej samej wielkości mieszkania i ustawionych 19°C zapłacił za sezon zimowy 1750 zł.
    Jeśli jest to konieczne to może podejść do tego sąsiada dla sprawdzenia rodzaju piecyka, tylko to, to już nie dzisiaj.
  • Helpful post
    serwo66
    Level 25  
    Jeśli przepływowy to tylko 20 bo ma moc na c.w.u. 25 kw a minimalną na c.o. 3 kw.
    wnoto
    Level 34  
    master-007 wrote:
    przy ustawionej temperaturze 21°C zapłacił za sezon zimowy 1600 zł a brat przy tej samej wielkości mieszkania i ustawionych 19°C zapłacił za sezon zimowy 1750 zł.
    Jeśli jest to konieczne to może podejść do tego sąsiada dla sprawdzenia rodzaju piecyka

Warto to sprawdzić bo w końcu parę tysięcy jest do wydania. Czy będzie zadowolony z zakupu jeśli oszczędzi na gazie np. 300 zł rocznie ? Zakup wtedy pieca nigdy się nie zwróci.
    Kiedy ostatnio był serwisant przy tym Aristonie ?
    master-007
    Sąsiad ma ARISTON CLAS EVO 24 jednak tabliczka znamionowa jest zadarta i nie widać o który dokładnie model chodzi. Jest to również kocioł dwufunkcyjny z zamkniętą komorą spalania. Przed wymianą sąsiad miał identyczny jak brat w tej chwili i wymienił go ze względu na te same objawy co te wypisane w poście #10.
    Serwisant przy piecyku podobno kiedyś był (poprzedni właściciel mieszkania, starszy Pan, przekazał taką informację) ale z wizyty nie ma żadnych kwitów z datą a jedynie pieczątka z reklamą serwisu. Od kiedy właścicielami są brat z żoną (1 rok, może mniej) to nikt piecyka nie oglądał.

Chciałbym jeszcze Kolegów zapytać jaki sterownik/programator byłby odpowiedni w przypadku zdecydowania się na Termet Silver 20kW? (Brat zrobił wstępne rozeznanie i w sklepach mówią, że jest to nowość i wiele na temat piecyka nie wiedzą).
    mirrzo

wnoto wrote:
    Zakup wtedy pieca nigdy się nie zwróci.

Żaden zakup nigdy się nie zwraca. Chyba, że go odsprzedajesz dalej, to i może.

Tu chodzi o wydanie jak najmniejszej kasy na zakup i płacenia jak najniższych rachunków za gaz. A im droższy gaz, tym bardziej się to sprawdza.
    Co do przeglądów? Zachęcam do corocznych z analizą spalin :-)

Regulator ? Tu masz: http://blog.grast-mtb.pl/2016/07/termet-nowy-kociol-ecocondens-silver/
    Postaw na radiowy
    wnoto
    Level 34  
    mirrzo wrote:

Niektórzy np. maja kotły kilkunastoletnie z otwartą komora. I zużycie gazu na poziomie 5000m3. Tu też "nigdy" się nie zwróci ? Co rok oszczędności conajmniej na poziomie 2-3 tys zł z wymiany na nowoczesny piec.

W powyższym przypadku - ja bym zlecił porządny serwis z analizą spalin. I dopiero wtedy ocenił ile mogę zyskać na zużyciu gazu.
    1tropek
    Level 23  
    wnoto wrote:
    mirrzo wrote:

Niektórzy np. maja kotły kilkunastoletnie z otwartą komora. I zużycie gazu na poziomie 5000m3. Tu też "nigdy" się nie zwróci ? Co rok oszczędności conajmniej na poziomie 2-3 tys zł z wymiany na nowoczesny piec.

W powyższym przypadku - ja bym zlecił porządny serwis z analizą spalin. I dopiero wtedy ocenił ile mogę zyskać na zużyciu gazu.

Nie bardzo rozumiem dlaczego kolega "wnoto" uparł się by być przeciw.

Tematem wątku jest wybór zamiennika dla dotychczas eksploatowanego kotła UNO MFFI. To kocioł turbo firmy Ariston, ma więcej niż pięć lat.

Tematem wątku nie jest możliwość przedłużenia czasu eksploatacji w/w kotła.

Nie chciałbym się wymądrzać ale ciekawi mnie na jakie wartości CO w czasie owej analizy ustawiłby kolega w/w kocioł?
    mirrzo

wnoto wrote:
    Tu też "nigdy" się nie zwróci ?

Od kiedy zwraca się coś, co generuje koszty ???
    Można mówić o zmniejszeniu kosztów utrzymania, a nie o zwrocie kosztów.
    Włącz MYŚLENIE.
    wnoto
    Level 34  
    1tropek wrote:

Nie bardzo rozumiem dlaczego kolega "wnoto" uparł się by być przeciw.

Tematem wątku jest wybór zamiennika dla dotychczas eksploatowanego kotła UNO MFFI. To kocioł turbo firmy Ariston, ma więcej niż pięć lat.

Tematem wątku nie jest możliwość przedłużenia czasu eksploatacji w/w kotła.

Nie jestem przeciw tylko proponuję na spokojnie przeliczyć czy ma to ekonomiczne uzasadnienie. I podjąć decyzję w oparciu o liczby własne uwarunkowania.

