Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Odpryski przy spawaniu

lukaszoskwarek123 14 Sep 2016 09:54 10086 8
    lukaszoskwarek123
    Level 10  
    Potrzebuje porady odnośnie spawania migomatem. Kupiłem mieszankę ar+co2 18 i podczas spawania jest więcej odprysków niż przy co2. Odpryski przy spawaniu Odpryski przy spawaniu Odpryski przy spawaniu
    Czy to wina mieszanki ( un1956) czy tak ma być? Chciałbym żeby nie było w ogóle odprysków bo jest problem z ich wyczyszczeniem.
    SQ5AZP
    Level 29  
    Zacznij używać pasty anty odpryskowej lub sprayu o takim przeznaczeniu. To naprawdę niewielka inwestycja. Jeden z tańszych i dość skuteczny ,,Baltic'' kosztuje w hurcie 7 zł brutto.
    lukaszoskwarek123
    Level 10  
    Z tego co wiem to przy mieszance powinno być mniej odprysków.
    Strumien swiadomosci swia
    Level 43  
    A s
    lukaszoskwarek123 wrote:
    Z tego co wiem to przy mieszance powinno być mniej odprysków.

To zajebis... miałeś nauczyciela.

MIG tylko aluminium i co tam jeszcze z kolorowych , stale MAG.
    lukaszoskwarek123
    Level 10  
    MAG 135 mag 136 Najczęściej spotykaną osłonę gazową pełni dwutlenek węgla CO 2, mieszkanki gazowe argon (Ar), dwutlenek węgla (CO2) tlen (O2) i inne gazy. Ja mam ar+co2 . więc do mag się nadaje.
    Strumien swiadomosci swia
    Level 43  
    Heh, sam widzisz, jak się nadaje ta mieszanka.
    Poza tym; zmniejsz posuw i zobacz, jaki masz drut, bo nie powinno pryskać na nowym metalu.
    Pryska, jeśli metal wchodzi w reakcje (lub jego tlenki). Może spawasz na dużym przeciągu?
    Anonymous
    Anonymous  
    creative1agh
    Level 14  
    Jak kolega wyżej - potwierdzam. Przy mieszance będzie mniej odprysków, ma się wrażenie spawania większym prądem niż ma to miejsce w rzeczywistości - w porównaniu do czystego CO2.
    Stal wygląda na czystą, więc rdza odpada jako powód pryskania. Jeśli spawane w pomieszczeniu zamkniętym - odpada też rozwiewanie osłony gazowej.
    Po eksperymentował bym z ustawieniem posuwu, czasem podłączenie masy ma też znaczenie.
    Zaczął bym jednak od wymiany końcówki prądowej w uchwycie i przynajmniej przedmuchaniu, a najlepiej wymiany prowadnika drutu.
    Zapchany prowadnik i nierównomiernie podawany drut też da masę odprysków.