Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Testo
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Przetwornica 12V/220V. Brak sterowania tranzystorów z SG525.

wolltDE 20 Wrz 2016 21:30 2799 84
  • #1 20 Wrz 2016 21:30
    wolltDE
    Poziom 13  

    Witam wszystkich.
    Potrzebuję pomocy z naprawą przetwornicy jak w tytule. Tranzystory odlutowane i sprawdzone, są OK. Dodam że posiadam oscyloskop cyfrowy.
    Przetwornica zawiera:
    - SG3525 (myślałem że uszkodzony więc wymieniłem na nowy)
    - LM324
    - KA7500
    - WFP50N06 - 4szt
    - IRF840 - 4szt.
    Problem w tym że nie mam napięcia ba bramkach WFP50N06.
    Napięcia zmierzone na SG3525:
    - V ref.- 5,4V
    - shutdown- 2,7V
    - softstart - 0V
    - OSC. Output - 0V
    - Output B - 0V
    - Noninv. Input - 3,6V
    - CT - 2,1V (przebieg jest "piła")

    Siedziałem na forum z dwie godziny i nie znalazłem jak rozwiązać problem tego typu.

    Pozdrawiam.

    0 29
  • Testo
  • #3 20 Wrz 2016 21:40
    eurotips
    Poziom 35  

    Na bramkach ma być przebieg a nie napięcie, oscyloskopem się podepnij i sprawdź czy coś idzie w momencie załączenia.

    0
  • #5 20 Wrz 2016 21:55
    wolltDE
    Poziom 13  

    Na bramkach nie ma żadnych przebiegów. Resztę jutro sprawdzę około 15.00h.

    0
  • Testo
  • #6 21 Wrz 2016 12:53
    wolltDE
    Poziom 13  

    zmyslonyy napisał:
    To może warto sprawdzić czy w ogóle startuje przetwornica i ma zasilanie.


    Napisz mi jak ma sprawdzić czy startuje przetwornica i gdzie ma szukać te zasilanie?

    0
  • #7 21 Wrz 2016 13:16
    zmyslonyy
    Poziom 26  

    @wolltDE sprawdź jakie jest (i czy w ogóle jest?) napięcie na środkowej nóżce tranzystora IRF840 zachowując przy tym wszelkie środki bezpieczeństwa abyś nic nie zwarł.

    Inna sprawa, że z opisu Twojego wynika, że to jest przetwornica sieciowa plus przetwornica po stronie wtórnej-niskiego napięcia. Sądzę, że jednak powinieneś przynajmniej porobić fotografie PCB tej przetwornicy od strony elementów ale i od strony druku...choć myślę, że może być bardzo ciężko zdalnie to naprawić.

    0
  • #8 21 Wrz 2016 19:15
    wolltDE
    Poziom 13  

    Przetwornica 12V/220V. Brak sterowania tranzystorów z SG525.

    Dodano po 3 [godziny] 55 [minuty]:


    Przetwornica 12V/220V. Brak sterowania tranzystorów z SG525.

    Na drenie IRF840 brak napięcia. Jakieś pomysły?

    Dodano po 7 [minuty]:

    Jakie wartości napięć powinien mieć SG3525 żeby ruszył?

    0
  • #10 21 Wrz 2016 21:37
    wolltDE
    Poziom 13  

    1. IRF 846 Q5 - 0 VDC
    2. IRF 846 Q6 - 12,8 VDC
    3. IRF 846 Q4 - 12,8 VDC
    4. IRF 846 Q3 - 0 VDC

    Na nóżce "12" SG3525 jest 0 VDC. Przecież "12" nóżka to ground?

    0
  • #11 22 Wrz 2016 14:29
    wolltDE
    Poziom 13  

    Na nóżce "13" jest 4,3VDC.

    0
  • #12 22 Wrz 2016 15:26
    zmyslonyy
    Poziom 26  

    wolltDE napisał:
    Na nóżce "12" SG3525 jest 0 VDC. Przecież "12" nóżka to ground?

    Przepraszam ale to moja pomyłka i masz rację to GND. Później tylko edytowałem wpis.

