Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

przyczyny palenia bezpiecznika jednego z torów kompensacji

matekogon 08 Wrz 2016 11:55 3237 65
  • #1 08 Wrz 2016 11:55
    matekogon
    Poziom 22  

    Koledzy mam taką sytuację w firmie. W firmie zamontowano kiedyś kompensację która posiada 10 stopni. W stopniach 5,6,7,8,9,10 losowo raz, dwa razy w tygodniu pali się bezpiecznik na jednej z faz na którymś z w/w stopni.

    Skład kompensacji
    Stopień I 5Kvar prąd zmierzony 6A zabezp 20A
    Stopień II 10Kvar prąd zmierzony 13,5A zabezp 25A
    Stopień III 15Kvar prąd zmierzony 23A zabezp 40A
    Stopień IV 20Kvar prąd zmierzony 30A zabezp 50A
    Stopień V 20Kvar prąd zmierzony 30A zabezp 50A
    Stopień VI 20Kvar prąd zmierzony 30A zabezp 50A
    Stopień VII 30Kvar prąd zmierzony 37A zabezp 50A
    Stopień VIII 30Kvar prąd zmierzony 35A zabezp 50A
    Stopień IX 30Kvar prąd zmierzony 43A zabezp 50A
    Stopień X 40Kvar prąd zmierzony 59A zabezp 80A

    Czy może to być spowodowane zużytymi stykami styczników?

  • #2 08 Wrz 2016 12:28
    Krzysztof Reszka
    Moderator Elektrotechnika

    Wyeliminować wpierw dwie przyczyny. Styczniki i praca regulatora, sprawdzić stan baterii i fizycznie i pojemność.

  • #3 08 Wrz 2016 14:43
    matekogon
    Poziom 22  

    Możesz więcej powiedzieć jaki wpływ może mieć regulator. Kondensatory sprawdzałem wizualnie i pomiar prądu wykonałem wszystko jest ok tzn. nie ma uszkodzeń mechanicznych, wycieków itp. Wykonałem pomiary prądów na każdej fazie w kondensatorach i są w porządku.

  • #4 08 Wrz 2016 15:43
    Krzysztof Reszka
    Moderator Elektrotechnika

    Chodzi o pomiar pojemności baterii .
    Sprawdzić należy też rezystory przy kondensatorze czy nie są uszkodzone o stycznikach już pisałem .
    A co do regulatora wiadomym jest że kondensator nie w pełni rozładowany podczas przyłączania ponownie do sieci może spowodować przepalanie styków styczników lub zadziałanie zabezpieczeń . I niesprawny lub źle działający regulator może przyłączać taki naładowany kondensator do sieci .

  • #5 08 Wrz 2016 19:52
    15kVmaciej
    Poziom 34  

    Mają pojemność i to dobrą. Kondensator rozładowany w momencie przyłączania w obwodzie AC pobiera dużo prądu, ale naładowany lub częściowo rozładowany, raczej mało albo wcale.
    Tutaj usterka tkwi gdzie indziej. Przydałby się schemat ideowy szafy i więcej informacji.
    Czyli wszystko, co kolega o tej szafie wie..

  • #6 08 Wrz 2016 20:04
    retrofood
    Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci

    15kVmaciej napisał:
    Mają pojemność i to dobrą. Kondensator rozładowany w momencie przyłączania w obwodzie AC pobiera dużo prądu, ale naładowany lub częściowo rozładowany, raczej mało albo wcale.


    A jak jest naładowany przeciwnie?

  • #7 08 Wrz 2016 20:23
    15kVmaciej
    Poziom 34  

    A jak jest naładowany przeciwnie, to można szybko wizualnie to doświadczyć na kondensatorze, ale nie raz, dwa razy w tygodniu na bezpiecznikach. I mam nadzieję że autor rozróżnia bezpieczniki od innych zabezpieczeń instalacyjnych.

  • #8 08 Wrz 2016 20:25
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  

    A zmieniło się coś w zakładzie, i jak napięcie sieci?

    Dodano po 1 [minuty]:

    Jeszcze jedną sekcję bym zrozumiał, ale wszystkie wysokie?