"Przesłanką do osądu o zwiększonym zużyciu jest to, że sąsiad brata z tego samego piętra przy ustawionej temperaturze 21°C zapłacił za sezon zimowy 1600 zł a brat przy tej samej wielkości mieszkania i ustawionych 19°C zapłacił za sezon zimowy 1750 zł. "

O Ile dzięki wymianie kotła spadną rachunki ? 200, 300 500 zł rocznie
    Przyjmijmy 500 zł (to 30% spadku - dużo moim zdaniem (tym bardziej że są w tym opłaty stałe) - przechodzimy z kotła turbo na kondensat - technologia daje tu tylko max kilkanaście % o ile w pełni zachodzi kondensacja (kondensacja dodatkowo wymaga dorobienia odpływu kondensatu))

Przyjmując że instalacja i dodatkowe elementy poza kotłem to 2000 zł to mamy za całość 6000 zł. (jeśli to są inne koszty to proszę podstawić właściwe)

Przyjmując na szybko że nowy kocioł przepracuje 10 lat wychodzi że roczny jego koszt to 600 zł.
    Przy starym kotle roczny koszt to ewentualnie te 500 zł które więcej spala stary kocioł choć wydaje mi się że ta różnica będzie mniejsza.

I tu właśnie jest decyzja do podjęcia: robimy remont, nowy kocioł, zamiany grzejników, możliwa zła lub dobra instalacja kotła przez fachowca
    czy serwis (może się nie udać) obecnego kotła i rachunki "nadmiarowe" o 200,300, 500 zł rocznie.

Oczywiście stary kocioł też niedługo padnie i trzeba będzie go wymienić. Ale jak przy każdym kotle to może być za 2,5,kolejnych 10 lat.

P.S. Ja sam mam starego atmosferyka i ciut większe zużycie gazu. Nie mam zamiaru wymieniać kotła dopóki nie padnie obecny. (u mnie fakt trzeba też zainwestować w komin lub zrobić przez ścianę - także inwestycja większa). Ale dołożyłeem klimatyzator i on dostarcza mi trochę ciepła w okresach przejściowych (zmniejsza zużycie gazu i zwiększa komfort) itp.

pWiem, że wątek dotyczy wyboru nowego kotła - jednak Proponuję zastanowić się czy regulacja obecnego kotła nie będzie lepszym (optymalnym finansowo) rozwiązaniem niż wymiana obecnego na nowy. Ot, tyle ...

P.S.2 Oczywiście jeśli są dodatkowe przesłanki do wymiany np. to huczenie nie pozwala spać w nocy i nie ma szans tego naprawić to ... nie ma wyjścia.

P.S.3 Wydaje mi się że jest to dobra cena http://www.leroymerlin.pl....
    Niestety moc minimalna od 7kW.
    "Sprawność cieplna 103 % "
    Na stronie Junkersa
    http://www.junkers.pl/produkty/kotly/kotly-kondensacyjne/cerapur-midi.html
    "Sezonowa efektywność energetyczna ogrzewania pomieszczeń ηS [%] 88
    Klasa efektywności energetycznej B"

Oczywiście wiem że to rożne wartości .... ale dla mnie to nowość podawanie klasy energetycznej i sezonowej sprawności. Ciekawe.

Ceraclass to klasa energetyczna (grzania) C. (podobnie chyba do Twojego (też Turbo)) i sprawność sezonowa 77%

Moderated By mirrzo:

Usunąłem link 3.1.18. Nie wysyłaj linków, które po pewnym czasie przestaną być aktywne. To spowoduje, że dyskusja straci jakikolwiek sens.

1tropek
    Level 23  
    wnoto wrote:
    (...) I tu właśnie jest decyzja do podjęcia: robimy remont, nowy kocioł, zamiany grzejników, możliwa zła lub dobra instalacja kotła przez fachowca
    czy serwis (może się nie udać) obecnego kotła i rachunki "nadmiarowe" o 200,300, 500 zł rocznie. (...)

Ło matko. Wątek nie jest o wymianie instalacji.
    Może się przecież zdarzyć, że przyjdą magiki ( Kobuszewski z Gołasem ) i rozkują całą łazienkę w poszukiwaniu kanalizacji dla kondensatu. To dopiero będą " nadmiarowe" koszty.

Z własnego doświadczenia wiem, że wystarczy tylko dać wolną rękę w kosztach instalatorowi a obudzimy się z tak "wypasioną" maszynerią - klękajcie narody.
    master-007
    @1tropek Jesteś blisko prawdy, łazienka ma być niedługo remontowana, aczkolwiek o wymianie instalacji i grzejników nie ma mowy bo nie ma na to przewidzianych funduszy. Stąd m. in. wskazany budżet.
    mirrzo

1tropek wrote:
    ... że przyjdą magiki ( Kobuszewski z Gołasem ) i rozkują całą łazienkę w poszukiwaniu kanalizacji dla kondensatu...

wężykiem, wężykiem ...
    1tropek
    Level 23  
    mirrzo wrote:
    1tropek wrote:
    ... że przyjdą magiki ( Kobuszewski z Gołasem ) i rozkują całą łazienkę w poszukiwaniu kanalizacji dla kondensatu...

wężykiem, wężykiem ...

Ja to mam nosa, wyczaiłem, że płytki też chce zmienić :idea: :D
    master-007
    Witam ponownie,
    Brat zakończył remont i są już pierwsze wnioski z użytkowania piecyka dwufunkcyjnego Termet Ecocondens Silver 20 ze sterownikiem ST-292 V2.
    Przy ustawieniu 23°C na nowym piecyku zużycie gazu jest niższe niż w przypadku starego przy nastawie 19°C aż o połowę. Ponadto rozgrzanie zajmuje 5-10 minut, a przy starym czas ten wynosił około 30 minut.
    Na chwilę obecną kultura pracy piecyka jest bez zarzutu.
    Całość kosztów inwestycji zakupu wraz z montażem i odbiorem wyniósł 4700 zł (montaż przez firmę powiązaną ze sprzedawcą, odbiór przez autoryzowanego serwisanta Termet).

Brat jest zadowolony z zakupu i dziękuje za pomoc w doborze.