Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Canon NP 6317 parszywy problem z papierem

defol 08 Lip 2005 17:08 2195 29
  • #1 08 Lip 2005 17:08
    defol
    Poziom 19  

    Witam,
    problem z ww kopiarką. Problem jest na tyle dziwny, że nie mam pomysłu co to może byc. Mianowicie-kopiarka wcina papier biorąc go z szuflady. Ale nie wcina go ot tak sobie. Pierwsza kartka przechodzi pieknie, druga zatrzymuje sie w połowie fusera. Jak wybiorę podajnik ręczny to wszystko działa jak należy i to zarówno A4 jak i A3. Nie ma znaczenia czy puszczę 1, 10 czy 100 kopii wszystko działa. Czyściłem juz wałek i sprzęgło rejestracji, rolki podajników, pasy przenoszące papier i problem dalej jest. Pomocy.

    0 29
  • #2 08 Lip 2005 17:17
    rys57
    Moderator

    Jedna przechodzi zawsze?
    Druga zacięta, a gdzie jest w tym czasie trzecia?
    Wygląda to na sprzęgło pobierania.

    0
  • #3 08 Lip 2005 18:10
    ABLublin
    Specjalista - kserokopiarki

    wygląda mi nato że wybrany pokrętłem format paieru nie odpowiada stanowi faktycznemu !?
    sprawdź czy nie ma papieru za szufladą z tyłu , po zamknięciu szuflady maszyna źle odczytuje format papieru

    0
  • #4 08 Lip 2005 19:31
    julkawrocław
    Poziom 15  

    a mi wyglada na zakrótkie ramie czujnika w piecu,a moze sie zawiesza?

    0
  • #5 08 Lip 2005 20:10
    horse667
    Specjalista - kserokopiarki

    Czy przy podawaniu z ręcznego wyrasta dłuższe ramie.??
    Moim zdaniem któryś z elementów nie biorących udziału pzy kopiowaniu z ręczego, np sprzęgło pobierania, a tak na marginesie miałem podobną sytuację w sharpie 2218, po konserwacji kopiarka zacinała każdą kartkę z szuflady z boku wszystko szło dobrze), pociłem się u klienta chyba z 2 godziny i nagle drobny szczegół jedna z nóżek kopiarki stała na dzwiczkach od szafki około 3mm niżej. Po postawieniu wszystkich nóżek na tym samym poziomie wszystko wróciło do normy, ale to był sharp, one są miękie, nie to co canon sztywna maszyna.
    Pozdrawiam horse

    0
  • #6 08 Lip 2005 22:14
    pdw
    Specjalista - kserokopiarki

    podstaw czujnik wyjscie papiery z kasety znajduje sie on dokladnie pod bocznym podajnikiem teraz jestem madry gdyz walczylem nie jednokrotnie z taka usterka:)

    0
  • #7 09 Lip 2005 11:57
    Kopi serwis
    Poziom 17  

    Witam
    Jeżeli format papieru w kasecie odpowiada stanowi faktycznemu(jak napisał kolega wyżej)to rzeczywiście sprawdż czujnik na wyjściu papieru.Jeżeli z bocznego podajnika wetnie duźo kartek to podniesie minimalnie blaszke do góry i czujnik będzie sie zawieszał.
    Pozdrawiam

    0
  • #8 09 Lip 2005 21:17
    xawier
    Poziom 29  

    pdw ma rację też wiele razy walczyłem z tymi maszynami.

    "horse" - nie każda kartka układa się identycznie - podajniki mają znaczenie i to duże. Całkiem inaczej kartka potrafi zachować się na czyjniku kiedy idzie z podajnika bocznego a inaczej jak z dolnej szuflady. Czas z różnych powodów może być inny i kąt natarcia kartki na czujnik też. Ramię nie musi "wyrastać" - wierz mi... Kartka nie jest sztywna...