  • #9 08 Wrz 2016 20:41
    Krzysztof Reszka
    Moderator Elektrotechnika

    15kVmaciej napisał:
    ale nie raz, dwa razy w tygodniu na bezpiecznikach.

    Maćku w pewnych sytuacjach o których my teraz nie wiemy np. załączenie i wyłączenie szybkie odbiornika indukcyjnego przy źle wyregulowanym regulatorze może przynieść takie skutki . Dlatego proponuje zacząć od prostych rzeczy . Dalej to wiadomo ustawienie CK lub złego szeregu w regulatorze czy np uszkodzenie lub złe wskazania układu pomiarowego regulatora . Zza klawiatury ciężko tu pomóc.

  • #10 08 Wrz 2016 21:05
    matekogon
    Poziom 22  

    Koledzy jeśli chodzi o zabezpieczenia to je rozróżniam :) Co do historii tej kompensacji to mam szczątkowe informacje od byłego pracownika. Wiem że na samym początku kompensacja składała się z 4 członów a później dołożono kolejne 6, bo przybyło maszyn. Wiem również że mają problem z tymi bezpiecznikami od dawna jak i z upalonymi stycznikami. Wypytuje o regulator bo nie mam doświadczenia z nimi ( konfiguracją)

    Kolego Krzysztof mówisz o dużym odbiorniku indukcyjnym posiadamy taki jest to kompresor który okresowo się załącza

    Koledzy stopniowo będę rozgryzał ten temat

    Zerknąłem również na instrukcję regulatora i jest tam automatyczna konfiguracja czy lepiej konfigurować ręcznie?
    Jakie ustawienia regulatora odczytać które mogły by pomóc

  • #11 08 Wrz 2016 21:14
    15kVmaciej
    Poziom 34  

    Krzysztof Reszka napisał:

    Maćku w pewnych sytuacjach o których my teraz nie wiemy np. załączenie i wyłączenie szybkie odbiornika indukcyjnego przy źle wyregulowanym regulatorze może przynieść takie skutki . Dlatego proponuje zacząć od prostych rzeczy . Dalej to wiadomo ustawienie CK lub złego szeregu w regulatorze czy np uszkodzenie lub złe wskazania układu pomiarowego regulatora . Zza klawiatury ciężko tu pomóc.

    Jeszcze o szerokości geograficznej nie było. :)
    Jaki odbiornik masz na myśli? Szlifierkę kątową czy wentylator 60kW? Bo kondensatory praktycznie ulegają samorozładowaniu mniej niż w minutę.
    CK? Z powodu CK mogą przepalać się bezpieczniki?
    Najpierw trzeba więcej informacji.

  • #12 08 Wrz 2016 21:14
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  

    matekogon napisał:
    posiadamy taki jest to kompresor


    Jaki silnik i jaka pompa? Śruba jak myślę.

  • #13 08 Wrz 2016 21:25
    15kVmaciej
    Poziom 34  

    matekogon, potrzeba abyś narysował szyny główne zakładu, gdzie są wpięte te cztery człony a gdzie reszta. Więcej rysunków i symboli, mniej gadania! :)

  • #14 08 Wrz 2016 21:27
    Krzysztof Reszka
    Moderator Elektrotechnika

    15kVmaciej napisał:
    Najpierw trzeba więcej informacji.

    Maćku dobrze napisałeś.
    Ja pisząc to zakładam różne scenariusze nie ograniczam się do prostej instalacji bo nasz autor milczy w tej kwestii . Dlatego napisałem że trudno będzie mu pomoc zza klawiatury .
    15kVmaciej napisał:
    CK? Z powodu CK mogą przepalać się bezpieczniki?

    Oczywiście przy szybko zmieniającej się obciążeniowo instalacji ( np. wiele klimatyzacji w budynku) takie zjawisko wystąpi . Doświadczyłem tego nie raz . Strefa nieczułości musi być ustawiona doświadczalnie .

  • #15 09 Wrz 2016 16:15
    15kVmaciej
    Poziom 34  

    Chcesz powiedzieć że miałeś zapas bezpieczników i w upalny dzień doświadczalnie dobierałeś nastawy?

