Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sterownik silnika krokowego TB6600 74HC123 Pytanie

ExtreMme 09 Sep 2016 20:32 1149 3
    ExtreMme
    Level 9  
    Witam. Na wstępie zaznaczam że jestem tutaj nowy i dopiero zaczynam zabawę z elektroniką:)

Chciałbym zbudować sterownik silnika krokowego na podstawie tego schematu:
    reprap.org/mediawiki/images/0/0d/PiBot_TB6600_Stepper_Driver_sch.pdf

Wszystko jest dla mnie jasne aczkolwiek zastanawiam się na czym polega połączenie
    sterownika TB6600 z przerzutnikiem 74HC123.
    Dlaczego sygnał CLK jest do niego podłączony a z niego do Vref.

Ze schematu domyślam się ze na wejściu do Vref jest potencjometr którym regulujemy napięcie wejściowe.
    W datasheet TB podają taki wzór:
    Io(100%)= (1,3*V ref)/0.2267Ohm
    a także informacje ze max Input V ref wynosi 1.95V i możliwość użycia 70% lub 30% na output.
    Nie wiem tez ile V jest na wyjściu pinu 1Q w 74HC123, przez co nie mogę obliczyć Io.
    Szukałem w internecie coś na temat tego 74HC123 ale nic nie znalazłem.
    Prosiłbym w taki prosty sposób żeby ktoś mi to wytłumaczył.
    conan02

Level 30  
    HC123 to jest układ monostabilny, jego zadanie to podniesienie napięcia Vref w czasie ruchu silnika - pobudzany jest sygnałem CLK i utrzymuje przez zadany czas "1" logiczne na wyjściu, co podnosi napięcie Vref i tym samym prąd roboczy uzwojenia silnika. W stanie zatrzymania nie ma potrzeby utrzymywania dużego prądu i przegrzewania uzwojeń, więc stan wyjścia Q1 przechodzi na "0" logiczne i obniża prąd wzbudzenia uzwojenia do wartości podtrzymania ustalonej pozycji silnika krokowego.
    Napięcie na wyjściu Q1 jest 5V dla stanu aktywnego i 0V dla zatrzymania.
    ExtreMme
    Level 9  
    Zadany czas zalezy od dlugosci sygnalu clk podanego na wejsciu 1A czy regulacja odbywa sie za pomoca rezystora i kondensatora r14 i c6 ?
    i jeszcze jedno mnie ciekawi. skoro q1 ma na wyjsciu 5v a vref TB6600 ma max 1.95 na wejsciu to nie uszkodzi sterownika? wiem ze jest tutaj potencjometr ktorym regulujemy ale jesli obliczy sie wszystkie rezystory + ten regulowany to na wejsciu bedzie max 4v. a to i tak duzo skoro jest 1.95 dopuszczalny.
    conan02

Level 30  
    Tak - czas zależy od stałej RC podłączonych elementów, ale liczony jest od opadającego zbocza CLK. W czasie kiedy na CLK są impulsy na Q1 jest utrzymywana jedynka (tzw. retriggering - ponowne wyzwolenie w czasie trwania odliczania czasu).
    Wartości dzielnika trzeba dobrać tak, żeby nie przekroczyć napięcia Vref. max. 3,5V według danych katalogowych. 1,95V to jest napięcie pełnego wysterowania i dalsze jego podnoszenie już nie wpływa na działanie układu.