Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nie działa myszka i klawiatura podczas instalacji windows 7.

GabEPL 09 Sep 2016 16:03 7275 22
  • #1
    GabEPL
    Level 8  
    Witam otóż mam poważny problem, zamówiłem ostatnio komputer z morele, bios działa itp, ale gdy zacząłem instalować Windows 7 z płyty to nie było myszki ani klawiatury podczas instalacji, w biosie myszka i klawiatura normalnie działa.
    Płyta główna: ASRock H110M-DGS, H110
    Procesor: Intel i5 6500

    Proszę o pomoc.
  • #2
    headshot
    Level 20  
    Co to znaczy nie było ? nie było kursora na pulpicie czy menadżer urządzeń nie wykrywał ?
  • #3
    GabEPL
    Level 8  
    headshot wrote:
    Co to znaczy nie było ? nie było kursora na pulpicie czy menadżer urządzeń nie wykrywał ?


    Gdy instalowałem na czystym komputerze niedawno kupionym nie było kursora przy instalacji systemu.
  • #4
    conan02

    Level 30  
    Użyj klawiatury i myszki na PS2, na USB ruszy dopiero po instalacji sterowników do chipsetu. Taki urok tego układu. Pod BIOSem chodzi, bo jest obsługiwane przez niego, po starcie instalatora kontrola przechodzi pod system... ale jej na etapie instalacji jeszcze nie ma.
    Czasem jest w Setupie opcja obsługi USB w czasie instalacji Windows 7, niestety nie zawsze działa.
    PS2 zawsze działa.
  • #5
    GabEPL
    Level 8  
    conan02 wrote:
    Użyj klawiatury i myszki na PS2, na USB ruszy dopiero po instalacji sterowników do chipsetu. Taki urok tego układu. Pod BIOSem chodzi, bo jest obsługiwane przez niego, po starcie instalatora kontrola przechodzi pod system... ale jej na etapie instalacji jeszcze nie ma.
    Czasem jest w Setupie opcja obsługi USB w czasie instalacji Windows 7, niestety nie zawsze działa.
    PS2 zawsze działa.


    Właśnie w biosie nie mogłem znaleźć opcji do tych zmian usb Windows 7, dzięki za odpowiedź w sprawie tej myszki, tylko teraz kłopot skąd taką wezmę, ale raczej gdzieś taką mam, odpiszę potem czy będzie działać ;)

    Dodano po 33 [minuty]:

    conan02 wrote:
    Użyj klawiatury i myszki na PS2, na USB ruszy dopiero po instalacji sterowników do chipsetu. Taki urok tego układu. Pod BIOSem chodzi, bo jest obsługiwane przez niego, po starcie instalatora kontrola przechodzi pod system... ale jej na etapie instalacji jeszcze nie ma.
    Czasem jest w Setupie opcja obsługi USB w czasie instalacji Windows 7, niestety nie zawsze działa.
    PS2 zawsze działa.


    Dobra, myszka i klawiatura działa, lecz przy instalacji nie wykrywa mi dysku, pisze: Nie znaleziono dysków. Kliknij przycisk Załaduj sterownik, itd... Pomożecie?
  • #6
    conan02

    Level 30  
    Dostałeś cały zestaw?
    Zobacz pod BIOSem, czy dyski są wykrywane (HDD i DVD). Tryb AHCI nie RAID - tutaj często jest pomyłka skutkująca niewykrywaniem dysku w instalatorze.
    Następnie wyłącz UEFI - z tym też bywają problemy. BIOS próbuje na siłę zrobić GPT i instalator się gubi.
  • #7
    GabEPL
    Level 8  
    conan02 wrote:
    Dostałeś cały zestaw?
    Zobacz pod BIOSem, czy dyski są wykrywane (HDD i DVD). Tryb AHCI nie RAID - tutaj często jest pomyłka skutkująca niewykrywaniem dysku w instalatorze.
    Następnie wyłącz UEFI - z tym też bywają problemy. BIOS próbuje na siłę zrobić GPT i instalator się gubi.


    W biosie wykrywa tylko dvd :/
  • #8
    conan02

    Level 30  
    No to jasne. Jak nie masz plomby (raczej nie będzie) to otwórz obudowę i sprawdź podłączenia kabli SATA i zasilania do dysku.
    Mogło się coś wypiąć w czasie transportu, kurierzy się nie cackają z przesyłkami.
    W najgorszym przypadku może być uszkodzony dysk. Wtedy tylko reklamacja.
  • #9
    GabEPL
    Level 8  
    conan02 wrote:
    No to jasne. Jak nie masz plomby (raczej nie będzie) to otwórz obudowę i sprawdź podłączenia kabli SATA i zasilania do dysku.
    Mogło się coś wypiąć w czasie transportu, kurierzy się nie cackają z przesyłkami.
    W najgorszym przypadku może być uszkodzony dysk. Wtedy tylko reklamacja.


    Za chwilę sprawdzę, odpiszę za chwilę ;)

    Dodano po 25 [minuty]:

    conan02 wrote:
    No to jasne. Jak nie masz plomby (raczej nie będzie) to otwórz obudowę i sprawdź podłączenia kabli SATA i zasilania do dysku.
    Mogło się coś wypiąć w czasie transportu, kurierzy się nie cackają z przesyłkami.
    W najgorszym przypadku może być uszkodzony dysk. Wtedy tylko reklamacja.