    Kolego matekogon, mam pytnia
    Czy te stopnie 20, 30 i 40 kvar to pojedyncze kondensatory, czy np stopień X to dwa 20 kvar?
    Czy te bezpieczniki to zwykłe gG?
    Jakie przekroje przewodów są na tych stopniach V-X? (Kondensator 40 kvar powinien mieć minimum 10mm")
    Jaki kontroler steruje tym wszystkim?
    Jakie prądy znamionowe mają styczniki tych stopni V-X?
    Na ten moment możesz zmienić bezpieczniki na stopniu 7, 8 i 9 na 60A.
    Takie są zalecane, reszta jest zgodna ( o ile napięcie znacząco ci nie pada na tych szafach). Jakiś szkic mile widziany.
    Acha, i czy w zakładzie jest dużo nieliniowych odbiorników? Chociaż, skoro dotyczy ten problem tylko tej dorobionej sekcji, udział THD raczej wiele nie wnosi i rezonansów też bym nie szukał- najprawdopodobniej problem tkwi w samej konstrukcji, ewentualnie przyłączeniu do instalacji.

  • #16 09 Wrz 2016 20:31
    matekogon
    Poziom 22  

    Kolego 15kVmaciej już odpowiadam na twoje pytania:
    Każdy stopień to jeden kondensator
    Bezpieczniki to zwykłe gG o rozmiarze NH000
    Co do przekroju to wydaje mi się że ma 10mm^ ale muszę zmierzyć
    Kontroler to DCRK 5,7,8,12
    Prądów stycznika jeszcze nie znam
    Napięcie mierzyłem dzis i 408V (+,-3V)

    Z większych odbiorników to kompresor 75kW załączany co 30minut

    Dzisiaj miałem sytuacje z bezpiecznikami godz 8 rano padnięty na jednej fazie w stopniu 5 godzina 15 padły pozostałe dwa bezpieczniki na tym stopniu a wymieniany rano bezpiecznik w porządku

    Zanim coś narysuję wstawiam zdjęcia jak to wygląda sory za jakość

    To jest pierwsza kompensacja czyli stopień I-IV
    przyczyny palenia bezpiecznika jednego z torów kompensacji

    Regulator na drzwiach od tej kompensacji
    przyczyny palenia bezpiecznika jednego z torów kompensacji przyczyny palenia bezpiecznika jednego z torów kompensacji

    Następnie są zabezpieczenia
    przyczyny palenia bezpiecznika jednego z torów kompensacji

    Dobudowana w późniejszym czasie kompensacja stopień V-X
    przyczyny palenia bezpiecznika jednego z torów kompensacji

    A to dane kondensatora ze stopnia V
    przyczyny palenia bezpiecznika jednego z torów kompensacji

  • #17 09 Wrz 2016 21:29
    Krzysztof Reszka
    Moderator Elektrotechnika

    I co z tymi stycznikami , czy były sprawdzane pod kątem czystości styków.
    Jaka jest średnia rozliczeniowa tangensa ( cos fi) w tym zakładzie .

  • #18 09 Wrz 2016 21:55
    15kVmaciej
    Poziom 34  

    Styczniki mają założone tłumiki, to się pisze na plus, ale już na pierwszy rzut oka wydają się przymałe. Jakoś nie wydaje mi się żeby miały In 200A. Lovato, mam to samo, ale tylko 4 stopnie 60 kvar każdy i asa w rękawie, samoróbkę 60 kvar przy jednym motorku 45KW :)
    Cała konstrukcja wygląda na garażową produkcję, koncepcja słuszna, ale te drobiazgi..
    Gdzie są rezystory rozładowujące te kondensatory? Moim zdaniem nie ma ich.
    Przekroje przewodów od kondensatorów do styczników są zbyt małe, to od razu widać.
    Ale czy ja dobrze rozumiem, ze zdjęć wynika że "walczysz" o cos 97???

    Kolego Krzysztofie, te styczniki są zbyt małe żeby sprawdzać styki. Taniej kupić nowy.

