Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Stihl 023 - Po rozgrzaniu gaśnie! Nieszczelność?

lisuu007 14 Sep 2016 16:22 15669 9
    lisuu007
    Level 10  
    Witam, chciałbym was prosić o porade.
    Otóż pilarke STIHL 023 mam od nowości (99 rok), obchodze się z nią bardzo dobrze paliwo z markowych stacji olej org. stihl lub husqvarna. Od pewnego dnia piła po nagrzaniu zaczęła gasnąć, cieżko było ją odpalić. Czasami załapiła i popracowała chwile, ale to było takie szarpane cięcie bo zaraz znów gubiła obroty.
    Po wizycie w serwisie wymienili świece, uszczelniacze i membrane w gaźniku. Obroty ustawione piła raczej ładnie odpala, ale popracuje troche, zgaśnie i później po odpaleniu ..znów nie chce wejść na obroty..
    Gościu powiedział, że to wina krzywego wału.. troche nie chce mi się w to wierzyć, troche znam się na temacie, rozmawiałem w pracy z kolegami inżynierami i też mówią, że ciężko byłoby go skrzywić. Chodzi po nim tylko zebatka pływająca więc trudno wywrzeć na nim tak wielką siłę by przekrzywić oś wału.
    Poza tym dodał, że silnik od środka czyli cylinder + tłok wygląda jak "dzwon". Na zimnym silniku na prawde ładnie pracuje.
    Zaznaczam że mam ją od nowości i nigdy nie spadła.
    Pytanie więc moje dlaczego, po 20min cięciu drzewa, dzieją się takie rzeczy.

Co możecie mi poradzić?
    Piłe dziś odbiore z serwisu i jutro będę ja miał na stole chętnie z nią pokombinuję.!
    Anonymous
    Level 1  
    lisuu007
    Level 10  
    Czytałem już o odpowietrzeniu, ale najprostszą metodą jest otworzenie na moment zbiornika w tracie pracy - nic to nie dało. Myślałem że może paliwa brakło, ale efekt był ten sam.
    Co do zapłonu, wystarczyłoby sprawdzić czy jest iskra na świecy po nagrzaniu? ;>
    Anonymous
    Level 1  
    lisuu007
    Level 10  
    Kolego, w takim razie zamawiać cewkę z internetu?;) niestety nie będę miał nic na podmiankę
    Anonymous
    Level 1  
    lisuu007
    Level 10  
    A myślisz, że taka nieoryginalna z portalu aukcyjnego troche pochodzi? może warto spróbować, być może jeszcze uda mi sie załatwić 023 w częściach ale to juz nie w tym tygodniu;>
    Anonymous
    Level 1  
    lisuu007
    Level 10  
    Dzięki za dotychczasową pomoc!! jak tylko uda mi się załatwić element na wymiane to odrazu dam znać na forum;)
    sepi11
    Level 10  
    cewka miałem to w kosie stihl