    Nie znam się na tym ale dysk był w ogóle nie przykręcony, leżał luźno, kabel niby był podłączony, poruszałem trochę nim i docisnąłem lecz dalej nie wykrywa bios :/
  • #10
    conan02

    Level 30  
    No to reklamacja, jak dysk się obijał po obudowie to będzie ładnie.
    Dysk ma 2 kable: taśmę SATA (wąską) i zasilanie (szerokie).
    Zobacz, czy oba są wpięte i podłączone z drugiej strony - do płyty głównej i zasilacza.
    Zestaw był składany na Morelach?
    Ja zawsze zamawiam w częściach i składam u siebie. Jeśli zrobili taką "sztukę" to reklamować, bo nawet jeśli dysk ruszy to nie ma gwarancji, że nie wysiądzie po kilku tygodniach.
  • #12
    GabEPL
    Level 8  
    conan02 wrote:
    No to reklamacja, jak dysk się obijał po obudowie to będzie ładnie.
    Dysk ma 2 kable: taśmę SATA (wąską) i zasilanie (szerokie).
    Zobacz, czy oba są wpięte i podłączone z drugiej strony - do płyty głównej i zasilacza.
    Zestaw był składany na Morelach?
    Ja zawsze zamawiam w częściach i składam u siebie. Jeśli zrobili taką "sztukę" to reklamować, bo nawet jeśli dysk ruszy to nie ma gwarancji, że nie wysiądzie po kilku tygodniach.


    Tak zestaw był składany na morelach, już komputer ten niedawno oddawałem na gwarancje bo nie było obrazu na monitorze, wymienili płytę główną i działa ekran, teraz tylko problem mam z tym dyskiem, z tego co widziałem to z tyłu była tylko taka mała wtyczka podpięta.

    #EDIT - była wtyczka ta większa, nie ta mniejsza, tej mniejszej w ogóle nie była chyba podpięta. Napisałem do morele ciekawe co znowu odpiszą, jak zaglądałem do komputera to było coś ułamane koło dysku, ale to raczej coś od obudowy i nie ma związku z tym.
  • #13
    Kolobos
    IT specialist
    Masz podlaczyc do dysku zasilanie oraz kabel sygnalowy sata, sprawdz tez czy jest on podlaczony do plyty.

    Po wykonaniu sprawdz czy bios wykrywa dysk.
  • #14
    GabEPL
    Level 8  
    Kolobos wrote:
    Masz podlaczyc do dysku zasilanie oraz kabel sygnalowy sata, sprawdz tez czy jest on podlaczony do plyty.

    Po wykonaniu sprawdz czy bios wykrywa dysk.


    Ta większa wtyczka jest podpięta, a ta druga mniejsza którą widziałem a zdjęciach na google była płaska to jej nie ma podpiętej.
  • #15
    Kolobos
    IT specialist
    Dlaczego jeszcze jej nie podlaczyles? Ile razy trzeba Ci to pisac?
  • #16
    GabEPL
    Level 8  
    Kolobos wrote:
    Dlaczego jeszcze jej nie podlaczyles? Ile razy trzeba Ci to pisac?


    Ale skąd mam mieć ta mniejszą wtyczkę? :/
  • #17
    Kolobos
    IT specialist
    Tasma sata powinna byc podlaczona do plyty, jezeli faktycznie jej nie ma to idz jutro do sklepu i kup albo poczekaj do poniedzialu i idz do netpunktu morele z tym komputerem.
    Zapytaj dlaczego nie ma tasmy i dlaczego dysk nie zostal podlaczony.

    Naped dvd zapewne masz tez pod sata, wiec mozesz odlaczyc tasme od niego i podlaczyc do dysku. Tylko wtedy bedziesz musial zainstalowac W7 z pendrive'a.
  • #18
    GabEPL
    Level 8  
    Kolobos wrote:
    Tasma sata powinna byc podlaczona do plyty, jezeli faktycznie jej nie ma to idz jutro do sklepu i kup albo poczekaj do poniedzialu i idz do netpunktu morele z tym komputerem.
    Zapytaj dlaczego nie ma tasmy i dlaczego dysk nie zostal podlaczony.

    Naped dvd zapewne masz tez pod sata, wiec mozesz odlaczyc tasme od niego i podlaczyc do dysku. Tylko wtedy bedziesz musial zainstalowac W7 z pendrive'a.


    Jak się nazywa ten kabel?, na zdjęciu brakuje mi tego małego kabla z prawej strony.
    Dysk twardy mam taki jak na zdjęciu:

    Nie działa myszka i klawiatura podczas instalacji windows 7.
  • #20
    GabEPL
    Level 8  
    Kolobos wrote:
    Kabel sygnalowy SATA.


    Mam taki podłączony tylko do płyty, a do dysku nie bo nie pasuje. Już się pugubiłem. Dysk nie pasuje do płyty głównej? Przecież jest sata 3 na dysku i płycie głównej.
  • #21
    Kolobos
    IT specialist
    Przeciez ten kabel mozna podlaczyc tylko w jeden poprawny sposob i musi pasowac, jezeli nie pasuje to znaczy, ze nie uzywasz przy tym myslenia i wpychasz kabel odwrotnie...

    Rozumiem, ze mozna sie nie znac na komputerze ale zeby nie umiec podlaczyc przewodow.
  • #22
    GabEPL
    Level 8  
    Kolobos wrote:
    Przeciez ten kabel mozna podlaczyc tylko w jeden poprawny sposob i musi pasowac, jezeli nie pasuje to znaczy, ze nie uzywasz przy tym myslenia i wpychasz kabel odwrotnie...

    Rozumiem, ze mozna sie nie znac na komputerze ale zeby nie umiec podlaczyc przewodow.


    Przepraszam, jestem idiotą, nie zauważyłem że można kabel po lewej stronie wcisnąć :P Podłączyłem kabel i wszedł idealnie ;) Teraz idę zobaczyć czy będzie działał :)