Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

domofon 6-cio przewodowy; jak podłączyć?

TOROS 15 Jun 2008 21:29 283174 155
Optex
    guner
    Level 22  
    Spokojnie. Na początek zamień przewody między ZL3 a ZL5.
    Powinieneś mieć dobrze słuchawke i wywołanie.
    Jak chodzi o otwieranie to kiedy ci otwiera drzwi?
    Kiedy ten szary (z D) zewrzesz z masa czy z zielonym z ZE?
    Spróbuj wypiąc zielony i szary pod zacisków i posprawdzać przy jakich połaczeniach otwierają się drzwi. Napisze ci jak to wtedy połaczyć pod zaciski. Sprawdz czy zwarcie szarego z zielonym nie powoduje otwarcia drzwi?
  • Optex
    jerczy
    Level 11  
    Wieści z frontu: słuchawka działa po bożemu!
    drzwi otwiera zwarcie szarego (D) z masą. zielony (ZE) nic nie czyni.
    podłączony szary(D) do ZL1 powoduje stałe otwieranie zamka, przy ZL2 nie działa ani sam ani z pomocą przycisku.
    guner
    Level 22  
    Teraz musisz się pobawić tymi dwoma zworkami(tzn jedna i druga zworka załozona, jedna założona druga zdjęta, odwrotnie i obie zdjęte). Podepnij szary przewód do ZL1 i popróbuj a jak się nie uda to samo zrób jak szary przewód znajdzie się pod zaciskiem ZL2.

A i jeszcze jedno pytanie. CZy słychać twój głos na dole przy kasecie jak mówisz do mikrofonu słuchawki?
  • Optex
    jerczy
    Level 11  
    Słychać - ale trzeba wejść z twarzą do słuchawki;)
    guner
    Level 22  
    Tu nie jest powiedziane że problem jest po twojej stronie. Przydałby sie miernik. Chodzi mi o napięcie pomiędzy zaciskami ZL4 a ZL6 (pomiar przy odłożonej słuchawce). Jak to napięcie będzie mniejsze niż 3-4 V to to jest powód cichego głosu na dole. Uszkodzenie może być poza twoim mieszkaniem. ten aparat co montujesz ma jakąs prostą elektronike mikrofonu i potrzebuje większe napięcie niż poprzedni z samą wkładką mikrofonu. Dobrym testem jest sprawdzenie jak jest u kilku sąsiadów. Mogą mieć troche głośniej ale bez rewelacji.
    jerczy
    Level 11  
    Poród moich dwójki dzieci to pikuś!
    Szary ZL1 - ZW1 on - ZW2 off - game over!
    a jak ktoś mnie nie usłyszy to przez okno się wydrę;)Rozumiem,że zielony z (ZE) luzem
    WIELKIE DZIĘKI!
    POZDRAWIAM
    guner
    Level 22  
    Mam nadzieje ż eten przewód co nam został to nie mikrofon. Jak będziesz miał jeszcze kiedys ochote do zabawy domofonem to możesz sprawdzić. Pozdrawiam. Dobranoc.
    BAD 1
    Level 10  
    Witam,

Kupilem ostatnio UNIFON 3224 Amplyvox elite i mam nie lada problem z wlasciwym podlaczeniem. Mam instalacje 6 przewodowa, ale niestety instrukcja wiele mi nie pomogla gdyz nie ma oznaczenia jaki kolor idzie gdzie ;-( i ciagle albo burczy albo harczy. Jest jeszcze jakas zworka z zaznaczonymi nozyczkami ale nie wiem czy mam to przecinac czy nie, bo boje sie zepsuc.

Bede bardzo wdzieczny za pomoc.

Pozdrawiam
    guner
    Level 22  
    Nikt ci nie napisze gdzie jaki kolor ma być bo co inna instalacja domofonowa to mogą być różne wykorzystania kolorów w przewodzie.