    0
  • #9 09 Lip 2005 22:22
    julkawrocław
    Poziom 15  

    o jak miło posłuchac poplecznika,ale są i tacy co sharpy robią

    0
  • #10 09 Lip 2005 23:01
    horse667
    Specjalista - kserokopiarki

    Zmasowany atak :)?? Wiem jak ważny jest podajnik, i jak duża jest różnica między podawaniem z kasety i pod. bocznego, ale za piecem sztywność kartki jest już taka sama, niezależnie od źródła podania

    julkawrocław napisał:
    a mi wyglada na zakrótkie ramie czujnika w piecu,a moze się zawiesza?
    .... tak mi się wydaje:) dlatego ja wykluczyłbym czujnik na piecu... ,ale chętnie podyskutuje, na naukę nigdy nie jest za późno.
    z pokorą horse

    Dodano po 4 [minuty]:

    0
  • #11 10 Lip 2005 10:06
    julkawrocław
    Poziom 15  

    ok dyskutujemy w tej maszynie po wykonaniu ,,,,,,,,,, kopi w "sciera" sie czujnik wyjscia kartki z pieca ponieważ kartka udeża w niego prawie zawsze w tym samym miejscu.Rozwiązałem ten problem przedłużając dosłownie o 1mm samo pionowe ramie czujnika.Dajmy szanse autorowi posta na zastosowanie zmian i jakąs odpowiedz

    0
  • #12 10 Lip 2005 18:27
    defol
    Poziom 19  

    Moim zdaniem czujnik w piecu nie ma nic do rzeczy bo tak samo byłoby w przypadku podajnika ręcznego. Bo co? Inny czyjnik w piecu działa przy tych podajnikach? Ten sam. Z resztą odkręciłem cały przód włącznie z pokrywą, włożyłem w czujnik pokrywy papier i obserwowałem podczas pracy flagę w czujniku w piecu-wydaje się że działa poprawnie-wchodzi dokładnie w czujnik. Z resztą tak jak pisałem z ręcznego idzie bez zarzutu.

    0
  • #13 10 Lip 2005 20:45
    horse667
    Specjalista - kserokopiarki

    Mam kilka pytań:
    - czy jeżeli puszczasz pojedyńczą kopię z kasety, to przejdzie??.
    - czy to się dzieje dokładnie za każdym razem?
    - jaki jest objaw gdy puścisz dwie z kasety?
    Pozdrawiam horse

    0
  • #14 11 Lip 2005 09:12
    defol
    Poziom 19  

    Jak puszczam po 1 szt. z kasety to przechodzi bez problemu, puszczam dwie sztuki-pierwsza przechodzi, druga staje w piecu dokładnie pośrodku.

    0
  • #15 11 Lip 2005 10:18
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki

    Zobacz jak się zachowuje kartka w drodze po opuszczeniu szuflady podczas transportu i przed wejściem do pieca. Miałem podobny przypadek i okazało się że było sporo opalonego zgrzanego tonera przed wejściem do pieca i co któraś kartka stawała na chwilę przed wejściem w utrwalacz a gdy ruszyła stawała w połowie. Co dziwne nie działo się to w przypadku podawania z podajnika bocznego. Zapobiegawczo wymieniłem pasy transportu (fakt że maszyna miała prawie 800 tys.) i sprawdź elektodę dolną czy nie "przytrzymuje" na chwilę papieru.

    C.

    0
  • #16 11 Lip 2005 12:04
    defol
    Poziom 19  

    Obserwowałem papier i wszystko wygląda na to, że jest OK. Papier nie haczy, całe utrwalanie czyściłem. Pasy wyczyszczone i też normalnie przekazują papier do pieca.

    0
  • #18 11 Lip 2005 18:42
    xawier
    Poziom 29  

    Ustaw kartke na format A3 w szyfladzie i taki tam daj papier. Zobacz czy dalej zatrzymuje - to może być coś z formatem...

