Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

HUAWEI E156G - System widzi modem, ale nie łączy.

Aseri15 10 Wrz 2016 01:21 1524 16
  • #1 10 Wrz 2016 01:21
    Aseri15
    Poziom 28  

    Witam, mam problem z w/w modemem. Mianowicie, oprogramowanie które posiada ( PlusManager ) zainstalowałem, ale ani drzwiami, ani oknem nie rozpoznawało modemu. Z ciekawości zainstalowałem sobie oprogramowanie z innego ( czyt. działającego ) modemu, a mianowicie Mobile Partner. Ten program, o dziwo znajduje modem, rozpoznaje jego model, numery seryjne, imei i tak dalej, ale karty SIM jakby brak ( nie ma zasięgu ). Karta sprawna, w telefonie full zasięg, więc to możemy wykluczyć.

    Co ciekawe, próbowałem mu wgrać " dashboard ", ale w momencie szukania urządzenia, wyskakuje taki komunikat.

    HUAWEI E156G - System widzi modem, ale nie łączy.

    Ktoś wie jak to rozwiązać ?

    0 16
  • #2 10 Wrz 2016 08:01
    krakarak
    Poziom 39  

    Jaki system operacyjny na komputerze? Czy w Managerze urządzeń modem jest widziany jako E156G czy też jako nieznane urządzenie? Czy gdy włożyłeś E156G do portu USB system wykrył jego obecność, wyświetlił komunikat o nowym urządzeniu, poprawnie jej zidentyfikował i zainstalował sterowniki dla niego? Możesz wypróbować te sterowniki (jeśli masz taki system operacyjny): Link. Gdy instalujesz sterowniki dla tego modelu dobrze mieć aktywne połączenie internetowe.
    Nie mieszaj z dashboardem skoro nie wiesz, który do którego modelu pasuje, uwalisz modem!

    1
  • #3 10 Wrz 2016 08:28
    matek451
    Specjalista Sieci, Internet

    Zdajesz sobie sprawę, że ten modem to wiekowy szmelc? Nie działa z UMTS900 na 3G. Jeśli w telefonie korzystasz z zasięgu 3G operatora właśnie na UMTS900 to na tym się z siecią nie połączysz. Działa jedynie na UMTS2100 i z marnymi prędkościami. Aby korzystać na nim z 3G operatora musisz btć w zasięgu jego BTS-a UMTS2100.

    0
  • #4 10 Wrz 2016 10:48
    Aseri15
    Poziom 28  

    krakarak napisał:
    Jaki system operacyjny na komputerze?


    Windows 7

    matek451 napisał:
    Czy w Managerze urządzeń modem jest widziany jako E156G czy też jako nieznane urządzenie?


    Kompletnie nic. Tak jakby go nie było. Tylko program go rozpoznaje poprawnie i co ciekawe linux też. Ale linux też nie łączy.

    matek451 napisał:
    Czy gdy włożyłeś E156G do portu USB system wykrył jego obecność, wyświetlił komunikat o nowym urządzeniu, poprawnie jej zidentyfikował i zainstalował sterowniki dla niego?


    Tak. Modem był na początku widziany jako napęd CD, do instalacji oprogramowania. Podczas instalacji, system doinstalował odpowiednie sterowniki.
    krakarak napisał:
    Możesz wypróbować te sterowniki (jeśli masz taki system operacyjny): Link . Gdy instalujesz sterowniki dla tego modelu dobrze mieć aktywne połączenie internetowe.


    Spróbuję, w tle działa WiFi, więc nie ma problemu.
    krakarak napisał:
    Nie mieszaj z dashboardem skoro nie wiesz, który do którego modelu pasuje, uwalisz modem!


    Szukałem specjalnie do niego i podobno u kogoś działało wszystko właśnie po zmianie dashboard'a. U mnie jednak wywala powyższy błąd.

    matek451 napisał:
    Zdajesz sobie sprawę, że ten modem to wiekowy szmelc?


