Witam Mam pytanie na temat menu wielopoziomowego, zrobione na enkoderze obrotowym z przyciskiem. Nie wiem jak się za to zabrać. Mam płytkę uniwersalną złożoną wraz z enkoderem ze stronki:
W samplach Bascoma masz przykład takiego Menu wykorzystującego Addr2 (address to->)
Na bazie tego rozwiązania jest do znalezienia na Elektrodzie szkielet menu które łatwo rozbudować za każdym razem o dodatkowe funkcjonalności/podplansze.
Nazywa się "Menu by Mundi"
Jest też osobny projekt LCD menu designer by Netzman. To Windowsowy programik generujący dwa gotowe pliki które dołączasz do swojego projektu. Link
Każdy z nich wymaga pewnej wiedzy.
Napisz jak głębokie ma być menu.
Napisałem już kilka swoich w tym każde może być wielojęzyczne.
Nieskromnie napisze, że przepisany przeze mnie na zlecenie sterownik, w oryginale pana. Wołgajewa schudł z 99% zajętości Flash do ~60% pozwalając na dopisanie nowych funkcjonalności.
Wszystko zależy od potrzeb.
A tak w ogóle... dla Menu to wszystko jedno czy enkoder czy przyciski. Powinno reagować na "Plus", "Minus" i "Okay"
Procedura obsługi enkodera powinna zwracać tylko wartość "Plus", "Minus" i "Okay"
Wtedy to samo zawsze możesz zrobić z przyciskami. Czyli wciskasz przycisk a widziany jest on jako wartość "Okay"
Czyli menu piszesz by reagowało na daną wartość a nie na jakiś przycisk bo potem go nigdy nie przepiszesz do czegoś innego.
Dziękuję zaraz sprawdzę i zapoznam się..
A menu ma wyglądać coś w tym stylu:
Dodano po 3 [godziny]:
Przedstawieniem co mam na razie zrobione, menu jest zapożyczone na 4 przyciski. Dodałem do niego odczyty z czujników. Ogólnie te menu działa tylko biednie wygląda ((.
No najpierw musiałbyś wiedzieć jak chciałbyś żeby to wyglądało a potem do tego dążyć Pomożemy!
Moim zdaniem, ważna sprawa, żeby program się wykonywał niezależnie od tego czy jesteś w Menu. Pomyśl. Włączona jakaś zamrażarka a Ty zostawisz właczone Menu. Wszystko zamarznie, a powinno pilnowac temperatur w tle.
Tu taki mój program do roweru.
Ma dwie plansze, główną i takie statystyki dostępne bezpośrednio.
Menu w nim to osobna sprawa. Tak więc mógłbyś pomyśleć u siebie nad czymś takim, ze dwie plansze z tymi odczytami a zadawanie nastaw to jakby Menu tutaj.
(ten program ma dużo wiecej funkcji i chyba nawet ten film wszystkich nie pokazywał)