    0
  • #19 11 Lip 2005 21:07
    jacekc3
    Poziom 20  

    Najpierw trzeba sprawdzić czy kopiarka dobrze widzi format papieru w szufladzie.
    Najprostszy sposób to włożyć do szuflady papier A4 i do podajnika bocznego też A4.
    Zrobić jedną odbitkę z szuflady następnie przełączyć na pulpicie na podajnik boczny i zrobić jedną odbitkę ale uważać czy po naciśnięciu START kartka z podajnika zastała od razu zabrana czy po krótkiej chwili.
    Kartka powinna być zabrana zaraz po naciśnięciu START w innym przypadku kopiarka zmienia ustawienie przesłon kasujących obraz lub obiektywu i to jest oznaką innego formatu papieru.
    Jeżeli tak jest to mogła spaść linka w szufladzie zmieniająca ustawienia przesłon czujników lub nieśmiertelna kartka za szufladą co na pewno zostało sprawdzone.

    0
  • #20 12 Lip 2005 15:26
    defol
    Poziom 19  

    Dzięki kochane ludziska za tak duży odzew-nie spodziewałem się. Jeszcze sobie z nią nie poradziłem ale sprawdzę najnowsze Wasze podpowiedzi i dam znać. Teraz muszę zająć się Kyocera po uderzeniu pioruna. Jeszcze dzisiaj dam znać co z tym Canonem.

    Dodano po 1 [godziny] 21 [minuty]:

    A jak w Canonach wchodzi się w tryb serwisowy?

    Dodano po 34 [minuty]:

    Jak włożę do szuflady papier A3 to pojedyncza kartka przechodzi bez problemu, jak puszczę dwie to pierwsza kartka przechodzi a drugiej w ogóle nie pobiera-sygnalizuje wcięcie. Czasem jest tak, że przy dwóch kopiach ta pierwsza albo wychodzi z pieca cała albo zostaje w nim 1cm, drugiej tak jak wspomniałem już wcześniej w ogóle nie chce pobrać.

    Dodano po 15 [minuty]:

    Re: jacekc3
    Zrobiłem tak jak sugerowałeś- z podajnika ręcznego kartka jest od razu zabrana, zaraz po wcisnięciu START

    Dodano po 4 [godziny] 17 [minuty]:

    Zauważyłem jeszcze coś-może to Wam sie przyda, żeby udzielic mi jakiejs wskazówki czego mam sie uczepić. Papier-druga sztuka- przechodzi jakby za szybko. Tzn. przy zdjętej pokrywie i zablokowanym czujniku pokrywy obserwowałem kartki. Jak pierwsza wyszła za wywoływaczkę(cały czas testuję bez bębna ale z bębnem też jest tak samo-żeby nie było wątpliwości), czekałem az pojawi sie druga. Kiedy tylko wyszła z wywoływaczki druga i pokazała sie na pasach przed fuserem, chwyciłem ją, podniosłem z pasów i po ok. 1 sekundzie z powrotem ja połozyłem na pasach i co? Kartka przeszła bez problemu nie zatrzymując się w fuserze!!! Żeby wykluczyć przypadkowość zrobiłem tak kilkakrotnie i za każdym razem kartka przechodziła. Czy to jednak sprzęgło podajnika dolnego? Ale nie spotkałem się z tym, żeby kartka była brana za wcześnie!!! Takie przypadki miałem ale w drugą stronę-kartka była brana za późno, to jest logiczne i tego można się uczepić-sprzęgła a w tym przypadku już zupełnie zgłupiałem.

    0
  • #21 12 Lip 2005 15:47
    ABLublin
    Specjalista - kserokopiarki

    testuj z bęben , nawe starym bo nie skończymy tej pogawędki

    0
  • #22 12 Lip 2005 16:32
    defol
    Poziom 19  

    Z bębnem czy nie jest to samo. Tyle tylko że dzięki temu, że wyjąłem bęben mogłem podnieść kartkę na pasach. Z bębnem nie ma na to miejsca! Ale przyznacie, że usterka jest conajmniej dziwna, przynajmniej dla mnie!