    Na nóżce mieści się jeszcze w granicach błędu. A na nóżce 15 V(i)? Powinno być powyżej 8V.
    Jak podałeś wyżej na nóżce shutdown jest napięcie które blokuje pracę przetwornicy.(stan wysoki) Prawdopodobnie jakiś pomiar jest robiony na poczwórnym LM324. Zdjęcie od strony elementów jest słabe i do tego przekręcone w stosunku do strony ścieżek i dobrze nie widać.

    0
  • #15 22 Wrz 2016 18:20
    wolltDE
    Poziom 13  

    SMD R4 jest dobry ma wartość 10kOhm a wygląda tak ponieważ poprawiałem lut.
    Na nóżce "15" jest 12,3VDC.

    1
  • #16 22 Wrz 2016 21:44
    zmyslonyy
    Poziom 26  

    A tam przy tych tranzystorach mocy gdzie widać stosunkowo świeże luty nie ma zwarć? czasami po takim lutowaniu zostają jakieś nitki (cyny) które przywierają.
    Niemniej sądzę, że taka naprawa zdalna jest ponad Twoje i moje siły... i prowadzenie Cię za rękę krok po kroku. Wydaje się, że ogólnie napięcia na SG3525 są ok więc problem gdzieś tkwi obok.

    0
  • #17 23 Wrz 2016 13:36
    mariuszw19640717
    Poziom 34  

    wolltDE napisał:
    Na nóżce "13" jest 4,3VDC.

    wolltDE napisał:
    Na nóżce "15" jest 12,3VDC.

    Jak te napięcie są z tego samego źródła to, dlaczego jest taka duża różnica?

    0
  • #18 23 Wrz 2016 15:21
    wolltDE
    Poziom 13  

    mariuszw19640717 napisał:
    wolltDE napisał:
    Na nóżce "13" jest 4,3VDC.

    wolltDE napisał:
    Na nóżce "15" jest 12,3VDC.

    Jak te napięcie są z tego samego źródła to, dlaczego jest taka duża różnica?


    Przepraszam mój błąd na "13" i "15" są takie same napięcia czyli około 12,3VDC.

    A co do zwarć na tranzystorach to jeszcze raz dzisiaj sprawdziłem i niestety ale nie ma.

    0
  • #19 23 Wrz 2016 18:18
    mariuszw19640717
    Poziom 34  

    wolltDE napisał:
    A co do zwarć na tranzystorach to jeszcze raz dzisiaj sprawdziłem i niestety ale nie ma.

    Brak zwać nie oznacza, że są w pełni sprawne, najlepiej przetestować tranzystory dynamicznie.
    Sprawdź, czy są przebiegi na wyjściach A i B SG3525.

    0
  • #20 26 Wrz 2016 07:32
    wolltDE
    Poziom 13  

    Na wyjściach A B, SG3525 są przebiegi jak poniżej:
    Przetwornica 12V/220V. Brak sterowania tranzystorów z SG525.

    0
  • #21 26 Wrz 2016 11:11
    mariuszw19640717
    Poziom 34  

    wolltDE napisał:
    Na wyjściach A B, SG3525 są przebiegi jak poniżej:

    To są raczej jakieś zakłócenia, lub coś źle mierzysz.
    Odłącz wyjścia A i B od pozostałej części układu, i sprawdź, czy są przebiegi.

    0
  • #22 27 Wrz 2016 06:36
    wolltDE
    Poziom 13  

    mariuszw19640717 napisał:

    To są raczej jakieś zakłócenia, lub coś źle mierzysz.
    Odłącz wyjścia A i B od pozostałej części układu, i sprawdź, czy są przebiegi.


    Faktycznie źle miałem skalibrowane sondy. Poniżej są już właściwe przebiegi. Pierwszy przy 1V i 50us a drugi przy 5mV i 50us.
    Przetwornica 12V/220V. Brak sterowania tranzystorów z SG525.
    Przetwornica 12V/220V. Brak sterowania tranzystorów z SG525.

    Jeszcze dzisiaj postaram się wylutować MOSFETy i sprawdzić takim testerem jak poniżej.
    Przetwornica 12V/220V. Brak sterowania tranzystorów z SG525.

    0
  • #23 27 Wrz 2016 09:15
    mariuszw19640717
    Poziom 34  

    wolltDE napisał:
    Poniżej są już właściwe przebiegi. Pierwszy przy 1V i 50us a drugi przy 5mV i 50us.

