Witajcie,
po przeczytaniu kilkuset tematów, z pewną dozą nieśmiałości postanowiłem jednak zadać pytanie dotyczące poprawności instalacji rozdzielni.
Kilka informacji tytułem wstępu:
- dom jednorodzinny z garażem
- zabezpieczenie przedlicznikowe 32A
- WLZ - 4x10mm2 Cu
- rozłącznik PRZK 4063
Do instalacji ma być podłączony inwerter (3f 5kW) od paneli fotowoltaicznych oraz agregat - najpewniej jednofazowy.
W chwili obecnej zostało podłączone:
- WLZ pod rozłącznik
- diody zasilania po stronie sieci (przed rozłącznikiem - sygnalizujące napięcie od strony sieci)
- z rozłącznika drut 10 mm2 wychodzi na SPD
- z SPD drut 10 mm2 wychodzi na blok rozdzielczy
- z SPD linka 16 mm2 wychodzi na GSU
- z bloku rozdzielczego 4x2,5 mm2 na miernik napięcia poszczególnych faz.
- za chwilę pojawi się połączenie szyny PEN - linka 16 mm2 do GSU
- GSU - bednarka 30x4 - pomiar rezystancji 2,1om
Pytania na które szukam odpowiedzi:
- czy do tej pory wszystko jest jak należy?
- czy inwerter podpinamy pod wejście rozłącznika od strony sieci?
- czy SPD SIMET'a SM30B+C/4-275, jest odpowiednio podłączony (w chwili obecnej wprowadzony na zacisk N jest przewód PEN, który na bloku jest rozdzielony PE i N i podpięty do GSU), czy zostawić to SPD (może pomóc, czy tylko zaszkodzi?)
- przy okazji, czy przewody 5x4mm2 i 5x6mm2 do rozdzielni w garażu i na piętrze mogą być wyprowadzone z bloku rozdzielczego, czy powinny "wychodzić" z jakiegoś zabezpieczenia/rozłącznika?

po przeczytaniu kilkuset tematów, z pewną dozą nieśmiałości postanowiłem jednak zadać pytanie dotyczące poprawności instalacji rozdzielni.
Kilka informacji tytułem wstępu:
- dom jednorodzinny z garażem
- zabezpieczenie przedlicznikowe 32A
- WLZ - 4x10mm2 Cu
- rozłącznik PRZK 4063
Do instalacji ma być podłączony inwerter (3f 5kW) od paneli fotowoltaicznych oraz agregat - najpewniej jednofazowy.
W chwili obecnej zostało podłączone:
- WLZ pod rozłącznik
- diody zasilania po stronie sieci (przed rozłącznikiem - sygnalizujące napięcie od strony sieci)
- z rozłącznika drut 10 mm2 wychodzi na SPD
- z SPD drut 10 mm2 wychodzi na blok rozdzielczy
- z SPD linka 16 mm2 wychodzi na GSU
- z bloku rozdzielczego 4x2,5 mm2 na miernik napięcia poszczególnych faz.
- za chwilę pojawi się połączenie szyny PEN - linka 16 mm2 do GSU
- GSU - bednarka 30x4 - pomiar rezystancji 2,1om
Pytania na które szukam odpowiedzi:
- czy do tej pory wszystko jest jak należy?
- czy inwerter podpinamy pod wejście rozłącznika od strony sieci?
- czy SPD SIMET'a SM30B+C/4-275, jest odpowiednio podłączony (w chwili obecnej wprowadzony na zacisk N jest przewód PEN, który na bloku jest rozdzielony PE i N i podpięty do GSU), czy zostawić to SPD (może pomóc, czy tylko zaszkodzi?)
- przy okazji, czy przewody 5x4mm2 i 5x6mm2 do rozdzielni w garażu i na piętrze mogą być wyprowadzone z bloku rozdzielczego, czy powinny "wychodzić" z jakiegoś zabezpieczenia/rozłącznika?