    Dodano po 18 [minuty]:

    Ewidentnie kartka brana jest JAKBY za wcześnie. Z bębnem czy nie, teraz testowałem z zainstalowanym zespołem bębna, zachowania są te same. Powtórzę-jak drugą kartkę podniosę z pasów i ją przytrzymam to nie ma problemu, potem nie zacina się w fuserze. Jak puszczę bez przytrzymania , druga kartka zacina się w połowie fusera. Coś mnie zaraz trafi, takie debilne uszkodzenie że zaraz jej sprzedam solidnego kopa bo już nerwowo nie wytrzymuję. Najgorsze jest to, że to pewnie jakaś totalna bzdura, potem pewnie wyjdzie.

    0
  • #23 12 Lip 2005 16:36
    rys57
    Moderator

    defol napisał:
    Ewidentnie kartka brana jest JAKBY za wcześnie.

    jak sprzęgło pobierania nie odpuszcza, to kartka będzie za wcześnie.
    jak robisz próby z oryginałem, to jak jest z obrazem na drugiej kartce (połóż oryginał A3) R

    0
  • #24 12 Lip 2005 17:04
    defol
    Poziom 19  

    Nie no, teraz to już się popierdzieliło. Kopia z oryginału A4 z szuflady jak kartka idzie (nawet pojedyncza)jest opóźniona względem oryginału o 1/4 strony-czoło kartki jest czyste w 1/4, przy dwóch kopiach kartka druga o centymetr jest jeszcze bardziej opóźniona i tradycyjnie wcina się w fuserze. Natomiast ten sam oryginał z podajnika ręcznego jest opóźniony względem oryginału o 2/3, czyli czoło kopii jest czyste na 2/3. Czyli sprzęgło rejestracji szwankuje! Ale dlaczego ta cholerna druga kopia wcina się w fuserze. Dopiero teraz mogłem sprawdzić odwzorowanie oryginału bo nie miałem do tej kopiarki toneru. Dopiero przed momentem przyszedł więc go zasypałem.

    0
  • #25 12 Lip 2005 17:41
    rys57
    Moderator

    inny jest czas przejścia kartki z kasety niż z ręcznego. Przy braku synchronizacji, z ręcznego wytrzymuje, z kasety różnica jest zbyt duża

    0
  • #26 12 Lip 2005 23:20
    xawier
    Poziom 29  

    Na początek przeczyść sprzęgła. Kiedyś tak miałem w Canonie 1215 i pozamieniałem czujniki. O ile pamietam pomogło. Potrafiło też zostawić jkartkę 1 cm w utrwalaniu. Porównaj dokładnie czasy z podajników. Jak za szybko podaje kartkę - to znaczy że sprzęgło rejestracji się nie wyłącza czyli jest brudne i za długo ciągnie. Ale jak jest kartka w porę w zespole utrwalania to powinno ją całą wypluć. Ale z drugiej strony jak poleci jedna za drugą to też zatnie. Moje typy:
    1. Sprzęgło rejestracji do czyszczenia
    2. Czujnik w utrwalaniu do wymiany
    3. Wtyczka lub gniazdo czyjnika nie kontaktuje jak trzeba - wyjąć utrwalanie i zobaczyć czy nie jest jakiś kabelek przetarty od czujnika
    4. Sprawdź wszystkie styki (wtyczki) w płycie głównej każdą po kolei.

    Nie ma cudów - coś przeoczyłeś.

    Pozdrawiam

    0
  • #27 13 Lip 2005 10:14
    horse667
    Specjalista - kserokopiarki

    Panowie, moim zdaniem po objawach obrazu na kopii oczywiste jest, że sprzęgło rejestracji jest do wymiany, (czyszcenie najprawdopodobniej nic nie da) podstaw sprzęgło z innej maszyny, o ile pamiętam to pasuje od starszych modeli 1550, 6216, i daj znać.
    Pozdrawiam horse

    P.S. A z tym tonerem, to też dziwna sytuacja, czyżby nie było go wogle, czy po prostu nie zwracałeś uwagi na wygląd kopii.