    Tak, jednak modem nie jest mój, przyjechał do mnie tylko po to, abym spróbował go uruchomić. Na moim osobistym modemie karta działa bez problemu.

    Dodano po 4 [minuty]:

    Dodam jeszcze, że karta w tym modemie też działa, gdyż podczas podłączania pyta o PIN.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Aseri15 napisał:
    matek451 napisał:
    Czy w Managerze urządzeń modem jest widziany jako E156G czy też jako nieznane urządzenie?



    Kompletnie nic. Tak jakby go nie było. Tylko program go rozpoznaje poprawnie i co ciekawe linux też. Ale linux też nie łączy.


    Po instalacji sterowników które podałeś, modem poprawnie pojawił się w menedżerze urządzeń, jednak nadal nie widzi sieci i nie można się połączyć.

    Dodano po 2 [minuty]:

    matek451 napisał:
    Aby korzystać na nim z 3G operatora musisz btć w zasięgu jego BTS-a UMTS2100.


    Jestem w takim zasięgu aktualnie. A zasięgu brak.

    0
  • #5 10 Wrz 2016 12:32
    matek451
    Specjalista Sieci, Internet

    Przeczytałeś co ci napisałem i zrozumiałeś? raczej nie,. Na jakiej podstawie sądzisz, że twój telefon czy drugi modem korzystają z sieci UMTS2100 na 3G twojego operatora a nie z UMTS900. Wymuszałeś to pasmo, robiłeś jakieś testy, masz potwierdzenie że to UMTS2100. Wiesz , z którym BTS-em operatora się łączysz i gdzie on się znajduje?

    0
  • #6 10 Wrz 2016 12:43
    krakarak
    Poziom 39  

    Matek451, autor coś myli pojęcia, nie podał też do jakiej sieci chce się zalogować...
    Ok, zakładamy, że zainstalowałeś sterowniki do modemu.
    W programie, który używasz do łączenia się z internetem, np. Plus Manager, Mobile Partner, musisz skonfigurować połączenie internetowe dla sieci, z którą się łączysz.
    Np. masz kartę SIM z Orange to konfigurujesz nowe połączenie dla parametrów sieci Orange - wybierany numer, użytkownik, hasło, APN. Co należy wpisać dla Twego operatora karty SIM dowiesz się czytając samodzielnie na stronie www operatora, temat "Internet mobilny konfiguracja połączenia" czy coś w tym guście.
    I wtedy na 100% zalogujesz się do żądanej sieci. Ale szału nie oczekuj...

    0
  • #7 10 Wrz 2016 12:49
    matek451
    Specjalista Sieci, Internet

    Ale ten modem nie widzi sieci operatora. Jeśli operator w tym miejscu zapewnia zasięg 3G w oparciu o UMTS900 to jej nigdy nie zobaczy bo radio E156G na UMTS900 nie działa.

    0
  • #8 11 Wrz 2016 00:34
    Aseri15
    Poziom 28  

    matek451 napisał:
    Przeczytałeś co ci napisałem i zrozumiałeś? raczej nie,.


    Mylisz się. Zrozumiałem i sprawdziłem najbliższy BTS, z którym łączy się telefon. BTS 2100, z którym tak samo jak telefon łączy się pewnie drugi modem i to działa. Szału nie oczekuję, bo to nie moje, ja jestem tylko od tego, aby to uruchomić.

    krakarak napisał:
    musisz skonfigurować połączenie internetowe dla sieci, z


    Nie rób ze mnie kogoś, kim nie jestem. Skonfigurowałem połączenie, ale zrozum, że modem o którym rozmawiamy, z konfiguracją, czy bez - nie znajduje sieci. Kartę rozpoznaje, bo pyta o PIN, ale sieci brak.

    krakarak napisał:
    ie podał też do jakiej sieci chce się zalogować...


