Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

JAk podpiąć amplituner STR-DE497 do PC i TV

luxy81 09 Wrz 2016 16:45 1167 9
  • #1 09 Wrz 2016 16:45
    luxy81
    Poziom 7  

    JAk podpiąć amplituner STR-DE497 do PC i TV

    Witam Wszystkich forumowiczów i bardzo proszę o udzielenie odpowiedzi ,na bardzo laickie pytanie. Jeśli chodzi o sprzęt audio, jestem kompletnie zielony. Moim dotychczas najbardziej zaawansowanym sprzętem, były jakieś głośniczki creative. A tu nagle wpadł Mi w ręce powyższy zestaw audio z 5 głośnikami... Jakież było Moje zaskoczenie, gdy spojrzałem na tylny panel tej piekielnej machiny, a moim oczom ukazały się dziesiątki identycznie wyglądających gniazd :/ Proszę Was o odrobinkę dobrej woli i pomoc kompletnie zielonemu ludkowi, za co z góry dziękuję.

    0 9
  • Pomocny post
    #2 09 Wrz 2016 17:33
    Karaczan
    Poziom 39  

    Zależy jak chcesz podłączyć ;)
    Optycznie, cyfrowo, wielokanałowo analogowo?
    Generalnie do złączy z napisem IN ;)

    TV prawdopodobnie optycznie, bo na ogół tylko takie wyjścia TV dziś posiadają.
    Czyli np pod Video2 IN podpinamy światłowód.

    Komputer to już można podłączyć na kilka sposobów.
    Cyfrowo - DVD In COAXIAL
    Analogowo STEREO - Praktycznie każde ze złączy Audio IN
    Analogowo 5.1 - Multi CH IN

    Możliwe że po podłączeniu trzeba będzie w menu wzmacniacza odpowiednio przypisać wejścia, by np włączając DVD wiedział że ma użyć wejscia COAXIAL a nie analogowego. To samo z Video2.

    1
  • #3 09 Wrz 2016 17:43
    luxy81
    Poziom 7  

    Mój komputer posiada zintegrowaną kartę dźwiękową.. Nie wiem, czy ma wejście optyczne. Myślałem, aby zrobić to za pomocą kabla czincza jack.. Zastanawiam si eteż, czy muszę zwracać na coś uwagę przy doborze tegoż kabla. Mam na myśli odbiór sygnału 5.1 :)

    0
  • #5 11 Wrz 2016 15:00
    luxy81
    Poziom 7  

    Dzięki za pomoc, podłączyłem przez czincze i wszystko działa.

    0
  • #6 12 Wrz 2016 05:12
    luxy81
    Poziom 7  

    Żałuję, że muszę odgrzewać, ale nie umiem poradzić sobie z niedziałającymi tylnymi głośnikami. Podłączyłem je przez czincze do czarnego złącza w PC. Podczas testu wszystko działa, natomiast gdy włączam muzykę, czy też film. Głośniki są całkowicie martwe.

    0
  • #7 12 Wrz 2016 05:55
    Karaczan
    Poziom 39  

    Widocznie muzyka i filmy są w stereo, lub masz coś namieszane w ustawieniach codecow lub karty muzycznej.

    Z sygnału stereo ten wzmacniacz może "zmyślić" dźwięk wielokanałowy.
    Pobaw się przyciskami A.F.D, Movie, Music.

    Nie wiem tylko czy w każdej konfiguracji wejść.
    Np mój Pioneer w trybie Analog 5.1 tego nie obsługuje, ale jak ustawię źródło np na DVD, które używa częściowo tych samych wejść (Front L R) już tak ;)

    0
  • #8 12 Wrz 2016 13:04
    luxy81
    Poziom 7  

    Głośniki frontalne podłączyłem pod zielone złącze, natomiast drugi komplet czincz pod złącze czarne.testowałem chyba wszystkie złącza jakie są dostępne oczywiście zmieniając na odpowiednie wyjścia przyciskiem i ni cholery nie działa :/ W karcie dźwiękowej ustawiona kwadrofonia..

    0
  • Pomocny post
    #9 12 Wrz 2016 13:57
    Karaczan
    Poziom 39  

    Ale w teście działa, więc podłączenie jest poprawne.
    Winą jest film i muzyka w STEREO. Wzmacniacz zachowuje się poprawnie.
    Dostaje sygnał stereo to taki wysyła do głośników.
    Chyba że go zmusisz do "zmyślenia" sobie surroundu o czym pisałem post wcześniej.

    Jak to zrobić powinna ci wyjaśnić instrukcja, ja tego wzmacniacza nie mam ;)
    Może być też tak jak opisałem ze swoim Pioneerem.

    Podłącz wyjście przednich głośników z komputera pod złącze CD. Przełącz źródło we wzmacniaczu na CD i wtedy może kombinuj z A.F.D, Movie, Music, by włączyć virtual surround jakoś.

    Innym sposobem może być wymuszenie na karcie muzycznej by z sygnału stereo tworzyła 5.1.
    I nie odpowiada za to funkcja Windowsa odpowiedzialna za ustawienie głośników ;)
    Grzeb w panelu ustawień sterownika karty dźwiękowej...
    Przy okazji podaj co to za karta, pomijając to że pewnie wbudowana. Konkretny model...

    0
  • #10 18 Wrz 2016 13:24
    luxy81
    Poziom 7  

    Dzięki wielkie za pomoc.. Okazało Się, że poprzedni właściciel ,źle podłączył głośniki. Centralne pod boczne i odwrotnie, przez co nie mogłem znaleźć odpowiedniego klimatu. Teraz dźwięk stał się czysty i fajnie słychać basy, pozwala też na wirtualne rozbicie sygnału na 5.1. Ale niestety w tej konfiguracji muzyka traci na jakości :) Filmy natomiast ogląda się świetnie.. Dzięki za pomoc.

    0