Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zasilacz zamiast baterii w tablecie

tomken 18 Sep 2016 22:11 11910 36
    tomken
    Level 10  
    Posiadam tablet Huawei T1 7.0 Wi-Fi zamontowany w samochodzie na stałe. Czy po podłączeniu do takiego zasilacza http://www.action.one.pl/zasilanie-zasilacze-zasilacz-samochodowy-regulowany-3v-45v-6v-75v-9v-12v-1000ma-do-zapalniczki-ac6599-p-1198.html?osC zamiast do baterii tablet będzie się uruchamiał? Z baterii wychodzi 5 kabli - 2 czarne, 2 czerwone i jeden biały (czerwony "+" i czarny "-") - czy lutując plusowe z plusem zasilacza i minusowe z minusem zasilacza osiągnę zamierzony efekt?
    nici
    Moderator Chiptuning
    Zrób lepiej na podstawie wydajenej prądowo ładowarki samochodowej zasilacz na podejrzewam 3,8-4V.

1A to za mało stanowczo. Ewentualnie możesz zostawić baterię i podłączyć łądowarkę.
    Tablet odłączany od zasilania często może zwariować ( data, godzina etc )
    budiet
    Level 22  
    Baterie bym zostawił na twoim miejscu jako bufor zasilania. Przetwornica ma to do siebie że może dawać różne tętnienia i wtedy może to powodować zawieszanie się sprzętu. Co do kabli z baterii to musisz sobie pomierzyć gdzie wychodzą napięcia, pewnie też jest jakiś kabel do komunikacji z układem pracy baterii, lub jakiegoś termometru badającego temperaturę pracy baterii.
    tomken
    Level 10  
    Jeżeli chodzi o datę i godzinę to ten tablet posiada jeszcze baterię taką jak od zegarka która chyba za to odpowiada.
    tomken
    Level 10  
    A orientujesz się czy ładowarka (usb) która obecnie używam w samochodzie (3,1A) da się wykorzystać do tego co chce zrobić?
    tomken
    Level 10  
    Gdzie mogę znaleźć schemat takiej przerobionej ładowarki. Bo domyślam się że chyba nie wystarczy podpiąć plusa i minusa z ładowarki do plusa i minusa bateri.
    budiet
    Level 22  
    Ładowarką USB możesz się podłączyć pod gniazdo zasilania tabletu i tyle roboty niczego nie musisz przerabiać ani lutować, bateria nadal będzie buforem zasilania, tylko trzeba uważać żeby nie wyłamać wtyczki z gniazda.
    tomken
    Level 10  
    budiet wrote:
    Ładowarką USB możesz się podłączyć pod gniazdo zasilania tabletu i tyle roboty niczego nie musisz przerabiać ani lutować, bateria nadal będzie buforem zasilania, tylko trzeba uważać żeby nie wyłamać wtyczki z gniazda.
    w takim podłączeniu występuje jeden problem ze jak bateria się rozladuje całkiem to tablet potrzebuje ok 5-8 minut do podładowania bateri żeby można włączyć tableta. A tego chce uniknąć to efektu rozładowania bateri.
    tomken
    Level 10  
    nici wrote:
    Skoro ma być w aucie , to daj mu w momencie zamknięcia auta dodatkowe zasilanie , przypkładowo 50-100ma i nie padnie.
    a jak auto postoi dłużej bez jeżdżenia nie padnie mi akumulator???
    tomken
    Level 10  
    nici wrote:
    od takiego poboru prądu ...hm musiał by stać długo i mieć kiepski akumulator.
    chyba że na tym dodatkowym zasilaniu zrobić włącznik ( jeżeli widziałbym że auto będzie stało długo żeby można było odłączyć to dodatkowe zasilanie to wtedy mogło to być dobre rozwiązanie). Teraz jak to zrobić bo nie za bardzo wiem jak za to się zabrać żeby dać takie małe napięcie.
    nici
    Moderator Chiptuning
    Musisz zobaczyć od jakiego minimalnego prądu rozpocznie się ładowanie. i taki prąd zastosować. Np. Prosty uklad na LM317

Kalklatorów w sieci masz masę
    tomken
    Level 10  
    nici wrote:
    Musisz zobaczyć od jakiego minimalnego prądu rozpocznie się ładowanie. i taki prąd zastosować. Np. Prosty uklad na LM317

Kalklatorów w sieci masz masę

Teraz czy dobrze zrozumiałem zrobić coś takiego https://youtu.be/XxosGcBJElg i ustawić minimalną wartość z jaką zacznie ładowanie bateri???
    tomken
    Level 10  
    Koledzy szukajcie po necie znalazłem sposób na korzystanie z tabletu bez baterii. Próbowałem na tablecie woxter co zrobiłem to odłączyłem od bateri płytkę którą ma wbudowana i zostawiłem sama płytkę. I co tablet się uruchomił bez bateri z samą płytka (bateria zawiera tylko 2 kable plus i minus). Moje pytanie czy z bateriami z których wychodzi 5 kabli będzie działać tak samo???
    tomken
    Level 10  
    nici wrote:
    Podłącz i zobacz czy będzie działać, choć uważam za rozsądne pozostawienie bufora zasilania

