Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Tv Samsung LE40C530F1W, przepalający się bezpiecznik.

Amilo032 19 Sep 2016 12:29 2013 5
    Amilo032
    Level 9  
    Witam wszystkich, chciałbym na początku zaznaczyć, że nie jestem elektronikiem. Dostałem uszkodzony Tv Samsung LE40C530F1W. Objawy są takie, że w momencie podłączenia do sieci następuje zwarcie i wyskakują bezpieczniki, te w domu i bezpiecznik na płytce zasilacza telewizora. Jedyną usterkę jaką jak na razie wykryłem to przebicie na mostku prostowniczym. Mostek wymieniłem, ale nadal bezpiecznik się przepala. Bezpiecznik ma wartość 6,3 Ampera.
    Dane z płytki zasilacza :
    Model: I40F1_ADY
    Code : BN44-00340B
    Rev:1.1
    Na chwilę obecną nie wiem co dalej z tym fantem zrobić, jeśli któryś z kolegów mógłby mnie poprowadzić co dalej sprawdzić byłbym bardzo wdzięczny :)
    Podstawową wiedzę ( a raczej minimalną ) z zakresu elektroniki posiadam, miernik, lutownica nie są mi obce :)
    Wstawiam zdjęcie płytki, nie ma na niej kondensatorów, gdyż je na chwilę obecną wylutowałem. Tv Samsung LE40C530F1W, przepalający się bezpiecznik.IMG_201609...121810.jpg Download (1.89 MB) [/img]

Pozdrawiam.
    piotreksamba
    Level 24  
    Do sprawdzenia, wymiany ICM801, RM807, ZDM801, RM808, CM803.
    Amilo032
    Level 9  
    Witam, niestety elementu o oznaczeniu ZDM801 nie znalazłem.... Jest punk lutowniczy, ale elementu brak... Teraz zapytanie co to było, jak przypuszczam pewnie dioda prostownicza SMD ?? Jeśli tak, to o jakich parametrach.

Sprawa z brakującym elementem została rozwiązana, od czego są schematy :) Brakujący element to BZX84C11.

Elementy które podał Kolega Piotreksamba zostały wymienione. Teraz pytanie czy mogę śmiało podłączyć układ do prądu??
    Anonymous
    Level 1  
    Amilo032
    Level 9  
    Witam, przepraszam, za zwłokę w odpowiedzi, czekałem na układem STR....
    Zrobiłem jak zalecał Radzio M. Podłączyłem żarówkę 55 Watów zamiast bezpiecznika i świeci ona jasnym światłem, z tego co rozumiem nadal gdzieś występuje zwarcie?? Zasilacz podłączyłem na biurku, bez podłączania pod Tv. Jakieś sugestie?
    Pozdrawiam.

Odważyłem się włączyć zasilacz z bezpiecznikiem... jednak efekt jest bez zmian... Nadal wyzwala bezpieczniki w mieszkaniu i wręcz wybucha bezpiecznik w układzie... Któryś z kolegów coś doradzi, czy telewizor oddać na utylizację?

Zamówiłem identyczny układ, używany, ale z gwarancją rozruchową za 95 zł plus przesyłka. Mam nadzieję, że TV włączy się bez żadnych komplikacji. Jeśli tak będzie to postaram się znaleźć zwarcie / uszkodzony element w starym zasilaczu. Tym czasem dziękuję za pomoc, wątku na razie nie zamykam, może odnajdę przyczynę zwarcia i wniosę coś dla potomnych. Pozdrawiam :)
    GanCegall
    Level 38  
    Amilo032 wrote:
    na razie nie zamykam, może odnajdę przyczynę zwarcia i wniosę coś dla potomnych.

Piąty rok idzie a potomni czekają :-)