Masz jakąś fotke starego aparatu? Jak tam były połaczone te przewody?
    Na tej podstawie możemy ustalić za co dany przewód odpowiada i gdzie się ma znależć w nowym unifonie.
    Co do zworki to póki co nie przecinaj jej. W instalacji 6 przewodowej pewnie masz ją mieć przeciętą ale nie wiemy czy ty taką masz. Możesz mieć równie dobrze 5 przewodową (a jeden przewód wolny).
    BAD 1
    Level 10  
    Cale szczescie mam zrobione zdjecie zanim zdjalem stary domofon.

Pozdrawiam
    guner
    Level 22  
    Mam jeszcze prosbe. Zrób fotke starego domofonu (albo lepiej dokładny opis) tak żeby było widać gdzie idą przewody pod tej kostki połączeniowej. Chodzi mi nie o te "kable "ze ściany ale w unifonie.
    Nie pamiętam który zacisk za co odpowiada w tym aparacie.

Chodzi mi głownie jakie przewody idą na ten przycisk od otwierania i jakie przewody idą na te dwa switche które są naciskane przy odkładaniu słuchawki (do jednego przełącznika będą dochodzić dwa przewody a do drugiego tylko jeden).
    Od góry widze 3 białe a potem zielony, czarny, czerwony.
    Napisz jak gdzie one idą.
    guner
    Level 22  
    Troche nie wszystko widze na tych zdjęciach ale może wspolnie uda nam się to ustalić.
    Po pierwsze masz instalacje 6 przewodową zatem przetnij zworkę JP1.
    Później weź stary aparat i jest tam przycisk który służył do otwierania drzwi. Z tego przycisku wychodzą dwa białe przewody i wchodzą na kostkę łączeniową. Tego nie moge zobaczyć na zdjęciach. Na które kostki one wchodzą? Wydaje mi się że na dwie górne. Tam gdzie były podłaczone przewody zielony i zółty (ale sprawdz to bo jak to będą inne zaciski to kolory ze ściany będą zółty i brązowy).
    Te przewody które wchodziły na przycisk otwierania (powiedzmy że zielony i zólty) wepnij pod zaciski Z i Z1 nowego unifony.

Przewód niebieski ze sciany wepnij pod zacisk 0.
    Biały ze ściany pod R.
    Czerwony ze ściany pod T.
    Teraz został ci jeden przewód z trójki (zielony, zółty i brązowy). Dwa wykorzystaliśmy pod otwieranie. Ten trzeci ma iść pod E.

Fajnie teraz żeby wszystko działało ale niestety jak nie będzie spróbuj zrobic tak.

Zobacz które dwa przewody szły do przycisku otwierania w starym unifonie (to będą dwa z trójki zielony, żółty i bązowy).
    Podepnij je pod Z i Z1. (zworka JP1 przecięta)
    Potem podepnij niebieski pod O (masa)

Zostały nam 3 wolne przewody.
    Weź słuchawke nowego unifonu przystaw do ucha.

Każdy z tych trzech wolnych przewodów dotknij na chwile do zacisku T.
    W jednym wypadku powinieneś usłyszeć szum z dołu. Ten przewód to będzie słuchawka i powinien znaleźć sie pod zaciskiem T na stałe.

W drugim przewodzie powineneś uszłyszeć taki trzask jak bedziesz go przykładał pod zacisk T (ten trzask będzie tylko w chwili przykładania. To mikrofon. Ląduje pod zaciskiem R na stale.
    Ostatni z wolnych przewodów to wywołanie. Przyłożenie jego do zacisku T nie powinno byc słyszalne i powodować jakiś efektów.
    Jeżeli tak jest podepnij go pod zacisk E na stałe.

Powodzenia.
    BAD 1
    Level 10  
    Załączam dokładne połączenia poszczególnych kabli plus zlutowane miejsce.

i zabieram sie do roboty wedle Twojego opisu ;-)

Pozdrawiam

Dodano po 23 [minuty]:

DZIAŁA :-) ;-)

Wielkie dzieki ;-)

Mam nadzieje ze ten szczegolowy opis przyda sie nie tylko mnie.