    PLUS

    matek451 napisał:
    masz potwierdzenie że to UMTS2100. Wiesz , z którym BTS-em operatora się łączysz i gdzie on się znajduje?


    Proszę bradzo:

    HUAWEI E156G - System widzi modem, ale nie łączy.

    BTS oddalony ode mnie około 1,5-2 KM. Za chwilę spróbuję jeszcze wymusić taką częstotliwość w telefonie.

    Dodano po 5 [minuty]:

    Telefon normalnie loguje się do sieci 3G, a że w pobliżu nie ma innego BTS'a na tej częstotliwości w tej sieci, to jest pewność, że z tym się właśnie łączy. Na telefonie internet działa prawidłowo. Widzę, że szału nie ma, ale da się przeglądać strony. Zasięg to mniej więcej 3-4 kreski. Testowany telefon to Samsung Galaxy S Plus.

    Z tego co również wyczytałem, mój osobisty modem, również pracuje w sieci 3G 2100. I na tym modemie wszystko działa. Więc co Waszym zdaniem robię źle ?

    0
  • #9 11 Wrz 2016 08:45
    matek451
    Specjalista Sieci, Internet

    Nic nie sprawdziłeś, pokazales tylko screena z BTSearch. A gdzie tu dowód że modem/telefon łączy się akurat z BTS-em UMTS2100 Plusa a nie z działającym w tym samym miejscu UMTS900Aero2? Skąd wiesz, ze loguje się do BTS-a w Pieszycach a nie do innego w Dzierżoniowie czy Bielawie, wymusiłeś w jakiś sposób połączenie z tym konkretnym? Na telefonie nie ma możliwości wyboru pasma UMTS czy BTS-a, telefon podobnie jak modem przy słabym poziomie sygnału UMTS2100 schodzi do UMTS900, na którym zasięg jest dużo większy, za to odpowiada konfiguracja sieci operatora na danym BTS-ie. Jeśli do BTS-a są 2 km to wewnątrz domu sygnał na UMTS2100 może być za słaby i przełączy cię na UMTS900. Zasięg w kreskach nic nie mówi, na telefony są aplikacje pokazujące parametry sygnału oraz ID BTS-a, np. Network Cell Info i to screen z niego pokaże z jakim BTS-em się łaczysz i jakie są parametry sygnału, nie rozstrzygnie jednak czy to UTS2100 Plusa czy UMTS900 Aero2. Nie napisałeś nic na temat swojego modemu jaki to model ? Oczywiście ze można wszystko sprawdzić na tym E156G ale wymaga to wiedzy i zastosowania odpowiedniego narzędzia. Czyli Top Net Info. Program ten na modemach 3G Huawei pozwala wymusić konkretne pasmo UMTS a więc zarówno UMTS900 jak i UMTS2100, pokazuje parametry sygnału oraz CID BTS-a do którego loguje się modem. Po jego pobraniu i instalacji na komputerze wyłączasz Manager połączeń z Plusa i Mobile Partnera . W TNI ustawiasz U2100 i łączysz się za pomocą TNI. Jeśli modem jest sprawny a sygnał dostateczny to połączy się z UMTS2100 i pokaże CID BTS-a oraz RSSI sygnału. Po wymuszeniu U900 pokaże się komunikat że częstotliwość jest nie obsługiwana. Jeśli masz swojego Huawei to na nim możesz zrobić to samo dla UMTS2100 i UMTS900 dla porównania. Jaki to modem? Jeśli ten E156G nie połączy się z siecią to trafi na śmietnik, gdzie jego miejsce jest od dawna. Modem nie obsługujący UMTS900 jest przydatny tylko przy niewielkich odległościach od BTS-a UMTS2100. W Plusie poza dużymi miastami zasięg 3G jest realizowany przez sieć UMTS900 Aero2. Podobnie jest u innych operatorów co czyni go właściwie nieprzydatnym. Na UMTS2100 zasięg wewnątrz domu jest niewielki, operatorzy ustawiają go na BTS-ach tak aby pokrył bezpośrednie jego otoczenie, jeśli w tej samej lokalizacji jest UMTS900 to on odpowiada za dalsze rejony. Dostałeś komplet informacji i dokładne wskazówki więc się do nich zastosuj i będziesz miał jasność sytuacji.

