Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kosiarka SABO pluje paliwem z odmy.

Grafi_ 12 Sep 2016 14:05 5421 13
    Grafi_
    Level 9  
    Witam dziś próbowałem odpalić kosiarkę po dość długiej przerwie (2 lata)
    Najpierw wymieniłem linkę od gazu potem nóż (kosiarka leżała na boku)
    Uzupełniłem olej, benzynę i zacząłem kręcić.

Kosiarka zaczęła łapać ale przestałem bo zobaczyłem że z pod filtra powietrza sieknie benzyna i to w sporej ilości. Odkręciłem filtr i paliwo tryska z tej rureczki na pierwszym zdjęciu strzałka 1

Kosiarka w końcu odpaliła ale zalewa się benzyną i szybko ją gaszę.

Dodatkowo nie wiem czy ten zaworek w gaźniku (strzałka 2) Jest dobrze ustawiony. Wymieniałem linkę wiec może coś przestawiłem. Chodzi o to że gdy podciągnę gaz na max czyli na "ssanie" i najwyższe obroty to ta zaślepka zasłania wlot do gaźnika tak jak na zdjęciu a gdy trochę popuszczę linki to zaślepka całkowicie odsłania dolot
  • Helpful post
    User removed account
    Level 1  
    Grafi_
    Level 9  
    Tak to benzyna i tryska w dużej ilości. Zanim się pokapowałem nasiąkł cały papierowy filter. Dwa razy ją odpaliłem i łącznie wystrzeliło chyba ponad pół szklanki benzyny z tej rurki.

Kosiarkę przewróciłem na bok jak wymieniałem nóz.. troche tak polezała ale wówczas zbiornik paliwa był pusty albo prawie pusty ;p

Dodano po 2 [minuty]:

Dodam że to paliwo nie cieknie tylko wystrzeliwuje. A najwięcej gdy opuszczam linkę gasząc kosiarkę. Tryska również gdy próbuje odpalić i ciągne za sznurek
  • Helpful post
    maurycy123
    Conditionally unlocked
    Podobny problem mamy z agregatem kipor 2000. Zalewa się i pluje paliwem w filtr powietrza. W końcu kolega postanowił sprawdzić olej. Okazało się, że zamiast oleju jest benzyna. Prawdopodobnie problem z pierścieniami. Na razie idzie do naprawy gwarancyjnej. Jak wróci to napiszę co dokładnie było.
    Grafi_
    Level 9  
    BINGO Maurycy !!!
    Sprawdziłem olej i zamiast oleju mam benzynę zabarwioną na czarno :( Mam nadzieje że silnik nie ucierpi od tego.. Dwa razy go odpaliłem i chodził przez kilka sekund :/

Teraz pytanie skąd tam benzyna ??
    Najłatwiej było by wytłumaczyć że pomyliłem sobie kurki i wlałem paliwo do zbiorniczka z olejem ale daje sobie ręka uciąć że tak nie było ;p

Ktoś ma jakiś pomysł co tam mogło pęknąć ? Skąd benzyna tam gdzie powinien być olej ?

Chciałem przewrócić kosiarkę do góry nogami, wylać wszystkie płyny, zalać odnowa i sprawdzić czy stanie się tak samo ale mam obawę że tak i zmarnuje tylko olej. Co o tym sądzicie ???
    User removed account
    Level 1  
    jfkrol2
    Level 12  
    Przy okazji sprawdź czy nie masz sparciałych uszczelek, często się tak dzieje przy dłuższym magazynowaniu
    User removed account
    Level 1  
    Grafi_
    Level 9  
    Kosiarka stała z pustym bakiem. Więc to nie jest tak że paliwo się tam dostało z czasem.
    Teraz już wykluczam całkowicie przypadkowe wlanie benzyny do niewłaściwego otworu;p

Pamiętam jeszcze coś.. Przed wlaniem benzyny sprawdzałem stan oleju, było trochę za mało więc dolałem chodzi o to że pamiętam jak olej osiadał się na bagnecie w trakcie sprawdzania.

Pamiętam też że lejąc benzynę zdziwiłem się że tak dużo się jej zmieściło chociaż to akurat może nie mieć nic wspólnego z problemem.

Pamiętam że pociągłem z 15 razy za sznurek nim zobaczyłem wyciekającą bęzyne.

Przechyliłem kosiarkę chcąc sprawdzić co jest zamiast oleju i poleciała benzyna a potem sprawdziłem bagnetem poziom i buło parę centymetrów ponad skale i nie osiadało się nic na bagnecie tj. wcześniej. Czyli to stało się po wlaniu paliwa i pokręceniu parę razy,

Sądze że
    Benzyna dostała się do silnika szybko i w dużej ilości

Jutro rozkręcę silnik a jak sobie nie poradzę to oddam do pobliskiego salonu Husqvarna.
    User removed account
    Level 1  
    Grafi_
    Level 9  
    Rycho T wrote:
    Najpierw sprawdź gaźnik, ile jeszcze trzeba razy to napisać?

Ok spokojnie, spokojnie ;D Gdy pisałeś wcześniejszą odpowiedź ja pisałem tą kolejną, długą i nie widziałem twojej;p

W takim razie zaraz z rana biorę się za gaźnik.
    User removed account
    Level 1  
    Grafi_
    Level 9  
    Rozebrałem kosiarkę, przeczyściłem gaźnik i wszystko do czego mogłem się dostać. Nie zauważyłem nic podejrzanego. Jedynie spore spieki w komorze spalania, na górze cylindra oraz na zaworach. Wyczyściłem, złożyłem do kupy, Zalałem nowego oleju i Kosiarka chodzi ;) W salonie Husqwarny gość powiedział coś o podciśnieniu, coś że zawory zasysają, coś że silnik już stary i że ogólnie do wyrzucenia "Kup pan nową, promocje mamy" A ja dzisiaj moją staruszką prawie 6 godzin kosiłem z przerwami jedynie na tankowanie ;D

Chciałem rozkręcić cały silnik ale natrafiłem na taką przeszkode Kosiarka SABO pluje paliwem z odmy.
    I dałem sobie spokój z kopaniem głębiej ;)

Póki co, obstaje przy wyjaśnieniu takim, że sam popełniłem błąd i wlałem paliwo do silnika. Kurki są podobne i obok siebie;)
  • Helpful post
    User removed account
    Level 1