Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Peugeot Boxer `09 - Uszkodzone BSI - potrzeby spec do uruchomienia zamiennika

miro27 11 Sep 2016 22:02 2538 23
    miro27
    Level 10  
    Witam,

Panowie proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu z Bsi, mianowicie podłączałem alarm samochodowy do szyny can oczywiście wg instrukcji, i po zaprogramowaniu centralki i podłaczeniu do szyny podpiołem zasilanie i wszystko zgasło, zegary ciemno, nie działają światła, szyby idt, silnik kręci ale nie pali. raczej nie ma mozliwosci popełnienia zwarcia bo nie było gdzie, jedynie to błąd w schemacie instalacji ale to wyjasnie później,

Teraz najważniejsze;
    czy bsi jest na pewno padnięte lub skasowana pamięć, czy mozna z niego coś odczytać lub ewentualnie zaprogramować od nowa

czy jeżeli kupię zamiennik o takich samych numerach jest możliwa podmiana bez wiekszej ingerencji w elektronike, tylko przeprogramować od nowa.

czy jest do tego wymagany jakiś specjalistyczny moduł diagnostyczny, czy cos jak Lexia wystarczy (w okolicy niestety brak dobrego elektronika, auto stoi na wsi a wolałbym uniknąć holowania nie wiadomo gdzie a i czas mnie goni bo robota stoi)

Proszę o pomoc w uruchomieniu tego lub nowego bsi lub podpowiedzeniu jaka powinna być kolejność i co zrobić i kupić. Być może jest ktoś z okolic żywca lub bielska i byłby chętny pomóc lub z dalsza jakoś telefonicznie lub on-line. oczywiście nie za free. sprawa bardzo pilna.

nie mam jeszcze żadnego urządzenia diagnostycznego ale to mogę dość szybko nabyć zamienne bsi również.

mireksobel(malpa)gmail.com

Dzięki za każde info.
    miro27
    Level 10  
    autoalarm ampio can mini
    piotrekwoj1
    Level 41  
    Trochę dziwne że nie masz nic na blacie bo BSI nie jest "sterownikiem" zegarów. Bezpieczniki sprawdziłeś? Jeżeli kupisz BSI to potrzebujesz pinu do zaprogramowania, lexia powinna dać radę.
    miro27
    Level 10  
    Na blacie świeci się tylko kontrolka od poduszki, a ten pin to jest potrzebny z zamiennika bsi czy z tego zjaranego, ew jak go uzyskać.

chyba że to faktycznie nie jest wina bsi to gdzie szukać uszkodzenia?
    gałgan1
    Level 14  
    A jaki alarm zakładałeś?

Dodano po 2 [minuty]:

A przepraszam doczytałem że Ampio , nic nie powinno się stać , raczej sprawdziłbym czy wszystkie wtyczki dobrze siedzą , a jaki był błąd w schemacie instalacji?

Dodano po 4 [minuty]:

sprawdź tę tylną wtyczkę do której podłączałeś CAN czy tam któryś pin się nie wykrzywił , czy wysuwałeś te mniejsze wtyczki ?
    miro27
    Level 10  
    tak wyciągałem te wtyczki, próbuję właśnie jeszcze raz to wszystko dokładnie posprawdzać i poskładać do kupy. na schemacie podłączenia alarmu było:
    can L żół-ziel połączyć z pinem 5 i 25 we wtyczce
    can H szaro-czerw z pinem 6 i 24 we wtyczce

teraz pytanie czy piny 5 i 25 mogą być połączone razem, czy to mogło spowodować ciemność

Dodano po 50 [sekundy]:

tak wyciągałem te wtyczki, próbuję właśnie jeszcze raz to wszystko dokładnie posprawdzać i poskładać do kupy. na schemacie podłączenia alarmu było:
    can L żół-ziel połączyć z pinem 5 i 25 we wtyczce
    can H szaro-czerw z pinem 6 i 24 we wtyczce

teraz pytanie czy piny 5 i 25 mogą być połączone razem, czy to mogło spowodować ciemność
    gałgan1
    Level 14  
    nie te piny nie mogą być połączone razem