Znowu gdzie indziej znalazłem żeby zrobić mostek na komponencie U10 (w tym wypadku to jest chyba jakiś pół przewodnik z ośmioma nóżkami odpowiadający za ladowanie) na dwóch środkowych nóżkach z każdej strony i w tedy z tego co zrozumiałem lądował by baterie jednocześnie oszukują tablet że jest naładowany w 100%. Problem nie mogę znaleźć tego polprzewodnika na tablecie ci robię próby. Myślisz że takie coś może działać. Zanim zacznę robić jakieś mostki chciałbym się upewnić żeby nie uszkodzić tabletu.
    d3m0l
    Level 12  
    Odświeżam temat: Zasilacz zamiast baterii - Tablet w samochodzie gdzie bateria się gotuje.
    Z racji ostatnich upałów zamontowany tablet wbudowany w kokpit samochodu (np. mazdy zamiast oryginalnej navi) , przez 2 lata używałem tabletu taniego Chińczyka LARKA.
    Pięknie się sprawował, karta GSM modem telefon, Internet, Navi GoogleMaps, Yanosik-antyradar, mp3, odczyty przez OBD2 Torque parametrów silnika odczyt błędów itp. Tyle, że o ile w lecie jako tako, to w zimie tablet - (jego bateria) umarł i przestał się ładować. Po wymianie na nowy Lenovo znacznie mocniejszy i szybszy okazało się, że ten z kolei jest za dobry, ledwie postoi trochę na słońcu i już krzyczy zbyt wysoka temperatura baterii, po czym reset i zwiecha. No nie dziwię mu się, gdyż temperatura po 30'C na zewnątrz w samochodzie dochodzi do 70 ciu.
    Z racji, że Tablet bez problemu jest podłączony na stałym zasilaniu z Aku samochodu (nie z zapalniczki), to ten tzw BUFOR w postaci baterii jest zupełnie bez sensu (nie chcecie chyba patrzeć jak wasze auto płonie), a i tak taka bateria spuchnie po kilku miesiącach. Tablet pobiera niewiele prądu i to tylko w czasie działania wyświetlacza, na postoju przechodzi w stan wygaszania ekranu i pobiera tyle co nic, nie ma szans by rozładował akumulator 70AH nawet przez tydzień.
    Panowie, teraz właściwy problem:
    Pozostawienie elektroniki od baterii nie wchodzi w grę, bo właśnie tam jest czujnik temperatury baterii, gdzieś na Youtubie był opis, że zastosowano jakiś rezystor by oszukać czujnik temperatury. Jaki właściwie zastosować patent, najlepiej by pasowało, pozostawienie ładowarki samochodowej 5V na złączu micro USB i zrobienie jakiejś emulacji zamiast baterii. Dwa opis u góry sugeruje podpięcie zamiast baterii 4V ale przez elektronikę z czujnikiem czy podłączenie bezpośrednio do płytki tabletu?
    gradek83
    Level 42  
    d3m0l wrote:
    bo właśnie tam jest czujnik temperatury bateri