  • #19 09 Wrz 2016 21:58
    matekogon
    Poziom 22  

    Krzysztof Reszka napisał:
    I co z tymi stycznikami , czy były sprawdzane pod kątem czystości styków.
    Jaka jest średnia rozliczeniowa tangensa ( cos fi) w tym zakładzie .


    Styczniki nie były sprawdzane

    Gdzie znajdę informacje o średniej rozliczeniowej ?

    Cosinus ustawiony jest na 0,96 akurat tak zdjęcie wyszło :)

    Rezystory są zamontowane na kondensatorach przy zaciskach po przeciwnej stronie mocowania przewodów chyba że to nie rezystory mogę się mylić

  • #20 09 Wrz 2016 22:17
    Mirek99
    Poziom 20  

    Coś te styczniki są chyba za małe. Podaj typ i parametry.

  • #21 09 Wrz 2016 22:19
    15kVmaciej
    Poziom 34  

    Kondensatory są sprawne co nawet fachowym okiem potwierdzi kolega Krzysztof, jak zapewne wie, Lovato zawsze czeka co najmniej minutę nim wtórnie włączy stopień, ale ja mam mniejsze doświadczenia z ustawianiem CK i tu wymiękam zdecydowanie i puszczam kolegę przodem. :)
    Na razie wychodzi mi jakiś rezonans i THD bo ze zdjęć nie wynika aby realne prądy paliły bezpieczniki lub styczniki.

    Na swojej szafie ustawiłem 94. To już druga poprawka, którą kolego matekogon możesz zrobić. Każda drobinka swoje pomaga...

    Czy możesz zmierzyć jakie napięcie jest bezpośrednio na zaciskach pracującego kondensatora VII stopnia?

  • #22 10 Wrz 2016 10:13
    15kVmaciej
    Poziom 34  

    http://www.lovatoelectric.com/HandlerDoc.ashx?s=I141IGBE02_12.pdf&ic=111
    Ja mam starszy model, nie taki wypasiony :(
    Ręcznie to może kolega Krzysztof poda wskazówki, moim zdaniem wpierw zanotuj gdzieś wszystkie obecne ustawienia i zadaj mu autoprogramowanie. Ale sam fakt że do tej pory nie zgłasza żadnych alarmów, coraz bardziej skłania mnie do teorii rezonansu.
    Można coś się dowiedzieć co to za agregat O.N.I. ?
    Niezbadane są harmonicznych ścieżki, medytować teraz udam się. Niech Moc będzie z Tobą ;)

  • #23 10 Wrz 2016 13:12
    matekogon
    Poziom 22  

    Napięcia bezpośrednio mierzone na zaciskach to tak jak pisałem 408V +,- 3V
    Agregat to urządzenie do chłodzenia wody. Firma posiada wtryskarki które potrzebują odpowiedniej temperatury dla form. Sama wtryskarka podgrzewa wodę. Natomiast układ który składa się z agregatu chłodniczego i chłodnic wystawionych na zewnątrz budynku .służy do chłodzenia wody do form Jeśli chłodnice nie wyrabiają to załącza się agregat. Z tego co pamiętam agregat pobiera 48A

  • #24 10 Wrz 2016 13:19
    15kVmaciej
    Poziom 34  

    Kolego matekogon , jeśli nie masz danych katalogowych tych kondensatorów , musisz poczekać aż znajdę czas na wnikliwszą analizę, ale z porównania z moim 15 kvar wynika że twój pobiera jakieś 20% prądu za dużo. Rozrzut na stopniu 8 i 9 też jest wysoki. To wyraźnie wskazuje na harmoniczne które ujawniły się po dostawieniu nowych stopni. Pobór prądu wyraźnie przekracza 5% od danych katalogowych.
    W pierwszym kroku sprawdź filtry odbiorników nieliniowych, całą instalacje PE. Będzie potrzeba danych trafo z którego zasilany jest zakład, wtedy da się prosto oszacować o której harmonicznej mowa i jak ją odfiltrować.

