Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Filtr dolnoprzepustowy - jak to połączyć żeby działało?

Prezydentrp 07 Jul 2005 20:39 1829 3
    Prezydentrp
    Level 18  
    Witam
    Mam wzmacniacz do subwofera w którego skład wchodzi między innymi filtr dolnoprzepustowy. Niestety filtr ten ma złącze do podłączenia zewnętrznego panelu regulacji bez którego nie chce działać. Na podstawie płytki narysowałem jego schemat. Może ktoś wie jak to wszystko można by podłączyć na krótko żeby to jakoś działało? Dodam że wyjścia te są oznaczone jako v0 v1 v2 oraz f0 f1 f2. Złącza v0 v1 i v2 wiem jak podłączyć bo wystarczy tylko dać potencjometr bo jest to regulacja głośności. złącza f0 f1 i f2 służą napewno do regulacji częstotliwości odcięcia, ale nie mam pojęcia czy oryginalnie był tam przełącznik, czy potencjometr (a jeśli tak to jaki). Czy można by podłączyć to jakoś na krótko żeby częstotliwość odcięcia była stała bez możliwości regulacji (w granicach 80Hz - 120Hz) ?
    Paweł Es.
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Ten układ to filtr pasmowy:

dolna częstotliwość graniczna to 26 Hz, poniżej niej charakterystyka spada 12 dB na oktawę (czyli przy dwukrotnej zmianie częstotliwości wzmocnienie jest o 12 dB mniejsze).

w układzie dolnoprzepustowym:

1. zewrzyj punkty F1,F0 i F2
    2. zmień wartości rezystorów dochodzących do F1 i F2 (tych 22k) na:

39k -> fgr3dB=110 Hz, pik +1.2dB (w stosunku do +6dB) dla ok. 62Hz
    43k -> fgr3dB=100 Hz, pik +1.2 dB dla 55Hz
    47k -> fgr3dB= 92 Hz, pik +1.2 dB dla 51 Hz

jeżeli bardziej lewy rezystor (dochodzący do F1) pozostawisz 22k, zewrzesz F1 i F0 a pomiędzy F0 i F2 wstawisz jeszcze 22k to filtr będzie miał fgr3dB=100Hz i nie będzie miał podbicia na charakterystyce.

Z punktu widzenia układowego:

- zbędny jest rezystor 7.5k do masy od wyjścia pierwszego wzmacniacza (rezystory 680 sprzężenia dają już ścieżkę do masy).
    - zbędny jest kondenstator 1 uF pomiędzy wyjściem wzmacniacza 1 i kondensatorem 100n (po co 2 kondensatory szeregowo?)
    Prezydentrp
    Level 18  
    Jak to można policzyć? Bo chciałbym sobie też wyliczyć wartości elementów dla innych częstotliwości
    Prezydentrp
    Level 18  
    Już się nauczyłem :-) Win ISD ma taką funkcję, tylko że wartości podawane przez niego trochę różnią się od twoich. Pewnie spowodowane to jest tym że twoje są dla -3dB a Win ISD podaje chyba częstotliwość przy której zaczyna obcinać