Dodano po 1 [minuty]:

tam powinno być pin 25 lub 5 i pin 6 lub 24

Dodano po 2 [minuty]:

zwarłeś szynę danych i n ie ma możliwości przesyłu wróć do pierwotnego stanu instalacji
    miro27
    Level 10  
    no właśnie pin 6 i 24 oraz 5 i 25 wychodzi ze schematu mają być połączone, czy to mogło uszkodzic bsi,
    i jak właściwie ten alarm powinnoinnien być podłączony, do których pinów czy kabli
    gałgan1
    Level 14  
    czarno różowy - CAN H
    biało różowy - CAN L
    miro27
    Level 10  
    tutaj we wtyczce sa po dwa czarno-rozowe i dwa biało-różowe, to które będą odpowiednie lub które piny,

poskładałem raz jeszcze do kupy odpiąłem aku na dłużej i na szczęście BSI WSTAŁO !!!,
    gałgan1
    Level 14  
    a które są w skrętce ?

Dodano po 1 [minuty]:

pary to 25-26 lub 5-6
    miro27
    Level 10  
    niebieska wtyczka składa sie z trzech wtyczek, zielona czarna i biała

w zielonej są piny 5 i 6 biało różowy i czarno - różowy i we wtyczce czarnej tak samo piny 24 i 25 czarno-różowy i biało -różowy

i do których powiniem sie podpiąć
    Pawel wawa
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Kolego wytłumacz mi czemu pozamieniałeś przewody we wtyczkach, czy to tylko na zdjęciu tak wygląda? Wtyczka zielona, przewód różowy w co przechodzi?
    miro27
    Level 10  
    nic nie zamieniałem, są po dwa przewody tego samego koloru w tych dwóch wtyczkach, w zielonej i czarnej i nie wiem do których należy się wpiąć,

te wszystkie przewody są z jednej wiązki
    Pawel wawa
    Wtyczka zielona, tam się wepnij.
    Pawel wawa
    gałgan1 wrote:
    ta gdzie skrętka ta CAN
    Polska język być bardzo trudna, ja nic nie rozumieć... Masz wszystkie potrzebne informacje, numery pin, kolory przewodów, skoro nie dajesz rady, podjedź do specjalisty nim na dobre uwalisz auto.
    gałgan1
    Level 14  
    Pawel wawa wrote:
    gałgan1 wrote:
    ta gdzie skrętka ta CAN
    Polska język być bardzo trudna, ja nic nie rozumieć... Masz wszystkie potrzebne informacje, numery pin, kolory przewodów, skoro nie dajesz rady, podjedź do specjalisty nim na dobre uwalisz auto.

po co ta złośliwość ? "m" się przyblokowało i tyle

tak ta skrętka to CAN
    Pawel wawa
    Chłopie ogarnij się, pisz zrozumiale bo temat do kosza poleci. Napisz od początku do końca o co Tobie chodzi. Z tego nie wynika nic :
    gałgan1 wrote:
    tak ta skrętka to CAN
    gałgan1 wrote:
    ta gdzie skrętka ta CAN
    miro27
    Level 10  
    ok, Panowie postępy takie,
    bsi pracuje poprawnie, centralke podłączyłem pod szynę i komunikuje sie poprawnie tylko:

czy pilot z centralki alarmowej może sterować i zamykać centralny zamek poprzez szynę can? (oryginalne piloty od samochodu uszkodzone) czy musi być jeszcze inne analogowe podłączenie, jeżeli tak to czy ktoś wie gdzie się z tymi przewodami wpiąć w samochodzie bo w instrukcji brak. dzięki
    miro27
    Level 10  
    Dziękuję wszystkim za pomoc,

Pozdrawiam