Witam otóż mam poważny problem, zamówiłem ostatnio komputer z morele, bios działa itp, ale gdy zacząłem instalować Windows 7 z płyty to nie było myszki ani klawiatury podczas instalacji, w biosie myszka i klawiatura normalnie działa.
Płyta główna: ASRock H110M-DGS, H110
Procesor: Intel i5 6500
Użyj klawiatury i myszki na PS2, na USB ruszy dopiero po instalacji sterowników do chipsetu. Taki urok tego układu. Pod BIOSem chodzi, bo jest obsługiwane przez niego, po starcie instalatora kontrola przechodzi pod system... ale jej na etapie instalacji jeszcze nie ma.
Czasem jest w Setupie opcja obsługi USB w czasie instalacji Windows 7, niestety nie zawsze działa.
PS2 zawsze działa.
Użyj klawiatury i myszki na PS2, na USB ruszy dopiero po instalacji sterowników do chipsetu. Taki urok tego układu. Pod BIOSem chodzi, bo jest obsługiwane przez niego, po starcie instalatora kontrola przechodzi pod system... ale jej na etapie instalacji jeszcze nie ma.
Czasem jest w Setupie opcja obsługi USB w czasie instalacji Windows 7, niestety nie zawsze działa.
PS2 zawsze działa.
Właśnie w biosie nie mogłem znaleźć opcji do tych zmian usb Windows 7, dzięki za odpowiedź w sprawie tej myszki, tylko teraz kłopot skąd taką wezmę, ale raczej gdzieś taką mam, odpiszę potem czy będzie działać
Dodano po 33 [minuty]:
conan02 wrote:
PS2 zawsze działa.
Dobra, myszka i klawiatura działa, lecz przy instalacji nie wykrywa mi dysku, pisze: Nie znaleziono dysków. Kliknij przycisk Załaduj sterownik, itd... Pomożecie?
Dostałeś cały zestaw?
Zobacz pod BIOSem, czy dyski są wykrywane (HDD i DVD). Tryb AHCI nie RAID - tutaj często jest pomyłka skutkująca niewykrywaniem dysku w instalatorze.
Następnie wyłącz UEFI - z tym też bywają problemy. BIOS próbuje na siłę zrobić GPT i instalator się gubi.
Dostałeś cały zestaw?
Zobacz pod BIOSem, czy dyski są wykrywane (HDD i DVD). Tryb AHCI nie RAID - tutaj często jest pomyłka skutkująca niewykrywaniem dysku w instalatorze.
Następnie wyłącz UEFI - z tym też bywają problemy. BIOS próbuje na siłę zrobić GPT i instalator się gubi.
No to jasne. Jak nie masz plomby (raczej nie będzie) to otwórz obudowę i sprawdź podłączenia kabli SATA i zasilania do dysku.
Mogło się coś wypiąć w czasie transportu, kurierzy się nie cackają z przesyłkami.
W najgorszym przypadku może być uszkodzony dysk. Wtedy tylko reklamacja.
No to jasne. Jak nie masz plomby (raczej nie będzie) to otwórz obudowę i sprawdź podłączenia kabli SATA i zasilania do dysku.
Mogło się coś wypiąć w czasie transportu, kurierzy się nie cackają z przesyłkami.
Za chwilę sprawdzę, odpiszę za chwilę
Dodano po 25 [minuty]:
conan02 wrote:
Nie znam się na tym ale dysk był w ogóle nie przykręcony, leżał luźno, kabel niby był podłączony, poruszałem trochę nim i docisnąłem lecz dalej nie wykrywa bios :/
No to reklamacja, jak dysk się obijał po obudowie to będzie ładnie.
Dysk ma 2 kable: taśmę SATA (wąską) i zasilanie (szerokie).
Zobacz, czy oba są wpięte i podłączone z drugiej strony - do płyty głównej i zasilacza.
Zestaw był składany na Morelach?
Ja zawsze zamawiam w częściach i składam u siebie. Jeśli zrobili taką "sztukę" to reklamować, bo nawet jeśli dysk ruszy to nie ma gwarancji, że nie wysiądzie po kilku tygodniach.
No to reklamacja, jak dysk się obijał po obudowie to będzie ładnie.
Dysk ma 2 kable: taśmę SATA (wąską) i zasilanie (szerokie).
Zobacz, czy oba są wpięte i podłączone z drugiej strony - do płyty głównej i zasilacza.
Zestaw był składany na Morelach?
Ja zawsze zamawiam w częściach i składam u siebie. Jeśli zrobili taką "sztukę" to reklamować, bo nawet jeśli dysk ruszy to nie ma gwarancji, że nie wysiądzie po kilku tygodniach.
Tak zestaw był składany na morelach, już komputer ten niedawno oddawałem na gwarancje bo nie było obrazu na monitorze, wymienili płytę główną i działa ekran, teraz tylko problem mam z tym dyskiem, z tego co widziałem to z tyłu była tylko taka mała wtyczka podpięta.
#EDIT - była wtyczka ta większa, nie ta mniejsza, tej mniejszej w ogóle nie była chyba podpięta. Napisałem do morele ciekawe co znowu odpiszą, jak zaglądałem do komputera to było coś ułamane koło dysku, ale to raczej coś od obudowy i nie ma związku z tym.
Tasma sata powinna byc podlaczona do plyty, jezeli faktycznie jej nie ma to idz jutro do sklepu i kup albo poczekaj do poniedzialu i idz do netpunktu morele z tym komputerem.
Zapytaj dlaczego nie ma tasmy i dlaczego dysk nie zostal podlaczony.
Naped dvd zapewne masz tez pod sata, wiec mozesz odlaczyc tasme od niego i podlaczyc do dysku. Tylko wtedy bedziesz musial zainstalowac W7 z pendrive'a.
Tasma sata powinna byc podlaczona do plyty, jezeli faktycznie jej nie ma to idz jutro do sklepu i kup albo poczekaj do poniedzialu i idz do netpunktu morele z tym komputerem.
Zapytaj dlaczego nie ma tasmy i dlaczego dysk nie zostal podlaczony.
Naped dvd zapewne masz tez pod sata, wiec mozesz odlaczyc tasme od niego i podlaczyc do dysku. Tylko wtedy bedziesz musial zainstalowac W7 z pendrive'a.
Jak się nazywa ten kabel?, na zdjęciu brakuje mi tego małego kabla z prawej strony.
Dysk twardy mam taki jak na zdjęciu:
Mam taki podłączony tylko do płyty, a do dysku nie bo nie pasuje. Już się pugubiłem. Dysk nie pasuje do płyty głównej? Przecież jest sata 3 na dysku i płycie głównej.
Przeciez ten kabel mozna podlaczyc tylko w jeden poprawny sposob i musi pasowac, jezeli nie pasuje to znaczy, ze nie uzywasz przy tym myslenia i wpychasz kabel odwrotnie...
Rozumiem, ze mozna sie nie znac na komputerze ale zeby nie umiec podlaczyc przewodow.
Przeciez ten kabel mozna podlaczyc tylko w jeden poprawny sposob i musi pasowac, jezeli nie pasuje to znaczy, ze nie uzywasz przy tym myslenia i wpychasz kabel odwrotnie...
Rozumiem, ze mozna sie nie znac na komputerze ale zeby nie umiec podlaczyc przewodow.
Przepraszam, jestem idiotą, nie zauważyłem że można kabel po lewej stronie wcisnąć Podłączyłem kabel i wszedł idealnie Teraz idę zobaczyć czy będzie działał