hermes-80 napisał:
Schemat D i X pokazuje że masz na wszystkich routerach NAT pozakładany i to może dusić poszczególne segmenty sieci.
Raczej nie mam NAT bo ja sobie sam konfigurowałem Czyli od ustawień fabrycznych tylko ustawione : nadane IP Address, Default Gateway, Dhcp wyłączone, Ustawienia wifi, zabezpieczenie i to wszystko.Na jednym tylko dodatkowo Enable WDS Bridging (r2) z r1. i działało do tej pory.
A kombinuje dlatego że dochodzi jeden router w firmie i ktoś powiedziałmi że nie łączy się tak szeregowo, tylko każdy powinien miec osobny kabel z jednego źródła.Więc mam okazje przeciągnąć nowe kable,... właśnie przeciągnąłem 3.. to będę mógł w domu do do czegoś podłączyć...
Dodano po 1 [godziny] 8 [minuty]:
hermes-80 napisał: Gdybyś chciał przejść na markowy sprzęt to - AP - Access point - unifi AP/APlite (400zł szt) router główny poniżej 300 zł nie ma co schodzić.
Proponuje wykorzystać obecny sprzęt jako AP - chociaż nie wiem czy już tak nie masz - ciężko orzec jak nie ma pełnych danych o konfiguracji sprzętu.
A jak ja bym to zrobił ?
Sprzęt można kupić inny ale trzeba zachować porty router 1Gb/s jak i switcha.
AP-ki można zamiast UBNT z mikrotika.
Mogę przejść na inny sprzęt ale lubię pomyśleć 2x zanim, coś zrobię. Patrzę na obrazek.
Zaczynając od
magicznej nazwy Mikrotika, Co to takiego ? I czy to potrzebne, jak od anteny idzie mi już takie pudełeczko,+zasilanie, a od pudełeczka idzie kabelek Lan do routera R1 do gniazda Ethernet,
nie do WAN. Może to pudełeczko to jest ten miktotik ?
Ps zawsze mogę go usunąć, w zamian czegoś nowego, czy
zredukowania sprzętu.. ale czy to nie jest jakoś zaprogramowane przez dostawcę? skoro ma 192.168.88.1 i jak wpisze to w przeglądarkę to pisze AirOS login, hasło.
Co mi da zakup tego mikrotika hex RT-N18U, na allegro nie znajduje, wyskakuje tylko Asus RT-N18U (router).
Jeśli chodzi tylko o zmianę na
porty 1GB, to ja wole firme Tp-link i bardziej w tym siedzę, z asusem nigdy nie miałem nic wspólnego. No ale słucham słucham.. podoba mi się ta POMOC, w końcu coś się dzieje. No i zastanawia mnie dlaczego antena na obrazku idzie do WAN , jak u mnie monerzy mówili żeby tam nie wkładać tylko do żółtego portu Ethernet.
Ile musiał bym kupić tych routerów, i czy będę mógł zrobić na nich Enable Bridge z R1 do R2 lub na odwrót aby nie ciągnąc kabla w domu z jednego końca do drugiego. Ale jak trzeba to pociągnę.
Kolejna sprawa SWITCH smart TL-SG1016DE, Ten switch kosztuje około 370zł, a switch TL-SG1008 kosztuje 170zł. Jest 8 PORTOWY co chyba by mi wystarczył..... Na co mi 16 portowy ?
I jeszcze jedno, te switche są takie duże "do szafy" a ja nie mam szafy na takie urządzenia, bo to całe rozdzielenie sieci będzie w salonie, nie wiem czy nie lepszy byłby
standardowej wielkości jak np. TL-SG1008D lub
ładny TP-Link TL-SG108.
Czy jest jakaś różnica w tych urządzeniach ? Wszystkie są zasilane z zasilacza ? Nie chodzi mi o te 400zł ale jak można taniej a to samo to na co płacić jak nie wykorzystam.
Kolejna SPRAWA. Czyli
do tego switcha podpinam rejestrator tak ?
oraz co to jest UAPC lite.. ? i te 3 komputery to rozumie że kablem prosto do PC.
Głownie chodzi mi w tym wszystkim aby mieć Internet w domu na R1(wifi) I R2 (wifi niekoniecznie, ale jak będzie z takim samym transferem jak na R1 to duży +, Stacjonarny PC tam jest kablem podłączony wiec wifi to opcja), a w firmie NA R3 I R4 chce internet (w R3 WIFI, I R4),jest TEŻREJESTRATOR AKTUALNIE PODŁĄCZONY DO R3, ALE JAK BĘDZIE TZREBA TO SIE PODŁĄCZY BEZPOSREDNIO "gdzie trzeba". A antene mam wpiętą w domu do R1, ale po remoncie wolał bym do R2, ale zrobię tam gdzie lepiej, a może to bez znaczenia. Główny "przyłącz" kabli byłby w salonie przy Routerze R2, I TAM BĘDA ZBIEGAĆ SIĘ TRZY KABLE z firmy (Z R3,R4 I REJESTRATORA)
Czyli W SALONIE TAM MA BYĆ SWITCH I ROUTER I MIKROTIK ? :d TO AŻ TRZY PUDEŁKA HEHE I KABLE OD 3 ROUTERÓW, I ANTENY I REJESTRATOR ?
FIRMA CO REMONTUJE MÓWI ŻEBYM SOBIE ZROBIŁ GNIAZDKA W SCIANIE LAN, DO TYCH 3 KABLI CIĄGNIĘTYCH Z FIRMY, OBAWIAM SIĘ CZY TO DOBRY POMYSŁ, CZY MNIE WYPUSCIC KABLI PROSTO ZE SCIANY I LĄCZYC BEZPOSREDNIO. TUTAJ TEŻ PROSZĘ O UWAGĘ..
No to będę powoli działał powoli i zaczne zacznę od zakupów w Internecie. Jak odpisze mi Pan na te zagadnienia to kolejną sprawą będzie pomoc w zakupach Panie hermes-80