Pozdrawiam
    ezrael
    Level 2  
    Witam, przeczytalem caly ten watek i niestety nie znalazlem odpowiedzi a wiec:
    mam Unifon Domofon 1134/1 UTOPIA Firmy Urmet kabel domofonowy 6 zylowy
    problem:
    podlaczylem wszystko oprocz kabelka do mikrofonu i glosnika, jak wpinam jeden albo drugi do gniazda glosnika sluchawki to slychac buczenie i nic innego.
    mam na tym domofonie taki drucik podpisany JP1 to to samo co u kolegi powyzej ? trzeba to przeciac ? (zadnych nozyczek nie ma narysowanych)

Dziekuje,
    Ez
    dredziarz
    Level 2  
    Witam. Mam UNIFON włoski, taki biały. Dużo pomogły mi Wasze wpisy, tylko nadal jest jeden problem. Nie słychać mnie na dole w jednostce. JA słyszę tego na dole, słyszę dzwonek, mogę otworzyć drzwi ale nie słychać mnie na dole. Co zatem zmienić?

Oto schemat podłączenia.

1 - zielony
    ca - żółty
    2 - brązowy
    6 - biały
    10 - niebieski
    9 - szary

z góry dzięki
    mariuszp19
    Level 34  
    Masz zamienione kabelki mikrofon - słuchawka R-T. Podłącz właściwie, powinno śmigać.

Pozdrawiam
    mariuszp19
    Level 34  
    Przecież napisałem. Zamień kabelki podłączone do złączki R i T w nowym UNIFONIE.

Pozdrawiam

Aha, oczywiście zworkę przeciąłeś.:idea:
    mariuszp19
    Level 34  
    Zdjęcie bardzo niewyraźne, ale spróbuj zamienić kabelek 2 z 3 od prawej tj. chyba biały z niebieskim.

Pozdrawiam
    BAD 1
    Level 10  
    Amplyvox elite - poprawny schemat podlaczenia:

E - sygnał wywołania - biały
    T - głośnik - czerwony
    R- mikrofon - brązowy
    O - masa - niebieski
    Z1 - zaczep - żółty
    Z - zaczep - zielony

zworka JP1 przecięta

Pozdrawiam
    ac2a
    Level 1  
    witam, mam problem z podłączeniem nowej jednostki pokojowej (stara zniszczona w czasie remontu). Wystaje mi ze ściany 6 kabli (niebieski, biały, zielony, biały, pomarańczowy, biały), a w domofonie mam wejścia 1,2,3,4,B. próbowałem juz różnych sposobów i niestety bez rezultatów. Jednostka firmy Elro model IB50F

kofcio
    Level 11  
    mam ta sama jednostke i tez nie mam pojecia jak ja podlaczyc. Rozkrecilem ja i doszedlem mniej wiecej co i jak ale dalej nie dziala. Czy kolega juz sobie z tym poradzil?
    dredziarz
    Level 2  
    Hello, hello.

Już jestem, nie miałem aparatu dlatego się nie odzwyałem. teraz zdjęcie jednak mam zrobione.

Co działa:
    słyszę kogoś na dole
    słyszę dzwonek (ale cicho, natomiast na dole kiedy się naciska guzik to strasznie głośne - pewnie kable zamienione - nie wiem jakie)

CO nie działa:
    mikrofon przy słuchawce - na dole nie mogą mnie słyszeć

Zworki nie przeciąłem, bo nie wiedziałem którą.

