Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Acer Aspire V5-573G - Pionowy pas z boku ekranu

blurpek 13 Sep 2016 00:18 1680 9
    blurpek
    Level 2  
    Witam, jakiś czas temu na ekranie mojego laptopa pojawił się czarny pas z lewej strony ekranu. W związku z tym mam 2 pytania. Mianowicie, sprawdzałem taśmę LCD i jest ona sprawna, czy w takim razie na pewno jest wada matrycy czy jest możliwość, że to wina czegoś innego. Od razu dodaje, że jak się porusza ekranem to czasem się zmienia - prześwituje normalny ekran poprzez takie kolorowe paski, albo całkiem ten pas robi się kolorowy i migocze.
    Druga sprawa, czy jest możliwość, żebym ustawił mniejszą rozdzielczość, powiedzmy 4:3 i jakoś przesunął obraz do prawej krawędzi ekranu? W zwykłych monitorach są przeważnie analogowe przyciski z taką możliwością, ale to jest laptop i nie ma takiej opcji. Może coś w sterownikach? Byłbym zadowolony z takiego rozwiązania niezależnie czy na Windowsie czy Linuxie.

Acer Aspire V5-573G
    Bios: Insyde 2v25 EFI
    Intel i5 4200U
    Intel Graphics 4400
    Nvidia GeForce GT750M
    Sanyo AP13B3K 53400mWh
    Windows 7 oraz Manjaro (Arch-based)

Dra98
    Moderator of Computers service
    blurpek wrote:
    czy w takim razie na pewno jest wada matrycy czy jest możliwość, że to wina czegoś innego.

Na zewnętrznym monitorze obraz jest OK?
    Konrad_1992
    Level 11  
    Uszkodzona matryca. Czy klapę podnosiłeś w centralnym miejscu czy może za boki powodując naprężenia ? Warto też przyjrzeć się zawiasom aby z nową matrycą nie stało się to samo.
  • Helpful post
    lisek
    Service technician RTV
    Uszkodzenie matrycy
    *("pusciły kontakty" na złączu deszyfratorów_ płytka kontrolera matrycy, lub uszkodzenie deszyfratora lub odbiornik syg. lvds na matrycy)

Podaj nazwę matrycy.
    - bez rozkręcania uzyj programu Aida64 Extreme (30-dni za free)/potem "woła" o rejestrację

Zazwyczaj matryca B156XTN03.5 (WXGA (1366x768), interfejs eDP, 30 pin) lub jej odpowiedniki
    blurpek
    Level 2  
    Dra98 wrote:
    Na zewnętrznym monitorze obraz jest OK?

Nie sprawdzałem, ale jak zrobię printscreena to wyświetla cały ekran, tzn. tą zasłoniętą część również.

lisek wrote:
    Podaj nazwę matrycy.

AU Optronics B156HAN01.

Dzięki za szybką odpowiedź, w takim razie matryca do wymiany...
    A nie macie może jakichś pomysłów do drugiej części mojego posta? Bo matryca ta, to jest powiedzmy sobie szczerze wydatek, a takie rozwiązania by mi odpowiadało. Czy może zgłosić się z tym pytaniem gdzieś indziej? Bo przeszukałem chyba cały internet już wszerz i wzdłuż.
  • Helpful post
    lisek
    Service technician RTV
    Org. matryca to ok. 40-60 euro (70.$ sklep Amazon) lub na ebay Link_ datasheet B156HAN01.2
    *bo złacze _ interfejs lvds eDP 1.3, 2channel IPS
    Na znanym pl portalu pewnie troszkę drożej

Quote:
    B156han01.2 B156HAN01 LP156WF4 SPB1 LP156WF4 SLB8 * 1920 * 1080
    B156Han01.2 contrast 1:1000 jasność 500cd/m

B156Htn03.4 kontrast 1:400 jasnosc 400cd/m

Zazwyczaj pada controler na płytce matrycy (z przegrzania ?)
    Trudny do dostania

Dawno temu był programik chyba Powerstrip , tam można było co nieco kombinować z driverami i rozdzielczościa
    Link
    blurpek
    Level 2  
    lisek wrote:
    B156Htn03.4 kontrast 1:400 jasnosc 400cd/m

Czyli mogę zamienić na wersje 3.4? Właściwie to czym to się różni?
    Czy taki zamiennik powinien działać?
    15.6 "LCD LED Ekran B156HAN01.2 LP156WF4 SPB1 SPU1 LTN156HL01 B156HTN03.4 B156HTN03.6 N156HGE-EA1 EB1 30Pin EDP (1920*1080)

Moderated By RADU23:

Link do aukcji/sklepu usunąłem, pozostawiając dokładną nazwę produktu.
    3.1.18. Nie wysyłaj linków, które po pewnym czasie przestaną być aktywne. To spowoduje, że dyskusja straci jakikolwiek sens.

Powerstrip przetestowałem w 110% i nie znalazłem takiej opcji.
  • Helpful post
    lisek
    Service technician RTV
    Dla ludzkiego "standartowego oka " >> niezauważalne!
    blurpek
    Level 2  
    W takim razie prawdopodobnie się zdecyduje, wielkie dzięki za całą pomoc. Jeszcze postaram się poszukać opcji z przesunięciem ekranu.
    PS. pisze się standardowego :P
    lisek
    Service technician RTV
    (':D') Oh ta emigracja?!
    sorry.