Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Agregat Prądotwórczy Kraftwelle - dziwny objaw

maciek.j 19 Sep 2016 21:53 4539 24
phoenixcontact
    maciek.j
    Level 10  
    Witam!
    posiadam od jakiś 4 latek agregat prądotwórczy firmy Kraftwale . Niestety teraz dopiero okazało się już po gwarancji, że coś jest z nim nie tak. Nie działa pod nim np filtr do akwarium. Wirnik niby w filtrze coś tam działa ale nie daje ruchu wody - można powiedzieć że wogóle nie działa. Nie działa też o dziwo palnik w piecu gazowym dwufunkcyjnym w domu jdnorodzinnym. Elektronika wszystko wyświetla, piec niby chodzi, ale wody się nie podgrzeje.... ???? Nie działa też szafa chłodnicza starego typu w firmie. Silnik pracuje a temperatura w lodówce przez 3 h podskoczyła o 5 stopni. Ma ktoś jakiś pomysł co jest z nim nie tak??? dodam że mam drugi agregat pożyczony od kolegi i wszystkie te urządzenia działają na nim bez problemów. Nie mam niestety w pobliżu Skarżyska żadnej firmy ani nikogo kto by mi coś doradził co zrobić. Radzono mi abym zmienił plus minusem na przedłużaczu ale ten zabieg - dla mnie bez sensu - nic nie pomógł. Czy jemu brakuje jakiejś stabilizacji??? dodaję zdjęcia - ten czerwony to mój, niebieski kolegi. Jest ktoś wstanie mi pomóc coś w temacie lub przynajmniej dać namiar na jakiś serwis który mógłby się tym problemem zająć??Agregat Prądotwórczy Kraftwelle - dziwny objaw Agregat Prądotwórczy Kraftwelle - dziwny objaw Agregat Prądotwórczy Kraftwelle - dziwny objaw
  • phoenixcontact
    budiet
    Level 22  
    Powiedz czy na każdej z faz jest taki sam objaw? Z tego co piszesz to urządzenia indukcyjne mają problem z pracą na tym agregacie. Zmierz napięcie jakie podaje na wyjściu twój agregat, jałowo i pod obciążeniem.
    jesion40
    Level 27  
    Jeżeli chodzi o piec gazowy, to przyczyną może być wymagany sposób podłączenia napięcia do pieca. Zwykle przy zapłonie kontrolowana jest obecność płomienia z wykorzystaniem czujnika jonizacji. Aby czujnik prawidłowo działał konieczne jest zachowanie biegunowości (L, N) zasilania ponieważ prąd jonizacji płynie do elementów połączonych z korpusem, który jest uziemiony. Właściwe podłączenie gwarantuje, że pomiędzy elektrodą a korpusem będzie napięcie, przy odwrotnym go (praktycznie) nie ma.

Problem z generatorem, który nie jest uziemiony polega na tym, że oba bieguny są "pływające" - brak stałego odniesienia do przewodu ochronnego. Napięcie względem korpusu jest więc nieokreślone. Pomóc może połączenie zacisku uznanego za N z przewodem ochronnym przez rezystor, np. 10kΩ.

Oczywiście dotyczy to problemów ze sprawnym generatorem, jeżeli nie ma na wyjściu napięcia, to cudów nie ma...
  • phoenixcontact
    maciek.j
    Level 10  
    Tak na każdej z faz jest ten objaw. Natomiast na temat reszty musisz mi napisać jak "chłop krowie na granicy" - Jestem mgr farmacji:D miernik mam nówka sztuka nie używany, zdziałam nim coś???
    budiet
    Level 22  
    Pomiaru dokonujesz na pierwszym ustawieniu na prawo 500V~
    Pierw pomierz go na każdej z faz bez obciążenia, potem ponów pomiary z obciążeniem, czyli podłącz np jakąś żarówkę, a potem jeszcze z jakimś odbiornikiem indukcyjnym (np ta pompka do akwarium, lodówka) i napisz co tam pomierzyłeś.
    maciek.j
    Level 10  
    ok jutro postaram się pomierzyć bo nie będę dziś budził już sąsiadów. Na pewno dam znać
    Krzysztof Kamienski
    Level 43  
    jesion40 wrote:
    Jeżeli chodzi o piec gazowy,
    , Zgoda, ale co z resztą odbiorników, o czym wspomnał kol. @maciek.j ? To mi wyglada na uszkodzenie regulatora, który z jakiś przyczyn sie wzbudza, i kształt przebiegu napięcia wyjściowego, zaczyna zbliżać się do prostokąta, piły, albo trójkąta.Odpowiedź silników indukcyjnych na to jest oczywista. Hmmm, sam miernik to trochę mało, przydał by się oscyloskop. :cry:
    maciek.j
    Level 10  
    jeszcze nic nie udało mi się zmierzyć - praca do południa - ale dodam że wszystko pozostałe działa bez zarzutu, komputery, drukarki, pilarka, flex. Nie wiem co z siłą bo tego nie używałem nigdy bo nie potrzebowałem do tej pory??? co to ten regulator?? da się go wymienić??? oscyloskopu nie posiadam niestety i nie mam pojęcia kto mógłby to zmierzyć.....
    jesion40
    Level 27  
    maciek.j wrote:
    oscyloskopu nie posiadam niestety i nie mam pojęcia kto mógłby to zmierzyć
    Może spróbuj odsłuchać przebieg na słuchawkach? Dzielnik np. 200kΩ/1kΩ (lub 10nF/1kΩ) i równolegle do 1kΩ słuchawki? Można też z wyjścia takiego dzielnika sygnał podać na wejście karty audio w komputerze i oglądnąć przebieg korzystając z odpowiedniego programu - na elektrodzie nie raz były zamieszczane linki.