    0
  • #10 11 Wrz 2016 09:40
    krakarak
    Poziom 39  

    Aseri15 napisał:
    ...Mylisz się. Zrozumiałem i sprawdziłem najbliższy BTS, z którym łączy się telefon. BTS 2100, z którym tak samo jak telefon łączy się pewnie drugi modem i to działa.
    krakarak napisał:
    musisz skonfigurować połączenie internetowe dla sieci, z


    Nie rób ze mnie kogoś, kim nie jestem. Skonfigurowałem połączenie, ale zrozum, że modem o którym rozmawiamy, z konfiguracją, czy bez - nie znajduje sieci. Kartę rozpoznaje, bo pyta o PIN, ale sieci brak.

    Telefon normalnie loguje się do sieci 3G, a że w pobliżu nie ma innego BTS'a na tej częstotliwości w tej sieci, to jest pewność, że z tym się właśnie łączy. Na telefonie internet działa prawidłowo. Widzę, że szału nie ma, ale da się przeglądać strony. Zasięg to mniej więcej 3-4 kreski. Testowany telefon to Samsung Galaxy S Plus.

    Z tego co również wyczytałem, mój osobisty modem, również pracuje w sieci 3G 2100. I na tym modemie wszystko działa. Więc co Waszym zdaniem robię źle ?

    Źle robisz nie czytając i nie rozumiejąc co się do ciebie pisze.
    Co ma do rzeczy działanie twego telefonu lub innego modemu do tego modemu, który usiłujesz zmusić do pracy w paśmie, które on nie obsługuje?! NIC! Zrozum to wreszcie!
    Tak jak posiadanie samochodu, który jeździ na gaz i próby zmuszenie diesla, aby też to robił.
    A skoro sam doskonale potrafisz i skonfigurować dostęp do internetu dla swego operatora oraz lepiej jak matek451 znasz technologię sieci GSM to życzę powodzenia w dalszej, samodzielnej pracy.

    0
  • #11 11 Wrz 2016 12:04
    Aseri15
    Poziom 28  

    krakarak napisał:
    A skoro sam doskonale potrafisz i skonfigurować dostęp do internetu dla swego operatora oraz lepiej jak matek451 znasz technologię sieci GSM to życzę powodzenia w dalszej, samodzielnej pracy.


    Nie twierdzę, że znam lepiej technologię, tylko widzę co robię. Mój modem też nie jest najnowszy a jest to Huawei E160 brandowany przez MEDION'a w którym zmieniłem dashboard na Mobile Pertner'a. I działa jak powinien. W telefonie jest opcja wymuszania pasma UMTS, skoro najbliższy BTS plusa pracuje na tym właśnie paśmie to dlaczego miałby łączyć się z pasmem 900 lub innym, który jest położony dalej ?

    Nie podważam Waszych postów, tylko logicznie myślę. Logicznie, telefon ( modem pewnie też ) łapie sygnał, który jest najlepszy, a najlepszy jest ten najbliższy.

    Dla testu wezmę laptopa i podjadę sobie z opisywanym modemem do miasta obok, albo pod samego BTS'a. Jeżeli tym razem nie znajdzie sieci, to będzie w końcu pewność, że modem jest uwalony ? Technologię jego wykonania zostawmy w spokoju, bo jak już pisałem, mam go tylko uruchomić.

