Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Windows 7 HE 64Bit - Uruchamia się w pętli / błąd 0x00000007B

09 Wrz 2016 18:04 1239 17
  • Poziom 14  
    Witajcie.

    System operacyjny zaczął uruchamiać się w pętli bez wyraźnego powodu. Nie wiem co mogę z tym zrobić więcej, wszystko co było do tej pory zrobione piszę niżej.

    1. Sprawdziłem temperatury CPU w granicach 65 w stresie, GPU około 70, w budzie około 40C. 2h memtestu nie wykazują błędów. Dysk bez badów.

    2. Nie mam jak zmierzyć napięcia na zasilaczu, ale sprawdziłem na kilku rożnych, w tym nowy OCZ 450W, zatem zasilacz wykluczyłem.

    3. System zawiera 2 partycje. Podpiąłem je jako 2nd, i przeskanowałem GData oraz Malwarebytes - czysto.

    4. Chkdsk puszczony dwa razy, za pierwszym znalazł jakieś błędy, kolejny etap od 1 - 5 czysto.

    5. Narzędzie do naprawy OS z MS mieli i mieli, trwa próba naprawienia problemu i nic. Chociaż twierdzi, że po reboocie powinno działać.

    Macie jakieś pomysły?

    Aha, tryb awaryjny jak i wszystkie inne wysypują się podczas ładowania.

    Zatrzymuje się na Classpnp.sys

  • Poziom 39  
    Komunikat o błędzie „Stop 0x0000007B” może się pojawić, jeżeli komputer jest zarażony wirusem sektora rozruchowego. Jeśli problem występuje sporadycznie i można uruchomić system Windows, należy sprawdzić, czy na komputerze nie ma wirusów. Jeżeli zostanie znaleziony wirus, należy sprawdzić, czy wirusa nie ma także na dyskietkach, zanim zostaną użyte.

    https://support.microsoft.com/pl-pl/kb/2673509
  • Poziom 14  
    Witaj.

    Jak wspomniałem wcześniej skanowanie Malwarebytes i GData nic nie znalazło. Czy miałeś na myśli inna apkę?
  • Poziom 22  
    Przeczytaj to. Podaj SMART dysku. Możesz z poziomu WinRE użyć komendy sfc /scannow? Co do classpnp.sys, to ile czekasz, zanim się "załaduje"?
  • Poziom 14  
    Komendę sfc wykonałem z nosnika bootowalnego Win 7 niestety bez skutku, choć była informacja, że nie znalazło naruszeń integralności.

    Co masz na myśli "załaduje"? Listowanie zatrzymuje się na tym punkcie, i po sekundzie jest restart.

    Skopiowałem HDD na inny nowy WD Black, 1TB, aby mieć pewność, że to nie dysk. Niestety bez zmian.
  • Poziom 22  
    Jak skopiowałeś? Klonowanie? Podaj SMART dysku... Mi to zaczyna wyglądać na sterownik. Podaj konfigurację sprzętu.
  • Moderator na urlopie...
    Była jakaś zmiana sprzętowa? Próbowałeś uruchomić komputer w minimalnej konfiguracji (podpięte tylko elementy które umożliwiają rozruch? Zatrzymaj rozruch na ekranie POST (klawiszem "Pause/break") i wrzuć zrzut.
    Ustawienia BIOS są domyślne, komputer nie był podkręcany?
    Podłącz dysk do innej jednostki lub uruchom komputer z użyciem systemu LiveCD i dodaj w poście spakowany załącznik z plikami zrzutu (folder Minidump z głównego folderu Windows).
  • Poziom 14  
    Tak, dysk został skopiowany przez klonowanie.

    Podaję dane SMART.

    Mi to zaczyna wyglądać na sterownik. Podaj konfigurację sprzętu.
    Odp: Podczas naprawy Windows wyrzucił taki komunikat, że problem z uruchomieniem OS jest z powodu nowego sterownika lub ostatnio zainstalowanej aktualizacji. Problem z tym, że podczas pracy w środowisku awaryjnym, wskazuje, że nie ma punktów odzyskiwania. Tryb awaryjny nie wstaje i nie mam jak tego zweryfikować. Mam jedynie dostęp do plików na partycjach.

    Próbowałeś uruchomić komputer w minimalnej konfiguracji
    Odp: Tak. Próbowałem już na różne sposoby. Zmieniłem mychę, klawiaturę, kości ramu, dysk, zasilacz, dvd. Oczywiście po zmianie dysku na inny, ale z tym samym obrazem OS ten sam błąd.

    Ustawienia BIOS są domyślne, komputer nie był podkręcany?
    Odp: Komputer nie był podkręcany a na BIOS było hasło, więc user tam nie grzebał. Reset do standardowych ustawień BIOS nic nie dał. Dysk jest na IDE nie AHCI.

    Edit:
    Wkradł się błąd, dane były skopiowane na Samsunga a nie WD 1TB. Wszystkie rzuty za chwilę Wam ... wrzucę.