Może odepnij przewód od czujnika temperatury i sprawdź jego zachowanie. Kiedyś miałem problem z tabletem ciągle pokazywał że temperatura za wysoka na baterii i odcinał ładowanie. Po odpięciu kabla od czujnika NTC wszystko wróciło do normy. Podeślij zdjęcie baterii. Baterii bym się nie pozbywał.
    Nie wiem jak to masz tam umieszczone czy wbudowane w panel czy dopinane do jakiejś kieszeni tak czy owak 70­°C to dosyć sporo dodatkowo sam układ (chipset) nagrzewa się i przekazuje ciepło do obudowy i na baterię. Jeśli masz panel wbudowany w deskę rozdzielczą to zawsze można baterię wymontować kable przedłużyć a samą baterię wsadzić w jakąś obudowę metalową oczywiście odpowiednio izolowaną tak aby bateria w razie wu nie uszkodziła się a w razie zapłonu nie narobiła szkód ... lepiej dmuchać na zimne. Jeśli jednak nie masz takiej opcji to można pobawić się w oszukanie czujnika temperatury. Co do kwestii pozbycia się baterii i zastąpienia jej innym źródłem zasilania to w zależności od tego ile pobiera tablet prądu można by się pokusić o jakąś przetwornicę step down 2A
    DanielT
    Level 2  
    Dawno temu robiłem podobne projekty, a dziś zupełnym przypadkiem natrafiłem na ten wątek. Ja sam długo próbowałem rozwiązać ten problem, no i ostatecznie u mnie wyglądało to tak: bateria z tabletu wyrzucona a do bateryjnych pinów w tablecie szło zasilanie 4,2V ze stabilizatora (w przypadku 3 pinów, ten trzeci to czujnik temperatury, zwykły termistor, wystarczyło sprawdzić jaką rezystancję ma w temp. pokojowej). Pomimo tego, że tablet się ładnie uruchamiał i na starcie pokazywał 100%, to niestety producenci montują takie sprytne czipy, które zarządzają zasilaniem w następujący sposób: podczas restartu urządzenia czip sprawdza napięcie na pinach baterii i tak określa stopień naładowania, jeśli nie ma podłączonej ładowarki to używając wgranej mapy zaczyna sukcesywnie "zjeżdżać" z procentów (zależne jest to od obciążenia procesora, transmisji danych, etc). Więc pomimo tego, że mamy stałe i stabilne zasilanie, system wykazuje drenaż baterii aż do 0%. Ponowny restart, lub podpięcie zasilania pod USB powoduje ponowny reset do 100%. Więc można to rozwiązać tak, że podłączmy zasilanie 5V pod usb, natomiast plus np przez diodę Zenera w celu obniżenia napięcia do pinów bateryjnych (nie pamiętam czy to + czy -, sam nie próbowałem, ale ktoś na forum opisywał taką metodę). Dla mnie to nie było rozwiązaniem, ponieważ potrzebowałem portu usb jako OTG (przesyłanie danych). Na szczęście dorwałem aplikacje która blokowała sygnał systemowy do wyłączenia urządzenia gdy wykrył niski stan naładowania.
    Jeśli ktoś ma jakiś inny pomysł na rozwiązanie tej kwestii to chętnie poczytam.
    Pozdrawiam
    kitza
    Level 11  
    Odkopię temat.
    Podobnie jak poprzednicy jeździłem z tabletem wbudowanym z deskę rozdzielczą. Niestety bateria spuchła i rozsadziła obudowę. Na szczęście nie wybuchła. Wpadłem na pomysł podłączenia ładowarki pod przewody wychodzące z baterii. Potrzebuję kilku informacji od mądrzejszych od siebie.
    Wtyczka baterii ma oznaczenia P+, P- i CNT. Szukam po sieci ale nie udało mi się znaleźć odpowiedzi, co oznacza CNT. Czy to jest ten czujnik temperatury, o którym ktoś wyżej wspominał?
    Druga sprawa. Kupiłem zasilacz - przetwornicę LM2596 S step-down o parametrach:napięcie wejściowe IN: od 3,2 V do 35 V, napięcie wyjściowe OUT: od 1.27V do 30V (regulowane), maksymalny ciągły prąd wyjściowy: max 2 A.
    Czy podpięcie tego zasilacza pod piny od baterii umożliwi uruchomienie tabletu?
    Tablet to Samsung T113
    gradek83
    Level 42  
    Możesz spróbować ale nie wiem czy to ruszy poza tym przetwornica nawet jak nie jest pod obciążeniem to jednak coś tam pobiera dla tego musisz brać to pod uwagę i zastosować przekaźnik rozłączający napięcie po zgaszeniu silnika no albo jakiś przełącznik.
    kitza
    Level 11  
    Udało się. Po podaniu napięcia z zasilacza na styki od baterii da się uruchomić tablet.
    Teraz szukam sposobu na samoczynne uruchomienie się tabletu po podaniu zasilania.
    Spotkał się może ktoś z Was z jakąś aplikacją, która na to pozwala?
    Czytałem o custom romach z taką opcją ale dla mojego tabletu nie ma żadnych custom romów.
    A gdyby tak zewrzeć na stałe styki włącznika? Zda to egzamin? Jak sądzicie?
    gradek83
    Level 42  
    kitza wrote:
    Teraz szukam sposobu na samoczynne uruchomienie się tabletu po podaniu zasilania.

Są przekaźniki czasowe. Aby tablet włączyć sprawdź na jak długo musisz wcisnąć przycisk POWER. Wiedząc to możesz dolutować się cienkim kabelkiem do przycisku POWER. http://ase.hoste.pl/sklep/index.php?p330,przekaznik-czasowy-3srpx lub TPL5110

Są aplikacje na androida które po np wykryciu napięcia na porcie USB włączają tablet aczkolwiek nie wiem czy są kompatybilne z twoim sprzętem musiał byś poszukać i sprawdzić.
    kitza
    Level 11  
    gradek83 wrote:
    Wiedząc to możesz dolutować się cienkim kabelkiem do przycisku POWER. http://ase.hoste.pl/sklep/index.php?p330,przekaznik-czasowy-3srpx

Jeśli dobrze rozumiem zasadę działania tego przekaźnika, to on tu chyba nie zadziała.
    "Po pojawieniu się sygnału sterującego na wejściu 1, przekaźnik zewrze styki 3 i 5 na czas trwania tego sygnału plus dodatkowo ustawiony czas". Miało by to sens gdybym chciał ręcznie przyciskiem na przekaźniku uruchamiać tablet. Gdybym do styku 1 przekaźnika podpiął "+" po stacyjce, styki 3 i 5 byłyby cały czas zwarte, a nie wiem czy tablet może tak pracować.

Są może przekaźniki, które po pojawieniu się, analogicznie do przekaźnika z linku, sygnały na wejściu 1, zwierają styki 3 i 5 na określony czas, a potem je rozwierają?

Takie coś byłoby dobre? http://ase.hoste.pl/sklep/index.php?p318,przekaznik-czasowy-2tsx
    gradek83
    Level 42  
    Warto do nich napisać i zapytać może coś doradzą.