    0
  • #12 11 Wrz 2016 12:41
    matek451
    Specjalista Sieci, Internet

    Dostałeś wyczerpująca informację jak prawidłowo sprawdzić z jakim BTS-em łączysz się na 3G. Na telefonie aplikacja Network Cell Info pokaże CID BTS-a ,dodam że na BTSearch BTS UMTS2100 Plusa w Pieszycach jest zweryfikowana( podano zarówno CID jak i Long CID i eNodeB) więc wystarczy tylko porównać. Podobnie jest z BTS-em UMTS900Aero2 w Pieszycach, który zapewnia 3G dla Plusa w tej okolicy, tu też znane są CID i Long CID, porównasz i znowu wszystko jasne. Nie potrzebne są wycieczki pod BTS. I to jest właśnie logiczne myślenie i korzystanie z posiadanej wiedzy. Poczytaj moje posty, lokalizuję BTS-y w różnych sieciach po całej Polsce i myślisz , że jeżdżę pod BTS-y? Wystarczą mi screeny z telefonu i posiadana wiedza. Podałem ci też TopNetInfo http://www.sklepy.ehost.pl/top_netinfo.zip jako źródło do najlepszego zarządzania modemami Huawei na 3G i też nie raczysz z niego skorzystać i przy okazji czegoś się nauczyć. Właśnie Forum jest po to aby poszerzać wiedzę. A co do E160 to ten modem występuje w kilku wersjach. UMTS900 obsługuje wersja E160E i E160X, nie działa na wersjach E160 i E160G. Nie wiem jaką wersję posiadasz ale zainstalowanie Top NetInfo i wymuszenie w nim U900 pokaże czy ten modem posiada UMTS900 i czy łączysz się w nim z 3g Plusa z BTS-em UMTS900Aero2. Tak samo po wymuszeniu U2100 czy łączysz się z BTS-em UMTS2100 Plusa. Na U2100 możesz też sprawdzić E156. Ale jak wolisz zrobić to łopatologicznie a nie logicznie to rób wycieczkę , pogoda ładna. A technologia i pasma UMTS jakie obsługuje E156 jest kluczowa, co z tego jak w Plusie zadziała ci jak będziesz pod BTS-em UMTS2100 tego operatora? Jak oddalisz się od niego i sygnał spadnie to przełaczy cię na UMTS900 aero2, którego ten modem nie obsługuje. Jego właściciel musiałby stale przebywać w zasięgu UMTS2100 Plusa, który jest tylko w miastach i działa w pobliżu BTS-a. Dla twojej informacji, w Pieszycach w tej samej lokalizacji jest BTS UMTS2100 Plusa i UMTS900Aero2. Pasmo UMTS900 działa w 3G i to nie to samo co GSM900 dla 2G. Klienci Plusa będący w pobliżu BTS-a w Pieszycach łączą się z UMTS2100 Plusa, ci w dalszych lokalizacjach z UMTS900Aero2. Nie napisałeś gdzie próbujesz skorzystać z 3G Plusa ani gdzie z niego chce korzystać jego właściciel.

    0
  • #13 11 Wrz 2016 14:39
    Aseri15
    Poziom 28  

    Ok, przyjąłem do wiadomości. Tak więc konkrety:

    HUAWEI E156G - System widzi modem, ale nie łączy.

    Na obu modemach ten sam błąd. Konfiguracja w programie ustawiona tak samo jak w Mobile Partner, który łączy bez problemu.

    Jakieś wskazówki ?

    Udało się i jest potwierdzenie z którym BTSem się łączy...

    HUAWEI E156G - System widzi modem, ale nie łączy. HUAWEI E156G - System widzi modem, ale nie łączy.

    Mój modem:

    HUAWEI E156G - System widzi modem, ale nie łączy.

    E156G:

    HUAWEI E156G - System widzi modem, ale nie łączy.