    Dodano po 6 [minuty]:

    przyczyny palenia bezpiecznika jednego z torów kompensacji

  • #25 10 Wrz 2016 13:27
    matekogon
    Poziom 22  

    Kolego Maciej miałem właśnie pytać o pewien problem. Znalazłem gdzieś poradnik dobierania przekroju przewodów na dany prąd bierny kondensatorów i obliczany jest I=Q/sqr(3)*U Z wyliczeń mi wyszło że te prądy pobierane znacznie przekraczają wyliczenia w stopniach VII-X.

  • #26 10 Wrz 2016 13:46
    15kVmaciej
    Poziom 34  

    No ze zdjęć domyślam się że masz przekroje 6mm", to jest poniżej minimum. Co prawda nie widać żeby coś się gotowało, ale z moich materiałów wynika że przekroje są za małe, a prądy za duże.
    Zaczynamy wkraczać w obszary teorii i nader światowej wiedzy. Ale skoro kompania wojska maszerując przez most potrafi go rozwalić, nie powinno nikogo dziwić że bezpieczniki padają ci jak muchy. :D

  • #27 10 Wrz 2016 14:20
    matekogon
    Poziom 22  

    Kolejną sprawą jest dobór zabezpieczenia. Według tego poradnika zabezpieczenia dobiera się na 1,6* In znalazłem również że koś w literaturze podaje dobieranie bezpiecznika na 2 a nawet 3-krotność prądu biernego kondensatorów. Więc jak to jest w rzeczywistości. W moim przypadku to nawet mogę dać przekrój 25mm^ i zabezpieczenie 100A tylko wydaje mi się że nie tędy droga. Bo jeśli według wzoru wyliczam prąd płynący przez kondensatory i wartość rzeczywista odbiega znacząco od wyliczonej to chyba coś jest nie tak ?

  • #28 10 Wrz 2016 14:58
    15kVmaciej
    Poziom 34  

    Zwiększając przekroje i zabezpieczenia może wyleczysz objawy, ale przyczyną są harmoniczne nie znoszące się, 3, 5, 7. Wyższe chyba znikomy mają udział, ale najprawdopodobniej te nadwyżki prądu dają częstotliwości 150Hz i 250Hz. Teoretycznie montaż takich filtrów powinien usunąć przyczynę przepalania bezpieczników, ale potrzeba analizy dokonanej przez kogoś kto zajmuje się kompensacją na codzień. Mnie zastanawia czy nie lepsze są stopnie zbudowane z kilku mniejszych kondensatorów. Ja mam każdy stopień złożony z czterech piętnastek. Czasem muszę wymienić jeden kondensator, szafa jest w fatalnej lokalizacji jeśli chodzi o temperaturę. Ale przynajmniej czuję się doceniany ;)

  • #29 10 Wrz 2016 15:45
    Krzysztof Reszka
    Moderator Elektrotechnika

    Jak zwykle nasz autor dozuje nam wiedzę.
    Jeśli przyczyną będą harmoniczne to ten regulator ( nie znam osobiście ) chyba wyświetla ich wartości . Poz a tym pomiar który dokonał nasz autor wcale, a nawet na pewno nie będzie prawidłowy .

  • #30 10 Wrz 2016 19:40
    15kVmaciej
    Poziom 34  

    Ten regulator nie wyświetla harmonicznych i nie posiada nastawy C/K. Zamiast strefy nieczułości po prostu ustawia się czułość w sekundach i tolerancję. Jest prosty i przyjazny (dla obsługującego) jak dzieło Kałasznikowa.
    Coś jednak przepala te bezpieczniki. Dlatego zaproponowałem autorowi mały test.
    1. Zmienić przekroje "smyczek" na 10mm" na stopniach 5-9
    2. Obniżyć request cos z 96 do 94
    3. Zmienić bezpieczniki 50A na bezpieczniki 60A
    4. Napisać czy coś się zmieniło.
    Jeśli nic ( a to obstawiam 😎🙃), to zachodzi rezonans między głównym trafo a pewną wartością kvar załączoną przez kontroler. I to da się wyliczyć, która harmoniczna "rozrabia".

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME