Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dwa monitory, drugi nie wyświetla obrazu

kszyho8 08 Sep 2016 13:23 8421 2
    kszyho8
    Level 1  
    Witam, mam problem z dwoma monitorami wpiętymi do komputera. Problem jest taki, że komputer wykrywa 2 monitory i w ustawieniach mogę konfigurować rozdzielczość itd. obydwóch urządzeń, jednak na dodatkowym jest czarny ekran i zaraz po podłączeniu pokazuje się komunikat "Brak sygnału wejściowego". Gdy ustawię rozszerzony ekran to myszka przechodzi na dodatkowy ekran, jednak obrazu dalej brak. Przeszukałem już chyba cały internet i dalej jestem w kropce.

Sprzęt:
    System: Windows 7 Professional Service Pack 1 64bit
    Procesor: Pentium(R) Dual-Core 2,6GHz
    Ram: 4GB
    Grafika: NVIDIA GeForce GTS 250 z najnowszymi sterownikami
    Wejścia - DVI, VGA, HDMI
    Monitory: Acer V193HQ, HYUNDAI X71S

Sprawdzone:
    - obydwa monitory są sprawne,
    - kable sprawdzone, sprawne (jeden nowy)
    - styki na końcówkach proste i żadnego nie brakuje
    - monitory zamienione miejscami na karcie graficznej dają taki sam objaw (jeden działa drugi nie. Działa tylko ten podpięty przejściówką do DVI)
    - próbowałem odpalić ubuntu live i tam identyczna sytuacja tzn. w ustawieniach są 2 monitory a obrazu brak na jednym

Wnioski:
    Wygląda jakby karta wykrywała monitor ale nie podawała sygnału wyjściowego

EDIT:
    Zapomniałem dodać Acer pracuje w rozdzielczości 1366x768 a Hyundai jest ustawiony na 1280x1024, próbowałem zmieniać rozdzielczość Acera ale ekran dalej się nie pokazał na Hyundaiu.

EDIT 2:
    Chyba znalazłem rozwiązanie, ale muszę się temu na spokojnie przyjrzeć. Za kilka godzin dam odpowiedź odnośnie modelu karty i jakie kolejne kroki podjąłem.
    310artur
    Level 43  
    Jaka to karta graficzna? Bo Nvidia GTS250 posiada dwa wyjścia DVI-I. Twoją kartę musiał popełnić inny producent niż Nvidia. Oba monitory są analogowe.
    Powiedz więc jaka to karta dokładnie - i jakimi kablami podpinasz monitory.