    Nadal jestem dla Was oporny ? :D

    0
  • Pomocny post
    #14 11 Wrz 2016 15:33
    matek451
    Specjalista Sieci, Internet

    No i o to chodziło, TNI zadziałał ci z E160. Pokazał ci kiepskie parametry sygnału UMTS2100 ( niskie CSQ, RSSI -97dBm). Do tego CID BTS-a UMTS2100 z Pieszyc. Z twoich wcześniejszych wpisów tutaj nic nie wynikało, brakowało konkretów. Z E156 pokazałeś screen , w którym nie działa z TNI( pewnie był uruchomiony równocześnie Mobile Partner). Próbowałeś na tych samych ustawieniach co dla E160 z tym E156? Jeśli tak i modem nie pokazuje zasięgu to czekają go elektrośmieci, Miał prawo się popsuć bo ma kupę lat. Chyba że jego radio ma mniejszą czułość i przy 25% sygnału nie wykrywa sieci. wystaw go na zewnątrz i sprawdź. Jakie masz prędkości na UMTS2100 Plusa i E160? próbowałeś z UMTS900 Aero2? Korzystasz na stałe z tego E160 w Plusie?

    0
  • #15 11 Wrz 2016 19:27
    Aseri15
    Poziom 28  

    matek451 napisał:
    Korzystasz na stałe z tego E160 w Plusie?


    Nie. Z tego modemu korzystałem kiedyś, aktualnie mam połączenie kablowe, a modem zwyczajnie leży ( w razie gdyby był potrzebny ). Teraz się przydał do testów.

    matek451 napisał:
    Jakie masz prędkości na UMTS2100 Plusa i E160?


    HUAWEI E156G - System widzi modem, ale nie łączy.

    Słabiutko, ale działa. Strony można przeglądać.

    matek451 napisał:
    Próbowałeś na tych samych ustawieniach co dla E160 z tym E156?


    Tak.

    matek451 napisał:
    eśli tak i modem nie pokazuje zasięgu to czekają go elektrośmieci, Miał prawo się popsuć bo ma kupę lat.


    Tak myślałem. Ale wolałem się upewnić.

    Dodano po 2 [minuty]:

    matek451 napisał:
    próbowałeś z UMTS900 Aero2?


    Nie, bo chyba i tak wszystko jest jasne. E156G do wyrzucenia, a tylko o niego mi chodziło.

    Dodano po 3 [godziny] 24 [minuty]:

    matek451 napisał:
    Chyba że jego radio ma mniejszą czułość i przy 25% sygnału nie wykrywa sieci. wystaw go na zewnątrz i sprawdź.


    Wyszedłem z laptopem na dwór przed dom, chwilę się pokręciłem, ale zasięgu nie znalazł.

    Dodano po 10 [minuty]:

    Z ciekawości go sobie otworzyłem i chyba znalazłem powód braku sieci, zobaczcie:

    HUAWEI E156G - System widzi modem, ale nie łączy. HUAWEI E156G - System widzi modem, ale nie łączy.

    Jak myślicie ? Czy to może być powodem ? Czy wylutowanie całkiem tego gniazda, może pomóc ?

    0
  • Pomocny post
    #16 11 Wrz 2016 20:28
    krakarak
    Poziom 39  

    Gniazdo możesz wylutować bez ujemnego wpływu na działanie modemu. Lecz musisz to zrobić starannie, aby przy okazji nie wydmuchać innych elementów oraz nie porobić zwarć.

    0
  • #17 11 Wrz 2016 21:02
    Aseri15
    Poziom 28  

    krakarak napisał:
    Gniazdo możesz wylutować bez ujemnego wpływu na działanie modemu. Lecz musisz to zrobić starannie, aby przy okazji nie wydmuchać innych elementów oraz nie porobić zwarć.


    Usunąłem uszkodzone gniazdo, jednak nie wywołało to żadnej poprawy. Prawdopodobnie uszkodzenie tego gniazda uszkodziło coś jeszcze, ale myślę, że szkoda czasu na próbę ratowania.

    Dzięki panowie za wskazówki i następnym razem, życzę spokojniejszego podejścia :D Miłego wieczoru.

    0