Moderated By kozi966:

Proszę nie proponować podobnych pomysłów, bo ktoś jeszcze zacznie rzeczywiście słuchać przez słuchawki przebiegi, szczególnie te 230V.
    Ramka moderacyjna dla przypomnienia, że porady mogą być szkodliwe.

budiet
    Level 22  
    Hehe dobre sobie sinusoida zmieniła się w kwadrat lub piłę HEHE!!!
    Takich bzdur to od czasów Lenina i Stalina nie słyszałem.
    Niech mi któryś z was pokaże jak w generatorze wirnikowym wytworzyć piłę lub kwadrat?
    Generator prądu przemiennego potrafi generować TYLKO I WYŁĄCZNIE SINUSOIDĘ!!!!, no chyba że jakiś antygeniusz patentowany w samym ZSRR zastosuje prostownik i zaraz za nim falownik (generator funkcji), ale wtedy nie nazywajcie tego prądnicą prądu przemiennego tylko przetwornicą napięcia.
    A tak na mój nos wygląda to na chwilowe przeciążenie spowodowane podłączeniem np tej lodówki (każdy kto uruchamiał kiedyś lodówkę z przetwornicy lub agregatu wie że taki silnik indukcyjny lekką ręką potrzebuje na start 10x - 20x większą moc rozruchową niż do normalnej pracy) i zapewne generator nie potrafi zapewnić wystarczająco dużej mocy chwilowej.

Proszę o zejście na ziemie i powrót do dyskusji na poziomie. //kozi966
    Krzysztof Kamienski
    Level 43  
    Cóż mam na to odpowiedzieć, widocznie głupi jestem :cry: Gdzie mi tam do Lenina czy Stalina. Wytłumacz mi tylko, Wielki Mistrzu, co się stanie, gdy wzbudzenie takiego Generatora Wirnikowego, zasilimy prądem pulsującym, o pulsacji niesynchronicznej z obrotami wirnika (wzbudzenie się regulatora??) O Wzmacniaczach Elektromaszynowych Mistrz słyszał ? Np. Rototrol, czy Amplidyna ?

budiet wrote:
    falownik (generator funkcji)
    Falownik nazwany generatorem funkcji (jakiej?) , a czemu to nie generatorem arbitralnym, na ten przykład ?
    budiet
    Level 22  
    A my rozmawiamy nadal o generatorze agregatu prądotwórczego, czy tak sobie przeskakujemy w tematach jak pszczółka z kwiatka na kwiatek?
    Anonymous
    Level 1  
    Krzysztof Kamienski
    Level 43  
    @Rycho T Więc właśnie, tanie chińskie regulatory (podejrzewam w nich uszkodzenie kondensatora elektrolitycznego) potrafią wzbudzić się na częstotliwości paruset herców i tym kluczować stały prąd wzbudzenia wirnika. Jak to wplywa na kształt przebiegu wyjściowego generatora, oraz jego sprawność nie musze dodawać
    maciek.j
    Level 10  
    dopiero dziś udało mi się coś niestety zmierzyć....
    1 gniazdo - 219 - 220
    2 gniazdo 225 - 226
    3 gniazdo 218 -219

po podłączeniu filtra do akwarium przez kostkę tak aby udało się coś zmierzyć nie wiele się zmienia: 215 -216, 217 - 218.....

????????
    maciek.j
    Level 10  
    ok fajnie. tylko co mam w nim wymienić żeby było ok i żeby działało???
    maciek.j
    Level 10  
    a regulator jakie to są koszta mniej więcej?? kto może dysponować takim czymś jak oscyloskop??
    gajda1000
    Level 2  
    Do zasilania tego typu urządzeń potrzebujesz dodatkowego, zewnętrznego stabilizatora napięcia. Albo generatora inwertowego. Są też w ich ofercie i2000,i3500 itd . To jest problem, koniec - kropka.
    Krzysztof Kamienski
    Level 43  
    gajda1000 wrote:
    Do zasilania tego typu urządzeń potrzebujesz dodatkowego, zewnętrznego stabilizatora napięcia
    Słuszna uwaga, bo zasilanie generatora prądotwórczego paliwem ciekłym lub gazowym uważam za zbędne. :D Może najpierw przeczytaj cały wątek, a później zabieraj głos, o ile coś konstruktywnego potrafisz wnieść do dyskusji.
    gajda1000
    Level 2  
    Pracuję w branży generatorów prądu. Podałem przyczynę i gotowe rozwiązanie. Pozdrawiam