    Edit2:
    Folder z minidump jest pusty.
  • Moderator na urlopie...
    Czy na dysku są ważne dane? Co stoi na przeszkodzie aby zainstalować system z nośnika instalacyjnego lub płyt recovery?
    W S.M.A.R.T widać błędy komunikacji - parametr C7. Sprawdź S.M.A.R.T ponownie pod kątem tego czy wartość rośnie.
    Na ekranie POST nic ciekawego nie widać.
    Dysk był klonowany na tym samym komputerze? (tzn. czy system który był klonowany ma załadowane te same sterowniki?).

    Tak jak piszesz, wygląda to na problem ze sterownikami.
    Uruchom instalator Windows z bootowalnego nośnika i wejdź do wiersza poleceń.
    Uruchom narzędzie diskpart i wykonaj w nim:
    bootrec /fixmbr
    bootrec /fixboot
    bootrec /rebuildbcd
  • Poziom 14  
    Witaj.

    Czy na dysku są ważne dane?
    Odp: Na dysku jest wszystko od aplikacji do USG, po bazę danych, i apkę, która to obsługuje. Oczywiście na dzień dobry wykonałem klon i dodatkowo kopię danych.

    Co stoi na przeszkodzie aby zainstalować system z nośnika instalacyjnego lub płyt recovery?
    Odp: Niestety wiąże się to z przeniesieniem danych z apki + sqla. Niestety wygląda na to, że nie mam wyjścia.

    Czy mając dostęp do plików i partycji, mogę jakoś wyciągnąć konfigurację kart sieciowych i klucza licencyjnego Win?

    W S.M.A.R.T widać błędy komunikacji - parametr C7. Sprawdź S.M.A.R.T ponownie pod kątem tego czy wartość rośnie.
    Odp: To mi umknęło. Rozumiem, że konieczna jest wymiana kabli, czy coś dalej - kontroler na płycie pada?

    Dysk był klonowany na tym samym komputerze?
    Odp: Tak był klonowany na tej samej maszynie.

    Uruchom narzędzie diskpart i wykonaj w nim.
    Odp: Wykonałem wcześniej. Bez zmian.

    Czy mając dostęp do partycji i plików, mogę w jakiś sposób wylistować niezbędne sterowniki do bootu? Widać ładuje coś, co powoduje wysypywanie się. Uruchomiłem tryb awaryjny z rejestracją, ale nic ciekawego tam nie znalazłem.
  • Moderator na urlopie...
    secspec napisał:
    Rozumiem, że konieczna jest wymiana kabli, czy coś dalej - kontroler na płycie pada?

    Na początek sprawdź czy wartość rośnie, jeśli nie to wszystko jest OK, jeśli tak to sprawdź podłączenie przewodu sygnałowego dysku przy samym dysku i przy płycie głównej.

    Listing sterowników jest możliwy z linii komend pleceniami driverquery oraz driverquery /v.
    Co do reszty musiałbym poszukać. Może ktoś jeszcze się wypowie.
  • Admin grupy komputery
    Przeszukaj dysk i odszukaj pliki dmp lub inne pliki logujące start systemu (patrz po dacie utworzenia).
    Jeśli nie będzie punku zaczepienie, to zostaje:
    secspec napisał:
    Co stoi na przeszkodzie aby zainstalować system z nośnika instalacyjnego lub płyt recovery?
    Odp: Niestety wiąże się to z przeniesieniem danych z apki + sqla. Niestety wygląda na to, że nie mam wyjścia.
  • Poziom 14  
    W jakim mogą być katalogu? Ogólnie na dysku?
  • Poziom 14  
    Faktycznie, rewelacja! Musiałem przeoczyć. Podobnie jak i Ty, to, że nie działa tryb awaryjny, i Windows się nie podnosi. Ale szczegół tam. Zawsze mogę kliknąć na sąsiednim monitorze, a może ruszy! ;-)

    Przeszukałem cały hdd, brak takich plików.
  • Poziom 22  
    Nie zwróciłem uwagi, ale nie tylko o trybie awaryjnym jest tam wspomniane. Jak na razie pomysły mi się skonczyły.
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    https://www.asus.com/Motherboards/M5A78L_LE/

    Wg obrazka BSoD wygląda na niezgodność trybu kontrolera (jak IDE / AHCI / RAID) i odp. sterownika.
    Spróbuj startu w innym trybie kontrolera SATA.
    Jak dalej źle to może jakiś sterownik jest wyłączony (na liście załadowanych leci m.in. amdxata.sys więc to na AHCI wygląda, chyba jeszcze tam 'do pary' jest amdsata.sys)

    Zobacz te pliki (pod WinRE %SystemRoot% = X:\Windows a tu chodzi o (naprawiany) system offline więc trzeba zmienić literę):
    %SystemRoot%\ntbtlog.txt
    %SystemRoot%\System32\Logfiles\Srt\SrtTrail.txt (na jednym z obrazków - Podpis problemu: 07: BadDriver)

    Ponieważ 0x7B -> INACCESSIBLE_BOOT_DEVICE to nie są tworzone zrzuty :)