    0
  • #28 13 Lip 2005 10:25
    defol
    Poziom 19  

    Toneru nie było w ogóle. Tzn. był ale był cały mokry. Dlaczego? Nie chciałem o tym pisać żeby Was nie wystraszyc-kopiarka jest po pożarze i panowie strażacy oblali ją "lekko" wodą. Pożar był w jednej z firm, spaliło się całe piętro. Spędziłem półtora dnia, żeby ją osuszyć i dobrze wyczyścić-była zupełny trup. Pół dnia z miernikiem w dłoni i udało mi sie ja odpalić, teraz już nieźle pracuje. Była tak brudna że nie mogłem doczyścić luster z sadzy, nie wspominając już o innych elementach. Obudowy sa nadal czarne i śmierdzące. Chłopaki z serwisu śmieją się, że codziennie jem grilla. Wszystko wyczyściłem, toner wywaliłem i puszczałem bez niego. Teraz zasypałem i sprawa jest dla mnie juz bardziej oczywista bo widzę jak zachowuje się kopia. Sorki, że od razu nie powiedziałem że nie mam kopii ale wiem, że kazalibyście mi czekać na swoje porady a klient jest upierdliwy i czekać nie mogłem. Dzięki ale temat jeszcze nie jest zamkniety.

    0
  • #29 13 Lip 2005 11:50
    ABLublin
    Specjalista - kserokopiarki

    Podziwiam Cię ja bym sobie ją odpuścił za 600zł kupisz sprawną ,ale jak tyle zrobiłeś to się nie cofaj
    Do boju Chłopie !!!!

    0
  • #30 13 Lip 2005 12:31
    defol
    Poziom 19  

    Chłopaki, panowie POMOCY!
    Sprawa jest gorsza niż myślałem(przynajmniej dla mnie ale jak się okazuje nie tylko dla mnie). Podmieniłem sprzegło rejestracji i co? Ruszyła! Z szuflady już nie wcina w fuserze extra, wiecie jak się ucieszyłem?!?! Ale postanowiłem spróbować z ręcznego i co, guzik. Z ręcznego juz przy pierwszej kopii gniecie kartkę przed rolką rejestracji. Tzn. Od strony rolki podajnika ręcznego jest niepognieciona a z drugiej strony tak. Myślałem, że coś tam może wlazło. Rozebrałem i nic nie znalazłem. Zacząłem szukać, bluźnić i nic. Podmieniłem z powrotem sprzęgło na to pierwsze i co? Z podajnika ręcznego jest git a z szuflady jak na początku-drugą kopię wcina w piecu. W końcu się zdenerwowałem i poszedłem wypłakać się do zaprzyjaźnionego technika z innego serwisu. Jak mu powiedziałem co się dzieje to mnie wyśmiał i powiedział, że mu kity wciskam i jaja sobie robię. W końcu wziął ze sobą nowe sprzęgło od tego modelu 6317 i przyszliśmy do mnie na serwis. Wkładamy jego sprzęgło i z szuflady jest git a z ręcznego wcina pierwszą kopię tak samo jak na tym drugim sprzęgle które podmieniałem z innego modelu. Jak znów przełożę na to sprzęgło, które było jako pierwsze w tej kopiarce to z szuflady druga wcięta w piecu a z ręcznego idą wszystkie. Kolega skwitował to tak:"Boże, jakie ty masz uszkodzenia". POMOCY bo zaraz ją autentycznie rozwalę na kawałki, młotek już przygotowałem.

    Dodano po 35 [minuty]:

    Dobra, już wiem co to jest. Sprzęgło od podajnika ręcznego musiałem wyregulować (są takie dwie małe śrubki pod spodem)pod to dobre sprzęgło rejestracji. Nie wiem czy powinno się tak robic ale po regulacji pomogło! UFFFF.....Nareszcie, dzięki wszystkim. POZDRAWIAM WAS.

    0
  Szukaj w 5mln produktów