    Prawidłowe przebiegi na wyjściach A i B to, prostokąt (załącznik), czyli tu raczej brak przebiegu.
    Przybliżoną częstotliwość można obliczyć z wartości elementów RT, CT i RT, elementy podłączone do pin 5,6 i 7 SG3525.
    Zmierz napięcie na pin 10 SG3525.

    0
  • #24 27 Wrz 2016 09:52
    wolltDE
    Poziom 13  

    Na SG3525 pin "10" jest 2,4VDC.

    0
  • #25 27 Wrz 2016 10:47
    mariuszw19640717
    Poziom 34  

    wolltDE napisał:
    Na SG3525 pin "10" jest 2,4VDC.

    Skąd to napięcie przychodzi?

    0
  • #26 27 Wrz 2016 13:15
    wolltDE
    Poziom 13  

    A jakie napięcie powinno być na Shutdown?
    Pin "10" jest podłączony przez rezystor smd 15kohm i przez diody zenera do "1" i "14" LM324N oraz do diody led sygnalizującej błąd przetwornicy.
    Dodatkowo jeszcze "10" połączona jest przez dwa rezystory smd 8,5kohm(tak mi multimetr pokazuje) i 20kohm z pinem "6" SG3525 i jednym rezystorem 8,5kohm (ten sam co wyżej wymieniony) do GND.

    0
  • #27 27 Wrz 2016 14:24
    mariuszw19640717
    Poziom 34  

    wolltDE napisał:
    A jakie napięcie powinno być na Shutdown?

    Przy pracującym SG3525 raczej zero.
    Wygląda że to, napięcie blokuje działanie SG3525, czyli uszkodzenia należy szukać w innym miejscu.
    Jak zrobisz to:
    mariuszw19640717 napisał:
    Odłącz wyjścia A i B od pozostałej części układu, i sprawdź, czy są przebiegi.
    , będzie wiadomo, czy tak jest.
    Sprawdź skąd przychodzą sygnały na piny 2,3 i 12,13 LM324.
    wolltDE napisał:
    przez diody zenera do "1" i "14"

    Na pewno Zenera,a nie 1N4148?

    0
  • #28 27 Wrz 2016 21:14
    wolltDE
    Poziom 13  

    mariuszw19640717 napisał:

    Na pewno Zenera,a nie 1N4148?

    Myślałem że diody tego typu są tylko Zenera więc cofam moje stwierdzenie odnośnie diod Zenera, całkiem możliwe że są to 1N4148.

    Co do odłączenie pinów "11" i "14" z SG3525 to zrobiłem to i w poście #22 zamieściłem przebiegi.

    Resztę zrobię jutro.

    0
  • #29 28 Wrz 2016 13:02
    wolltDE
    Poziom 13  

    A więc tak są podłączone "2", "3", "12", "13" LM324:
    - "2" przez rezystor SMD 33kohm do GND oraz przez szeregowo podłączone SMD 33kohm i 33kohm do "13" LM324
    - "3" podłączona w kierunku zaporowym do 4 diod typu 1N4148 i do termistora przyklejonego do tranzystora MOSFET.
    * 1 dioda typu 1N4148 katoda do "3" a anoda do "1" LM324
    * 2 dioda typu 1N4148 - || - anoda przez rezystor SMD 300ohm do "3" KA7500B
    * 3 dioda typu 1N4148 - || - anoda przez rezystor SMD 3,3kohm do "7" SG3525
    * 4 dioda typu 1N4148 - || - anoda przez rezystor SMD 560ohm do GND oraz anoda łączy się z kondensatorem elektrolitycznym 22uF 25V
    - "12" przez rezystor SMD 15kohm do "9" LM324
    - "13" przez rezystor 33kohm do "2" LM324 i do termistora przyklejonego do tranzystora MOSFET i do "16" SG3525 oraz do kondensatora elektrolitycznego 10uF 50V.

    0
  • #30 28 Wrz 2016 13:10
    mariuszw19640717
    Poziom 34  

    wolltDE napisał:
    KA7500B

    Sprawdź, czy ma zasilanie pin 12.

    0