Witam, jakiś czas temu na ekranie mojego laptopa pojawił się czarny pas z lewej strony ekranu. W związku z tym mam 2 pytania. Mianowicie, sprawdzałem taśmę LCD i jest ona sprawna, czy w takim razie na pewno jest wada matrycy czy jest możliwość, że to wina czegoś innego. Od razu dodaje, że jak się porusza ekranem to czasem się zmienia - prześwituje normalny ekran poprzez takie kolorowe paski, albo całkiem ten pas robi się kolorowy i migocze.
Druga sprawa, czy jest możliwość, żebym ustawił mniejszą rozdzielczość, powiedzmy 4:3 i jakoś przesunął obraz do prawej krawędzi ekranu? W zwykłych monitorach są przeważnie analogowe przyciski z taką możliwością, ale to jest laptop i nie ma takiej opcji. Może coś w sterownikach? Byłbym zadowolony z takiego rozwiązania niezależnie czy na Windowsie czy Linuxie.
Acer Aspire V5-573G
Bios: Insyde 2v25 EFI
Intel i5 4200U
Intel Graphics 4400
Nvidia GeForce GT750M
Sanyo AP13B3K 53400mWh
Windows 7 oraz Manjaro (Arch-based)

Druga sprawa, czy jest możliwość, żebym ustawił mniejszą rozdzielczość, powiedzmy 4:3 i jakoś przesunął obraz do prawej krawędzi ekranu? W zwykłych monitorach są przeważnie analogowe przyciski z taką możliwością, ale to jest laptop i nie ma takiej opcji. Może coś w sterownikach? Byłbym zadowolony z takiego rozwiązania niezależnie czy na Windowsie czy Linuxie.
Acer Aspire V5-573G
Bios: Insyde 2v25 EFI
Intel i5 4200U
Intel Graphics 4400
Nvidia GeForce GT750M
Sanyo AP13B3K 53400mWh
Windows 7 oraz Manjaro (Arch-based)