Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Migomat Bester 1800 - Podłączenie Migomatu 230/400V pod dwie fazy.

rajax 12 Sep 2016 22:25 2481 11
    rajax
    Level 14  
    Witam,
    Posiadam spawarkę Bester 1800 Turbo. Spawarka ma opcje spawania prądem 230 i 400V. Niestety instalacja w garażu nie pozwala na spawanie jedną fazą. Wywala zabezpieczenie (z tego co wiem 10A).
    Posiadam natomiast w garażu dwie fazy (w gniazdku oraz obwód oświetlenia).
    Można w jakiś sprytny sposób podłączyć dwie fazy pod moje urządzenie ?

Wiem że to podjeżdża druciarstwem, ale potrzebuję wykorzystać to co mam.

Będe wdzięczny za sensowne wypowiedzi.

Pozdrawiam.
  • Helpful post
    janek1815
    Level 38  
    Tak nie wolno robić dobrze o tym wiesz bo to druciarstwo. Tak z ciekawości to gdzie masz trzecią fazę? Bezpiecznie to zatrudnić elektryka niech doprowadzi instalację trojfazowa do garażu.
    rajax
    Level 14  
    Sam bym doprowadził instalację trójfazową gdybym miał skąd. Garaż jest pod blokiem mieszkalnym ale od sąsiada nie będe ciągnął.
    Mówiąc o spawaniu na dwóch fazach, nie mam na mysli podłączania spawarki pod puszki czy inną prowizorkę.
    Gdyby to miało sens, zamontował bym mufę trójfazową.
    retrofood
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Masz dwa obwody, a nie dwie fazy. Czyli Twój pomysł to gruszki na wierzbie.
    rajax
    Level 14  
    Skąd wiadomo że to nie dwie fazy ?
  • Helpful post
    retrofood
    VIP Meritorious for electroda.pl
    rajax wrote:
    Skąd wiadomo że to nie dwie fazy ?

Z doświadczenia. Nikt nie ciągnie dwóch faz bez trzeciej, a skoro nie ma trzech, to jest tylko jedna.
    rajax
    Level 14  
    Faktycznie może tak być. Wiem że w bloku jest kotłownia i tam prawdopodobnie sa 3 fazy. Dowiem się i wrócę z tematem.
    Można to jakoś sprawdzić z poziomu mojego garażu ?
    rajax
    Level 14  
    Ok, wracam z tematem.
    Jeżeli nawet są dwa obwody na jednej fazie, to są one jednak na dwóch zabezpieczeniach.
    Czy podłączenie się pod te dwa obwody nie da możliwości spawania bez wyzwalania zabezpieczenia jak to ma miejsce w przypadku spawania na jednym obwodzie ?
    Akrzy74
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Nie .
    janek1815
    Level 38  
    Dawno temu miałem takiego klienta który stwierdził że jak weźmie fazę z gniazdek z każdego pokoju to będzie mógł zasilić silnik trójfazowy. Oczywiście do domu doprowadzone tylko zasilanie jednofazowe. Nie pomogły tłumaczenia że tak się nie da. Musiał przekonać się sam i był bardzo zdziwiony że silnik dość że się nie kręcił to nawet nie "buczał". U Ciebie jest podobnie co z tego że są inne zabezpieczenia jak przed nimi po prostu faza jest rozdzielona na nie.
    rajax
    Level 14  
    Ok, dzięki Panowie za wyjaśnienie.
    rajax
    Level 14  
    Nie użytkuje spawarki w swoim garażu :)