Oto zdjęcie

pozdro
    mlody84-07
    Level 2  
    Witam Wszystkich, prześledziłem kilka tematów i też mam problem.
    Z tego co się dowiedziałem posiadałem unifon TESLA 4FP110, ze ściany wychodzi 6 kabli (szary, brąz, biały, niebieski, zółty, zielony) i tak były podłączone:

7- ----
    4- szary
    1- brązowy
    3- biały
    A- ----
    T- żółty
    2- niebieski
    6- zielony

Nowy to unifon URMET 1132/40 SCAITEL
    co udało mi się podłączyć:
    1- zielony (słuchawka)
    CA- szary (wywołanie)
    2-
    6- niebieski (masa)
    10-
    9- brązowy (otwarcie)
    żółty, biały sa luźne

Efekt:
    jest wywołanie, słychać odgłosy w słuchawce, otwiera drzwi ale nie ma sygnału tylko ciche buczenie
    nie działa mikrofon (nie słychać mnie na dole -przy podłączeniu niebieski-mikrofon a biały-masa wg. wiadomości z forum)
    jest zworka 6-10 nie przecięta

PROSZĘ O POMOC
    embros
    Level 24  
    Witam!
    W Tesli:
    4 wywołanie, 1 zaczep, 3 masa, 2 mikrofon, 6 słuchawka. Dopasuj do Urmeta i powinno działac
    pozdrawiam
    Piotrek
    mlody84-07
    Level 2  
    Dzięki, a co z kabelkiem koloru żółtego? dziś już nie sprawdze ale jutro z samego rana postaram się podpiąć i sprawdzić czy będzie ok.
    grimbartezzz
    Level 11  
    Witam, tez mam problem z podlaczeniem nowej sluchawki domofonu. Stary domofon to "WEKTA WARSZAWA". Ze ściany wychodzi 6 przewodow. Stara wekta fukcjonowała wg podłaczenia pokazanego na ponizszym zdjeciu: (niestety nie posiadam zdjęcia podłączenia starego domofonu tylko jego płytki) Może ktoś z Was miał taki sam....

Nowy domofon to PROEL PA456
    Podłączyłem go tak jak na ponizszym zdjęciu:

Przy takim podlaczeniu dziala mi :
    1. wywolanie sluchawki (domofon dzwoni gdy ktos nacisnie guzik pod klatka) - złącze ZL5 - kabel biały
    2. Otwieranie drzwi (złącza ZL1 i ZL2 - kabel szary i brązowy)

Nie słysze natomiast jak ktos mowi na dole ani dzwoniacy nie slyszy mnie. Zamieniałem pozycjami kable zielony i niebieski i tez nic to nie pomaga.

Kabel żółty to chyba jest masa skoro wywolanie dziala.

Zwore ZW 1 czy mam ON czy OFF nic nie zmienia. natomiast zwore ZW 2 mam na OFF, poniewaz gdy jest ON to przy domofonie na dole slychac dziwne buczenie wiec chyba nie powinno tak byc....

Proszę serdecznie o jakąś porade co moze byc zle, z góry dziekuje i pozdrawiam
    sanfiurenzu
    Level 2  
    Witam!
    Mam dosłownie identyczny problem jak mój poprzednik - kupiłem ten sam model unifonka PROEL PA456 i ciężko jest i go podłączyć, załączam zdjęcie wekty jak to wygląda u sąsiada i mam prośbę - czy jest taka szansa żeby ktoś powiedział co tu jest masa, mikrofonem słuchawką, ryglem i wywołaniem? Instalacja 6żyłkowa ze ściany wyłażą kable jak na zdjęciu domofon 6-cio przewodowy; jak podłączyć?
    (zrobione u sąsiada - u mnie niestety wszystkie kable w tej wekcie były powyrywane) po prawej stronie, tak to wygląda w słuchawce -
    wkładka domofon 6-cio przewodowy; jak podłączyć?
    i przy mikrofonie - domofon 6-cio przewodowy; jak podłączyć?
    Błagam o pomoc:|
    Do grimbartezzz - ten domofon wymieniam też w Olsztynie, a aparat pewnie tez kupiłeś w praktikerze :)

aha ! zdjęcie numer 1 jest trochę mało wyraźne, a wszyscy sąsiedzi pouciekali, zatem dołączę zdjęcie szczątków mojej wekty - mam nadzieję że coś to pomoże... domofon 6-cio przewodowy; jak podłączyć?