Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

HP LJ 1536dnf MFP - zacina papier na wyjściu

macx 20 Sep 2016 23:45 2751 4
    macx
    Level 11  
    Witajcie, przekopałem archiwum, ale nic sensownego nie znalazłem. Mam problem z drukarką HP LaserJet 1536dnf MFP, otóż zacina papier tuż przy wyjściu (jak na załączonych zdjęciach), a na wyświetlaczu widnieje "zacięcie papieru w obszarze kasety".
    Dzieje się tak przy każdej próbie wydruku/kopiowania. Dotychczas drukowała bez zarzutu, jednak puściłem jej 100 kartek i po wydrukowaniu ok 40 zacięło papier i tak już zostało (teraz zacina każdą kartkę). Po wymianie toneru na nowy dalej to samo.

Po wyjęciu kartki widać że zadrukowana jest dokładnie do połowy - reszta kartki biała.

Drukarka pracuje w domu i wydrukowała w ciągu dwóch lat może z 5 ryz papieru łącznie, więc nie jest jakoś mocno eksploatowana. Używam tylko tonerów ActiveJet jeśli ma to znaczenie.

Drukarkę rozkręciłem i przepatrzyłem wszystko co znalazłem w innych postach na elektrodzie, ale nie znalazłem nic podejrzanego.

Podpowiecie co może być przyczyną, gdzie dokładniej zaglądnąć?

zdjęcia zacięcia:
    HP LJ 1536dnf MFP - zacina papier na wyjściu HP LJ 1536dnf MFP - zacina papier na wyjściu

Z góry dzięki za pomoc

pozdr.
    McX

Dodano po 1 [godziny] 37 [minuty]:

Poskręcałem ją i zaczęła drukować, ale niestety po wydruku ok 40 kartek zacięła się znowu. Wyłączyłem ją i odczekałem ok pół godziny, zaczęła drukować, ale po kilku kartkach znów zacięcie. Wychodzi na to że jak jest ciepła to się zacina... ktoś, coś ?
    tato56
    Level 30  
    Rozbierz zespół utrwalania wyczyść stary smar nałóż nowy i powinno hulać chyba że połamałeś dźwignię czujnika ale z opisu wychodzi że jak się nagrzeje to wtedy blokuje sprawdź utrwalanie
    Pozdrawiam
    macx
    Level 11  
    tato56 wrote:
    Rozbierz zespół utrwalania wyczyść stary smar nałóż nowy i powinno hulać chyba że połamałeś dźwignię czujnika ale z opisu wychodzi że jak się nagrzeje to wtedy blokuje sprawdź utrwalanie
    Pozdrawiam

Dzięki za odpowiedź. Fuser wymontowany, jednak chyba się sam nie odważę w zabawę z tym smarem. Mój poziom wiedzy w tym temacie jest zbyt mały, na co dzień zajmuję się zupełnie innymi sprzętami.

Znalazłem w sieci manuala serwisowego do tej drukarki, więc nie miałem problemów z wymontowaniem pieca, jednak ingerencja w jego wnętrze chyba mnie przerasta.
    No chyba, że ktoś poleci jakąś dokumentację. Jak nie to kupię nowy, ewentualnie może kogoś znajdę na miejscu to zlecę mu tę robotę...

Przy okazji - ten manual może się komuś przydać, więc wrzucam go jako załącznik:
    HP LaserJet 1536dnf MFP Service Manual

HP LJ 1536...manual.pdf Download (6.96 MB)
    macx
    Level 11  
    Witajcie ponownie :)
    wymiana smaru zrobiona, jednak problem pozostał, dalej się zacina papier przy wyjściu :( Może ktoś podpowie co mógłbym sprawdzić jeszcze. W mojej okolicy nie znalazłem nikogo, kto mógłby mi pomóc. W każdym serwisie, w którym byłem to po opisaniu problemu rozkładali ręce i odsyłali gdzie indziej.
    Nie wiem czy dobrze główkuję, ale jak nic nie wymyślę to czy wymiana pieca na nowy pomoże? Patrząc na manuala tam jak nic stoi: "If the error persists, replace the fuser."
    macx
    Level 11  
    kontynuując mój monolog...

Może kogoś naprowadzi na jakiś trop mój test:

dla próby skopiowałem 200 kartek (pustych - żeby oszczędzić papier i toner) i przerzuciła wszystkie bez zacięcia, a gdy tylko zrobiłem przerwę na kilka sekund już każdą kolejną kartkę zacinała. Dopiero po odczekaniu godziny, jak wystygła, nagle przestała i znowu drukowała poprawnie większą ilość kartek...
    Na drugi dzień (porządnie wystygłą przez noc) powtórzyłem próbę - i znowu skopiowałem 200 pustych kartek - tym razem po 30 wyjąłem na chwilę papier z podajnika, żeby ją zatrzymać na moment. Kolejną kartkę oczywiście zacięła...

Zatem ponawiam pytanie. Ktoś? Coś?

pozdr.